Strona główna Zdrowie Thymuline – jak wzmocnić odporność homeopatią?
Thymuline - jak wzmocnić odporność homeopatią? Granulki homeopatyczne.
Strona główna Zdrowie Thymuline – jak wzmocnić odporność homeopatią?

Thymuline – jak wzmocnić odporność homeopatią?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz

Wielu z nas zastanawia się obecnie jak najprościej ustrzec się przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, jak uchronić się przed zakażeniem epidemicznym, jak zachować zdrowie i dobre samopoczucie? Odpowiedź tkwi w prawidłowej funkcji układu odpornościowego. Przeczytaj, jak naturalnie i bezpiecznie możesz wzmocnić swoją odporność.

Trudno wyobrazić sobie budowanie prawidłowej odporności bez zastosowania leków naturalnego pochodzenia, do których należą również leki homeopatyczne. Homeopatia pobudza siłę życiową człowieka, stymulując jednocześnie układ immunologiczny i mobilizując mechanizmy obronne ustroju. W efekcie wzmacnia to organizm na tyle, że ten samodzielnie potrafi zwalczyć chorobę, w szczególności wtedy, gdy ma ona charakter ostry i została wywołana przez czynniki zewnętrzne (drobnoustroje chorobotwórcze).

Ogólnie, leczenie homeopatyczne na dłuższą metę sprzyja istotnemu wzmocnieniu odporności, sprawia, że lepiej radzimy sobie z różnymi dolegliwościami, odstępy między nawrotami infekcji stają się coraz dłuższe, a jeśli już przyjdzie nam zmierzyć się z chorobą, będzie ona trwała krócej i miała łagodniejszy przebieg, jeśli do jej leczenia również zastosujemy leki homeopatyczne.

Zdecydowana większość tych leków jest zalecana w oparciu o istniejące objawy u pacjenta, czyli dobierana do jego indywidualnych symptomów, które pojawiają się już na samym początku oraz w trakcie choroby. Terapeuta skupia się na objawach i odczuciach pacjenta, natomiast wzmocnienie odporności i aktywacja układu immunologicznego są niejako „efektem ubocznym” działania tych leków. Niemniej efekt ten jest oczywiście nad wyraz pożądany i oczekiwany.

Wśród leków homeopatycznych rzadko można spotkać takie, które są wskazane specyficznie na poprawę odporności. W dobie rosnących zakażeń i, bądź co bądź, naturalnego w chłodniejszym sezonie roku zwiększonego ryzyka „złapania” różnych infekcji, warto zwrócić uwagę na wyjątkowy lek homeopatyczny, jakim jest Thymuline. Jest specyfikiem o bardzo wąskim, lecz zarazem niezwykle ważnym spektrum działania, ponieważ wpływa zasadniczo właśnie na odporność i stymuluje naturalne funkcje systemu obronnego organizmu.

Jak dbać o siebie jesienią? Co jeść, a czego unikać według medycyny chińskiej?

Kiedy powinniśmy sięgnąć po Thymuline?

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na choroby pochodzenia wirusowego i bakteryjnego. Dzieje się tak wskutek niekorzystnych czynników klimatycznych, braku słońca (a co za tym idzie niedoborów naturalnej witaminy D), pożywienia, w którym coraz mniej jest cennych witamin i substancji odżywczych. Ponadto jesienią i zimą jesteśmy niejako „naturalnie” bardziej zmęczeni, mamy mniej energii i przez to stajemy się podatni na zachorowania. Dlatego dobrze jest zadbać o swoją odporność już wcześniej i sięgnąć po Thymuline wraz z początkiem jesieni. Najlepszy czas do podania pierwszych dawek to już pierwsze tygodnie października.

Thymuline jest rekomendowany konkretnie na poprawę odpowiedzi immunologicznej u pacjenta. Szczególnie wskazany jest u dzieci, które ze względu na nie w pełni jeszcze rozwinięty układ odpornościowy, zapadają często na rozmaite infekcje. Zażywać jednak mogą go wszyscy bez wyjątku, bez względu na wiek i choroby współistniejące. Zalecany jest również osobom starszym (równie podatnym na zachorowania), zapracowanym dorosłym oraz przemęczonym nastolatkom.

Podstawowe wskazania do zastosowania leku to wzmocnienie odporności i zapobieganie infekcjom wszelkiego pochodzenia (bakteryjne, wirusowe). Dotyczy to zwłaszcza zachorowań na grypę i inne

schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych, zapalenie ucha, zatok, gardła oraz nawracających angin.

Zupy na odporność

Dlaczego Thymuline tak dobrze wspomaga odporność?

Tajemnicą skutecznego działania Thymuline jest jego pochodzenie. Źródłem do wytwarzania tego produktu leczniczego są hormony grasicy. I tu zaczyna się ciekawa historia tego niezwykłego gruczołu.

Grasica (łac. thymus, ang. thymus gland) jest gruczołem wchodzącym w skład układu limfatycznego człowieka. Z wyglądu różowo-szary, dwupłatowy organ, znajduje się w środkowej części klatki piersiowej, nieco powyżej serca, a poniżej tarczycy. W piśmiennictwie wspomina się o nim już od czasów starożytnej Grecji, lecz nadal pozostaje on w sferze nie do końca odkrytej przez naukowców tajemnicy. Do dzisiaj nie wiadomo, jakie dokładnie pełni funkcje i jakie jeszcze kryje sekrety.

Pierwszy anatomiczny opis tego gruczołu u człowieka został dokonany przez Rufusa z Efezu, podczas gdy Galen opisał grasicę w odniesieniu do zwierząt.

Ciekawostka: Do dzisiaj grasica cielęca oraz jagnięca stanowią przysmak kulinarny i w niektórych kuchniach (np. we francuskiej) cieszą się dużym powodzeniem wśród smakoszy.

Samo słowo „thymus” wywodzi się z języka greckiego, lecz jego tłumaczenie również nie do końca jest jasne. Grecki wyraz „thymos” zawiera w sobie indoeuropejski rdzeń „dheu”, który można przetłumaczyć jako: wznoszący się w chmurach, opary, dym. Słowo thymos zaś tłumaczy się nieco bardziej metaforycznie jako: siedziba duszy czy oddech. Oznaczało ono także siłę życiową lub duszę, oryginalnie odnosząc się bezpośrednio do oddechu (rozumianego jako „oddechu życia”). Można sobie wyobrazić jak ważną rolę przypisywano temu niepozornemu narządowi już w starożytnych czasach, skoro uznawano go za siedzibę duszy ludzkiej i uważano, że odpowiada on za energię i odwagę człowieka.

Dopiero jednak w 1960r. odkryto, że grasica odgrywa kluczową rolę w budowaniu i wspieraniu naszego układu odpornościowego. Wcześniej wielu uważało, że grasica jest bezużyteczna i nie pełni żadnej szczególnie ważnej roli. Z czasem odkryto, że narząd ten jest aktywny tylko w dzieciństwie, a następnie, wraz z nadejściem dojrzewania płciowego, zaczyna zanikać. Faktycznie, grasica wykazuje największą aktywność w okresie od urodzenia do pokwitania i pełni w tym okresie niezwykle ważną rolę w kształtowaniu się odporności. Prawidłowa praca grasicy w dzieciństwie zapewnia właściwy rozwój układu immunologicznego i kształtuje zdolność skutecznej obrony przed chorobami.

Co jeść i pić, aby wzmocnić odporność?

Podstawowe funkcje grasicy

  • magazynuje limfocyty, które są niezbędne do eliminacji wirusów i bakterii z organizmu
  • przechowuje inne wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego, które wyszukują, neutralizują i usuwają komórki nowotworowe oraz obce dla ustroju
  • około 50% białych ciałek krwi, wyprodukowanych w szpiku, wędruje z krwią do grasicy, gdzie ulega dalszym przemianom w tzw. limfocyty T (od: thymus)
  • limfocyty T pobudzają produkcję wielu przeciwciał, a także:
  • stymulują wzrost i aktywność fagocytów, które „pożerają” bakterie i wirusy
  • rozpoznają i niszczą obce i nieprawidłowo funkcjonujące tkanki i komórki

Jeśli organizm zostałby pozbawiony grasicy, natychmiast zacząłby ulegać wszelkim możliwym schorzeniom. Usunięcie tego gruczołu powoduje między innymi: osłabienie, drżenie, utratę wagi, łamliwość kości, podatność na zakażenia i zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Grasica działa jak termostat, regulujący prawidłową równowagę immunologiczną. Powoduje szybki wyrzut komórek odpornościowych w przypadku infekcji, aby jak najszybciej zwalczyć patogennego wroga, a jednocześnie, kiedy trzeba, potrafi odpowiednio obniżać aktywność obronną organizmu, aby zapobiec chorobom autoimmunologicznym.

Wpływa decydująco nie tylko na ogólne zdolności organizmu do prawidłowej obrony przed zakażeniami, alergiami, nowotworami i chorobami z autoagresji, ale działa również w szczególnych sytuacjach, np. zapobiega odrzuceniu narządu po przeszczepie. Jeśli cokolwiek zakłóci proces rozwoju grasicy, prowadzący do osiągnięcia jej pełnego potencjału działania, będzie to najprawdopodobniej skutkować znacznym upośledzeniem funkcji całego systemu immunologicznego.

Naturalne sposoby na ból gardła

Skuteczność pracy grasicy może zostać obniżona między innymi przez następujące czynniki:

  • palenie papierosów
  • nadużywanie alkoholu
  • leki chemiczne – w szczególności antybiotyki, leki sterydowe oraz szczepionki
  • narkotyki
  • wysoki poziom cholesterolu
  • nadmierne spożycie cukru i przetworów cukierniczych
  • dodatki do żywności
  • promieniowanie
  • stres na każdym poziomie – psychiczny, emocjonalny, fizyczny
  • chroniczne choroby – szczególnie te, w przebiegu których występuje silny, przewlekły ból oraz dochodzi do wyczerpania organizmu i utraty jego naturalnych zasobów. Ciężka choroba i niedożywienie powoduje zmniejszenie rozmiaru oraz upośledzenie funkcji grasicy do takiego stopnia, który uniemożliwia organizmowi przetrwanie.

Podsumowując, grasica jest organem niezbędnym i niezwykle ważnym dla rozwoju prawidłowej odporności organizmu. Nie sposób przecenić jej znaczenia jeśli chodzi o wpływ na zdolności obronne człowieka. Dobrze jest więc wspomóc jej ciężką pracę, stosując homeopatyczny lek Thymuline, który będzie w naturalny i łagodny sposób współpracował z grasicą w pobudzaniu naszej odporności.

10 naturalnych kuracji, które wzmocnią odporność

Jak stosować lek Thymuline?

Thymuline jest lekiem, który można łączyć z innymi lekami homeopatycznymi oraz z innymi sposobami leczenia. Uniwersalny schemat dawkowania jest polecany wszystkim, którzy troszczą się o odporność swoją i członków swojej rodziny. Profilaktykę prowadzoną w ten sposób można w zasadzie włączyć w każdym momencie. Nawet jeśli „przeoczymy” październik, nie ma przeciwwskazań, aby zacząć zażywać Thymuline w późniejszym czasie i kontynuować przez kilka miesięcy lub do momentu, w którym poczujemy, że nasza odporność funkcjonuje na właściwym poziomie.

Homeopatia na zimowe urazy

Najnowsze artykuły