Zupy na odporność

Chcesz wesprzeć swój układ immunologiczny w walce z wirusami? Sprawdź nasze przepisy na zimowe, warzywne zupy na odporność.
Przepisy na zupy na odporność.

1. Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4-5 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2,5 litra wody

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać dokładnie kaszę jaglaną opłukaną pod bieżąca wodą. Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i ponownie dokładnie wymieszać.

Stop anemii! Zawarte w kaszy jaglanej beta-glukany korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Działają na pierwszą linię obrony, czyli makrofagi, pobudzając je do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi.  Kasza jaglana ma też sporo uodparniającego żelaza, które zapobiega niedokrwistości, dodaje energii i zwiększa wydolność organizmu.

2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i curry

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oliwy
  • duża szalotka
  • ząbek czosnku
  • 7 dużych marchewek
  • 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
  • 2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki nasion słonecznika

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekana szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wrzucić do garnka obraną  i pokrojona w talarki marchewkę. Dobrze wymieszać, dusić 3 minuty. Warzywa zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować ok 15 min. aż marchew będzie miękka. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Doprawić curry, papryką, pieprzem i dobrze wymieszać. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy i ponownie wymieszać. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika na złoty kolor. Posypać nalaną na talerze zupę.

Dla najmłodszych. Słodka marchewka to ulubione warzywo małych dzieci i jedno z najlepszych źródeł beta- karotenu. Ten zaś w organizmie przekształca się w witaminę A, która, m.in. wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, będące barierą dla szkodliwych drobnoustrojów. Dodatek pomarańczy wzbogaca danie w witaminę C. Wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych, które niszczą zagrażające nam drobnoustroje. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom i bakteriom trudniej jest dostać się do wnętrza i zaatakować organizm.

3. Krem z zielonego groszku

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki zielonego groszku
  • mała cukinia
  • ziemniak
  • 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki nasion dyni

W garnku rozgrzać oliwę. Cebule obrać i posiekać, wrzucić do oleju. Poddusić. Cukinię ograć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Cukinię i ziemniaki wrzucić do garnka, chwilę poddusić. Wlać bulion warzywny, doprawić i gotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Gdy ziemniak i będą miękkie dodać zielony groszek i gotować jeszcze 5-10 minut. Zmiksować zupę, doprawić ostrą papryką. Podawać z nasionami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Zanim zachorujesz. Warzywa strączkowe w tym także zielony groszek to bogate źródło cynku. Jest on najlepszą naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Cynk jest potrzebny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Niedobór cynku powoduje braki limfocytów, a to obniża odporność  i powoduje, że często chorujemy.

Przepisy na zielone zupy

Źródła:

  1. Lasota B., Rutkowska B. Dieta ci pomoże. Prószyński i S-ka, 2001
  2. Makarowska M. Schudnij pysznie jesienią i zimą. Wydawnictwo Feria, 2013
20.11.2019
Gdy na dworze ziąb i słota, najlepiej jest rozgrzać się miską pysznej zupy. Przedstawiamy 3 pyszne, niskokaloryczne, lecz sycące zupy, które wzmocnią odporność i poprawią ci humor.
08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
13.08.2019
Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
23.05.2019
Gdy w ogrodzie zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, kolorowo robi się także na naszych stołach. Najbardziej popularny jest wówczas klasyczny wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem,  jajecznica ze szczypiorkiem, szparagi i botwinka. Ale nowalijki świetnie sprawdzają się także w innych kompozycjach, które dbają o urodę, pomagają utrzymać w ryzach cholesterol, cukier, schudnąć oraz oczyścić organizm […]
03.07.2018
Ludzki organizm, jeśli tylko mu w tym za bardzo nie przeszkadzamy, w naturalny sposób dąży do równowagi. Funkcjonuje to także w odniesieniu do temperatury zewnętrznej i czynników klimatycznych, które mają wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na trawienie.
17.01.2019
Pomarańczowy sok na przeziębienie, owocowy sorbet przy grypie, zupy kremy przy anginie i jagodowy kisiel na biegunkę. Sprawdź, co jeszcze możesz podać dziecku, gdy choruje, by jak najszybciej wróciło do zdrowia.