Strona główna Na talerzu 5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu

5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kiełki, szczypior, rzepa, rzeżucha i kasza jaglana. Dietetyczne hity u progu wiosny. Wzmacniają i oczyszczają organizm, zwiększają odporność na wirusy i bakterie, dbają o urodę, a przede wszystkim dodają energii.

Strona główna Na talerzu 5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu
Co warto jeść na przedwiośniu i na wiosnę? 5 produktów: kiełki, rzeżucha, szczypiorek, rzepa, kasza jaglana. Kanapka z kiełkami.

Za oknem przyroda powoli budzi się do życia, a większość z nas narzeka na brak energii, zmęczenie, osłabienie, nic nam się nie chce, częściej łapiemy infekcje. Niektórzy zrzucają to na kark przepracowania, ciągłego pospiechu i napięcia. Ale problem może wynikać tego, to, co obecnie jemy jest znacznie uboższe w prozdrowotne składniki niż latem, czy wczesną jesienią. A to oznacza znacznie mniej witamin i składników mineralnych..

5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu

Co prawda, obecnie w sklepach jest pod dostatkiem warzyw i owoców przez cały rok, jednak większość z nich pochodzi z upraw szklarniowych. Na szczęście możemy temu zaradzić. I nie chodzi o to, by biec do apteki i kupować suplementy. Wystarczy zajrzeć do kuchni, gdzie kryją się super produkty, które pomogą przetrwać przedwiośnie w doskonałej formie i zdrowiu, zanim pojawią się pierwsze gruntowe rzodkiewki, sałata i truskawki.

1. Kiełki

Kiełki to absolutny hit przednówka zalecany dla każdego od juniora po seniora. Wielowitaminowa pigułka, uzupełniająca ewentualne niedobory i wzmacniająca organizm po zimie. Młode siewki zawierają komplet witamin: A, C, D, E oraz witamin z grupy B, a także magnez, potas i całą masę dobroczynnych dla zdrowia antyoksydantów.

Niektóre kiełki, np. brokułowe mają też sporo substancji antybakteryjnych, które zwalczają, m.in. bakterie Helicobacter pylori. Powinny o tym pamiętać osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, które często dają o sobie znać właśnie wczesną wiosną. 

Uwaga! Ostrożnie do jedzenia kiełków z jarmużu i brokułów powinny podchodzić osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Oba warzywa zawierają bowiem sporo goitrogenów, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków.

Wiosenne nowalijki, które warto jeść - kiełki.

Szybki koktajl z kiełkami

Składniki na 1 porcję:

  • szklanka kefiru
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta curry
  • 2 garści kiełków brokuła, rzodkiewki lub jarmużu

Wymieszać kefir z curry, solą i kiełkami.

Przepisy z jarmużem – sprawdź najlepsze!

2. Szczypiorek

Nie ma nic zdrowszego na śniadanie u progu wiosny jak lekki twarożek ze szczypiorkiem, najlepiej takim wyhodowanym na parapecie. To kolejna wielowitaminowa bomba doskonała zwłaszcza dla niejadków oraz dzieci, które jedzą mało warzyw i owoców.

Szczypiorek poprawia apetyt i jest zazwyczaj doskonale tolerowany przez najmłodszych. Dodając go do posiłku zyskamy witaminę C (100 g ma aż 58 mg witaminy C) oraz żelazo, które podnoszą odporność i wydolność organizmu.

Ale nie tylko. Szczypiorek jest też naturalnym antybiotykiem. Zawiera bowiem allicynę, substancję o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Może ona hamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym Escherichii coli. Świeżo pokrojony zwiększa wydalanie śluzu w drogach oddechowych podczas przeziębienia, łagodzi suchy kaszel i chrypkę.

Szczypiorek - dlaczego warto go jeść?

Omlet z białek ze szczypiorkiem

Składniki dla 1 osoby:

  • 3 białka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz ziołowy do smaku
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy. Białka doprawić pieprzem ziołowym oraz szczypiorkiem, roztrzepać. Na rozgrzaną patelnię wlać białka, trzymać ma małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a omlet od spodu lekko się zrumieni. Gotowy omlet przenieść na talerz, posypać szczypiorkiem.

3. Rzeżucha

Zazwyczaj wysiewamy ją w okolicach świąt Wielkiej Nocy i traktujemy jako ozdobę, a szkoda, bo daje więcej niż „dorosłe” warzywa. Rzeżucha wzbogaca menu w witaminy i składniki mineralne menu, zwłaszcza żelazo i magnez. Dlatego rzeżuchę warto podawać dzieciom, kobietom w ciąży, a szczególnie osobom przemęczonym właśnie u progu wiosny.

Regularne jedzenie rzeżuchy jest wskazane przy:

Rzeżucha ma bowiem sporo łatwo przyswajalnego jodu. A przy tym jest lekkostrawna. Rzeżucha zawiera też synigrynę – substancję, która działa odtruwająco, wspomaga pracę wątroby, trzustki i woreczka żółciowego.

Rzeżucha - wiosenne nowalijki, które warto jeść!

Zupa krem z rzeżuchą

Składniki dla 2 osób:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ziemniaki
  • szklanka rzeżuchy
  • sól do smaku

Ziemniaki obrać, umyć i po w kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki i chwilę je podsmażyć. Zalać 1,5 szklankami wrzątku, i ugotować. Pod koniec gotowania, gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucić rzeżuchę. Całość zmiksować i połączyć z ciepłym bulionem i doprawić Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Zupę wlać na talerz, dodać jogurt, posypać pokrojonym jajkiem.

4. Rzepa

Rzepa ma tylko 26 kcal, w większości składa się z węglowodanów złożonych, czyli skrobi. Zawiera też sporo błonnika, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię oraz te, które właśnie u progu wiosny rozpoczynają walkę z nadwagą. Gruby korzeń jedzony na surowo daje uczucie sytości na dłużej, a ponieważ ma niski indeks glikemiczny, śmiało mogą po niego sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność.

Ale tym co, sprawia, że rzepa jest ważnym składnikiem diety na przednówku jest spora zawartość witaminy C (21 mg w 100 g), która wzmacnia organizm oraz fitoncydów substancji o podobnym działaniu do antybiotyków. Mogą one hamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego rzepę od stuleci uznawano za skuteczny sposób na kaszel, zalecano przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.

Rzepa - dlaczego warto ją jeść?

Bulwy o białym miąższu mają też dobroczynny wpływ na włosy. Rzepa to jedno z bogatszych źródeł składników mineralnych wzmacniających cebulki włosowe oraz przyspieszających wzrost włosów, Są to siarka, cynk, fluor, mangan, magnez, żelazo, fosfor, potas oraz wapń. W czarnej rzepie można znaleźć także rafaninę oraz rafanol – substancje o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym, które wzmacniają skórę, skutecznie zwalczając łupież.  

Surówka z rzepy na wzmocnienie

Składniki:

  • mały korzeń rzepy
  • średnia marchewka
  • łyżka posiekanej natki
  • średnie kwaśne jabłko
  • 3-4 włoskie orzechy
  • sok  z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa obrać, umyć i zatrzeć na tarce, z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki. Doprawić sola i pieprzem, polać jogurtem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.

Retrowarzywa – znowu są w modzie!

5. Kasza jaglana

Kasza jaglana jest wytwarzana z prosa, pożywna i lekkostrawna to ważny składnik diet oczyszczających organizm. Jako jedyna wśród kasz, działa zasadotwórczo, a więc odkwasza organizm. A to przyspiesza detoks. Jaglanka korzystnie wpływa także na trawienie, może być pomocna w leczeniu niestrawności. Zawiera sporo krzemionki, dzięki czemu dba o wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kasza jaglana działa także przeciwwirusowo i wzmacnia odporność, a dodatkowo wzbogaca menu w witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. A to z kolei sprawia, że mamy lepszy nastrój i więcej energii u progu wiosny.

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

Odkwaszająca zupa z kaszą jaglaną

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4-5 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2,5 litra wody

Do garnka wlać wodę, wrzucić obrane i starte na tarce warzywa. Dodać dokładnie opłukaną (na sicie pod bieżącą wodą) kaszę jaglaną. Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.

Najnowsze artykuły