Spis treści
Przepisy na nalewki z mięty i likiery miętowe
1. Domowa nalewka z mięty ze spirytusu – przepis
Czego potrzebujesz?
- 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej
- 0,5 l spirytusu 70 %
- syrop cukrowy (150 g cukru na 200 ml wody)
Około 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 0,5 l spirytusu 70 %. Szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Zlej otrzymany macerat (wyciskając też macerat z surowca) i zmieszaj z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Nalewka miętowa powinna leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.
Nalewka z malin – jak ją zrobić?
2. Domowa nalewka miętowa z wódki żytniej – przepis
Czego potrzebujesz?
- 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
- 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej
- sok z 1/2 cytryny
Około 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej. Szczelnie zamknij i odstaw na 6-8 tygodni. Zlej macerat i zmieszaj z sokiem otrzymanym z 1/2 cytryny. Nalewka z mięty musi leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.
3. Likier miętowy – przepis
Czego potrzebujesz?
- 30 g suszonych liści mięty pieprzowej
- 250 g cukru (najlepiej brunatnego z trzciny cukrowej) lub 250 g miodu
- 1 litr wódki żytniej lub innej czystej
Zmieszaj składniki i odstaw w butli na 8 tygodni w ciepłym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając butlą, przefiltruj i rozlej. Butelka z nalewką powinna leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.
Nalewka z sosny na przeziębienie
4. Domowy likier miętowy z kolendrą – przepis
Czego potrzebujesz?
- 30 świeżych gałązek mięty pieprzowej
- kilka gałązek melisy
- 10 nasion kolendry
- 1 litr wódki żytniej lub innej czystej
- 250 g cukru
Około 30 świeżych gałązek mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj kilka gałązek melisy oraz 10 nasion kolendry. Całość zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej, a następnie dodaj 250 g cukru. Odstaw na 6 tygodni. Przefiltruj i rozlej do butelek. Nalewki mogą leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.
Sprawdź też przepisy z miętą
5. Likier z mięty wg starej receptury z XIX wieku – przepis
Czego potrzebujesz?
- 250 g świeżych liści mięty pieprzowej
- 3 osnówki muszkatołowca
- niewielką ilość suszonych skórek pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1l winiaku
- 250 g cukru
250 g świeżych liści mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj 3 osnówki muszkatołowca (tzw. „kwiat muszkatołowy”), niewielką ilość suszonych skórek pomarańczy oraz sok z jednej cytryny. Całość zalej 1 litrem winiaku i odstaw na 3-4 tygodnie. Następnie przefiltruj i dodaj 250 g cukru. Odstaw do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich