Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Syrop z cebuli i miodu – domowy środek na przeziębienie

Syrop z cebuli i miodu – domowy środek na przeziębienie

autor: Dominika Bagińska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

W medycynie ludowej cebula była lekiem na wiele dolegliwości. Podobnie miód. Połączenie tych dwóch zdrowotnych składników pozwala szybko (i tanio) stworzyć syrop, który poprawia samopoczucie przy pierwszych objawach przeziębienia. Sprawdziłyśmy, działa bardzo skutecznie. Zatem do dzieła!

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Syrop z cebuli i miodu – domowy środek na przeziębienie

Wielu dorosłych wspomina z niechęcią specyficzny smak syropu z cebuli i cukru, który niemal w każdym polskim domu stosowano jako lek na przeziębienie i grypę oraz środek zwalczający kaszel. Jednak coraz więcej młodych rodziców wraca do tej klasycznej receptury. Chcemy korzystać z naturalnych środków, które pomagają w leczeniu infekcji. Zależy nam na minimalizowaniu sztucznych dodatków (konserwanty, słodziki, polepszacze smaku), na rzecz prostoty składu i sprawdzonej skuteczności. Takim produktem jest właśnie syrop z cebuli, do którego, zamiast cukru, warto dodać miód, który nieco poprawia smak, a co najważniejsze, zwiększa jego działanie bakteriobójcze.

Syrop z cebulą i miodem – właściwości

Na czym polega fenomen działania syropu z cebuli? Swoją moc zawdzięcza aktywności związków lotnych cebuli – to one wyciskają łzy, gdy kroimy cebulę, ale jednocześnie zwalczają chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki nim cebula ma wiele prozdrowotnych właściwości:

  1. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Cebula zawiera związki siarkowe, jak np. allicyna, która wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Tym samym ma też działanie przeciwzapalne.
  2. Wsparcie dla układu odpornościowego. Składniki odżywcze i przeciwutleniacze zawarte w cebuli mogą wspierać ogólny stan zdrowia i wzmacniać naszą odporność, co ułatwia walkę z infekcjami.
  3. Łagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Syropy lub napary z cebuli często są stosowane w celu łagodzenia objawów infekcji górnych dróg oddechowych (kaszel, katar, ból gardła). Cebula może pomóc w rozrzedzeniu śluzu i złagodzeniu podrażnień gardła.
  4. Przeciwdziałanie infekcjom układu moczowego. Związki zawarte w cebuli mogą również mieć korzystny wpływ na układ moczowy, pomagając w zapobieganiu infekcjom lub ich łagodzeniu.

Właściwości miodu

Słodki miód może pomóc nieco zniwelować ostry smak cebuli, który dla niektórych, dorosłych i dzieci, bywa trudny do zaakceptowania. Przede wszystkim jednak jest bogaty w cenne składniki odżywcze, składniki mineralne i działa przeciwzapalnie. Pomaga łagodzić objawy infekcji.

  1. Działa antyseptycznie. Zawiera naturalne substancje antybakteryjne, np. nadtlenek wodoru, które mogą pomagać w zwalczaniu patogenów.
  2. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Ma właściwości łagodzące i nawilżające, co może pomóc w złagodzeniu bólu i podrażnienia gardła.
  3. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, które mogą być pomocne w leczeniu najczęstszych infekcji.
  4. Wpływa na zwiększenie odporności. Regularne spożywanie miodu może wspierać ogólny stan zdrowia i wzmacniać układ odpornościowy, co pomaga organizmowi w zwalczaniu infekcji.

Na co pomaga syrop cebulowy z miodem?

Syrop z cebuli i miodu wykazuje działanie dezynfekujące obejmujące jamę ustną. Łagodzi ból gardła i uczucie drapania. Składniki w nim zawarte są uważane za naturalne antybiotyki, dzięki którym pomaga szybciej wrócić do zdrowia.

Syrop z cebuli i miodu nie jest jednak środkiem profilaktycznym zwiększającym odporność organizmu, lecz ratunkowym domowym preparatem leczniczym pierwszego wyboru, kiedy czujemy pierwsze objawy infekcji górnych dróg oddechowych – katar, kaszel, ból gardła. Syrop z cebuli jest też dobrym wsparciem leczenia, kiedy już chorujemy. Warto go stosować jako uzupełnienie kuracji zaleconej przez lekarza.

Jak przygotować syrop z cebuli i miodu? Przepis

Syrop z cebuli ma tę wspaniałą zaletę, że można go przyrządzić niemal ekspresowo – ze składników, które zwykle mamy w kuchni.

Przygotowanie syropu

Cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozkładamy ją na płaskim, małym talerzu i polewamy dwiema łyżkami miodu. Przykrywamy drugim talerzem lub pokrywką.

Całość trzymamy w ciepłym miejscu, ale wystarczająca jest temperatura pokojowa. Po około 2 godzinach cebula puści sok – syrop cebulowy jest gotowy!

Z tych samych składników możemy ponownie zrobić syrop – nie ma konieczności dodawania kolejnej porcji miodu. Po kilku godzinach cebula ponownie puści sok.

Syrop z cebuli i miodu – porcja rodzinna

Kiedy chcemy przyrządzić większą porcję syropu, taką, która wystarczy na kilka dni, należy zaopatrzyć się w słoik o pojemności około pół litra. Cebulę układamy w nim warstwami. Tak przyrządzony syrop z cebuli może być nawet bardziej skuteczny, bo wydłużenie czasu maceracji cebuli zwiększa jej prozdrowotny potencjał.

2–3 średnie cebule kroimy w kostkę lub cienkie plasterki i układamy na dnie słoika, polewamy miodem po czym ugniatamy np. drewnianą łyżką. Dokładamy kolejne warstwy, aż do wypełnienia słoika. Odstawiamy w ciepłe miejsce, co jakiś czas nim potrząsamy. Uwaga: początkowo nie zakręcamy słoika (przez pierwszą dobę), by nie doszło do fermentacji alkoholowej. Po około 48 godzinach syrop można przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i trzymać w lodówce – wówczas już szczelnie zamknięty. Specyfik zużywamy w ciągu maksymalnie 5 dni.

Syrop z cebuli i miodu – warianty

Możemy modyfikować przepis na syrop z cebuli, dodając do niego np. sok z cytryny (dodatkowa dawka witaminy C), imbir (działa antyseptycznie, rozgrzewa), świeży czosnek (działa bakteriobójczo).

Syrop z cebuli z sokiem z cytryny

Do syropu z cebuli przygotowanego według przepisu podanego wyżej dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Na łyżkę wystarczy kilka kropli, do dużego słoika dobrze wycisnąć sok z całego owocu.

Syrop z cebuli z miodem – dawkowanie

Jako że syrop z cebuli zawiera tylko naturalne składniki, jest produktem bezpiecznym. Nie ma konkretnych zaleceń, jak powinno wyglądać jego dawkowanie. Najlepszą metodą jest zatem podążanie za objawami, samopoczuciem oraz reakcją naszego organizmu.

Zwykle jednak zaleca się, by dorośli stosowali syrop według następującego schematu: 3 łyżki dziennie. U młodszych dzieci dawkowanie może wyglądać tak: dla maluchów 2 łyżeczki na dobę, dla dzieci starszych dawkę warto zwiększyć do 3 łyżeczek. Najlepiej podawać syrop do posiłków, by uniknąć podrażnienia układu pokarmowego. Stosować nie dłużej niż 7–14 dni.

Ważne: Lepiej nie pić syropu z cebuli bezpośrednio przed snem. Istnieje ryzyko, że utrudni nam zasypianie ze względu na swoje lekkie działanie wykrztuśne.

Syrop z cebuli i miodu – przeciwwskazania

Syrop z cebuli i miodu (lub cukru) nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę czy źle tolerującym glukozę (insulinooporność) lub stosującym dietę niskowęglowodanową. W takim wypadku rozsądniej byłoby raczej postawić na samą cebulę – np. próbować zwiększyć jej ilość w posiłkach. Szczególnie cenna jest spożywana w formie surowej, kiedy uwalnia maksymalną ilość cennych dla zdrowia substancji.

Ważne: Syrop z cebuli i miodu można podawać dzieciom – od 1. roku życia, pod warunkiem że ich dieta została już wcześniej poszerzona o składniki syropu. Chodzi o uniknięcie reakcji alergicznej na produkty pszczele czy podrażnienie układu pokarmowego cebulą.

Źródła:

  1. Seraglio, S. K. T., Silva, B., Bergamo, G., Brugnerotto, P., Gonzaga, L. V., Fett, R., Costa, A. C. O. (2019). An overview of physicochemical characteristics and health-promoting properties of honeydew honey. Food Research International, 119, 44–66. Pobrane z: LINK
  2. Griffiths, G., Trueman, L., Crowther, T., Thomas, B., Smith, B. (2002). Onions – a global benefit to health. Phytotherapy Research: PTR, 16(7), 603–615. Pobrane z: LINK
  3. Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International Journal of Preventive Medicine, 4(Suppl 1), S36–S42.
  4. Percival, S. S. (2016). Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity. The Journal of Nutrition, 146(2), 433S–436S. Pobrane z: LINK
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły