Spis treści
Domowe syropy na odporność
W czasach, gdy odporność jest na wagę złota, wiele z nas próbuje ją wzmocnić preparatami z apteki. Znacznie lepszym pomysłem jest wspomaganie odporności za pomocą znanych od stuleci domowych specyfików, np. syropów. Warto mieć je w domowej apteczce, bo mają sporo zalet:
- działają profilaktycznie, wzmacniając odporność
- mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, są równie skuteczne jak leki zwalczające infekcje
- składają się wyłączne z naturalnych składników o udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie
- są bezpieczne dla dzieci powyżej pierwszego roku życia, kobiet w ciąży i matek karmiących oraz seniorów
- zrobienie ich nie zajmie wiele czasu
- mają słodki, przyjemny smak
Koktajle na odporność
Zobacz także: Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego – naturalny pogromca infekcji
Domowy syrop z cebuli na odporność i przeziębienie
Cebula jest bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, E oraz witaminy K. Jest również bogata w cynk wzmacniający odporność. Cebula zawiera także kwercytynę – substancję o działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.
Składniki:
- średnia biała cebula
- duża łyżka miodu lipowego
Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do słoika i pozostawić na godzinę, aż puści sok. Dodać łyżkę miodu. Wymieszać dokładnie. Syrop można zażywać tuż po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3–4 dni. Profilaktycznie spożywać po łyżeczce 3–4 razy dziennie.
Syrop z cebuli i czosnku na uporczywy kaszel
Podwójna dawka naturalnych antybiotyków zawartych w czosnku i cebuli to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Świeży czosnek wzmacnia działanie cebuli. Dzięki temu syrop z cebuli można stosować nie tylko profilaktycznie, ale także leczniczo.
Syrop z czosnku i cebuli działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie – ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, rozrzedzając ją. Od stuleci był stosowany w medycynie naturalnej w celu wspomagania leczenia infekcji górnych dróg oddechowych: zapalenia gardła i krtani, zapalenia zatok i oskrzeli. Odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków.
Składniki:
- 3-4 białe średnie cebule
- 2 łyżki cukru
- 4 ząbki czosnku
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć w słoiku, przesypując kolejne warstwy cukrem. Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 1–2 godziny, aż cebula puści sok. Syrop przelać przez gazę do szklanego słoika. Dodać posiekane lub zgniecione ząbki czosnku. Gotowy syrop przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pić trzy razy dziennie po łyżce syropu.
Uwaga! Zamiast białej cebuli można użyć czerwonej. Ma łagodniejszy smak i jest lepiej tolerowana przez dzieci i osoby, które nie lubią intensywnego smaku i aromatu białej cebuli.
Naturalne antybiotyki z roślin
Syrop z czosnku i miodu na odporność
Czosnek to najbardziej znany naturalny antybiotyk. Zawiera fitoncydy, które mają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki nim czosnek spożywany profilaktycznie podnosi odporność. Wzmacnia też organizm do walki z chorobą. Podobne właściwości ma miód gryczany, który dodatkowo zawiera rutynę. Uszczelnia ona naczynia krwionośne i poprawia przyswajalność witaminy C zawartej w soku z cytryny.
Składniki:
- ząbek czosnku
- 1 cytryna
- szklanka letniej przegotowanej wody
- łyżka miodu gryczanego
Do wody dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Przecedzić syrop, dodać sok z cytryny i miód. Po dokładnym wymieszaniu syrop jest gotowy do spożycia. Syrop z czosnku i miodu najlepiej przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Pić po 25 ml trzy razy dziennie.
Syrop z imbiru, miodu i cytryny na odporność i jesienne infekcje
Dla tych, którzy nie tolerują czosnku ani cebuli, lepszy będzie syrop z imbiru. Aromatyczny korzeń zawiera substancje, które wspomagają odporność, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z imbiru pomaga przy katarze i kaszlu. Ma działanie napotne i rozgrzewające. Wspomaga także krążenie. Dodatek miodu lipowego sprawia, że imbirowy syrop może być skutecznym lekiem przy przeziębieniu i grypie.
Składniki:
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 120 g miodu
Korzeń imbiru obrać ze skóry i pokroić w talarki. Zalać dwoma szklankami wody i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Gdy płyn nieco przestygnie dodać miód i dokładnie wymieszać. Syrop przelać do słoika lub szklanej butelki. Wypijać po łyżeczce syropu raz dziennie.
Jak zrobić syrop imbirowy na przeziębienie?
Syrop z mniszka na odporność i ból gardła
Kwiaty mniszka to skoncentrowane źródło witaminy C, ale także A, D i witamin z grupy B oraz potasu, magnezu, żelaza i krzemu. Dzięki nim syrop z mniszka działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Podnosi odporność, wspomagając organizm w walce z drobnoustrojami. Jest polecany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zwłaszcza bólu gardła i kaszlu.
Składniki:
- 150–250 kwiatów mniszka
- średnia cytryna
- pół litra wody
- pół kg cukru
Przebrane kwiaty włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ma małym ogniu ok. 15 min. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia na 24 godziny. Przecedzić wywar, dodać sok z cytryny i cukier. Potem gotować na małym ogniu, aż płyn uzyska konsystencję miodu. Gotowy syrop przelać do czystych wyparzonych słoików.
Przechowywać w ciemnym miejscu nawet kilka miesięcy. Profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności pić 2–3 łyżeczki syropu dziennie. Syrop z mniszka lekarskiego można także dodawać do herbaty lub stosować jako zamiennik miodu do pieczywa.
Uwaga! Ostrożnie do syropu z mniszka powinny podchodzić osoby cierpiące na choroby nerek, niedrożność i kamicę dróg żółciowych, chorobę wrzodową oraz nadkwasotę. Mniszek lekarski może też wchodzić w interakcje z innymi lekami, dlatego osoby przewlekle chore powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem lub farmaceutą.
Syrop z pigwy na odporność i infekcje
Pigwa, alternatywa cytryn, to bogate źródło witaminy C (100 g owoców ma 15 mg witaminy C), a także żelaza i magnezu wzmacniających organizm. Syrop z pigwy pomaga szybciej zwalczyć infekcje układu oddechowego. Łagodzi też suchy kaszel.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
Owoce umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. W dużym słoju ułożyć owoce, przesypując je cukrem, aż naczynie będzie pełne. Słoik przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2–3 dni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas poruszać słojem, żeby wymieszać cukier. Gotowy syrop razem z owocami przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Syrop poddany pasteryzacji przechowa się nawet kilka lat.
Nalewka z pigwy – jak ją przygotować?
Syrop z pędów sosny na przeziębienie
Młode pędy sosny zawierają m.in. olejek sosnowy, witaminę C, minerały i flawonoidy. Dzięki nim sosnowy syrop pomaga skutecznie poradzić sobie z objawami sezonowych infekcji oraz przyśpiesza powrót do zdrowia. W medycynie naturalnej jest stosowany przy przeziębieniu i grypie, zapaleniu gardła, anginie, zapaleniu zatok i zapaleniu oskrzeli.
Składniki:
- 1 kg młodych pędów sosny
- 1 kg cukru
Młode pędy umyć delikatnie pod bieżącą wodą, a następnie rozgnieść drewnianym tłuczkiem, co przyspiesza wypuszczanie soków. Rozgniecione pędy przełożyć do słoika i przesypywać cukrem. Na końcu dodać pół szklanki wody. Napełniony słoik zakręcić i pozostawić w dobrze nasłonecznionym miejscu na 2–3 tygodnie. Gotowy syrop przelać do wyparzonego słoika.
Stosować profilaktycznie po łyżce dziennie, np. dodając syrop do letniej herbaty. W przypadku choroby osobom dorosłym podawać jedną łyżeczkę syropu 3–4 razy na dobę, dzieciom – jedną łyżeczkę do 3 razy na dobę. Sprawdź też przepis na nalewkę z sosny.
Zobacz także: Dlaczego syrop z sosny fermentuje?
Mieszanki ziołowe na przeziębienie i odporność
Syrop z mięty na odporność
Oprócz olejku mentolowego, który łagodzi ból gardła, mięta zawiera sporo substancji wzmacniających odporność o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwkaszlowym. Dzięki temu miętowy syrop może łagodzić infekcje układu oddechowego, w tym katar.
Składniki:
- 30 gałązek świeżej mięty
- 2 szklanki cukru
- średnia cytryna
- 2 litry wody
Miętę opłukać i odsączyć. Zagotować wodę. Zdjąć garnek z gazu. Do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem włożyć do garnka świeżą miętę. Przykryć garnek i odstawić na 24 godziny. Wyjąć miętę, a otrzymany syrop przecedzić przez sitko i zagotować. Sprawdź też przepis na nalewkę z mięty.
Zobacz także: Syrop z cebuli i miodu – domowy środek na przeziębienie
oraz: Syrop z granatu – jakie ma właściwości i jak go używać?