Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusowe Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jeśli w twojej okolicy łąki się już zażółciły od drobnych kwiatków mniszka lekarskiego, zaplanuj rodzinną wycieczkę w oddalone od dróg i przemysłu miejsce, np. na pobliską wieś. Tam nazbierajcie pełne kosze tej cennej rośliny leczniczej i przygotujcie syrop oraz napój z mniszka lekarskiego do domowej apteczki. Mniszek lekarski pomoże przede wszystkim w złagodzeniu objawów przeziębienia.

Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusowe Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego - sprawdź przepis! Małe słoiczki z syropem z mniszka na rustykalnym niebieskim drewnianym blacie, w tle stoi wazon z kwiatami mniszka.

Z kwiatów mniszka lekarskiego przygotujesz syrop mniszkowy, który jest świetnym lekiem na kaszel, a z liści wspaniały napój, który oczyści i wzmocni twój organizm. Sprawdź, jak przyrządzić niezwykłe lekarstwo na przeziębienie z wiosennej rośliny leczniczej, jaką jest mniszek lekarski, zwany mniszkiem pospolitym lub dmuchawcem.

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis

Składniki:

  • świeże kwiaty mniszka lekarskiego
  • cukier
  • 20 ml spirytusu

Zbierz świeże kwiaty mniszka lekarskiego, wyskub z nich żółte kwiaty języczkowe, wkładaj do słoika, przesypując je naprzemiennie warstwami cukru. Ugnieć i wlej na wierzch 20 ml spirytusu, dosyp cukru i odstaw na 5-7 dni.

Syrop z mniszka lekarskiego przechowuj w lodówce.

W przypadku nieżytu gardła i oskrzeli przebiegającym z uporczywym kaszlem przyjmuj po 1 łyżeczce syropu z mniszka 3-4 razy dziennie.

Napój z liści mniszka lekarskiego – przepis

Składniki:

  • garść liści mniszka lekarskiego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Zbierz garść liści mniszka lekarskiego, umyj, osusz i zmiksuj. Otrzymaną miazgę zmieszaj z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Pij codziennie rano i po południu między posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, stosować wiosną przez 2-4 tygodnie.

Młode liście mniszka możesz też dodawać do wiosennych sałatek. Mają gorzkawy, wyrazisty smak, więc najlepiej wymieszać je z innymi warzywami i sałatą.

Podobne artykuły