Lecznicze nalewki z mięty i likiery miętowe

Jeśli macie dostęp do świeżej mięty, koniecznie zróbcie z niej likier albo nalewkę. Zobacz, jak łatwo się je przygotowuje. Likier i nalewka z mięty są pyszne i pomagają przy problemach trawiennych.
Lecznicze nalewki i likiery miętowe.

1. Domowa nalewka z mięty ze spirytusu

Około 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 0,5 l spirytusu 70 %. Szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Zlej otrzymany macerat (wyciskając też macerat z surowca) i zmieszaj z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Nalewka miętowa powinna leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.

2. Domowa nalewka miętowa z wódki żytniej

Około 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej. Szczelnie zamknij i odstaw na 6-8 tygodni. Zlej macerat i zmieszaj z sokiem otrzymanym z 1/2 cytryny. Nalewka z mięty musi leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.

3. Likier miętowy

Czego potrzebujesz? 30 g suszonych liści mięty pieprzowej, 250 g cukru (najlepiej brunatnego z trzciny cukrowej) lub 250 g miodu, 1 litr wódki żytniej lub innej czystej.

Zmieszaj składniki i odstaw w butli na 8 tygodni w ciepłym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając butlą, przefiltruj i rozlej. Butelka z nalewką powinna leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.

4. Domowy likier miętowy z kolendrą

Około 30 świeżych gałązek mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj kilka gałązek melisy oraz 10 nasion kolendry. Całość zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej, a następnie dodaj 250 g cukru. Odstaw na 6 tygodni. Przefiltruj i rozlej do butelek. Nalewki mogą leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.

5. Likier z mięty wg starej receptury z XIX wieku

250 g świeżych liści mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj 3 osnówki muszkatołowca (tzw. „kwiat muszkatołowy”), niewielką ilość suszonych skórek pomarańczy oraz sok z jednej cytryny. Całość zalej 1 litrem winiaku i odstaw na 3-4 tygodnie. Następnie przefiltruj i dodaj 250 g cukru. Odstaw do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.

Sprawdź też przepisy na zimowe nalewki.

23.07.2019
Toast na zdrowie w upalny dzień? Najlepiej wznieść go cydrem. Lekki, orzeźwiający napój to znacznie lepszy wybór niż kufel piwa, czy lampka wina. Cydr ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny i całkiem sporo antyoksydantów, doskonale gasi pragnienie i można go zrobić w domu. Taki jest najsmaczniejszy!
08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
21.05.2019
Natkę pietruszki warto włączyć do codziennego menu – to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy, a także źródło żelaza.
30.10.2018
Podczas gorączki robimy zimne okłady, na stłuczone kolano przykładamy woreczek z lodem – wiadomo, że chłód zmniejszy stan zapalny i obrzęk, złagodzi ból. Przy jakich problemach ze zdrowiem pomoże jednak krioterapia, czyli seria zabiegów w kriokomorze, w której temperatura sięga od minus 60 do minus 140 st. C? Odpowiada ekspert Agata Kiryluk-Gibuła, fizjoterapeutka w Centrum Medycznym Damiana.
22.07.2019
W aptekach czy drogeriach możemy znaleźć mnóstwo różnego rodzaju kremów przeciwsłonecznych. Jak wybrać ten najlepszy dla Ciebie lub twojego dziecka? Jak nie pogubić się w gąszczu oznaczeń? Oznaczenia jakie znajdziesz na tubce z kremem przeciwsłonecznym rozszyfrowuje specjalista dermatolog dr hab. n. med. Ewa Trznadel-Grodzka, konsultant naukowy marki Dermedic.
20.06.2019
Dzieci w wieku przedszkolnym zaczynają częściej chorować i jest to jeden z całkowicie naturalnych etapów procesu rozwojowego. Warto jednak zapełnić swoją domową apteczkę odpowiednimi specyfikami, aby pomóc malcowi w różnych sytuacjach, zanim jeszcze odwiedzimy lekarza.