Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyImbir - właściwości, działanie i zastosowanie Jak zrobić syrop imbirowy na przeziębienie?

Jak zrobić syrop imbirowy na przeziębienie?

autor: Dorota Mirska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Idealne lekarstwo na przeziębienie: skuteczne, naturalne i pyszne! W dodatku robi się je błyskawicznie i każdy z nas ma potrzebne składniki w domu. Oto przepis na domowy syrop imbirowy (miód imbirowy) – także na wersję delux z turbodoładowaniem. Wypróbuj koniecznie.

Syrop imbirowy – jakie ma właściwości?

Miód zabija wirusy i bakterie oraz wzmacnia organizm (lipowy dodatkowo działa napotnie). Imbir ma działanie dezynfekujące i rozgrzewające. Cytryna bogactwo antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C. Jeśli połączysz wszystkie te składniki otrzymasz genialne naturalne lekarstwo pomocne w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych – syrop imbirowy (miód imbirowy) na przeziębienie.

7 powodów, dla których warto jeść imbir

Przepis na syrop imbirowy (miód imbirowy)

Składniki:

  • ok. 200 g korzenia imbiru – najlepiej kup taki z ekologicznej uprawy. Wygląda bardziej niepozornie, trudniej się go obiera niż taki zwyczajny, ale warto! Ma bardziej intensywny, ostrzejszy smak, piękny złocisty kolor, jest też mniej włóknisty i łatwej go pokroić. W dodatku jest zdecydowanie większe prawdopodobieństwo, że przy jego hodowli nie używano chemicznych oprysków, a więc i przygotowywany z niego syrop będzie zdrowszy – znany od lat ze swoich rozgrzewających i dezynfekujących właściwości
  • 1 łyżka płynnego miodu naturalnego
  • cytryna – także najlepsza będzie z certfikatem eko
  • szklanka wrzątku

Jeśli przygotowujesz syrop dla całej rodziny, zwiększ odpowiednio proporcje, czyli np. użyj większego korzenia imbiru, dwóch cytryn i dwóch łyżek miodu.

Domowe syropy na odporność i infekcje

Jak przygotować syrop imbirowy?

Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do małego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odstaw garnek i ostudź imbirowy odwar.

Jeszcze ciepły przelej przez sitko do słoika, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, miód i wymieszaj. Przyjmuj po łyżeczce kilka razy dziennie. Syrop imbirowy można przechowywać około tygodnia.

Syrop imbirowy z turbodoładowaniem – jak go zrobić?

Jeśli chcesz dodatkowo wzmocnić działanie syropu imbirowego, możesz to zrobić na kilka sposobów:

  • zamiast korzenia imbiru użyj go w wersji sproszkowanej – zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, taki wysuszony korzeń ma zdecydowanie silniejsze właściwości rozgrzewające – gotuj więc w szklance wody jedną czubatą łyżeczkę przyprawy
  • podczas gotowania odwaru z korzenia dodaj 5-10 goździków – mają silne właściwości bakteriobójcze, dezynfekujące i znakomicie się sprawdzają przy infekcji przebiegającej z bólem gardła
  • dodaj podczas gotowania 2-3 plasterki świeżego korzenia kurkumy (nie dawaj ich więcej, bo syrop będzie gorzki), udowodniono naukowo, że zawarte w kurkumie składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie
  • już po ostudzeniu odwaru dodaj wraz miodem i cytryną płaską łyżeczkę nalewki z propolisu (można kupić gotową w aptece lub w sklepie zielarskim) – dzięki temu syrop imbirowy zyska mnóstwo witamin i minerałów zawartych w propolisie – wesprą one działanie układu odpornościowego, dzięki czemu szybciej pokonasz infekcję

Miód aloesowy i wino aloesowe na odporność

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły