Za oknem przyroda powoli budzi się do życia, a większość z nas narzeka na brak energii, zmęczenie, osłabienie. Nic nam się nie chce, częściej łapiemy infekcje. Niektórzy zrzucają to na kark przepracowania, ciągłego pośpiechu i napięcia. Ale problem może wynikać z tego, że to, co obecnie jemy jest znacznie uboższe w prozdrowotne składniki niż latem czy wczesną jesienią. A to oznacza znacznie mniej witamin i składników mineralnych..
Spis treści
5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu
Co prawda w sklepach jest pod dostatkiem warzyw i owoców przez cały rok, jednak większość z nich pochodzi z upraw szklarniowych. Na szczęście możemy temu zaradzić. I nie chodzi o to, by biec do apteki i kupować suplementy. Wystarczy zajrzeć do kuchni, gdzie kryją się superprodukty, które pomogą przetrwać przedwiośnie w doskonałej formie i zdrowiu, zanim pojawią się pierwsze gruntowe rzodkiewki, sałata czy truskawki.
1. Kiełki
Kiełki to absolutny hit przednówka, zalecany dla każdego, od juniora po seniora. Wielowitaminowa pigułka uzupełniająca ewentualne niedobory i wzmacniająca organizm po zimie. Młode siewki zawierają komplet witamin: A, C, D, E oraz witamin z grupy B, a także magnez, potas i całą masę dobroczynnych dla zdrowia antyoksydantów.
Niektóre kiełki, np. brokułowe mają też sporo substancji antybakteryjnych, które zwalczają, m.in. bakterie Helicobacter pylori. Powinny o tym pamiętać osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, ponieważ często dają one o sobie znać właśnie wczesną wiosną.
Uwaga! Ostrożnie do jedzenia kiełków z jarmużu i brokułów powinny podchodzić osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Oba warzywa zawierają bowiem sporo goitrogenów, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków.
Szybki koktajl z kiełkami
Składniki na 1 porcję:
- szklanka kefiru
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta curry
- 2 garście kiełków brokuła, rzodkiewki lub jarmużu
Wymieszać kefir z curry, solą i kiełkami.
Przepisy z jarmużem – sprawdź najlepsze!
2. Szczypiorek
Nie ma nic zdrowszego na śniadanie u progu wiosny, niż lekki twarożek ze szczypiorkiem, najlepiej takim wyhodowanym na parapecie. To kolejna wielowitaminowa bomba, doskonała zwłaszcza dla niejadków oraz osób, które jedzą mało warzyw i owoców.
Szczypiorek poprawia apetyt i jest zazwyczaj doskonale tolerowany, również przez najmłodszych. Dodając go do posiłku zyskamy witaminę C (100 g ma aż 58 mg witaminy C) oraz żelazo, które podnoszą odporność i wydolność organizmu.
Ale nie tylko. Szczypiorek jest też naturalnym antybiotykiem. Zawiera allicynę, substancję o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Może ona hamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym bakterii Escherichia coli. Świeżo pokrojony szczypiorek zwiększa wydalanie śluzu w drogach oddechowych podczas przeziębienia, łagodzi suchy kaszel i chrypkę.
Omlet z białek ze szczypiorkiem
Składniki dla 1 osoby:
- 3 białka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz ziołowy do smaku
- łyżka posiekanego szczypiorku
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy. Białka doprawić pieprzem ziołowym oraz szczypiorkiem, roztrzepać. Na rozgrzaną patelnię wlać białka, trzymać ma małym ogniu do czasu, aż się zetną, a omlet od spodu lekko się zrumieni. Gotowy omlet przenieść na talerz, posypać szczypiorkiem.
3. Rzeżucha
Zazwyczaj wysiewamy ją w okolicach świąt Wielkiej Nocy i traktujemy jako ozdobę, a szkoda, bo daje więcej niż „dorosłe” warzywa. Rzeżucha wzbogaca menu w witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza żelazo i magnez. Dlatego rzeżuchę warto podawać dzieciom, kobietom w ciąży, a szczególnie osobom przemęczonym właśnie u progu wiosny.
Regularne jedzenie rzeżuchy jest wskazane przy:
- chorobach górnych dróg oddechowych
- anemii
- chorobach reumatycznych
- cukrzycy
- osteoporozie
- niedoczynności tarczycy
Rzeżucha zawiera sporo łatwo przyswajalnego jodu. A przy tym jest lekkostrawna. Rzeżucha zawiera też synigrynę – substancję, która działa odtruwająco, wspomaga pracę wątroby, trzustki i woreczka żółciowego.
Zupa krem z rzeżuchą
Składniki dla 2 osób:
- 1 litr bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ziemniaki
- szklanka rzeżuchy
- sól do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki i chwilę je podsmażać. Zalać 1,5 szklanki wrzątku, ugotować. Pod koniec gotowania, gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucić rzeżuchę. Całość zmiksować, połączyć z ciepłym bulionem i doprawić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Zupę wlać na talerz, dodać jogurt, posypać pokrojonym jajkiem.
4. Rzepa
Rzepa ma tylko 26 kcal i w większości składa się z węglowodanów złożonych, czyli skrobi. Zawiera też sporo błonnika, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię oraz te, które właśnie u progu wiosny rozpoczynają walkę z nadwagą. Gruby korzeń jedzony na surowo daje uczucie sytości na dłużej, a ponieważ ma niski indeks glikemiczny, śmiało mogą po niego sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność.
Ale tym co, sprawia, że rzepa jest ważnym składnikiem diety na przednówku, jest spora zawartość witaminy C, która wzmacnia organizm (21 mg w 100 g) oraz fitoncydów – substancji o podobnym działaniu do antybiotyków. Mogą one hamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego rzepę od stuleci uznawano za skuteczny środek na kaszel, zalecano przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.
Bulwy o białym miąższu mają też dobroczynny wpływ na włosy. Rzepa to jedno z bogatszych źródeł składników mineralnych wzmacniających cebulki włosowe oraz przyspieszających wzrost włosów. Są to: siarka, cynk, fluor, mangan, magnez, żelazo, fosfor, potas oraz wapń. W czarnej rzepie można znaleźć także rafaninę oraz rafanol – substancje o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym, które wzmacniają skórę, skutecznie zwalczając łupież.
Surówka z rzepy na wzmocnienie
Składniki:
- mały korzeń rzepy
- średnia marchewka
- łyżka posiekanej natki
- średnie kwaśne jabłko
- 3-4 włoskie orzechy
- sok z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Warzywa obrać, umyć i zatrzeć na tarce. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem, polać jogurtem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
Retrowarzywa – znowu są w modzie!
5. Kasza jaglana
Kasza jaglana, wytwarzana z prosa, jest pożywna i lekkostrawna. To ważny składnik diet oczyszczających organizm. Jako jedyna spośród kasz działa zasadotwórczo, a więc odkwasza organizm, a to przyspiesza detoks. Jaglanka korzystnie wpływa także na trawienie i może być pomocna w leczeniu niestrawności. Zawiera sporo krzemionki, dzięki czemu pomaga dbać o wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kasza jaglana działa także przeciwwirusowo i wzmacnia odporność, a dodatkowo wzbogaca menu w witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. A to z kolei sprawia, że mamy lepszy nastrój i więcej energii u progu wiosny.
Odkwaszająca zupa z kaszą jaglaną
Składniki na 2-3 porcje:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 2,5 litra wody
Do garnka wlać wodę, wrzucić obrane i starte na tarce warzywa. Dodać dokładnie opłukaną (na sicie pod bieżącą wodą) kaszę jaglaną. Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.