Spis treści
Przepisy na nalewki z mięty i likiery miętowe
Domowa nalewka z mięty ze spirytusu – przepis
Czego potrzebujesz?
- 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej
- 0,5 l spirytusu 70 %
- syrop cukrowy (150 g cukru na 200 ml wody)
Około 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 0,5 l spirytusu 70 %. Szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Zlej otrzymany macerat (wyciskając też macerat z surowca) i zmieszaj z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Nalewka miętowa powinna leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.
Nalewka z malin – jak ją zrobić?
Domowa nalewka miętowa z wódki żytniej – przepis
Czego potrzebujesz?
- 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
- 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej
- sok z 1/2 cytryny
Około 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej. Szczelnie zamknij i odstaw na 6-8 tygodni. Zlej macerat i zmieszaj z sokiem otrzymanym z 1/2 cytryny. Nalewka z mięty musi leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.
Nalewka miętowa – właściwości
Liście mięty pieprzowej zawierają mnóstwo leczniczych składników takich jak: olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest mentol, garbniki, kwasy fenolowe, flawonoidy. Dzięki nim działają rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, wspomagają pracę żołądka i wątroby. Nalewka miętowa jest więc doskonałym remedium na różnego rodzaju zaburzenia trawienia, pomaga po przejedzeniu lub po uczuciu przepełnienia po spożyciu „ciężkiego” posiłku (tłustego, smażonego dania). Można też wypić ją profilaktycznie po obfitym obiedzie – pomoże łatwiej go strawić.
Likier miętowy – przepis
Czego potrzebujesz?
- 30 g suszonych liści mięty pieprzowej
- 250 g cukru (najlepiej brunatnego z trzciny cukrowej) lub 250 g miodu
- 1 litr wódki żytniej lub innej czystej
Zmieszaj składniki i odstaw w butli na 8 tygodni w ciepłym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając butlą, przefiltruj i rozlej. Butelka z nalewką powinna leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.
Nalewka z sosny na przeziębienie – przepis, właściwości
Domowy likier miętowy z kolendrą – przepis
Czego potrzebujesz?
- 30 świeżych gałązek mięty pieprzowej
- kilka gałązek melisy
- 10 nasion kolendry
- 1 litr wódki żytniej lub innej czystej
- 250 g cukru
Około 30 świeżych gałązek mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj kilka gałązek melisy oraz 10 nasion kolendry. Całość zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej, a następnie dodaj 250 g cukru. Odstaw na 6 tygodni. Przefiltruj i rozlej do butelek. Nalewki mogą leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.
Sprawdź też przepisy z miętą
Likier z mięty wg starej receptury z XIX wieku – przepis
Czego potrzebujesz?
- 250 g świeżych liści mięty pieprzowej
- 3 osnówki muszkatołowca
- niewielką ilość suszonych skórek pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1l winiaku
- 250 g cukru
250 g świeżych liści mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj 3 osnówki muszkatołowca (tzw. „kwiat muszkatołowy”), niewielką ilość suszonych skórek pomarańczy oraz sok z jednej cytryny. Całość zalej 1 litrem winiaku i odstaw na 3-4 tygodnie. Następnie przefiltruj i dodaj 250 g cukru. Odstaw do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich