Strona główna ZdrowieProfilaktyka zdrowiaNa odporność Domowe syropy na odporność i infekcje

Domowe syropy na odporność i infekcje

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Witamina C, naturalne antybiotyki, do tego cała masa prozdrowotnych substancji, które działają niczym tradycyjne leki… A to wszystko mają w sobie domowe syropy na odporność. Regularnie zażywane są niczym turbodoładowanie dla wzmocnienia odporności i silny oręż z walce z infekcjami. Wypróbuj je, bo naprawdę warto!

Strona główna ZdrowieProfilaktyka zdrowiaNa odporność Domowe syropy na odporność i infekcje

Domowe syropy na odporność

W czasach, gdy odporność jest na wagę złota, wiele z nas próbuje ją wzmocnić preparatami z apteki. Znacznie lepszym pomysłem jest wspomaganie odporności za pomocą znanych od stuleci domowych specyfików, np. syropów. Warto mieć je w domowej apteczce, bo mają sporo zalet:

  • działają profilaktycznie, wzmacniając odporność
  • mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, są równie skuteczne jak leki zwalczające infekcje
  • składają się wyłączne z naturalnych składników o udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie
  • są bezpieczne dla dzieci powyżej pierwszego roku życia, kobiet w ciąży i matek karmiących oraz seniorów
  • zrobienie ich nie zajmie wiele czasu
  • mają słodki, przyjemny smak

Koktajle na odporność

Zobacz także: Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego – naturalny pogromca infekcji

Domowy syrop z cebuli na odporność i przeziębienie

Cebula jest bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, E oraz witaminy K. Jest również bogata w cynk wzmacniający odporność. Cebula zawiera także kwercytynę – substancję o działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Składniki:

  • średnia biała cebula
  • duża łyżka miodu lipowego

Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do słoika i pozostawić na godzinę, aż puści sok. Dodać łyżkę miodu. Wymieszać dokładnie. Syrop można zażywać tuż po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3–4 dni. Profilaktycznie spożywać po łyżeczce 3–4 razy dziennie.

Syrop z cebuli i czosnku na uporczywy kaszel

Podwójna dawka naturalnych antybiotyków zawartych w czosnku i cebuli to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Świeży czosnek wzmacnia działanie cebuli. Dzięki temu syrop z cebuli można stosować nie tylko profilaktycznie, ale także leczniczo.

Syrop z czosnku i cebuli działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie – ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, rozrzedzając ją. Od stuleci był stosowany w medycynie naturalnej w celu wspomagania leczenia infekcji górnych dróg oddechowych: zapalenia gardła i krtani, zapalenia zatok i oskrzeli. Odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków

Składniki:

  • 3-4 białe średnie cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ząbki czosnku

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć w słoiku, przesypując kolejne warstwy cukrem. Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 1–2 godziny, aż cebula puści sok. Syrop przelać przez gazę do szklanego słoika. Dodać posiekane lub zgniecione ząbki czosnku. Gotowy syrop przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pić trzy razy dziennie po łyżce syropu.

Uwaga! Zamiast białej cebuli można użyć czerwonej. Ma łagodniejszy smak i jest lepiej tolerowana przez dzieci i osoby, które nie lubią intensywnego smaku i aromatu białej cebuli. 

Naturalne antybiotyki z roślin

Syrop z czosnku i miodu na odporność

Czosnek to najbardziej znany naturalny antybiotyk. Zawiera fitoncydy, które mają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki nim czosnek spożywany profilaktycznie podnosi odporność. Wzmacnia też organizm do walki z chorobą. Podobne właściwości ma miód gryczany, który dodatkowo zawiera rutynę. Uszczelnia ona naczynia krwionośne i poprawia przyswajalność witaminy C zawartej w soku z cytryny.

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • szklanka letniej przegotowanej wody
  • łyżka miodu gryczanego

Do wody dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Przecedzić syrop, dodać sok z cytryny i miód. Po dokładnym wymieszaniu syrop jest gotowy do spożycia. Syrop z czosnku i miodu najlepiej przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Pić po 25 ml trzy razy dziennie.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny na odporność i jesienne infekcje

Dla tych, którzy nie tolerują czosnku ani cebuli, lepszy będzie syrop z imbiru. Aromatyczny korzeń zawiera substancje, które wspomagają odporność, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z imbiru pomaga przy katarze i kaszlu. Ma działanie napotne i rozgrzewające. Wspomaga także krążenie. Dodatek miodu lipowego sprawia, że imbirowy syrop może być skutecznym lekiem przy przeziębieniu i grypie.

Składniki:

  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 120 g miodu

Korzeń imbiru obrać ze skóry i pokroić w talarki. Zalać dwoma szklankami wody i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Gdy płyn nieco przestygnie dodać miód i dokładnie wymieszać. Syrop przelać do słoika lub szklanej butelki. Wypijać po łyżeczce syropu raz dziennie.

Jak zrobić syrop imbirowy na przeziębienie?

Syrop z mniszka na odporność i ból gardła

Kwiaty mniszka to skoncentrowane źródło witaminy C, ale także A, D i witamin z grupy B oraz potasu, magnezu, żelaza i krzemu. Dzięki nim syrop z mniszka działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Podnosi odporność, wspomagając organizm w walce z drobnoustrojami. Jest polecany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zwłaszcza bólu gardła i kaszlu. 

Składniki:

  • 150–250 kwiatów mniszka
  • średnia cytryna
  • pół litra wody
  • pół kg cukru

Przebrane kwiaty włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ma małym ogniu ok. 15 min. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia na 24 godziny. Przecedzić wywar, dodać sok z cytryny i cukier. Potem gotować na małym ogniu, aż płyn uzyska konsystencję miodu. Gotowy syrop przelać do czystych wyparzonych słoików.

Przechowywać w ciemnym miejscu nawet kilka miesięcy. Profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności pić 2–3 łyżeczki syropu dziennie. Syrop z mniszka lekarskiego można także dodawać do herbaty lub stosować jako zamiennik miodu do pieczywa.

Uwaga! Ostrożnie do syropu z mniszka powinny podchodzić osoby cierpiące na choroby nerek, niedrożność i kamicę dróg żółciowych, chorobę wrzodową oraz nadkwasotę. Mniszek lekarski może też wchodzić w interakcje z innymi lekami, dlatego osoby przewlekle chore powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem lub farmaceutą.

Syrop z pigwy na odporność i infekcje

Pigwa, alternatywa cytryn, to bogate źródło witaminy C (100 g owoców ma 15 mg witaminy C), a także żelaza i magnezu wzmacniających organizm. Syrop z pigwy pomaga szybciej zwalczyć  infekcje układu oddechowego. Łagodzi też suchy kaszel.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru

Owoce umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. W dużym słoju ułożyć owoce, przesypując je cukrem, aż naczynie będzie pełne. Słoik przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2–3 dni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas poruszać słojem, żeby wymieszać cukier. Gotowy syrop razem z owocami przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Syrop poddany pasteryzacji przechowa się nawet kilka lat. 

Nalewka z pigwy – jak ją przygotować?

Syropy na odporność - jak zrobić je w domu? Butelka syropu stoi na drewnianym blacie, a wokół leżą składniki - czosnek, cebula, miód, zioła.

Syrop z pędów sosny na przeziębienie

Młode pędy sosny zawierają m.in. olejek sosnowy, witaminę C, minerały i flawonoidy. Dzięki nim sosnowy syrop pomaga skutecznie poradzić sobie z objawami sezonowych infekcji oraz przyśpiesza powrót do zdrowia. W medycynie naturalnej jest stosowany przy przeziębieniugrypie, zapaleniu gardła, anginie, zapaleniu zatok i zapaleniu oskrzeli. 

Składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny
  • 1 kg cukru

Młode pędy umyć delikatnie pod bieżącą wodą, a następnie rozgnieść drewnianym tłuczkiem, co przyspiesza wypuszczanie soków. Rozgniecione pędy przełożyć do słoika i przesypywać cukrem. Na końcu dodać pół szklanki wody. Napełniony słoik zakręcić i pozostawić w dobrze nasłonecznionym miejscu na 2–3 tygodnie. Gotowy syrop przelać do wyparzonego słoika.

Stosować profilaktycznie po łyżce dziennie, np. dodając syrop do letniej herbaty. W przypadku choroby osobom dorosłym podawać jedną łyżeczkę syropu 3–4 razy na dobę, dzieciom – jedną łyżeczkę do 3 razy na dobę.  Sprawdź też przepis na nalewkę z sosny.

Zobacz także: Dlaczego syrop z sosny fermentuje?

Mieszanki ziołowe na przeziębienie i odporność

Syrop z mięty na odporność

Oprócz olejku mentolowego, który łagodzi ból gardła, mięta zawiera sporo substancji wzmacniających odporność o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwkaszlowym. Dzięki temu miętowy syrop może łagodzić infekcje układu oddechowego, w tym katar.

Składniki:

  • 30 gałązek świeżej mięty
  • 2 szklanki cukru
  • średnia cytryna
  • 2 litry wody

Miętę opłukać i odsączyć. Zagotować wodę. Zdjąć garnek z gazu. Do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem włożyć do garnka świeżą miętę. Przykryć garnek i odstawić na 24 godziny. Wyjąć miętę, a otrzymany syrop przecedzić przez sitko i zagotować. Sprawdź też przepis na nalewkę z mięty.

Zobacz także: Syrop z cebuli i miodu – domowy środek na przeziębienie

oraz: Syrop z granatu – jakie ma właściwości i jak go używać?

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły