Strona główna Polecane Przepisy na przetwory z czarnego bzu
Strona główna Polecane Przepisy na przetwory z czarnego bzu

Przepisy na przetwory z czarnego bzu

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Białe, koronkowe, wspaniale pachnące baldachy kwiatowe czarnego bzu pojawiają się na krzewach w maju. Wybierzcie się więc w czyste ekologicznie, wiejskie rejony (z dala od dróg i przemysłu) i przywieźcie do domu kosz kwiatów bzu czarnego.  Proste przepisy na przetwory z czarnego bzu – syropy i odwary – poleca nasz ekspert dr n. farm. Jerzy Jambor, specjalista II stopnia w zakresie zielarstwa. Sprawdź też przepisy na dżem i placki z czarnego bzu.

Ze świeżych kwiatów bzu czarnego można zrobić syrop, natomiast z suszonych napar lub odwar.  Syrop z kwiatów czarnego bzu, tak samo jak napar i odwar, działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę oraz łagodzi suchy, męczący kaszel. Czarny bez jest więc znakomitym, naturalnym lekiem pomocnym w leczeniu różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych.

Kiedy zbiera się kwiaty czarnego bzu, a kiedy owoce?

Sezon na czarny bez w pełni! Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Najlepiej robić to rano, w słoneczny dzień, po odparowaniu rosy. Z kolei owoce czarnego bzu należy zbierać, gdy osiągną w pełni czarny kolor. Dzieje się to najczęściej we wrześniu.

Jak suszyć kwiaty czarnego bzu?

Po zebraniu kwiatów się nie myje. Oczyszcza się je tylko z mszyc i innych zanieczyszczeń. Kwiaty czarnego bzu suszy się w ciepłym, przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na temperaturę 40 st. C i przy otwartych drzwiczkach.

Możesz je też zamrozić i zimą wykorzystać do zrobienia naparu.

Pamiętaj, żeby baldachów kwiatowych nie zrywać, tylko ścinać je ostrym nożem lub nożycami ogrodniczymi. Nie zbieraj też wszystkich kwiatów z jednego krzewu – to mogłoby zaburzyć jego dalszy wzrost. Nie zgniataj również delikatnego surowca w reklamówce, ale transportuj w przewiewnym koszu wiklinowym.

Pokrzywa w kuchni

Czarny bez – przepisy na przetwory i placki

1. Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • kilkanaście baldachów kwiatowych bzu czarnego (jeśli planujesz zrobić więcej syropu, odpowiednio zwiększ ilość kwiatów oraz cytryn i cukru)
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 500-600 g cukru
  • 1,5 l przegotowanej wody

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Butelka soku z czarnego bzu stoi na drewnianym stole, obok leżą kwiaty czarnego bzu.

Jak zrobić syrop z czarnego bzu?

Świeże kwiaty czarnego bzu dokładnie obejrzyj i sprawdź, czy nie ma w nich żadnych owadów. W razie potrzeby delikatnie je otrzep, ale pod żadnym pozorem ich nie myj. Poodcinaj mniejsze koszyczki kwiatowe, a zielone łodygi wyrzuć. Następnie umieść kwiaty w emaliowanym garnku o pojemności 2 litrów tak, aby zajęły mniej więcej ¼ objętości naczynia.

Kwiaty czarnego bzu zalej przegotowaną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z jednej cytryny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5-10 minut. Następnie odcedź płyn. Na 1 litr otrzymanego wyciągu dodaj ok. 500-600 g cukru.

Smak syropu będzie lepszy, jeśli dodasz niewielką ilość soku z czarnych porzeczek.

Na koniec ostrożnie zagotuj syrop z kwiatów czarnego bzu i jeszcze gorący wlej do butelek lub słoików. Poddaj pasteryzacji. Przechowuj w chłodnym miejscu.

2. Odwar z suszonych kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych kwiatów czarnego bzu
  • 1 szklanka wody

2 łyżki suszonych kwiatów bzu czarnego zalej 1 szklanką wody i ogrzewaj do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez 2 min., odstaw na 10 min., a następnie przecedź.

Pij po pół szklanki (z dodatkiem 1 łyżki syropu malinowego) między posiłkami jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

Przepis na odwar z kwiatów czarnego bzu. Na starym drewnianym stole stoją dwie szklanki z wodą z cytryną i kwiatami czarnego bzu. Obok leżą dwie słomki, kwiaty czarnego bzu, deska do krojenia z pomarańczą, w tle stoi słój z napojem z czarnego bzu.

3. Odwar ziołowy na przeziębienie

Składniki:

  • 50 g kwiatów czarnego bzu
  • 50 g kwiatów lipy
  • 50 g kwiatów dziewanny
  • 20 g suszonych owoców maliny
  • 20 g owoców dzikiej róży

Zmieszaj po 50 g kwiatów czarnego bzu, kwiatostanów lipy i kwiatów dziewanny oraz po 20 g suszonych owoców maliny i owoców dzikiej róży. 3 łyżki tej mieszanki ziołowej zalej 4 szklankami gorącej wody, ogrzewaj do wrzenia i gotuj łagodnie pod przykryciem przez 2 minuty. Odstaw na 10 minut, przecedź.

Podczas przeziębienia pij 3 razy dziennie między posiłkami po 3/4 szklanki płynu.

4. Syrop z owoców czarnego bzu

Ponieważ trudno przewidzieć kiedy w tym roku na krzewach pojawią się czarne owoce bzu, już teraz podajemy przepis syrop z dojrzałych owoców bzu.

Składniki:

  • ok. 1-2 kg owoców czarnego bzu
  • ok. 500-600 g cukru

Przepis na sok z czarnego bzu. Butelka z sokiem z owoców czarnego bzu stoi na drewnianym stole. Obok leży koszyk wiklinowy i szklana miseczka z owocami czarnego bzu, wokół rozrzucone liście i łodygi z owocami.

Jak zrobić sok z czarnego bzu?

Dojrzałe, opłukane pod bieżącą wodą owoce bzu wsyp do emaliowanego naczynia i powoli je ogrzewaj na małym ogniu, stale mieszając. Kiedy popękają i puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i wyciśnij sok przez płócienną ściereczkę. Pozostaw do odstania, a następnie przecedź. Do 1 litra otrzymanego soku dodaj ok. 500-600 g cukru, gotuj kilka minut i jeszcze gorący rozlej do butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Nalewka z sosny na przeziębienie – sprawdź przepis

5. Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 10 kwiatostanów czarnego bzu
  • 500 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 opakowanie żelifixu 2:1
  • 40 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Jak zrobić dżem z czarnego bzu i truskawek?

Truskawki umyj, odsącz, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców). Do miski włóż truskawki, dodaj cukier, żelfix, sok i skórkę z cytryny. Zamieszaj i odstaw na 45 minut, aż truskawki puszczą sok. W tym czasie przygotuj kwiaty.

Przejrzyj dokładnie kwiaty czarnego bzu, odrzuć te z mszycami. Oddziel kwiatki od łodyżek. Truskawki z cukrem przemieszaj ponownie i przelej do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie, często mieszając, gotuj 3 minuty. Pilnuj, by nie wykipiały. Zdejmij z ognia, dodaj kwiaty i mieszaj, aż piana na powierzchni zniknie. Przelej dżem z czarnego bzu i truskawek do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć je i odstaw do góry dnem, aż ostygną.

Przepis pochodzi z bloga Lawendowy dom.

Aronia – najlepszy antyoksydant świata

6. Placki z kwiatów czarnego bzu

Składniki (na 15 placków z czarnego bzu):

  • 15 kwiatów czarnego bzu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis na placki z kwiatów czarnego bzu. Na białym talerzu na ręczniku papierowym leżą dwa placki z kwiatów czarnego bzu. W tle kolejny talerz z dwoma plackami.

Jak zrobić placki z czarnego bzu?

Zmiksuj składniki na ciasto. Powinno ono być dość rzadkie, w przeciwnym razie placki będą grube i nie dopieką się w środku. Kwiaty zanurzaj w cieście, trzymając za ogonek. Następnie połóż na rozgrzany tłuszcz, lekko rozpłaszcz, przytnij ogonek. Smaż na niezbyt silnym ogniu z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułóż placki na półmisku i oprósz cukrem pudrem. Podawaj od razu.

Przepis pochodzi z bloga Lawendowy dom.

Najnowsze artykuły