Strona główna Zdrowie Dieta na wiosnę – jak odżywiać się wiosną ?

Dieta na wiosnę – jak odżywiać się wiosną ?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Zbliża się wiosna. Z pewnością zastanawiacie się, jak się do niej przygotować, zwłaszcza pod względem odpowiedniej na tę porę roku diety. Jak zgubić zbędne kilogramy, których być może przybyło nieco podczas długich, mniej aktywnych, zimowych miesięcy? Jak sobie poradzić z wiosennym przesileniem? I w końcu – jak prawidłowo ukierunkować energię w organizmie, aby przetrwać wiosnę zdrowo i w harmonii z otaczającą nas budzącą się do życia naturą?

Strona główna Zdrowie Dieta na wiosnę – jak odżywiać się wiosną ?
Dieta na wiosnę - jak się odżywiać wiosną? Lekka wiosenna sałatka w głębokim talerzu na stole.

Wiosenne oczyszczanie organizmu

Wiosna to ta pora roku, która najbardziej sprzyja procesom oczyszczania organizmu. Po zimie nasze ciało jest jeszcze trochę ospałe i spowolnione, tymczasem musi sobie poradzić z energią, która naturalnie zaczyna wzrastać i rozprzestrzeniać się we wszystkich kierunkach. Dlatego zgodnie z zasadami medycyny chińskiej jest to dobry czas na to, aby ograniczyć ilość pożywienia i pozwolić energii (qi) na swobodny przepływ w ciele. Nie objadajmy się więc zanadto, bo wówczas organizm skoncentruje się głównie na trawieniu i przerabianiu pokarmu, a nie na innych sposobach radzenia sobie z nadmiarem energii.

Wiosną dobrze jest przeprowadzać czasowe posty, które pozwolą oczyścić się z zimowych (i nie tylko) złogów, przyniosą organizmowi dużą ulgę poprzez odciążenie systemu trawiennego i pozwolą szybciej wrócić do smukłej sylwetki. Jest to całkowicie naturalne, że wiosną jemy mniej i mamy większą ochotę (i więcej energii) na to, aby przystąpić do postu.

Uwaga! Wszelkie kuracje i posty oczyszczające są zalecane przede wszystkim osobom z syndromami nadmiaru. Dlatego przed podjęciem jakiejś radykalnej metody oczyszczania wskazane jest, aby skonsultować się z terapeutą. Specjalista będzie mógł racjonalnie ocenić, czy post przyniesie nam korzyści dla zdrowia, czy wręcz przeciwnie – pogorszy je i nas osłabi.

Wiosenne przebudzenie, czyli jak zadbać o siebie wiosną wg medycyny chińskiej

Jakie rodzaje postu są najbardziej rekomendowane wiosną?

Zdecydowanie te, które są najłagodniejsze w swoim przebiegu i nie obejmują poważnych restrykcji żywieniowych. Są również najłatwiejsze do przeprowadzenia, bo nie wymagają specjalnych przygotowań. Ponadto charakteryzują się sporą skutecznością, co z pewnością pomaga w nich wytrwać. Łatwiej jest nam dotrzymać ograniczeń dietetycznych, jeśli widzimy ich efekty i czujemy się dobrze, eliminując na pewien czas niektóre produkty spożywcze.

Jednak nawet łagodny rodzaj kuracji oczyszczających będzie przeciwwskazany u osób ze znacznym osłabieniem. Jeśli akurat przechorowaliśmy jakąś poważną infekcję lub nie radzimy sobie zbyt dobrze z przesileniem wiosennym, brakuje nam sił i energii, lepiej odłożyć post na później. Można go na dobrą sprawę przeprowadzić w każdym sezonie, można również zrobić sobie skróconą wersję oczyszczania i ograniczyć post tylko do kilku dni.

Kuracja odkwaszająca

Odkwaszanie organizmu to sposób odżywiania, który opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Ma on za zadanie alkalizację organizmu. Musimy zatem w tym czasie zrezygnować z produktów, które mają działanie zakwaszające. Do takich należą głównie:

  • mięso i przetwory mięsne
  • pieczywo
  • cukier
  • słodycze i wyroby cukiernicze
  • kawa
  • alkohol
  • wszystkie produkty wysokoprzetworzone

Dieta odkwaszająca, oprócz tego, że oczyści organizm, pomoże nam schudnąć i odciąży przewód pokarmowy. Będzie również potężnym wsparciem dla naszej wątroby, która wiosną właśnie jest narządem potrzebującym maksymalnej ochrony.

Optymalnie post alkalizujący powinien trwać 6 tygodni. Jeśli uda nam się wytrwać w nim chociaż 2 tygodnie, będzie to i tak spory sukces oraz ogromna korzyść dla organizmu. Praktycznie wszyscy możemy się podjąć takiego wysiłku, chyba że poważnie chorujemy lub obawiamy się, czy przeprowadzimy taką kurację we właściwy sposób. Wtedy lepiej poradzić się terapeuty.

Aby taki post był bezpieczny i nie obciążył zanadto naszego przewodu pokarmowego, lepiej nie stawiać tylko i wyłącznie na surowe warzywa i owoce. Więcej korzyści odniesiemy, jeśli produkty te zostaną poddane chociaż krótkiej obróbce termicznej, np. duszeniu, gotowaniu lub gotowaniu na parze. Pamiętajmy również, aby spożywać duże ilości płynów. I najlepiej jeśli nie jest to tylko zimna woda, lecz raczej ciepłe napoje, herbaty, wywary i napary ziołowe oraz warzywne buliony.

Gdy przygotujemy sobie koktajl, smoothie lub robimy świeżo wyciskany sok warzywny lub owocowy, dobrze jest dodać do niego odrobinę soku ze świeżego imbiru lub gorący napar imbirowy (zalewamy plasterki imbiru wrzątkiem lub gotujemy je przez kilka minut). Taka kombinacja ułatwi trawienie, rozproszy zastoje, zapobiegnie nadmiernemu wychłodzeniu organizmu (większość warzyw i owoców ma raczej chłodną termikę) i nie dopuści do pojawienia się syndromów zimna.

Walczysz z kilogramami, a waga ani drgnie? Zobacz, co zrobić, żeby schudnąć

Kuracja oparta na zbożach

Trwa ona znacznie krócej niż kuracja odkwaszająca. Kuracja zbożowa ogranicza się z reguły do tygodnia. Jest oparta głównie na takich produktach zbożowych, jak kasze oraz ryż. Większość kasz ma działanie odkwaszające organizm. Zawierają one minerały, takie jak np. sód, potas czy wapń, które neutralizują kwaśne produkty przemiany materii i umożliwiają alkalizację organizmu.

Ponadto kasze są lekkostrawne, zwierają sporo błonnika i dobrze przyswajalnego białka. Węglowodany w nich zawarte mają charakter cukrów złożonych, są więc uwalniane powoli, dodając nam energii i zapewniając poczucie sytości na wiele godzin. To wszystko sprzyja nie tylko odkwaszeniu, lecz również pomaga schudnąć na wiosnę.

Produkty zbożowe powinny być rozgotowane i spożywane w postaci papki czy kleiku. Ta forma umożliwia lepsze trawienie pokarmu i znacznie ułatwia pracę śledzionie. Post taki wskazany jest dla osób z zaburzeniami trawienia, nadwagą oraz obrzękami.

Warto wiedzieć, że jeśli do zbóż dodamy nasiona łzawicy ogrodowej, pomoże to jeszcze lepiej i skuteczniej pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i usunąć obrzęki.

Jak powinna wyglądać wiosenna dieta?

Wiosną powinniśmy odżywiać się jak najlżej i maksymalnie odciążać przewód pokarmowy. W naszym wiosennym jadłospisie powinny się znaleźć przede wszystkim warzywa, zboża i owoce. Część z nich może być spożywana na surowo. Znacznie lepiej jednak większość z nich poddać chociaż krótkiej obróbce termicznej – duszeniu, gotowaniu, gotowaniu na parze.

Wskazane jest spożywanie produktów zielonych, które są bogate w chlorofil. Są to:

Idealne na tę porę roku są także kiełki, czyli skiełkowane nasiona i młode trawy zbóż, np. kiełki rzodkiewki, brokułu, słonecznika, rzeżuchy, oraz nowalijki – młody szczypiorek, rzodkiewka, sałaty. Jedzenie takie symbolizuje wzrastającą energię wiosny i wkomponowuje się w rozprzestrzeniający się i wznoszący charakter energii Yang, typowej dla tej pory roku.

Wiosną warto także przyrządzać ciepłe zupy (sprawdź: przepisy na wiosenne zupy). Nie będą one oczywiście tak zawiesiste, długo gotowane i ostro przyprawione jak zupy zimowe. Powinny bazować głównie na warzywach – lepiej w tym czasie ograniczyć ilość mięsa, produktów tłustych oraz ostrych. Do zup można dodawać przyprawy i zioła o gorzkim smaku, takie jak między innymi:

Wspomagają one procesy trawienne, działają żółciotwórczo i poprzez kierowanie energii w dół równoważą naturalną, wznoszącą się i rozprzestrzeniającą energię wiosny.

Do wiosennych zup można także dodawać kiełki. Jest to szczególnie zalecane osobom o osłabionej funkcji układu pokarmowego, dla których surowe kiełki są zbyt ciężkostrawne. Po obróbce termicznej będą mniejszym obciążeniem dla narządów trawiennych. Jednocześnie dostarczą nam całego swojego potencjału witamin i składników odżywczych.

Wiosenne osłabienie? Te posiłki przywrócą ci siły!

Przepisy na wiosnę – przykładowe wiosenne menu

1. Bulion warzywny

Na jego przygotowanie potrzebujemy około godziny.

Składniki:

  • marchew
  • cebula (nieobrana)
  • seler
  • czosnek
  • por
  • korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • koper włoski
  • liść laurowy
  • pieprz
  • tymianek
  • sól

Warzywa kroimy i wrzucamy do gotującej się, wcześniej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Takie połączenie zapewni nam solidne odżywienie qi i krwi na wiosnę.

Bulion można spożywać jako samodzielną potrawę lub sporządzić na nim pożywną zupę, np. dyniową z kasztanami jadalnymi.

2. Zupa dyniowa z kasztanami

Składniki:

  • 10 suszonych lub świeżych kasztanów jadalnych
  • duża cebula
  • oliwa
  • mała dynia
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • suszony rozmaryn

Jeśli używasz suszonych kasztanów, namocz je wcześniej przez całą noc. Posiekaj cebulę i zeszklij na oliwie. Usuń z dyni skórkę i nasiona, pokrój ją na małe kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż, aż zacznie mięknąć. Dodaj bulion warzywny, kasztany jadalne, zmiażdżony czosnek, liść laurowy i łyżeczkę rozmarynu. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Usuń liść laurowy i zblenduj zupę. Dopraw pieprzem, jeśli to konieczne. Podawaj potrawę udekorowaną natką pietruszki i szczyptą czerwonej papryki.

3. Leczo warzywne

Składniki:

  • marchew
  • seler naciowy
  • koper włoski
  • korzeń pietruszki
  • cukinia
  • cebula
  • czosnek
  • por

Warzywa podsmażamy lekko na oliwie, po czym dusimy w sosie własnym do miękkości, delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Można również dodać odrobinę kurkumy, oregano i majeranku. Podawać z surówką z białej kapusty i marchewki lub z surówką z tartej białej rzodkwi i jabłka.

4. Sok warzywny

Soki można dowolnie komponować z takich warzyw i owoców, jak np.: marchew, buraki, jabłko, szpinak, seler naciowy i wiele innych. Do wyciśniętego soku warto dodać gorącego naparu imbirowego. Przykładowe kompozycje soków do wyciskania:

  1. marchew, pomarańcze, cytryna, bulwa kopru włoskiego
  2. buraki, jabłko, seler naciowy, jarmuż
  3. mniszek (korzenie i liście), rzodkiewka, rukiew wodna, jabłko, cytryna, korzeń imbiru (1 cm)

5. Zakwas buraczany

Zakwas buraczany to napój, który warto pić często na wiosnę. Obrane buraki kroimy w słupki, układamy ciasno w słoiku, wciskając pomiędzy nie 3 pokrojone ząbki czosnku, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego. Zalewamy chłodną wodą z rozpuszczoną w niej solą w proporcji: 1 kg buraków / 3 szklanki wody / 1 łyżka soli.

Zamykamy słoik, potrząsamy zawartością i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po około tygodniu zakwas jest gotowy do picia..

Homeopatia na syndrom wiosennego zmęczenia

Dieta wiosenna pod okiem terapeuty

Widzicie zatem, że dieta wiosenna nie jest ani zbyt skomplikowana, ani zbyt czasochłonna, ani zbyt kosztowna. Każdy z nas może wykorzystać jej dobroczynne korzyści dla zdrowia.

Pamiętajcie jednak, że wszystko jest proste, gdy jesteśmy w miarę zdrowi, a nasz organizm znajduje się w stanie stabilnej równowagi. Jeśli jednak coś nam dolega i nie wiemy dokładnie, jaka terapia i jaki sposób odżywiania mógłby pomóc nam odzyskać dobrą kondycję, warto skonsultować się w tej kwestii z terapeutą medycyny chińskiej. Ustali on konkretny wzorzec chorobowy, który się u nas objawia, i doradzi, jak pozbyć się problemu. Każdy bowiem wzorzec chorobowy, niezależnie od pory roku, wymaga ustalenia indywidualnej diety i doboru takich produktów spożywczych, które wesprą nas w drodze do zdrowia i harmonii.

Podobne artykuły