Strona główna Zdrowie Homeopatyczne thymuline – jak wzmocnić odporność homeopatią?

Homeopatyczne thymuline – jak wzmocnić odporność homeopatią?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Wielu z nas zastanawia się obecnie jak najprościej ustrzec się przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, jak uchronić się przed zakażeniem epidemicznym, jak zachować zdrowie i dobre samopoczucie? Odpowiedź tkwi w prawidłowej funkcji układu odpornościowego. Przeczytaj, jak naturalnie i bezpiecznie możesz wzmocnić swoją odporność.

Strona główna Zdrowie Homeopatyczne thymuline – jak wzmocnić odporność homeopatią?

Trudno wyobrazić sobie budowanie prawidłowej odporności bez zastosowania naturalnych metod, do których należy również homeopatia. Homeopatia pobudza siłę życiową człowieka, stymulując jednocześnie układ immunologiczny i mobilizując mechanizmy obronne ustroju. W efekcie wzmacnia to organizm na tyle, że ten samodzielnie potrafi zwalczyć chorobę, w szczególności wtedy, gdy ma ona charakter ostry i została wywołana przez czynniki zewnętrzne (drobnoustroje chorobotwórcze).

Homeopatia na dłuższą metę sprzyja istotnemu wzmocnieniu odporności, sprawia, że lepiej radzimy sobie z różnymi dolegliwościami, odstępy między nawrotami infekcji stają się coraz dłuższe, a jeśli już przyjdzie nam zmierzyć się z chorobą, będzie ona trwała krócej i miała łagodniejszy przebieg. 

Homeopatia dobierana jest w oparciu o istniejące objawy u pacjenta, czyli do jego indywidualnych symptomów, które pojawiają się już na samym początku oraz w trakcie choroby. Homeopata skupia się na objawach i odczuciach pacjenta, natomiast wzmocnienie odporności i aktywacja układu immunologicznego są tu niejako „efektem ubocznym” . Niemniej efekt ten jest oczywiście nad wyraz pożądany i oczekiwany.

W dobie rosnących zakażeń i, bądź co bądź, naturalnego w chłodniejszym sezonie roku zwiększonego ryzyka „złapania” różnych infekcji, warto zwrócić uwagę na homeopatyczne thymuline. Wpływa ono zasadniczo głównie na odporność i pomaga stymulować naturalne funkcje systemu obronnego organizmu.

Jak dbać o siebie jesienią? Co jeść, a czego unikać według medycyny chińskiej?

Kiedy możemy wspomóc się homeopatycznym thymuline?

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na choroby pochodzenia wirusowego i bakteryjnego. Dzieje się tak wskutek niekorzystnych czynników klimatycznych, braku słońca (a co za tym idzie niedoborów naturalnej witaminy D), pożywienia, w którym coraz mniej jest cennych witamin i substancji odżywczych. Ponadto jesienią i zimą jesteśmy niejako „naturalnie” bardziej zmęczeni, mamy mniej energii i przez to stajemy się podatni na zachorowania. Dlatego dobrze jest zadbać o swoją odporność już wcześniej i pamiętać o homeopatycznym thymuline już od początku jesieni. 

Homeopatyczne thymuline dla dzieci

Homeopatyczne thymuline pomaga zwiększyć i pobudzić odpowiedź immunologiczną organizmu. Szczególnie przydatny jest u dzieci, które ze względu na nie w pełni jeszcze rozwinięty układ odpornościowy, zapadają często na rozmaite infekcje. Przyda się jednak wszystkim – bez względu na wiek i choroby współistniejące – osobom starszym (równie podatnym na zachorowania), zapracowanym dorosłym oraz przemęczonym nastolatkom.

Przede wszystkim pomaga istotnie wzmocnić odporność i poprawić funkcje układu immunologicznego, co następnie przekłada się na lepszą ochronę przez infekcjami wszelkiego pochodzenia (bakteryjnymi, wirusowymi). Dotyczy to zwłaszcza zachorowań na grypę i inne schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych, zapalenie ucha, zatok, gardła oraz nawracających angin.

Zupy na odporność

Dlaczego homeopatyczne thymuline tak dobrze wspomaga odporność?

Tajemnicą homeopatycznego thymuline jest jego pochodzenie. Surowcem do jego wytwarzania są hormony grasicy. I tu zaczyna się ciekawa historia tego niezwykłego gruczołu.

Czym jest grasica i jak działa?

Grasica (łac. thymus, ang. thymus gland) jest gruczołem wchodzącym w skład układu limfatycznego człowieka. Z wyglądu różowo-szary, dwupłatowy organ, znajduje się w środkowej części klatki piersiowej, nieco powyżej serca, a poniżej tarczycy. W piśmiennictwie wspomina się o nim już od czasów starożytnej Grecji, lecz nadal pozostaje on w sferze nie do końca odkrytej przez naukowców tajemnicy. Do dzisiaj nie wiadomo, jakie dokładnie pełni funkcje i jakie jeszcze kryje sekrety.

Pierwszy anatomiczny opis tego gruczołu u człowieka został dokonany przez Rufusa z Efezu, podczas gdy Galen opisał grasicę w odniesieniu do zwierząt.

Ciekawostka: Do dzisiaj grasica cielęca oraz jagnięca stanowią przysmak kulinarny i w niektórych kuchniach (np. we francuskiej) cieszą się dużym powodzeniem wśród smakoszy.

Samo słowo „thymus” wywodzi się z języka greckiego, lecz jego tłumaczenie również nie do końca jest jasne. Grecki wyraz „thymos” zawiera w sobie indoeuropejski rdzeń „dheu”, który można przetłumaczyć jako: wznoszący się w chmurach, opary, dym. Słowo thymos zaś tłumaczy się nieco bardziej metaforycznie jako: siedziba duszy czy oddech. Oznaczało ono także siłę życiową lub duszę, oryginalnie odnosząc się bezpośrednio do oddechu (rozumianego jako „oddechu życia”). Można sobie wyobrazić jak ważną rolę przypisywano temu niepozornemu narządowi już w starożytnych czasach, skoro uznawano go za siedzibę duszy ludzkiej i uważano, że odpowiada on za energię i odwagę człowieka.

Dopiero jednak w 1960r. odkryto, że grasica odgrywa kluczową rolę w budowaniu i wspieraniu naszego układu odpornościowego. Wcześniej wielu uważało, że grasica jest bezużyteczna i nie pełni żadnej szczególnie ważnej roli. Z czasem odkryto, że narząd ten jest aktywny tylko w dzieciństwie, a następnie, wraz z nadejściem dojrzewania płciowego, zaczyna zanikać. Faktycznie, grasica wykazuje największą aktywność w okresie od urodzenia do pokwitania i pełni w tym okresie niezwykle ważną rolę w kształtowaniu się odporności. Prawidłowa praca grasicy w dzieciństwie zapewnia właściwy rozwój układu immunologicznego i kształtuje zdolność skutecznej obrony przed chorobami.

Dieta na odporność

Podstawowe funkcje grasicy

  • magazynuje limfocyty, które są niezbędne do eliminacji wirusów i bakterii z organizmu
  • przechowuje inne wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego, które wyszukują, neutralizują i usuwają komórki nowotworowe oraz obce dla ustroju
  • około 50% białych ciałek krwi, wyprodukowanych w szpiku, wędruje z krwią do grasicy, gdzie ulega dalszym przemianom w tzw. limfocyty T (od: thymus)
  • limfocyty T pobudzają produkcję wielu przeciwciał, a także:
  • stymulują wzrost i aktywność fagocytów, które „pożerają” bakterie i wirusy
  • rozpoznają i niszczą obce i nieprawidłowo funkcjonujące tkanki i komórki

Jeśli organizm zostałby pozbawiony grasicy, natychmiast zacząłby ulegać wszelkim możliwym schorzeniom. Usunięcie tego gruczołu powoduje między innymi: osłabienie, drżenie, utratę wagi, łamliwość kości, podatność na zakażenia i zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Grasica działa jak termostat, regulujący prawidłową równowagę immunologiczną. Powoduje szybki wyrzut komórek odpornościowych w przypadku infekcji, aby jak najszybciej zwalczyć patogennego wroga, a jednocześnie, kiedy trzeba, potrafi odpowiednio obniżać aktywność obronną organizmu, aby zapobiec chorobom autoimmunologicznym.

Wpływa decydująco nie tylko na ogólne zdolności organizmu do prawidłowej obrony przed zakażeniami, alergiami, nowotworami i chorobami z autoagresji, ale działa również w szczególnych sytuacjach, np. zapobiega odrzuceniu narządu po przeszczepie. Jeśli cokolwiek zakłóci proces rozwoju grasicy, prowadzący do osiągnięcia jej pełnego potencjału działania, będzie to najprawdopodobniej skutkować znacznym upośledzeniem funkcji całego systemu immunologicznego.

Naturalne sposoby na ból gardła

Skuteczność pracy grasicy może zostać obniżona między innymi przez następujące czynniki:

  • palenie papierosów
  • nadużywanie alkoholu
  • leki chemiczne – w szczególności antybiotyki, leki sterydowe oraz szczepionki
  • narkotyki
  • wysoki poziom cholesterolu
  • nadmierne spożycie cukru i przetworów cukierniczych
  • dodatki do żywności
  • promieniowanie
  • stres na każdym poziomie – psychiczny, emocjonalny, fizyczny
  • chroniczne choroby – szczególnie te, w przebiegu których występuje silny, przewlekły ból oraz dochodzi do wyczerpania organizmu i utraty jego naturalnych zasobów. Ciężka choroba i niedożywienie powoduje zmniejszenie rozmiaru oraz upośledzenie funkcji grasicy do takiego stopnia, który uniemożliwia organizmowi przetrwanie.

Podsumowując, grasica jest organem niezbędnym i niezwykle ważnym dla rozwoju prawidłowej odporności organizmu. Nie sposób przecenić jej znaczenia jeśli chodzi o wpływ na zdolności obronne człowieka. Dobrze jest więc wspomóc jej ciężką pracę przy pomocy homeopatycznego thymuline, który będzie w naturalny i łagodny sposób współpracował z grasicą w pobudzaniu naszej odporności.

10 naturalnych kuracji, które wzmocnią odporność

Homeopatia na zimowe urazy

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły