Zupy na odporność

Chcesz wesprzeć swój układ immunologiczny w walce z wirusami? Sprawdź nasze przepisy na zimowe, warzywne zupy na odporność.
Przepisy na zupy na odporność.

1. Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4-5 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2,5 litra wody

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać dokładnie kaszę jaglaną opłukaną pod bieżąca wodą. Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i ponownie dokładnie wymieszać.

Stop anemii! Zawarte w kaszy jaglanej beta-glukany korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Działają na pierwszą linię obrony, czyli makrofagi, pobudzając je do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi.  Kasza jaglana ma też sporo uodparniającego żelaza, które zapobiega niedokrwistości, dodaje energii i zwiększa wydolność organizmu.

2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i curry

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oliwy
  • duża szalotka
  • ząbek czosnku
  • 7 dużych marchewek
  • 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
  • 2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki nasion słonecznika

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekana szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wrzucić do garnka obraną  i pokrojona w talarki marchewkę. Dobrze wymieszać, dusić 3 minuty. Warzywa zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować ok 15 min. aż marchew będzie miękka. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Doprawić curry, papryką, pieprzem i dobrze wymieszać. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy i ponownie wymieszać. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika na złoty kolor. Posypać nalaną na talerze zupę.

Dla najmłodszych. Słodka marchewka to ulubione warzywo małych dzieci i jedno z najlepszych źródeł beta- karotenu. Ten zaś w organizmie przekształca się w witaminę A, która, m.in. wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, będące barierą dla szkodliwych drobnoustrojów. Dodatek pomarańczy wzbogaca danie w witaminę C. Wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych, które niszczą zagrażające nam drobnoustroje. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom i bakteriom trudniej jest dostać się do wnętrza i zaatakować organizm.

3. Krem z zielonego groszku

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki zielonego groszku
  • mała cukinia
  • ziemniak
  • 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki nasion dyni

W garnku rozgrzać oliwę. Cebule obrać i posiekać, wrzucić do oleju. Poddusić. Cukinię ograć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Cukinię i ziemniaki wrzucić do garnka, chwilę poddusić. Wlać bulion warzywny, doprawić i gotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Gdy ziemniak i będą miękkie dodać zielony groszek i gotować jeszcze 5-10 minut. Zmiksować zupę, doprawić ostrą papryką. Podawać z nasionami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Zanim zachorujesz. Warzywa strączkowe w tym także zielony groszek to bogate źródło cynku. Jest on najlepszą naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Cynk jest potrzebny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Niedobór cynku powoduje braki limfocytów, a to obniża odporność  i powoduje, że często chorujemy.

Przepisy na zielone zupy

Źródła:

  1. Lasota B., Rutkowska B. Dieta ci pomoże. Prószyński i S-ka, 2001
  2. Makarowska M. Schudnij pysznie jesienią i zimą. Wydawnictwo Feria, 2013
07.01.2020
Jeśli chorujesz na jakieś choroby przewlekłe, jesteś narażona na duży stres, albo mieszkasz w mieście o zanieczyszczonym powietrzu, w twoim organizmie może tlić się przewlekły stan zapalny. Sprawdź przepisy na najlepsze zupy warzywne, które zadziałają przeciwzapalnie.
20.11.2019
Gdy na dworze ziąb i słota, najlepiej jest rozgrzać się miską pysznej zupy. Przedstawiamy 3 pyszne, niskokaloryczne, lecz sycące zupy, które wzmocnią odporność i poprawią ci humor.
22.10.2019
Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
27.08.2019
Cudowne 9 miesięcy, autorstwa Doroty Mirskiej-Królikowskiej, to książka która pomaga przejść przez niezwykły czas ciąży spokojnie, zdrowo i pewnie. Znajdziecie w niej rozmowy z ekspertami oraz rodzicami. Mnóstwo informacji, porad, ale i ciepła, dobrych emocji i słów wsparcia. Więcej o książce opowie sama autorka.
07.01.2019
Czy przystawianie pijawek, upuszczanie krwi albo głodówki to metody na miarę XXI wieku? Co na to lekarze? O tym, czy możliwe jest połączenie tradycyjnych terapii z  osiągnięciami nowoczesnej medycyny, rozmawiamy z dr. Andreasem Michalsenem, profesorem klinicznej medycyny naturalnej, autorem książki „Leczenie siłami natury” (Wydawnictwo Muza).
18.10.2018
Czy wyrzucasz dżem czy ser z małą ilością pleśni? Czy tylko zdejmujesz ją z wierzchu, a resztę zjadasz? Może myślisz, że reszta potrawy jest bezpieczna i możesz podać ją sobie oraz ludziom na których Ci zależy. Nic bardziej mylnego! Nie truj siebie i bliskich.