Strona główna Zdrowie Jak wzmocnić odporność w 7 krokach

Jak wzmocnić odporność w 7 krokach

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Naprawdę niewiele trzeba, żeby być odpornym i zdrowym. Wystarczy wprowadzić kilka podstawowych zasad, o których warto pamiętać na co dzień. Przeczytaj, jak wzmocnić odporność w 7 prostych krokach i o co szczególnie powinnaś zadbać, aby skutecznie uchronić się przed zachorowaniem.

Strona główna Zdrowie Jak wzmocnić odporność w 7 krokach
Jak wzmocnić odporność w 7 krokach? Kobieta w kurtce puchowej, czerwonej czapce i szaliku w zimowej scenerii uśmiecha się do aparatu, przykładając do oka ozdobny płatek śniegu.

Jak wzmocnić odporność na cały rok?

O prawidłową odporność warto dbać przez cały rok. Nie wymaga to od nas wielkiego wysiłku, a z pewnością może zaprocentować dobrym zdrowiem i samopoczuciem w każdym sezonie. Zimowa pora jednak szczególnie skłania nas do zatroszczenia się o nasz układ odpornościowy.

Wraz z nadejściem chłodnych i krótkich dni zwiększa się ryzyko zachorowania na szereg infekcji, zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. Wówczas tylko dobrze odżywiony organizm z prawidłowo funkcjonującym systemem immunologicznym poradzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami i zwalczy je bez problemu. Przeczytaj, jak wzmocnić odporność krok po kroku i jak ją skutecznie utrzymać (sprawdź też: jak podnieść obniżoną odporność).

Jak wzmocnić odporność – obejrzyj wywiad z dr Joanną Gzik na naszym kanale YouTube

7 kroków do lepszej odporności

Krok 1: Zjedz na śniadanie ciepłą owsiankę z cynamonem

W okresie jesienno-zimowym warto stosować w kuchni przyprawy o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym odporność.

Należą do nich między innymi:

Cechują się one udowodnionym działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwpasożytniczym. W szczególności kurkuma wykazuje silnie działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Potrafi również zahamować proces namnażania się wirusów w organizmie, jeśli dojdzie u nas do infekcji pochodzenia wirusowego. Pamiętaj, aby zawsze stosować tę przyprawę razem z pieprzem lub ostrą papryką oraz niewielką ilością tłuszczu. W ich obecności bowiem cenne składniki kurkumy mogą zostać w pełni przyswojone, a ich działanie się zwielokrotnia.

Jak wzmocnić odporność za pomocą naparów? Imbir, goździki i anyż dodaj do herbaty i popijaj gorący napój. Jeśli smak jest zbyt intensywny, można dosłodzić herbatę niewielką ilością ekologicznego miodu. Miód nie tylko poprawi smak, lecz również pozytywnie wpłynie na odporność. Gorący, aromatyczny napar postawi nas na nogi, jeśli wrócimy przemarznięci z dworu lub gdy poczujemy, że „coś nas bierze”, i nie będziemy mogli się rozgrzać.

Przyprawy można dodawać także do zup (sprawdź przepisy na zupy na odporność), ryżu, duszonych warzyw lub potraw mięsnych. W zasadzie szczypta przypraw w każdym daniu nie tylko urozmaici jego smak, ale wydatnie przyczyni się do lepszej odporności i zdrowia.

Sporą „porcją odporności” na śniadanie może być rozgrzewająca owsianka lub jaglanka z dodatkiem cynamonu, kardamonu i odrobiny imbiru oraz kurkumy. Takie ciepły poranny posiłek „obudzi” nasz przewód pokarmowy i poprawi jego funkcje. Zdecydowanie lepiej wpłynie on na naszą odporność niż zimna sałatka lub kanapka z wędliną. Rozgrzani i pełni energii możemy lepiej zacząć dzień.

Jak zrobić rozgrzewającą owsiankę?

Krok 2: Dodawaj do potraw czosnek i cebulę

Jak wzmocnić odporność? Jedząc czosnek i cebulę. To nieocenione rodzime warzywa, o których dobrze pamiętać przez cały rok. Są bogate w związki siarkowe, które są odpowiedzialne za ich silnie prozdrowotne działanie. Działają przeciwzapalnie, pomagają zwalczyć patogenne bakterie, wirusy i grzyby oraz pasożyty.

Często kojarzą się z nieprzyjemnym zapachem i ostrym smakiem, nie każdy toleruje spożywanie tych warzyw na surowo. Jest na to jednak sposób. Czosnek i cebulę można dodawać do wielu dań, spożywanych po uprzedniej obróbce termicznej, która w znacznym stopniu likwiduje ich intensywny smak i zapach oraz ułatwia ich trawienie.

Jest wiele sposobów wykorzystania ich w kuchni. Można np. upiec warzywa w piekarniku z dodatkiem ziół, oliwy oraz cebuli i czosnku (w postaci całych ząbków) – danie będzie nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, a upieczony czosnek przepyszny. Cebula i czosnek sprawdzą się także w zupach, pieczeniach, wszelkich daniach typu fasolka po bretońsku, curry, zapiekanki, duszeniny itp.

W warunkach domowych możemy również sporządzić smaczny syrop poprawiający odporność i pomagający zwalczyć szkodliwe zarazki, według przepisu:

Plasterki cebuli ułóż warstwami w słoiczku i na każdą warstwę dodaj łyżkę miodu. Do całości dodaj kilka wyciśniętych ząbków czosnku oraz sok z jednej cytryny. Miksturę odstaw na klika godzin lub na całą noc, aby cebula puściła sok. Po przecedzeniu stosuj po łyżeczce 3 razy dziennie. Syrop można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Jeśli chcesz podawać syrop dziecku w wieku poniżej 1 roku życia, możesz miód zastąpić cukrem.

Domowe syropy na odporność i infekcje

Krok 3: Pij ziołowe herbatki

W trosce o dobrą odporność warto sięgnąć również po zioła. Gorące napary z ziela tymianku, krwawnika, macierzanki, kwiatów lipy oraz kwiatów czarnego bzu poprawiają odporność i wzmacniają naturalne siły obronne organizmu. Szczególnie preparaty z zawartością czarnego bzu są zalecane, zarówno profilaktycznie w okresie zwiększonych zakażeń, jak i w czasie istniejącej infekcji.

Zapobiegawczo warto stosować także wyciąg z jeżówki (Echinacea). To prawdziwa królowa wśród roślinnych leków wzmacniających odporność. Jest wskazana u dorosłych i dzieci powyżej 7 r. ż. w celu zwiększenia zdolności obronnych organizmu i stymulacji układu immunologicznego. Zalecane dawkowanie to 10–15 kropli w niewielkiej ilości wody dwa razy dziennie.

Kolejną wartościową rośliną, która przydaje się w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, jest sadziec przerośnięty. Stosowany regularnie wzmacnia odporność i zmniejsza podatność organizmu na wszelkie infekcje. Podawany w czasie choroby, np. grypy, pobudza mechanizmy obronne i wspiera organizm w walce z zakażeniem. 

Andrographis paniculata natomiast jest rośliną znaną z medycyny dalekowschodniej, która zalecała ten specyfik przede wszystkim osobom o słabej odporności. Napar z niego wspomaga system immunologiczny i wzmacnia osłabiony organizm. Dostępny jest w postaci suszonych ziół lub też w formie kapsułek lub tabletek, które stosuje się zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dawkowanie zależy od stężenia substancji czynnych w jednej kapsułce).

Jak przygotować napary ziołowe? Stosuje się zwykle 1 czubatą łyżkę stołową lub 2 łyżeczki suszonego ziela, które zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Nie gotujemy. Po zaparzeniu płyn przecedzamy i pijemy ciepły 2–3 razy dziennie. Przepis ten stosuje się w przypadku większości ziół, które zalecane są do spożywania w postaci gorącego naparu.

Naturalne antybiotyki z roślin

Krok 4: Jedz kiszonki domowej roboty

Jak wzmocnić odporność? Wypróbuj dietę na odporność, sięgając jak najczęściej po kiszone ogórki, kapustę, buraki. Tego typu przetwory to prawdziwa skarbnica dobroczynnych bakterii probiotycznych. Ich zaletą jest nie tylko to, że są zdrowe, lecz są również tanie, smaczne i można je zrobić samemu. Warto zaopatrzyć w nie domową spiżarnię na całą zimę. Wtedy najbardziej brakuje nam świeżych warzyw i owoców. Kiszonki znakomicie je zastępują, będąc doskonałym źródłem witamin i probiotyków. Wspierają one aktywnie naszą bakteryjną florę jelitową.

Prawidłowo funkcjonująca i dobrze rozwinięta mikrobiota jelitowa odpowiada za aż około 80 proc. odporności. Sprawne funkcjonowanie całego układu immunologicznego zależy zatem od dobrej kondycji przewodu pokarmowego i obecności w nim szczepów pożytecznych bakterii.

Jeśli jest ich za mało, są zniszczone i zaniedbane wskutek nieodpowiedniej diety, stosowania leków chemicznych i niezdrowego trybu życia, jelita zaczynają szwankować. Odporność spada, zaczynamy chorować. Bakterie jelitowe nie są w stanie zwalczyć szkodliwych mikroorganizmów, które dostają się do naszego wnętrza. Warto więc zadbać o dobre źródło probiotyczne, które zapewni nam stały dostęp do pożytecznych szczepów bakteryjnych zasilających jelita.

Florę jelitową możemy też wzmocnić, stosując preparat zawierający colostrum. Jest to substancja pozyskiwana z mleka krowy w ciągu pierwszej godziny po ocieleniu. Colostrum zawiera istne bogactwo składników wspomagających zdolności obronne organizmu. Preparat dostępny jest w saszetkach lub kapsułkach. Zarówno probiotyki, jak i colostrum najlepiej przyjmować na czczo, przez okres około jednego miesiąca.

Zdrowe jelita to dobra odporność

Krok 5: Idź codziennie na spacer

W procesie dbania o prawidłową odporność nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej. Korzystne są wszelkie formy łagodnego wysiłku, jak np. joga, pilates oraz wszelkie ćwiczenia oddechowo-rozciągające.

Na odporność dobrze działa także szybki spacer na świeżym powietrzu. Żwawy ruch poprawia krążenie krwi, w efekcie czego tkanki są lepiej dotlenione. Więcej tlenu oznacza prawidłowe odżywienie wszystkich komórek organizmu, co pomaga w aktywacji białych krwinek, zwalczających infekcje, oraz umożliwia skuteczną detoksykację. 

Aby jak najskuteczniej wzmocnić odporność, aktywność fizyczna powinna mieć raczej umiarkowany i łagodny charakter. Nadmierny, zbyt intensywny wysiłek może za bardzo osłabić nasze mechanizmy obronne, ponieważ jest on odbierany przez organizm jako sytuacja stresująca, a wiadomo, że stres obniża odporność. Ruch ma tu na celu przede wszystkim poprawę krążenia i rozgrzanie organizmu.

Co ważne, wysiłek fizyczny powoduje również obniżenie się poziomu hormonów stresu i jednoczesny wzrost wydzielania serotoniny i endorfin. Związki te nazywane są „hormonami szczęścia” i z pewnością przyczyniają się do naszego lepszego samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz poprawy odporności.

Techniki relaksacyjne na stres

Krok 6: Sięgnij po leki homeopatyczne

W budowaniu prawidłowej odporności istotną rolę pełnią produkty lecznicze naturalnego pochodzenia. Do takich należą leki homeopatyczne. Leczenie homeopatyczne sprzyja utrzymaniu dobrego zdrowia i właściwej odporności i sprawia, że lepiej radzimy sobie z rozmaitymi dolegliwościami i szybciej pozbywamy się chorób. Za każdym razem, gdy zażywamy lek homeopatyczny, wzmacniamy nasze naturalne siły obronne i budzimy siłę życiową. Leki te pobudzają ustrój do walki z chorobą i stymulują układ immunologiczny. Systematycznie stosowane w różnych dolegliwościach, skutecznie wzmacniają odporność.

W przebiegu infekcji każdy z nas indywidualnie reaguje na chorobę i może prezentować różne objawy. Dlatego w leczeniu homeopatycznym stosowane są różne leki, dobrane do jednostkowych potrzeb każdego chorego.

Jednak na szczególną uwagę zasługuje lek Thymuline. Odgrywa ważną rolę, jeśli chodzi o odporność, ponieważ specyficznie oddziałuje na jej wzmocnienie. Zazwyczaj zaleca się go profilaktycznie, aby w porę zapobiec różnym infekcjom. Szczególnie wskazany jest u dzieci, które ze względu na nie w pełni jeszcze rozwinięty układ immunologiczny zapadają często na rozmaite schorzenia górnych dróg oddechowych.

Thymuline jest wskazany w zapobieganiu takim dolegliwościom, jak np. nawracające zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych, zapalenia ucha, zatok, gardła oraz często powtarzające się anginy. Mogą go stosować wszyscy bez wyjątku, bez względu na wiek. Jego podawanie powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą.

10 naturalnych kuracji, które wzmocnią odporność

Krok 7: Myśl pozytywnie i uśmiechaj się

Niezwykle korzystny wpływ na odporność i dobre zdrowie ma równowaga emocjonalna oraz pozytywne nastawienie do otaczającej nas rzeczywistości i do innych ludzi. Pozytywne uczucia, takie jak radość, spokój, akceptacja i zadowolenie, rodzą zwiększone poczucie harmonii ze światem zewnętrznym i z samym sobą. Mamy wówczas lepszy nastrój, dobre samopoczucie, częściej się uśmiechamy. To z kolei istotnie przyczynia się do zwiększonej odporności i lepszego funkcjonowania organizmu na każdym poziomie.

Negatywne emocje natomiast działają wręcz odwrotnie. One także wpływają na reakcje biochemiczne w naszym organizmie i na dłuższą metę powodują obniżenie odporności. Lęk, niepokój, frustracja, gniew czy niska samoocena sprzyjają osłabieniu systemu immunologicznego, zakłócają homeostazę w ciele i zwiększają potencjalną możliwość zachorowania. 

Pamiętaj więc, że uśmiechnięty człowiek to zdrowy człowiek. Śmiech, dobry nastrój i poczucie humoru poprawiają odporność i działają uzdrawiająco. Osoby o optymistycznym podejściu do życia mniej chorują. Pozytywne myślenie zapewnia równowagę wewnętrzną, która przekłada się następnie na właściwe i sprawne działanie wszystkich narządów i układów w ciele. Czy już wiesz, jak wzmocnić odporność, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem przez cały rok? 🙂

Dobre wei qi w zimie – jak wzmocnić odporność według medycyny chińskiej?

 

Podobne artykuły