Strona główna Zdrowe odżywianie Przepisy na wiosenne zupy warzywne

Przepisy na wiosenne zupy warzywne

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Nie masz pomysłu na lekką wiosenną zupę? Sprawdź nasze przepisy na zielone zupy warzywne z najlepszych warzyw sezonowych i ziół.

Strona główna Zdrowe odżywianie Przepisy na wiosenne zupy warzywne
Przepisy na wiosenne zupy z warzyw sezonowych.

1. Zupa szpinakowa z jogurtem i łososiem

Składniki na 2 porcje:

  • 30 dag świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cytryna
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Listki szpinaku, przebierz i umyj. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, duś ok. 2 min., zdejmij z ognia. Przełóż do rondla, dodaj bulion i 200 ml wody, zmiksuj. Ogórek pokrój w kostkę. Koperek opłucz, odłóż gałązkę, resztę posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do kremu szpinakowego i gotuj przez ok. 5 min. Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz, przekrój na pół, odetnij plasterek. Z reszty wyciśnij sok. Plasterek przetnij na pół.

Łososia i półplasterki cytryny nabij na patyczek do szaszłyków, obłóż koperkiem. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą) i sokiem z cytryny. Przelej na talerz, na środek nałóż jogurt, a na brzegu talerza ułóż szaszłyk z łososiem. Krem jedz lekko przestudzony.

2. Zupa jarzynowa z pokrzywą

Składniki na 3 porcje:

  • średnia marchewka
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • ½ białej części pora
  • pół pęczka świeżej natki
  • ok. 40-50 g młodych listków pokrzyw
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Por umyj i posiekaj, wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem i duś kilka minut. Obierz pozostałe warzywa, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dolej bulion i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Gdy warzyw zmiękną, dodaj przyprawy, natkę i umyte listki pokrzywy, gotuj jeszcze 5-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

3. Krem z bobu

Składniki:

  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 250 g bobu (4 garście)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do posypania
  • kilka plasterków parmezanu (opcjonalnie)

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie, obierz go. Na patelni zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzuć je jednocześnie na zimny olej, na 2-3 minuty. Dzięki temu czosnek nie spali się i nie będzie gorzki. Wymieszaj podsmażone warzywa z bobek i bulionem, zmiksuj je. Dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Zupę można posypać odrobiną tartego parmezanu.

Przepis pochodzi ze strony kachblazejewska.pl.

Podobne artykuły