Jak zrobić syrop imbirowy na przeziębienie?

Idealne lekarstwo na przeziębienie: skuteczne, naturalne i pyszne! W dodatku robi się je błyskawicznie i każdy z nas ma potrzebne składniki w domu. Oto przepis na domowy syrop imbirowy - także na wersję delux z turbodoładowaniem :-) Wypróbuj koniecznie.
Miód imbirowy na przeziębienie.

Miód: zabija wirusy i bakterie oraz wzmacnia organizm (lipowy dodatkowo działa napotnie). Imbir: ma działanie dezynfekujące i rozgrzewające. Cytryna: bogactwo antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C. Jeśli połączysz wszystkie te składniki otrzymasz genialne naturalne lekarstwo pomocne w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Przepis na syrop imbirowy

Składniki:

  • korzeń imbiru ok 200 g – najlepiej kup taki z ekologicznej uprawy. Wygląda bardziej niepozornie, trudniej się go obiera niż taki zwyczajny, ale warto! Ma bardziej intensywny, ostrzejszy smak, piękny złocisty kolor, jest też mniej włóknisty i łatwej go pokroić. W dodatku jest zdecydowanie większe prawdopodobieństwo, że przy jego hodowli nie używano chemicznych oprysków, a więc i przygotowywany z niego syrop będzie zdrowszy. – znany od lat ze swoich rozgrzewających i dezynfekujących właściwości
  • łyżka płynnego miodu naturalnego
  • cytryna – także najlepsza będzie z certfikatem eko
  • szklanka wrzątku

Jeśli przygotowujesz syrop dla całej rodziny, zwiększ odpowiednio proporcje czyli np użyj większego korzenia imbiru, użyj dwóch cytryn i dwóch łyżek miodu.

Przygotowanie:

Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do małego garnka, zalej wrzątkiej i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odstaw garnek i ostudź imbirowy odwar. Jeszcze ciepły przelej przez sitko do słoika, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, miód i wymieszaj. Przyjmuj po łyżeczce kilka razy dziennie. Syrop imbirowy można przechowywać ok tygodnia.

Syrop imbirowy z turbodoładowaniem

Jeśli chcesz dodatkowo wzmocnić działanie syropu, możesz to zrobić na kilka sposobów:

  • zamiast korzenia imbiru użyj go w wersji sproszkowanej – zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, taki wysuszony korzeń ma zdecydowanie silniejsze właściwości rozgrzewające – gotuj więc w szklance wody jedną czubatą łyżeczkę przyprawy
  • podczas gotowania odwaru z korzenia dodaj 5-10 goździków – mają silne właściwości bakteriobójcze, dezynfekujące i znakomicie się sprawdzają przy infekcji przebiegającej z bólem gardła
  • dodaj podczas gotowania 2-3 plasterki świeżego korzenia kurkumy (nie dawaj ich więcej, bo syrop będzie gorzki!). Udowodniono naukowo, że zawarte w kurkumie składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie
  • już po ostudzeniu odwaru dodaj wraz miodem i cytryną płaską łyżeczkę nalewki z propolisu (można kupić gotową w aptece lub w sklepie zielarskim). Dzięki temu syrop zyska mnóstwo witamin i minerałów zawartych w propolisie – wesprą one działanie układu odpornościowego dzięki czemu szybciej pokonasz infekcję
28.11.2018
Sezon na gruszki w pełni!  Odkryj przepisy na najlepsze przetwory z gruszek: super zdrowe chipsy, rozgrzewającą zupę, koktajl mocy z dodatkiem żurawiny, a nawet maseczkę do twarzy, która odżywi skórę.
26.01.2019
Szukasz inspiracji na rozgrzewające zupy na zimę? Sprawdź nasze przepisy na zimowe zupy z dynią, papryką, kurczakiem, z dodatkiem ostrego chilli i curry.
05.11.2018
W aptece można kupić mnóstwo syropów mukolitycznych, czyli rozrzedzających wydzielinę i ułatwiających jej odkrztuszenie. Są zalecane podczas silnego przeziębienia, zapalenia oskrzeli bądź przy męczącym suchym kaszlu. Zamiast produktu aptecznego przygotuj jego naturalny odpowiednik, czyli kompot gruszkowo-migdałowy. Całkowicie naturalne, w dodatku pyszne i odżywcze lekarstwo.
15.06.2018
Najnowsze badania nie pozostawiają wątpliwości: nasze zdrowie, odporność i dobre samopoczucie – także psychiczne – zależą od tego czy nasza mikroflora jelitowa znajduje się w równowadze. Jeśli przyjaznych bakterii zaczyna nam brakować, zaczynamy chorować. Dowiedz się, jak przywrócić równowagę jelitową i wrócić do zdrowia.
20.07.2018
Gdy za oknem upał, nasz organizm domaga się dodatkowych porcji picia. Ile tak naprawdę go potrzebuje i dlaczego tak ważne jest prawidłowe nawodnienie? Sprawdziliśmy!
05.03.2018
Ból, obrzęk, zaczerwienienie, problem z opróżnianiem piersi, gorączka… Co trzecia mama cierpi na problemy związane z laktacją. Zazwyczaj jest to zastój pokarmu, ale czasami dochodzi do poważniejszego problemu – zapalenia piersi. O tym, jak leczyć to schorzenie, opowiada dr Katarzyna Faruga.