Strona główna Na talerzu Rzodkiewka – dlaczego warto ją jeść?
Strona główna Na talerzu Rzodkiewka – dlaczego warto ją jeść?

Rzodkiewka – dlaczego warto ją jeść?

autor: Agnieszka Leciejewska

Chrupie, jest pikantna i pyszna. Jest zapowiedzią wiosenne warzywnego zawrotu głowy, który rozpocznie się na dobre w czerwcu i lipcu. Ale oprócz swoich zalet smakowych, rzodkiewka jest też bardzo zdrowa. Oto 3 powody dla których warto jeść ją codziennie.

Rzodkiewka pomaga schudnąć

Omlety z białek z chudym twarogiem to niskokaloryczne, sycące śniadanie w sam raz na wiosnę, gdy większość z nas podejmuje próby zrzucenia wagi. Zawarte w omlecie białko przyspiesza metabolizm, bo, żeby je strawić i przyswoić potrzebujemy sporo energii. Ta zaś pochodzi m.in. z tkanki tłuszczowej. Dodatek niskokalorycznej rzodkiewki, wzbogaca danie w błonnik, który wspomaga trawienie i poprawia pracę jelit (przeciwdziałając przy tym zaparciom), zmniejsza apetyt, ograniczając jednocześnie wchłanianie i przyswajanie tłuszczów.

Przepisy na dania z rzodkiewką.

Omlet na białkach z rzodkiewką

Składniki dla 2 osób:

  • białka z 6 jajek
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz ziołowy do smaku
  • świeże zioła (bazylia, tymianek, szczypiorek, natka)
  • 30 g chudego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5-6 średnich rzodkiewek

Białka doprawić pieprzem ziołowym oraz połową posiekanych ziół, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać białka, trzymać ma małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a omlet od spodu lekko się zrumieni. Przełożyć delikatnie na drugą stronę i zrumienić. Gotowy omlet przenieść na talerz. Rozkruszyć twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić. Do twarogu dodać rzodkiewkę starta na tarce. Masę serową nanieść na omlet, posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Rzodkiewka leczy cerę, wzmacnia włosy i paznokcie

Gdy pojawiają się pierwsze rzodkiewki, warto jeść je każdego dnia, bo to wielowitaminowa pigułka pełna siarki. Dzięki temu rzodkiewki poprawiają kondycję cery (szczególnie przy trądziku i skórze łojtokowej), wzmacniają włosy i paznokcie. Regularne spożywanie rzodkiewek zmniejsza też wypadanie włosów, ich tendencję do przetłuszczania się oraz łupież.

Przepisy z rzodkiewką.

Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewką

Składniki dla 2 osób:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6-7 sztuk rzodkiewek
  • średni zielony ogórek
  • 2 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Ogórka obrać cienko ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Wymieszać jogurt z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać składniki sałatki, polać jogurtem, udekorować gałązkami koperku.

Rzodkiewka pomaga obniżyć poziom cholesterolu

Sezon grillowy zaczyna się wiosną. Jeśli grill to koniecznie z karkówką. A co z tymi, którzy mają wysoki poziom cholesterolu i powinni unikać mięsa? Dla nich dobre będą bezmięsne szaszłyki, np. te z rzodkiewkami. Mają one tę zaletę, że nie zawierają cholesterolu, przeciwnie pomagają utrzymać w ryzach poziom cholesterolu i cukru.

Najlepsze przepisy z rzodkiewką.

Pieczone szaszłyki z rzodkiewek

Składniki dla 2 osób:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 10 sztuk średnich pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rzodkiewki umyć i odkroić oba końce. Pieczarki obrać ze skórki, cebule obrać i pokroić w grube plastry. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno rzodkiewkę, pieczarki, paprykę. Gotowe szaszłyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 20-25 minut lub grillować. Podawać z dipem jogurtowo-koperkowym z czosnkiem.

Sprawdź jakie retrowarzywa znów są w modzie!

Powiązane artykuły