Rzodkiewka – dlaczego warto ją jeść?

Chrupie, jest pikantna i pyszna. Jest zapowiedzią wiosenne warzywnego zawrotu głowy, który rozpocznie się na dobre w czerwcu i lipcu. Ale oprócz swoich zalet smakowych, rzodkiewka jest też bardzo zdrowa. Oto 3 powody dla których warto jeść ją codziennie.
Rzodkiewka - dlaczego warto ją jeść?

Rzodkiewka pomaga schudnąć

Omlety z białek z chudym twarogiem to niskokaloryczne, sycące śniadanie w sam raz na wiosnę, gdy większość z nas podejmuje próby zrzucenia wagi. Zawarte w omlecie białko przyspiesza metabolizm, bo, żeby je strawić i przyswoić potrzebujemy sporo energii. Ta zaś pochodzi m.in. z tkanki tłuszczowej. Dodatek niskokalorycznej rzodkiewki, wzbogaca danie w błonnik, który wspomaga trawienie i poprawia pracę jelit (przeciwdziałając przy tym zaparciom), zmniejsza apetyt, ograniczając jednocześnie wchłanianie i przyswajanie tłuszczów.

Przepisy na dania z rzodkiewką.

Omlet na białkach z rzodkiewką

Składniki dla 2 osób:

  • białka z 6 jajek
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz ziołowy do smaku
  • świeże zioła (bazylia, tymianek, szczypiorek, natka)
  • 30 g chudego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5-6 średnich rzodkiewek

Białka doprawić pieprzem ziołowym oraz połową posiekanych ziół, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać białka, trzymać ma małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a omlet od spodu lekko się zrumieni. Przełożyć delikatnie na drugą stronę i zrumienić. Gotowy omlet przenieść na talerz. Rozkruszyć twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić. Do twarogu dodać rzodkiewkę starta na tarce. Masę serową nanieść na omlet, posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Rzodkiewka leczy cerę, wzmacnia włosy i paznokcie

Gdy pojawiają się pierwsze rzodkiewki, warto jeść je każdego dnia, bo to wielowitaminowa pigułka pełna siarki. Dzięki temu rzodkiewki poprawiają kondycję cery (szczególnie przy trądziku i skórze łojtokowej), wzmacniają włosy i paznokcie. Regularne spożywanie rzodkiewek zmniejsza też wypadanie włosów, ich tendencję do przetłuszczania się oraz łupież.

Przepisy z rzodkiewką.

Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewką

Składniki dla 2 osób:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6-7 sztuk rzodkiewek
  • średni zielony ogórek
  • 2 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Ogórka obrać cienko ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Wymieszać jogurt z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać składniki sałatki, polać jogurtem, udekorować gałązkami koperku.

Rzodkiewka pomaga obniżyć poziom cholesterolu

Sezon grillowy zaczyna się wiosną. Jeśli grill to koniecznie z karkówką. A co z tymi, którzy mają wysoki poziom cholesterolu i powinni unikać mięsa? Dla nich dobre będą bezmięsne szaszłyki, np. te z rzodkiewkami. Mają one tę zaletę, że nie zawierają cholesterolu, przeciwnie pomagają utrzymać w ryzach poziom cholesterolu i cukru.

Najlepsze przepisy z rzodkiewką.

Pieczone szaszłyki z rzodkiewek

Składniki dla 2 osób:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 10 sztuk średnich pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rzodkiewki umyć i odkroić oba końce. Pieczarki obrać ze skórki, cebule obrać i pokroić w grube plastry. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno rzodkiewkę, pieczarki, paprykę. Gotowe szaszłyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 20-25 minut lub grillować. Podawać z dipem jogurtowo-koperkowym z czosnkiem.

Sprawdź jakie retrowarzywa znów są w modzie!

08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
21.05.2019
Natkę pietruszki warto włączyć do codziennego menu – to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy, a także źródło żelaza.
13.08.2019
Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
19.02.2019
Refleksologia stóp to terapia opierająca się na założeniu, że znajdujące się na nich receptory – punkty i strefy odruchowe – powiązane są z określonymi obszarami naszego ciała za pomocą sieci nerwów oraz systemów energetycznych. Stymulowanie tych punktów wpływa na poszczególne organy, pobudzając je do samoleczenia. Dowiedz się, na czym dokładnie polega refleksoterapia, czyli leczniczy masaż […]
24.07.2019
Biegasz regularnie i nawet żar lejący się z nieba ci niestraszny? A może próbujesz zrzucić kilka kilogramów przed wyjazdem wakacyjnym i zaczęłaś uprawiać jogging na świeżym powietrzu? Podpowiadamy jak to zrobić bezpiecznie. Konsultacja fizjoterapeuta, osteopata Maciej Brożyński z Warszawskiego Centrum Rehabilitacji i Osteopatii Klinicznej Fizjoklinika.
06.09.2018
Większość z nas ma od czasu do czasu ten problem – nagle zaczyna TAM piec, swędzieć, pojawiają się upławy. Co zrobić, żeby nie dopuścić do rozwoju zakażenia? A jeśli pierwsze objawy się pojawią  – w jaki sposób zatrzymać chorobę? Radzi ekspert, ginekolog-położnik dr n. med. Grzegorz Południewski, ekspert portalu Zdrowa ONA.