Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Miód gryczany

Miód gryczany

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Miód gryczany to wyjątkowy produkt, znany i stosowany od wieków. Ciemnobrązowy, aromatyczny przysmak kryje w sobie bogactwo związków korzystnych dla zdrowia. Warto po niego sięgać przy przeziębieniu, grypie, kaszlu, chorobach serca i naczyń krwionośnych, anemii. Przeczytaj, jakie właściwości posiada miód gryczany i kiedy po niego sięgać.

Miód gryczany charakteryzuje się specyficznym smakiem, a jego nietypowy kolor pozwala bez trudu odróżnić go od innych miodów. Wartości odżywcze oraz niezwykłe właściwości zdrowotne plasują miód gryczany w czołówce najzdrowszych produktów pochodzenia pszczelego.

Skąd pochodzi miód gryczany?

Miód gryczany jest miodem typu nektarowego, pozyskiwanym przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki. Gryka jest wyjątkowo miododajną rośliną. Cechuje się drobnymi kwiatkami o śnieżnobiałej, czasem różowawej barwie.

Rolnicy uprawiający grykę często współpracują z pszczelarzami. Wzajemna pomoc się opłaca – pszczoły zapylają kwiaty gryki, w zamian uzyskując dużo cennego nektaru, z którego potem wytwarzają naturalny miód gryczany.

Miód gryczany – jak wygląda?

W porównaniu z jasnym kolorem kwiatów gryki miód gryczany cechuje się nadspodziewanie ciemną barwą. Jest jednym z najciemniejszych miodów. Jego kolor przyjmuje odcienie od ciemnobrązowego, niekiedy z czerwonawym odcieniem, aż po ciemnobrunatny, przypominający barwą mocną herbatę.

Tuż po zebraniu miód gryczany jest płynny, lecz z czasem, jak każdy prawdziwy miód, wolno krystalizuje. Po skrystalizowaniu tworzy grube, twarde kryształy. Jedząc surowy miód gryczany, z pewnością wyczujemy w jego strukturze drobinki; nie ma on gładkiej konsystencji. Miód ten może także się rozwarstwić, dając gruboziarnistą dolną warstwę i płynną warstwę górną. Nie ma to jednak wpływu na jego właściwości zdrowotne i nie świadczy o złej jakości takiego miodu.

Jaki smak ma miód gryczany?

Jeśli chodzi o smak miodu gryczanego, to ma on swoich gorących zwolenników oraz zdecydowanych przeciwników. Przez wiele osób miód gryczany uważany jest wręcz za niesmaczny. Z tego powodu często dzieci odmawiają jego jedzenia.

W istocie, miód gryczany nie jest tak słodki jak inne miody. Ma, co prawda, słodki, lecz jednak lekko piekący posmak, z ewidentną nutą ostrości. Do tego dochodzi wyraźnie wyczuwalny, intensywny aromat gryki – zapach typowo ziołowy, czasem lekko żywiczny. I te właściwości miodu gryczanego, zwłaszcza ów charakterystyczny smak, podzieliły amatorów miodów na tych, którzy zachwycają się miodem gryczanym, i na tych, którzy zawsze wybiorą inny rodzaj pszczelich słodkości.

Miód gryczany – właściwości

Bez względu jednak na podzielone opinie odnośnie do smaku miodu gryczanego, nikt nie może mu odmówić cennych właściwości zdrowotnych.

Na co dobry jest miód gryczany?

Miód gryczany to nie tylko pszczeli przysmak. Zastosowanie miodu gryczanego to o wiele więcej niż tylko słodzenie herbaty. Wśród jego licznych właściwości leczniczych można wymienić między innymi:

  • odtruwanie organizmu
    Miód gryczany wspiera pracę wątroby, która stanowi podstawowy narząd detoksykujący organizm. Miód ten działa odtruwająco i oczyszczająco na ten narząd, dzięki czemu wątroba może lepiej spełniać swoje funkcje.
  • działanie antyoksydacyjne
    W miodzie gryczanym znajdziemy szereg substancji o działaniu przeciwutleniającym, między innymi: związki fenolowe, kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy czy witaminę C. Dzięki nim miód gryczany ma bardzo wysoką skuteczność, jeśli chodzi o działanie antyoksydacyjne, w porównaniu do innych rodzajów miodu. Na tym polu przewyższa nawet słynny miód manuka.
  • pozytywny wpływ na naczynia krwionośne
    Miód gryczany wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga oczyścić je z zalegających złogów, przez co stanowi ważne narzędzie w profilaktyce miażdżycy. Poza tym miód ten jest bogatym źródłem dwóch ważnych składników chemicznych, obecnych w gryce, a mianowicie rutyny i żelaza. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza przepuszczalność i kruchość naczyń włosowatych. Ponadto zwiększa przyswajalność witaminy C, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, przez co wspomaga leczenie infekcji i poprawia odporność organizmu.
  • pomoc w leczeniu niedokrwistości
    Jako produkt bogaty w żelazo miód gryczany jest szczególnie polecany osobom z anemią, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Wzmacnia, powoduje wzrost poziomu hemoglobiny, przyspiesza odnowę osłabionego organizmu.
  • wzmacnianie mięśnia sercowego
    Miód gryczany zawiera duże ilości korzystnie działającego na serce magnezu. Poza tym cukry proste zawarte w miodzie natychmiast wchłaniają się do krwiobiegu i szybko odżywiają mięsień sercowy, trafiając bezpośrednio do niego.
  • wspieranie układu odpornościowego
    Regularnie stosowany, miód z gryki pobudza działanie układu odpornościowego. Miód gryczany dostarcza organizmowi wielu cennych soli mineralnych, witamin i substancji odpornościowych. Może być z powodzeniem stosowany w infekcjach dróg oddechowych, ponieważ łagodzi kaszel i skraca czas trwania choroby.
  • działanie antybakteryjne
    Miód gryczany to jeden z najsilniej działających naturalnych produktów o działaniu antybiotycznym. Znakomicie wspomaga leczenie różnych infekcji o podłożu bakteryjnym – jego działanie porównywane jest do miodu manuka. Miód gryczany skutecznie zwalcza między innymi bakterie Staphylococcus aureus (gronkowca złocistego) oraz inne szczepy bakteryjne, oporne na antybiotyki.
  • łagodzenie kaszlu
    Miód gryczany sprawdza się także w przeziębieniu i grypie. Badania wykazały [7], że miód gryczany łagodzi suchy kaszel w przebiegu infekcji dróg oddechowych znacznie lepiej niż niektóre powszechnie dostępne bez recepty preparaty chemiczne.
  • przyspieszenie procesu gojenia ran
    Miód z gryki może być także stosowany zewnętrznie. Zaaplikowany na ranę pozwala szybciej osuszyć uszkodzone miejsce (dobrze drenuje ranę z nadmiaru wilgoci) oraz pomaga zwalczyć bakterie chorobotwórcze. Dzięki temu, że zawiera mnóstwo cukrów i ma niskie pH, miód gryczany zapobiega również potencjalnemu rozwojowi zakażenia bakteryjnego w miejscu zranienia.
  • właściwości kosmetyczne
    Z miodu gryczanego można przygotować maseczkę na twarz, a także okłady na skórę głowy. Miód gryczany regeneruje, łagodzi objawy trądziku, poprawia kondycję włosów, wzmacnia ich strukturę i oczyszcza skórę głowy.

Miód gryczany – zastosowanie

Miód gryczany to, jak widać, nie tylko smakołyk, ale przede wszystkim cenne, naturalne lekarstwo. Skorzystać z jego dobroczynnych właściwości mogą wszyscy, ale przyda się szczególnie osobom cierpiącym na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę, nadciśnienie krwi, schorzenia wątroby, zaburzenia krążenia żylnego, obrzęki. Wskazany jest we wszelkich chorobach serca i naczyń krwionośnych oraz przy podwyższonym poziomie cholesterolu.

Jako że miód gryczany skutecznie pomaga odbudowywać i regenerować organizm, powinny po niego sięgać także osoby po inwazyjnych zabiegach chirurgicznych, poważnych kuracjach leczniczych i te, które narażone są na zwiększony wysiłek fizyczny. Zalecany jest sportowcom, kobietom w ciąży oraz już po urodzeniu dziecka. Przyda się osobom z obniżoną odpornością, z anemią, skarżącym się na ogólne osłabienie i przemęczenie. Dodaje sił i wigoru, zwiększa witalność i wzmacnia narządy wewnętrzne. Wspomaga rekonwalescencję po przebytych chorobach i przyspiesza procesy odnowy organizmu. W stanach wyczerpania psychicznego wspiera układ nerwowy.

Miód gryczany – jak go jeść?

Miód gryczany polecany jest jako doskonała alternatywa dla cukru oraz wszelkich słodzików. Można słodzić nim napoje, ciasta, desery, owsiankę, jaglankę, smoothie czy inne potrawy przygotowywane na słodko.

Profilaktycznie lub leczniczo możesz po prostu zjadać sam miód – jedną łyżeczkę surowego miodu dziennie (można go ew. rozpuścić w szklance letniej wody). Pamiętaj, aby miodu nie rozpuszczać w wodzie (czy herbacie lub napoju) o temperaturze wyższej niż 45 stopni C. W gorącym płynie miód traci swoje cenne właściwości.

Innym sposobem na korzystanie z dobrodziejstw miodu gryczanego jest rozpuszczenie łyżki tego pszczelego produktu w szklance letniej wody wieczorem, pozostawienie wody z miodem na noc i wypicie rano na czczo, pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Taką kurację można połączyć z jednoczesnym stosowaniem pyłku pszczelego. Do wody z miodem dosypujemy wówczas jedną łyżeczkę pyłku i pozostawiamy na całą noc. Rano, na czczo, pijemy słodki napój. Kuracja taka powinna trwać nie krócej niż miesiąc.

Pamiętajmy również, aby miód gryczany włączyć do leczenia przeziębienia, grypy, bólu gardła czy suchego kaszlu. Spożywamy wtedy jedną łyżeczkę miodu trzy razy dziennie lub dodajemy go do herbaty lub ziołowych naparów na przeziębienie.

Jeśli chodzi o zastosowanie zewnętrzne, to miód można nakładać bezpośrednio na skórę twarzy lub głowy, a także na rany, które następnie zaopatrujemy bandażem. Niewielką ilość miodu można również wymieszać z kremem do twarzy.

Kto nie może jeść miodu gryczanego?

Rozwagę przy spożywaniu miodu powinni zachować diabetycy oraz osoby z insulinoopornością i podwyższonym poziomem cukru we krwi.Miód gryczany cechuje się dość wysokim indeksem glikemicznym, zatem będzie szybko podwyższał glikemię. Chorzy na cukrzycę mogą, oczywiście, korzystać z dobrodziejstw miodu gryczanego, lecz powinni ograniczyć spożywanie go do jednej łyżeczki dziennie.

Miodu nie wolno podawać dzieciom poniżej 1. roku życia. Obecne są w nim bowiem bakterie Clostridium botulinum, które mogą wywołać groźną chorobę u niemowląt. Ponadto u małych dzieci miód może wywołać reakcję alergiczną.

Źródła:

  1. Gees Bees Honey Company. (2019). Buckwheat Honey Benefits. Pobrane z https://www.geesbees.ca/post/buckwheat-honey
  2. Gheldof, N., Wang, X. H., Engeseth, N. J. (2003). Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(5), 1500–1505. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf025897t
  3. Hammond, E. N., Duster, M., Musuuza, J. S., Safdar, N. (2016). Effect of United States buckwheat honey on antibiotic-resistant hospital acquired pathogens. The Pan African Medical Journal, 25, 212. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28292167/
  4. Brusie, C. (2019). Everything You Need to Know About Buckwheat Honey. Pobrane z https://www.healthline.com/health/buckwheat-honey
  5. Burlando, B., Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of cosmetic dermatology, 12(4), 306–313. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12058
  6. Giménez-Bastida, J. A., Zieliński, H. (2015). Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63(36), 7896–7913. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.5b02498
  7. Paul, I. M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M. L., Duda, L., Berlin, C. M., Jr (2007). Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 161(12), 1140–1146. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/
  8. Wcinaj Miód. (2021). Miód gryczany. Pobrane z https://wcinaj-miod.pl/miod-gryczany/
  9. Szulc-Cichocka, M. (2019). Miód gryczany. Pobrane z https://www.sloikmiodu.pl/miod-gryczany/
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły