Strona główna Na talerzu Koktajle na odporność
Przepisy na koktajle na odporność. Widok z góry na słoiki z kolorowymi, domowymi koktajlami i smoothies warzywno-owocowymi.
Strona główna Na talerzu Koktajle na odporność

Koktajle na odporność

autor: Agnieszka Leciejewska

Moc witamin, minerałów, „dobre” bakterie, przeciwutleniacze… Wszystko, co kocha układ odpornościowy, dostarczą ci koktajle na odporność. Wypijaj je codziennie, a wzmocnisz organizm, tak że stawi czoła każdej infekcji.

Chyba nigdy wcześniej nie mówiono tak wiele o odporności organizmu, jak ostatnio. Nic dziwnego! Sprawny układ immunologiczny to najlepsza broń w walce z bakteriami i wirusami (w tym koronawirusem), jaką obecnie dysponujemy. Pierwszą linią obrony są skóra i błony śluzowe, drugą – układ odpornościowy.

Superkoktajl, czyli jak pokonać przewlekły stan zapalny

Jak wzmocnić odporność?

W skład układu odpornościowego wchodzą: szpik kostny, grasica, śledziona, węzły chłonne i migdałki. To tutaj powstają i szkolą się komandosi do zadań specjalnych, czyli komórki odpornościowe. Centrum dowodzenia jest grasica, a żołnierzami walczącymi na pierwszej linii frontu – limfocyty T i B. Pomagają im makrofagi, które „pożerają” drobnoustroje chorobotwórcze trafiające do krwi.

Ta wyspecjalizowana armia jest w stanie zdusić infekcję w zarodku i skutecznie bronić nas przed bakteriami i wirusami. Jest jeden warunek – odporność trzeba wzmacniać cały czas. Nie da się jej zbudować w trzy dni.

Kluczowe dla odporności są:

  • zdrowy i mocny sen
  • relaks i odprężenie
  • umiarkowany wysiłek fizyczny
  • właściwa dieta, oparta o warzywa i owoce

Najlepiej zjadać regularnie 5 porcji warzyw i owoców dziennie (porcja to filiżanka pokrojonych warzyw i owoców). Dla wielu osób to duże wyzwanie, któremu trudno sprostać. Dietetycy mają na to sposób – warzywne i owocowe koktajle.

Co jeść i pić, aby wzmocnić odporność?

Koktajle na odporność – w jaki sposób ją wzmacniają?

Dzięki koktajlom można łatwo włączyć do codziennej diety co najmniej 1–2 porcje zieleniny i 1–2 porcje owoców. Wystarczy je zmiksować, by otrzymać superzdrowe koktajle na odporność, które mają mnóstwo zalet:

  • Wzbogacają menu w dodatkową porcję wody, co ważne dla odporności. Woda nawilża tkanki, w tym błony śluzowe. Dzięki temu są one szczelną barierą dla patogenów. Odpowiednio nawilżony organizm lepiej też radzi sobie z oczyszczaniem dróg oddechowych z drobnoustrojów.
  • skoncentrowanym źródłem witamin (A i C), składników mineralnych (cynku, magnezu i selenu) oraz przeciwutleniaczy, wzmacniających układ odpornościowy.
  • Dostarczają naturalne probiotyki i prebiotyki, które utrzymują zdrową florę bakteryjną jelita. Zapewnia ona sprawne działanie komórek układu odpornościowego. „Dobre” bakterie nie pozwalają też na rozwój bakterii chorobotwórczych.
  • Regulują trawienie. Zmiksowane na gładki mus koktajle zawierają sporą dawkę błonnika, wspomagającego pracę układu pokarmowego. Błonnik dokarmia florę bakteryjną jelita, dbającą o odporność.
  • Sycą, a nie tuczą. Z powodzeniem zastąpią II śniadanie, podwieczorek lub kolację.
  • Nie obciążają przewodu pokarmowego. Są lekkostrawne i lepiej tolerowane niż całe warzywa. Dlatego koktajle to dobra propozycja nawet dla tych osób, które mają kłopoty z przewodem pokarmowym. Powinny one jednak pamiętać, by komponować koktajle wyłącznie z tych składników, które nie nasilają dolegliwości.
  • Nie wymagają wiele pracy, zrobienie koktajlu zajmuje zaledwie kilka minut.

SUPERkoktajle na lato

Przepisy na koktajle na odporność

Oto kilka propozycji koktajli wzmacniających odporność.

1. Koktajl z pomarańczy i marchewki na wzmocnienie odporności

Napój zawiera marchewkę bogatą w beta-karoten. W organizmie przekształca się on w witaminę A. Wzmacnia ona błony śluzowe – barierę utrudniającą dostęp do organizmu drobnoustrojom chorobotwórczym. Witamina A jest też niezbędna do wytwarzania komórek odpornościowych, m.in. limfocytów.

Składniki dla jednej osoby:

  • pół średniej pomarańczy (120 g)
  • 2 średnie marchewki (60 g)
  • średnie jabłko
  • szklanka letniej przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny

Pomarańczę obrać ze skóry, podzielić na cząstki, usunąć pestki. Jabłko umyć, nie obierać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne. Zmiksować składniki z dodatkiem wody i soku z cytryny.

2. Smoothie z natki, jarmużu i czerwonej papryki na walkę z wirusami

Źródło witaminy C zawartej w jarmużu, czerwonej papryce i natce. Witamina C zwiększa aktywność białych krwinek, za to zmniejsza namnażanie się wirusów. Pobudza wytwarzanie  interferonu – substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Skraca to czas trwania infekcji i łagodzi jej objawy.  

Składniki dla jednej osoby:

  • pół małej czerwonej papryki (100 g)
  • małe jabłko (180 g)
  • 2 łyżki natki
  • liść jarmużu (20 g)
  • szklanka letniej przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Jarmuż umyć, usunąć grube części. Jabłko umyć, nie obierać ze skóry. Zmiksować składniki z dodatkiem wody i soku z cytryny.

Zielony koktajl na 3 sposoby

3. Koktajl z bananem, słonecznikiem i dynią na lepszą odporność

Pestki dyni i nasiona słonecznika dostarczają sporo cynku. Dzięki jego obecności układ odpornościowy wie, kiedy, jak i z jaką siłą uderzyć we wroga atakującego organizm. Cynk jest też niezbędny do dojrzewania limfocytów. Przypuszcza się, że pierwiastek ten może złagodzić przebieg infekcji górnych dróg oddechowych i skrócić czas jej trwania. Ogranicza bowiem przyłączanie się wirusów do błony śluzowej nosa.

Składniki dla jednej osoby:

  • jogurt naturalny (150 g)
  • średni banan
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżeczka kakao

Pestki dyni i nasiona słonecznika zmielić w młynku. Banan obrać i zmiksować z jogurtem i kakao. Dodać nasiona, wymieszać.

4. Koktajl z kiszonkami na zdrowe jelita

Kiszony ogórek i sok z kiszonej kapusty to źródło probiotyków, cykoria zawiera natomiast prebiotyki. Pierwsze to „dobre” bakterie, powstające w procesie fermentacji mlekowej. Stymulują one wzrost prawidłowej flory bakteryjnej, stanowiącej barierę dla patogenów. Drugie – prebiotyki – to pożywka dla „dobrych” bakterii.

Składniki dla jednej osoby:

  • pół szklanki liści szpinaku
  • średnie jabłko (180 g)
  • mały ogórek kiszony (ok. 60 g)
  • 4 łyżki soku z kiszonej kapusty
  • kilka listków cykorii.

Szpinak umyć, usunąć twarde ogonki. Jabłko przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Liście cykorii umyć, sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki miksować do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji.

5. Smoothie z mango i kurkumą na stany zapalne

Zawiera kurkumę, która ma silne działanie przeciwutleniające, łagodzi stany zapalne. Kurkuma ma również właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Podnosi poziom katelicydyny – białka o działaniu bakteriobójczym. Imbir uchodzi za naturalny środek przeciwwirusowy i antybakteryjny. Pomaga nie tylko przy przeziębieniu. Świetnie rozgrzewa, udrażnia zatkany nos, a nawet zmniejsza gorączkę.

Składniki dla 1 osoby:

  • pół mango
  • średnia pomarańcza
  • 1 cm korzenia imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • sok z cytryny do smaku

Obrać pomarańczę, podzielić ją na cząstki, usunąć pestki. Mango obrać ze skóry, miąższ zmiksować z pomarańczą, dodać przyprawy, wodę i sok z cytryny.

Kurkumowy shot, czyli najzdrowszy drink świata

Najnowsze artykuły