Strona główna Zdrowie Lecznicze nalewki z mięty i likiery miętowe
Lecznicze nalewki i likiery miętowe. Świeża mięta w doniczce. Sprawdź przepis na nalewkę z mięty i przepis na likier miętowy.
Strona główna Zdrowie Lecznicze nalewki z mięty i likiery miętowe

Lecznicze nalewki z mięty i likiery miętowe

autor: dr n. farm. Jerzy Jambor Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jeśli macie dostęp do świeżej mięty, koniecznie zróbcie z niej likier albo nalewkę. Zobacz, jak łatwo się je przygotowuje. Likier miętowy i nalewka z mięty są pyszne i pomagają przy problemach trawiennych.

Przepisy na nalewki z mięty i likiery miętowe

1. Domowa nalewka z mięty ze spirytusu – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej
  • 0,5 l spirytusu 70 %
  • syrop cukrowy (150 g cukru na 200 ml wody)

Około 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 0,5 l spirytusu 70 %. Szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Zlej otrzymany macerat (wyciskając też macerat z surowca) i zmieszaj z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Nalewka miętowa powinna leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.

Nalewka z malin – jak ją zrobić?

2. Domowa nalewka miętowa z wódki żytniej – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
  • 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej
  • sok z 1/2 cytryny

Około 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej. Szczelnie zamknij i odstaw na 6-8 tygodni. Zlej macerat i zmieszaj z sokiem otrzymanym z 1/2 cytryny. Nalewka z mięty musi leżakować w piwnicy przez 2-3 miesiące.

3. Likier miętowy – przepis

Czego potrzebujesz? 

  • 30 g suszonych liści mięty pieprzowej
  • 250 g cukru (najlepiej brunatnego z trzciny cukrowej) lub 250 g miodu
  • 1 litr wódki żytniej lub innej czystej

Zmieszaj składniki i odstaw w butli na 8 tygodni w ciepłym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając butlą, przefiltruj i rozlej. Butelka z nalewką powinna leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.

Nalewka z sosny na przeziębienie

4. Domowy likier miętowy z kolendrą – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 30 świeżych gałązek mięty pieprzowej
  • kilka gałązek melisy
  • 10 nasion kolendry
  • 1 litr wódki żytniej lub innej czystej
  • 250 g cukru

Około 30 świeżych gałązek mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj kilka gałązek melisy oraz 10 nasion kolendry. Całość zalej 1 litrem wódki żytniej lub innej czystej, a następnie dodaj 250 g cukru. Odstaw na 6 tygodni. Przefiltruj i rozlej do butelek. Nalewki mogą leżakować w piwnicy przez kilka miesięcy.

Sprawdź też przepisy z miętą

5. Likier z mięty wg starej receptury z XIX wieku – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 250 g świeżych liści mięty pieprzowej
  • 3 osnówki muszkatołowca
  • niewielką ilość suszonych skórek pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1l winiaku
  • 250 g cukru

250 g świeżych liści mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu, dodaj 3 osnówki muszkatołowca (tzw. „kwiat muszkatołowy”), niewielką ilość suszonych skórek pomarańczy oraz sok z jednej cytryny. Całość zalej 1 litrem winiaku i odstaw na 3-4 tygodnie. Następnie przefiltruj i dodaj 250 g cukru. Odstaw do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Najnowsze artykuły