Strona główna Najnowsze artykuły 10 produktów wzmacniających odporność i zwalczających wirusy
10 produktów wzmacniających odporność i zwalczających wirusy. Ilustracja w jesiennych barwach: kobieta jedzie na rowerze w swetrze, czapce i szaliku jesienią.
Strona główna Najnowsze artykuły 10 produktów wzmacniających odporność i zwalczających wirusy

10 produktów wzmacniających odporność i zwalczających wirusy

autor: Maja Modrzewska

Podpowiadamy, co możesz regularnie stosować w okresie jesienno-zimowych infekcji, by wzmocnić swój układ odpornościowy i cieszyć się dobrym zdrowiem. Podsuwamy też kilka sprawdzonych receptur na szybsze uporanie się z chorobą, jeśli okaże się, że jednak złapałaś grypę czy przeziębienie. Oto 10 wybranych naturalnych produktów na wirusy i odporność dla całej rodziny!

1. Miód

Miód to zdecydowany lider, i to najsłodszy, wśród substancji wzmacniających odporność. Znany już od pokoleń – ponad 300 receptur, które wykorzystują miód jako lekarstwo, opracował 2,5 tysiąca lat temu patron lekarzy, Hipokrates. Takie kuracje polecał na przykład do obniżania gorączki i łagodzenia stresu. Obecnie, gdy dzięki tysiącom przeprowadzonych badań naukowych wiemy już, jak wiele cennych enzymów, związków polifenolowych, witamin i składników mineralnych znajduje się w tym wyjątkowym produkcie, zyskaliśmy pełne przekonanie, że to naprawdę działa!

Udowodniono przede wszystkim, że miód bardzo skutecznie wspomaga system immunologiczny i wzmacnia cały organizm. Hamuje też rozwój wielu niebezpiecznych bakterii i ma działanie przeciwzapalne. To sprawia, że łatwiej radzimy sobie z rozmaitymi infekcjami, zarówno przeziębieniem czy grypą (czyli chorobami o podłożu wirusowym), jak i anginą paciorkowcową.

Gatunki miodu szczególnie polecane na poprawę odporności oraz łagodzenie objawów infekcji to miód lipowy i spadziowy. Jeśli jednak masz pod ręką akurat gryczany czy akacjowy, sięgaj po niego śmiało! Aby wzmocnić działanie miodu podczas przeziębienia, możesz dodawać go do przestudzonego naparu z kwiatu lipy czy liści malin. Jak się przekonasz, czytając dalej, ten składnik obecny jest też w wielu recepturach na napoje czy mikstury poprawiające odporność i pomagające w zwalczaniu infekcji.

Aby zachować cenne składniki miodu, nie podgrzewaj go ani nie dodawaj do gorących napojów. Pod wpływem wysokiej temperatury zmniejsza się ilość witamin. Rozkładowi ulegają wartościowe enzymy, grozi to także utratą właściwości antybiotycznych, dzięki którym miód hamuje rozwój bakterii. Maksymalna bezpieczna temperatura, do której ten produkt może być podgrzany, to 40 st. C.

10 naturalnych kuracji, które wzmocnią odporność

2. Imbir

Ta przyprawa rozgrzewa! I to jak! Gdy wypijesz imbirową herbatkę w chłodny wietrzny dzień, od razu poczujesz, jak ciepło rozchodzi się po całym twoim ciele. To bardzo przyjemny, ale wcale niejedyny rezultat spożycia korzenia (najlepiej świeżego) tej rośliny. Imbir ma bowiem wiele związków czynnych, dzięki którym chroni nas przed infekcjami. Substancje te działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. A gingerol, czyli jeden z podstawowych składników tej rośliny, ma również właściwości przeciwbólowe. Może pomóc wówczas, gdy wraz z jesiennymi słotami zaczynają się u ciebie dolegliwości ze strony stawów.

Jak zrobić herbatę imbirową?

Jest wiele różnych przepisów, ale najsmaczniejsza wydaje się ta z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Weź 2–3 cm świeżego korzenia imbiru, pokrój na plasterki lub utrzyj na tarce i zalej szklanką wrzątku. Gotuj przez 1 minutę lub 2 na małym ogniu (jeśli lubisz, możesz dorzucić kilka goździków).

Odstaw do zaparzenia i przestudzenia na kilka minut. Wlej do sporego kubka, dodaj plasterki pomarańczy i sok z połowy cytryny oraz 1–2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu. Pij codziennie wieczorem!

Gdy potrzebujesz jeszcze mocniejszej rozgrzewki, utrzyj niewielkie kłącze imbiru, zalej wrzątkiem i odczekaj kwadrans, by powstał mocny napar. Wlej do miski, zanurz w niej stopy (uzupełnij ciepłą wodą, tak by sięgała ona do kostek) i potrzymaj przez kilka minut. Na koniec spłucz nogi, osusz dokładnie i włóż ciepłe skarpety.

Jak zrobić syrop imbirowy na przeziębienie?

3. Kurkuma

Kurkuma jest jedną z najważniejszych roślin leczniczych stosowanych w medycynie ajurwedyjskiej do gaszenia stanów zapalnych. Takie działanie zawdzięcza kilku cennym składnikom, ale przede wszystkim kurkuminie. Kurkumina pomaga również zapobiec infekcjom i szybciej wyzdrowieć.

Jak zrobić kurkumowy napój?

Wyciśnij w sokowirówce sok z pomarańczy, 2 marchewek i kawałka kłącza kurkumy lub weź po szklance gotowych soków (kupuj tylko niesłodzone i 100-procentowe) i wsyp 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku. Dodaj kilka kropli oleju i szczyptę pieprzu – to konieczne, gdyż pieprz zawiera piperynę, która ułatwia przyswajanie leczniczych składników z kurkumy. Możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Pij codziennie!

Kurkumowy shot, czyli najzdrowszy drink świata

4. Szałwia

Liście szałwii zawierają wyjątkowo cenny olejek eteryczny, a oprócz tego flawonoidy, garbniki oraz inne substancje działające przeciwbakteryjnie i odkażająco. Dzięki temu napar z szałwii idealnie nadaje się do płukania gardła podczas stanu zapalnego (zacznij to robić, gdy tylko czujesz łaskotanie migdałków).

Inhalacje z kolei pomagają odblokować nos przy katarze. Jak zrobić inhalację z szałwii? To proste! Garść suszonych liści zalej 2 szklankami wrzątku i zaparzaj pod przykryciem kilka minut. Potem wlej do miski, pochyl się nad nią, przykrywając głowę ręcznikiem, i wdychaj przez dłuższą chwilę, najlepiej nosem, aromatyczną parę. Takim samym naparem możesz też płukać gardło 2–3 razy dziennie, ale jeszcze skuteczniej działa specjalna nalewka.

Szałwiowa nalewka na ból gardła

Weź 100 g świeżych liści szałwii (kup je w sklepie z ziołami ekologicznymi), wsyp je do słoja i zalej 500 ml wódki. Odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce, ale pamiętaj o codziennym potrząsaniu. Przecedź i zlej do wyparzonej butelki. Gdy poczujesz ból gardła, rozcieńcz nalewkę pół na pół z wodą i płucz jamę ustną 2–3 razy dziennie.

8 ziołowych płukanek do gardła i jamy ustnej

5. Sok z czarnego bzu

Owoce tego krzewu mają niezwykłe właściwości, które ujawniają się dopiero po przegotowaniu (na surowo nie powinno się ich spożywać). Udowodniono, że zrobiony z owoców czarnego bzu sok jest skutecznym lekiem zwalczającym wirusy (m.in. grypy) i skraca znacząco czas trwania infekcji.

Codzienna porcja tego napoju pomoże zatem zadbać o zdrowie w sezonie przeziębień lub przyspieszy powrót do zdrowia, gdy infekcja zacznie się już rozwijać. Możesz kupić gotowy sok (oczywiście koniecznie 100-procentowy) albo jesienią (wrzesień, październik) zrobić go samodzielnie, o ile tylko masz dostęp do dobrego surowca.

Najlepiej zbierać czarny bez z dala od dróg, ze względu na spaliny, i pól uprawnych, z powodu stosowanych na nich oprysków. Owoce czarnego bzu zbieraj wówczas, gdy wszystkie są już czarne (niedojrzałe, czyli ciemnoczerwone zawierają substancję, która może podrażniać żołądek).

Jak zrobić sok z czarnego bzu?

Zebrane baldachy otrzep z owadów, umyj i zerwij z nich owoce. Wsyp je do garnka (odmierzaj ich ilość za pomocą szklanki). Na każde 4 szklanki owoców dodaj szklankę cukru, pół szklanki wody i sok z połowy cytryny. Całość gotuj ok. 2 godziny, odstaw do ostudzenia i zagotuj jeszcze raz (przez 30–60 minut). Przecedź i na gorąco wlewaj do wyparzonych słoików. Pasteryzuj w piekarniku nastawionym na ok. 100 st. C przez 30 minut.

Jak stosować sok z czarnego bzu? Dzieci powinny dostawać codziennie po 1 łyżeczce (do 2) soku, najlepiej rozcieńczonego pół na pół z wodą, dorośli dwa razy więcej.

Przepisy na przetwory z czarnego bzu

6. Czystek

Czystek ma mnóstwo polifenoli, dzięki którym działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz poprawia odporność i pomaga zwalczać sezonowe infekcje. Codzienne picie czystkowej herbatki dodatkowo oczyszcza organizm i pomaga pozbyć się wolnych rodników (działa antyoksydacyjnie).

Jak zrobić leczniczą herbatę z czystka?

Wsyp do szklanki łyżkę suszonego ziela czystka, dodaj kilka goździków i kawałek kory cynamonu (albo szczyptę suszonego). Zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Odcedź i dodaj sok z połowy cytryny. Pij każdego ranka w sezonie jesienno-zimowym, a dwa razy dziennie podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Goździki wzmacniają przeciwutleniające i antywirusowe działanie naparu, cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, a cytryna dostarczy potrzebnej w tym okresie witaminy C. Oczywiście, jak zawsze możesz dodać łyżeczkę miodu, co jeszcze poprawi smak napoju.

Jeśli chorujesz przewlekle lub przyjmujesz na stałe jakieś leki, przed rozpoczęciem czystkowej kuracji skonsultuj się z lekarzem.

Domowe syropy na odporność i infekcje

7. Rokitnik

Rokitnik jest jedną z najważniejszych roślin leczniczych w tradycyjnej medycynie rosyjskiej. W Polsce rośnie dziko w wielu miejscach, zatem być może kojarzysz jego charakterystyczne gałązki dosłownie oblepione pomarańczowymi kuleczkami. Nie powinno się jednak zbierać owoców ani liści z takich roślin, ponieważ są one pod ochroną.

Na szczęście coraz częściej rokitnik uprawiany jest na działkach i w ogrodach, bo nie tylko stanowi ich ozdobę, ale również ma wyjątkowe lecznicze właściwości. W owocach znajduje się mnóstwo witamin i składników mineralnych, a zrobiony z nich odwar uważa się za jeden z najwartościowszych środków wzmacniających organizm. Możesz go też stosować profilaktycznie jako środek chroniący przed chorobami wirusowymi.

Jak zrobić odwar z rokitnika?

3 łyżki stołowe suszonych owoców rokitnika zalej 1–2 szklankami wrzącej wody, gotuj powoli pod przykryciem przez ok. 15 minut. Odstaw na kwadrans, przecedź. Podziel na 2–3 porcje i wypij w ciągu dnia.

6 polskich superfoods, o których nie miałaś pojęcia!

8. Leki homeopatyczne

To naturalne produkty lecznicze, które można bezpiecznie zastosować w każdym wieku. Stymulują one mechanizmy obronne organizmu i pobudzają go do walki z patogenami. Wzmacniają także układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko kolejnych zachorowań. Warto, abyś miała w domu przynajmniej dwa preparaty: Thymuline i Aconitum napellus.

Thymuline

Lek ten produkowany jest na bazie wyciągu z grasicy – gruczołu układu limfatycznego, którego główną funkcją jest budowanie odporności. Thymuline może być stosowany u dzieci i dorosłych od pierwszych chwil, gdy tylko zauważysz, że zaczyna się infekcja. Pobudza on naturalne siły obronne organizmu, dzięki czemu szybciej udaje mu się pokonać wirusy i nie dopuścić do rozwoju powikłań. Można przyjmować go profilaktycznie, przez cały sezon jesienno-zimowy (np. raz w tygodniu).

Aconitum napellus

To lek pierwszej pomocy, zalecany wówczas, gdy przewieje cię zimny wiatr i wrócisz do domu przemarznięta. Jeśli czujesz dreszcze, nie możesz się rozgrzać, a twój stan pogarsza się z minuty na minutę, przyjmij Aconitum napellus jak najszybciej. Pomożesz w ten sposób swojemu organizmowi powstrzymać chorobę w zarodku.

Pamiętaj, że leki homeopatyczne najlepiej przyjmować co najmniej pół godziny po jedzeniu i przynajmniej kwadrans przed kolejnym posiłkiem.

7 naturalnych sposobów na wirusy

9. Aloes

Ma aż 100 substancji czynnych, które działają na cały organizm! Kiedyś aloes stał na parapecie w każdym domu, obecnie spotykane są znacznie rzadziej. Ale na szczęście w wielu miejscach można kupić sok lub miąższ z aloesu, a nawet zamówić przez Internet całe świeże liście i samodzielnie sporządzać z nich lecznicze mikstury, z których najlepsze chyba jest wino aloesowe. Wzmacnia ono odporność organizmu, ale oczywiście może być stosowane jedynie przez dorosłych.

Jak zrobić wino aloesowe?

Potrzebujesz do tego 3–4 dużych liści – powinno ich być ok. pół kilograma (jeśli masz własną roślinę, minimum trzyletnią, przed zerwaniem nie podlewaj jej przez kilka dni), butelkę wytrawnego białego wina i pół kilograma miodu. Liście umyj i włóż na kilka dni do lodówki. Obierz je z kolców, zmiksuj i wymieszaj z miodem i winem. Całość przelej do dużego słoika, wstaw na 4–5 dni do lodówki.

Po tym czasie przecedź i przelej do butelki z ciemnego szkła. Przechowuj w lodówce. Przez pierwszy tydzień pij po łyżeczce wina (najlepiej rano na czczo), potem zwiększ dawkę do łyżki. Taką kurację prowadź przez miesiąc. Możesz powtórzyć ją po 4–6 tygodniach przerwy.

Dzieciom możesz podawać gotowy sok z aloesu, oczywiście 100-procentowy – wymieszaj go pół na pół z miodem i podawaj dwa razy dziennie po łyżeczce.

Miód aloesowy i wino aloesowe na odporność

10. Olejek czterech złodziei

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się mieszanka olejków eterycznych: goździkowego, cytrynowego, cynamonowego, eukaliptusowego i rozmarynowego. Jak głosi legenda, gdy Francję trapiła w XV wieku epidemia dżumy, grupa złodziei rabowała domy chorych, nie zarażając się tą groźną chorobą. Wszystko dzięki nacieraniu olejkiem odkrytych części ciała (m.in. dłoni, okolic nosa i ust).

Obecna receptura przypomina tę tradycyjną i ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Olejek czterech złodziei możesz stosować do inhalacji, zarówno w czasie infekcji (np. grypy lub przeziębienia), jak i zapobiegawczo, np. po przemarznięciu czy kontakcie z osobą chorą.

Jak stosować olejek czterech złodziei?

Zagotuj 2 litry wody, dodaj 5–6 kropli olejku i pochyl się nad miską, przykrywając głowę ręcznikiem. Wdychaj parę z zawartością olejków eterycznych przez ok. 5–10 minut. Podczas infekcji powtarzaj inhalację codziennie, profilaktycznie – raz na kilka dni.

Ten olejek uwalnia też dom od zarazków! Możesz w ten sposób odkażać pomieszczenia, gdy ktoś z domowników jest chory, np. na grypę. Do szklanki wody dodaj 10–20 kropli olejku, wlej do butelki z atomizerem i rozpylaj w całym mieszkaniu kilka razy dziennie.

Mieszanki ziołowe na przeziębienie i odporność

Źródła:

  1. Eteraf-Oskouei, T., Najafi, M. (2013). Traditional and modern uses of natural honey in human diseases: a review. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 16(6), 731–742. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/
  2. Zielińska, A., Nowak, I. (2017). Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids in Health and Disease, 16(1), 95. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/
  3. Glibowski, P., Długołęcka, A., Grdeń, A., Toczek, K. (2017). Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, L(2), 115–123. Pobrane z https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr2/Bromatologia2_2017art04s 115-121.pdf
  4. Kęska, P. (2017). Apiterapia, czyli miód na zdrowie. Pobrane z http://www.sztuka.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Apiterapia-czyli-miod-na-zdrowie/
  1. Bode, A.M., Dong, Z. (2011). The amazing and mighty ginger. W: I.F.F Benzie, S. Wachtel-Galor (eds.). Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
  1. Chainani-Wu, N. (2003). Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). Journal of Alternative and Complementary Medicine, 9(1), 161–168. Pobrane z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12676044/
  2. Jurenka, J.S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review: a Journal of Clinical Therapeutic, 14(2), 141–153. Pobrane z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594223/

Najnowsze artykuły