Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie 5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu

5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kiełki, szczypior, rzepa, rzeżucha i kasza jaglana. Dietetyczne hity polecane u progu wiosny. Wzmacniają i oczyszczają organizm, zwiększają odporność na wirusy i bakterie, dbają o urodę, a przede wszystkim dodają energii.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie 5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu

Za oknem przyroda powoli budzi się do życia, a większość z nas narzeka na brak energii, zmęczenie, osłabienie. Nic nam się nie chce, częściej łapiemy infekcje. Niektórzy zrzucają to na kark przepracowania, ciągłego pośpiechu i napięcia. Ale problem może wynikać z tego, że to, co obecnie jemy jest znacznie uboższe w prozdrowotne składniki niż latem czy wczesną jesienią. A to oznacza znacznie mniej witamin i składników mineralnych..

5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu

Co prawda w sklepach jest pod dostatkiem warzyw i owoców przez cały rok, jednak większość z nich pochodzi z upraw szklarniowych. Na szczęście możemy temu zaradzić. I nie chodzi o to, by biec do apteki i kupować suplementy. Wystarczy zajrzeć do kuchni, gdzie kryją się superprodukty, które pomogą przetrwać przedwiośnie w doskonałej formie i zdrowiu, zanim pojawią się pierwsze gruntowe rzodkiewki, sałata czy truskawki.

1. Kiełki

Kiełki to absolutny hit przednówka, zalecany dla każdego, od juniora po seniora. Wielowitaminowa pigułka uzupełniająca ewentualne niedobory i wzmacniająca organizm po zimie. Młode siewki zawierają komplet witamin: A, C, D, E oraz witamin z grupy B, a także magnez, potas i całą masę dobroczynnych dla zdrowia antyoksydantów.

Niektóre kiełki, np. brokułowe mają też sporo substancji antybakteryjnych, które zwalczają, m.in. bakterie Helicobacter pylori. Powinny o tym pamiętać osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, ponieważ często dają one o sobie znać właśnie wczesną wiosną. 

Uwaga! Ostrożnie do jedzenia kiełków z jarmużu i brokułów powinny podchodzić osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Oba warzywa zawierają bowiem sporo goitrogenów, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków.

Wiosenne nowalijki, które warto jeść - kiełki.

Szybki koktajl z kiełkami

Składniki na 1 porcję:

  • szklanka kefiru
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta curry
  • 2 garście kiełków brokuła, rzodkiewki lub jarmużu

Wymieszać kefir z curry, solą i kiełkami.

Przepisy z jarmużem – sprawdź najlepsze!

2. Szczypiorek

Nie ma nic zdrowszego na śniadanie u progu wiosny, niż lekki twarożek ze szczypiorkiem, najlepiej takim wyhodowanym na parapecie. To kolejna wielowitaminowa bomba, doskonała zwłaszcza dla niejadków oraz osób, które jedzą mało warzyw i owoców.

Szczypiorek poprawia apetyt i jest zazwyczaj doskonale tolerowany, również przez najmłodszych. Dodając go do posiłku zyskamy witaminę C (100 g ma aż 58 mg witaminy C) oraz żelazo, które podnoszą odporność i wydolność organizmu.

Ale nie tylko. Szczypiorek jest też naturalnym antybiotykiem. Zawiera allicynę, substancję o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Może ona hamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym bakterii Escherichia coli. Świeżo pokrojony szczypiorek zwiększa wydalanie śluzu w drogach oddechowych podczas przeziębienia, łagodzi suchy kaszel i chrypkę.

Szczypiorek - dlaczego warto go jeść?

Omlet z białek ze szczypiorkiem

Składniki dla 1 osoby:

  • 3 białka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz ziołowy do smaku
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy. Białka doprawić pieprzem ziołowym oraz szczypiorkiem, roztrzepać. Na rozgrzaną patelnię wlać białka, trzymać ma małym ogniu do czasu, aż się zetną, a omlet od spodu lekko się zrumieni. Gotowy omlet przenieść na talerz, posypać szczypiorkiem.

3. Rzeżucha

Zazwyczaj wysiewamy ją w okolicach świąt Wielkiej Nocy i traktujemy jako ozdobę, a szkoda, bo daje więcej niż „dorosłe” warzywa. Rzeżucha wzbogaca menu w witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza żelazo i magnez. Dlatego rzeżuchę warto podawać dzieciom, kobietom w ciąży, a szczególnie osobom przemęczonym właśnie u progu wiosny.

Regularne jedzenie rzeżuchy jest wskazane przy:

Rzeżucha zawiera sporo łatwo przyswajalnego jodu. A przy tym jest lekkostrawna. Rzeżucha zawiera też synigrynę – substancję, która działa odtruwająco, wspomaga pracę wątroby, trzustki i woreczka żółciowego.

Rzeżucha - wiosenne nowalijki, które warto jeść!

Zupa krem z rzeżuchą

Składniki dla 2 osób:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ziemniaki
  • szklanka rzeżuchy
  • sól do smaku

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki i chwilę je podsmażać. Zalać 1,5 szklanki wrzątku, ugotować. Pod koniec gotowania, gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucić rzeżuchę. Całość zmiksować, połączyć z ciepłym bulionem i doprawić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Zupę wlać na talerz, dodać jogurt, posypać pokrojonym jajkiem.

4. Rzepa

Rzepa ma tylko 26 kcal i w większości składa się z węglowodanów złożonych, czyli skrobi. Zawiera też sporo błonnika, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię oraz te, które właśnie u progu wiosny rozpoczynają walkę z nadwagą. Gruby korzeń jedzony na surowo daje uczucie sytości na dłużej, a ponieważ ma niski indeks glikemiczny, śmiało mogą po niego sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność.

Ale tym co, sprawia, że rzepa jest ważnym składnikiem diety na przednówku, jest spora zawartość witaminy C, która wzmacnia organizm (21 mg w 100 g) oraz fitoncydów – substancji o podobnym działaniu do antybiotyków. Mogą one hamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego rzepę od stuleci uznawano za skuteczny środek na kaszel, zalecano przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.

Rzepa - dlaczego warto ją jeść?

Bulwy o białym miąższu mają też dobroczynny wpływ na włosy. Rzepa to jedno z bogatszych źródeł składników mineralnych wzmacniających cebulki włosowe oraz przyspieszających wzrost włosów. Są to: siarka, cynk, fluor, mangan, magnez, żelazo, fosfor, potas oraz wapń. W czarnej rzepie można znaleźć także rafaninę oraz rafanol – substancje o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym, które wzmacniają skórę, skutecznie zwalczając łupież.  

Surówka z rzepy na wzmocnienie

Składniki:

  • mały korzeń rzepy
  • średnia marchewka
  • łyżka posiekanej natki
  • średnie kwaśne jabłko
  • 3-4 włoskie orzechy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa obrać, umyć i zatrzeć na tarce. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem, polać jogurtem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.

Retrowarzywa – znowu są w modzie!

5. Kasza jaglana

Kasza jaglana, wytwarzana z prosa, jest pożywna i lekkostrawna. To ważny składnik diet oczyszczających organizm. Jako jedyna spośród kasz działa zasadotwórczo, a więc odkwasza organizm, a to przyspiesza detoks. Jaglanka korzystnie wpływa także na trawienie i może być pomocna w leczeniu niestrawności. Zawiera sporo krzemionki, dzięki czemu pomaga dbać o wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kasza jaglana działa także przeciwwirusowo i wzmacnia odporność, a dodatkowo wzbogaca menu w witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. A to z kolei sprawia, że mamy lepszy nastrój i więcej energii u progu wiosny.

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

Odkwaszająca zupa z kaszą jaglaną

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2,5 litra wody

Do garnka wlać wodę, wrzucić obrane i starte na tarce warzywa. Dodać dokładnie opłukaną (na sicie pod bieżącą wodą) kaszę jaglaną. Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły