Strona główna Zdrowie Naturalne sposoby na oczyszczenie wątroby

Naturalne sposoby na oczyszczenie wątroby

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Masz problemy z trawieniem, cierpisz na wzdęcia i jest ci trudno zgubić nadmierne kilogramy? To pierwsze sygnały, że twój organizm potrzebuje oczyszczenia, a wątroba – odpoczynku. Przeczytaj, na czym polega oczyszczenie wątroby i jak za pomocą naturalnych produktów możesz szybko i skutecznie wspomóc swoje zdrowie.

Strona główna Zdrowie Naturalne sposoby na oczyszczenie wątroby
Naturalne sposoby na oczyszczenie wątroby. Kobieta w pomarańczowej bluzce opiera się łokciami o blat w kuchni i trzyma w dłoni mandarynkę. Wokół rozłożone warzywa i owoce.

Wątroba stanowi największy organ ludzkiego ciała, jednocześnie jest jednym z najważniejszych narządów, bez którego niemożliwe byłoby prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jej komórki, zwane hepatocytami, są najsprawniej regenerującymi się komórkami, co wcale nie oznacza, że nie musimy się za bardzo przejmować stanem naszej wątroby.

Wręcz przeciwnie – wątrobę należy szanować i dbać o nią codziennie. A najbardziej sprzyja temu odpowiednia dieta i podaż tych produktów, które wspomagają jej pracę. Nie mniej ważne jest także ograniczenie czynników, które mają niekorzystny wpływ na ten ważny narząd i przyczyniają się do jego szybszego zużycia.

Oczyszczenie wątroby – czemu jest takie ważne?

Według medycyny chińskiej o wątrobę najlepiej zadbać na wiosnę, bowiem ta pora roku jest szczególnie z nią związana. Jednak w dzisiejszych czasach, gdy mnóstwo ludzi żyje, nie zwracając uwagi na rytmy natury, właściwie każda pora jest dobra na to, aby oczyścić i wspomóc pracę tego niezbędnego organu.

Wątroba jest bardzo cierpliwa. Musi minąć sporo czasu, zanim zacznie nam dokuczać. Wątroba znosi wszystkie nasze błędy żywieniowe i potrafi nie odzywać się przez wiele lat. Jeśli jednak zacznie już przypominać o sobie, to oznacza, że najwyższa pora się nią zaopiekować.

Warto wiedzieć, że wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Nie daje nam więc znaków ostrzegawczych, że coś jest nie w porządku. Gdy odczuwamy ból w prawym podżebrzu, wynika on z tego, że narząd uległ powiększeniu i uciska na otaczające tkanki, co powoduje dolegliwości. I to już zdecydowanie oznacza czerwone światło, którym wątroba sygnalizuje kłopoty.

Na co dzień organ ten pracowicie zajmuje się swoimi obowiązkami, których ma całą masę. Każdego dnia dochodzi w niej do 320 biliardów reakcji chemicznych, w wyniku których organizm otrzymuje niezbędne do życia produkty. Wątroba jest głównym narządem przemiany materii.

Wątroba – centrum odtruwania organizmu

Najważniejsze funkcje wątroby

  • dostarcza organizmowi wielu substancji odżywczych
  • rozkłada produkty przemiany materii
  • wydala niepotrzebne produkty metabolizmu
  • usuwa z krwi uszkodzone komórki, stare krwinki, hormony, bakterie i wiele innych substancji, które są już niepotrzebne w organizmie
  • oczyszcza organizm, co oznacza, że przetwarza trujące i szkodliwe substancje
  • filtruje krew z toksycznych substancji – zarówno tych, które pochodzą z zewnątrz, jak i tych, które zostały wyprodukowane wewnątrz ustroju
  • neutralizuje toksyny – zwłaszcza te, które sami jej dostarczamy, czyli np. alkohol, leki, używki, środki chemiczne obecne w pożywieniu, środki używane do ochrony roślin itp.
  • magazynuje witaminy, minerały, biopierwiastki oraz enzymy i w zależności od potrzeb uwalnia je do krwiobiegu
  • magazynuje cukier – chodzi tu o cukier prosty, czyli glukozę, która stanowi podstawowe źródło energii w ludzkim organizmie. Wątroba przekształca spożyte węglowodany (a zwłaszcza ich nadmiar) w glukozę i tłuszcz, które następnie magazynuje. Gdy natomiast potrzebna jest szybka dostawa energii, narząd ten potrafi uwolnić glukozę ze swoich zapasów i zapewnić odpowiednią jej podaż
  • codziennie wytwarza około jednego litra żółci, która przekształca tłuszcze i również pełni rolę detoksykacyjną
  • filtruje wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty i różnego rodzaju antygeny – oznacza to, że wątroba pełni także ważną rolę związaną z odpornością organizmu
  • produkuje niektóre hormony – między innymi odpowiada za hormon wzrostu, a także wpływa na uwalnianie witaminy D i przetwarzanie hormonów tarczycy

Widzimy więc, jak ważna jest prawidłowo funkcjonująca wątroba i jak istotne jest utrzymywanie jej w dobrej kondycji. Pamiętajmy, że wątroba może właściwie wykonywać swoje zadania tylko wtedy, gdy dajemy jej szansę na regenerację, a więc wówczas, gdy regularnie jest wykonywana…

Oczyszczenie wątroby

Niewłaściwe traktowanie wątroby sprzyja z czasem jej otłuszczeniu. Prowadzi do tego nadmierne spożywanie cukru, tłuszczów zwierzęcych, alkoholu oraz leków. Otłuszczona wątroba nie jest w stanie spełniać swojej roli we właściwy sposób.

Aby przywrócić jej naturalne funkcje, potrzebna jest jej detoksykacja. Ma ona na celu odtłuszczenie i regenerację narządu. Pełne oczyszczenie wątroby, przywrócenie jej funkcji, regeneracja jej komórek i usprawnienie pracy zajmuje zaledwie około trzech tygodni.

W tym czasie trzeba zadbać o prawidłową dietę, a także wspomagać się dobrej jakości suplementami z zawartością składników o szczególnym działaniu ochronnym na wątrobę.

Wirusowe zapalenie wątroby

Najlepsze rośliny i zioła na wątrobę

1. Ostropest plamisty

Roślina o fundamentalnym znaczeniu i najistotniejszej roli, jeśli chodzi o wszelkie wspomaganie wątroby. Można go stosować w postaci wyciągu płynnego, tabletek lub kapsułek, lecz bardzo prostym i skutecznym sposobem jest wykorzystanie nasion ostropestu.

Jak zrobić napar z ostropestu plamistego?

Jeśli posiadamy nasiona w całości, należy je zmielić, po czym zalać dwie czubate łyżki ostropestu plamistego mielonego wrzątkiem i pozostawić na około 10–15 minut. Otrzymamy napar w postaci białawego płynu, który najlepiej pić codziennie rano na czczo.

Dobrze jest także spożyć pływające w nim nasionka, gdyż dostarczymy sobie w ten sposób cennego błonnika, który ułatwi pasaż jelitowy i regularne wypróżnienia, co będzie dodatkowo sprzyjać oczyszczaniu wątroby i całego organizmu.

Napar z nasion ostropestu nie posiada specjalnego smaku ani zapachu, jest w miarę neutralny, więc nie powinien sprawiać problemów w przyjmowaniu, nawet osobom o wrażliwym podniebieniu.

Ostropest plamisty na wątrobę

2. Mniszek lekarski

To mała roślina, znana wszystkim nie tylko ze względu na jaskrawożółte kwiatki, lecz także z powodu „dmuchawców”, którymi każdy z nas bawił się w dzieciństwie. Mniszek lekarski często traktowany jest raczej jako uporczywy chwast niż roślina lecznicza, tymczasem zawiera bogactwo różnych składników, które w istotny sposób wspomagają wątrobę, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, sprzyjają utracie nadmiernej masy ciała oraz działają lekko moczopędnie.

Ekstrakt z korzenia mniszka poprawia przepływ żółci, wspomaga leczenie takich schorzeń, jak zapalenie wątroby, zastój wątrobowy, kamica żółciowa oraz żółtaczka. Mniszek lekarski nie tylko działa żółciotwórczo i żółciopędnie, lecz także wspomaga skurcze dróg żółciowych celem uwolnienia zmagazynowanej żółci.

Korzeń mniszka, oprócz zawartości witamin A, B i C oraz wielu minerałów, jest bogaty również w związek zwany inuliną, która stanowi niestrawny błonnik będący ważnym prebiotykiem.

Inulina jest więc pożywieniem dla dobroczynnych bakterii probiotycznych bytujących w przewodzie pokarmowym, pomaga ona także w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i – tym samym – zachowaniu szczupłej sylwetki. Surowcem do produkcji leczniczego wyciągu lub kapsułek z mniszkiem jest jego korzeń, lecz w okresie detoksykacji wątroby można także przygotować smaczną sałatkę z dodatkiem młodych liści mniszka.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

3. Karczoch zwyczajny

Jedno z najstarszych warzyw uprawianych na świecie. Stanowi źródło wielu składników odżywczych, w tym między innymi magnezu, chromu, witaminy C, kwasu foliowego, biotyny, potasu i błonnika. Błonnik, podobnie jak w przypadku mniszka lekarskiego, występuje tu w postaci inuliny.

Karczoch, jako jeden z głównych produktów wspomagających pracę i regenerację wątroby, musi znaleźć się w programie detoksykacyjnym. Jest zawsze obecny w suplementach zalecanych w celu oczyszczenia wątroby.

Składniki zawarte w liściach tej cennej rośliny wykazują działanie regenerujące i ochronne na komórki wątroby, są żółciopędne, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, ułatwiają trawienie. Wykazują szczególną skuteczność w łagodzeniu symptomów zespołu jelita drażliwego – redukują stan zapalny i odżywiają narządy przewodu pokarmowego oraz wątrobę. Karczoch występuje w wielu „wątrobowych” suplementach diety, lecz jest także bardzo smacznym warzywem.

Karczochy dobre na wątrobę

4. Ostryż długi

Znany bardziej jako kurkuma. Od wieków wykorzystywana w naturalnym lecznictwie i coraz popularniejsza w polskiej kuchni. Słynie ze swojego działania przeciwutleniającego, przeciwmikrobiotycznego oraz wzmacniającego funkcje wątroby. Ze względu na swoje silne właściwości przeciwzapalne odgrywa ważną rolę w detoksykacji organizmu.

Kłącze kurkumy zawiera ponad 100 rozmaitych składników, wśród których wymienić można między innymi olejki lotne, seskwiterpeny, kurkuminoidy, karotenoidy, biopierwiastki, liczne witaminy i wiele innych związków. Jednym z najważniejszych jest niewątpliwie barwnik o nazwie kurkumina.

Decydując się na przyjmowanie suplementu z ostryżem, dobrze jest wybrać ten, który zawiera ekstrakt z całego kłącza kurkumy, a nie tylko samą wyizolowaną kurkuminę, chociaż to ona wydaje się mieć najsilniejsze działanie hepatoprotekcyjne.

Jednak to całość kłącza kurkumy zapewnia naturalną równowagę wszystkich składników, które działają wówczas kolektywnie. Szczególnie ważna jest obecność występujących w roślinie związków o charakterze tłuszczów, które ułatwiają wchłanianie się kurkuminy i zapewniają jej lepszą przyswajalność przez organizm.

Kurkumowy shot, czyli najzdrowszy drink świata

5. Zielony jęczmień

Zielony jęczmień dostarcza nam szereg niezwykle odżywczych substancji oraz związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Wśród jego licznych zalet znajduje się także działanie wspomagające wątrobę, oczyszczające organizm z metali ciężkich i różnych toksyn oraz ogólnie detoksykujące.

6. L-cysteina

Naturalnie występujący w ludzkim ciele aminokwas, który między innymi pomaga w detoksykacji organizmu zatrutego nadmierną ilością alkoholu lub leków chemicznych. Co ważne, jest też naturalnym prekursorem glutationu, który stanowi potężny antyoksydant. L-cysteina wiąże metale ciężkie i pomaga usunąć je z ustroju. Jest niezbędna do produkcji kolagenu (sprawdź, gdzie znaleźć kolagen w jedzeniu), a także do wytwarzania keratyny – głównego składnika włosów, skóry i paznokci. W dobrych suplementach diety często znajdziemy obok L-cysteiny kolejny ważny związek, jakim jest kwas alfa-liponowy.

7. Kwas alfa-liponowy

Oprócz tego, że jest silnym przeciwutleniaczem, dodatkowo pomaga usunąć z organizmu rtęć. Ten niezwykle szkodliwy metal ma zdolność pokonywania bariery krew–mózg, a kwas alfa-liponowy potrafi wiązać go w struktury chelatowe i dzięki temu pomaga usunąć go z tkanki nerwowej.

8. Owoce cytryńca

Od tysiącleci stosowane w medycynie chińskiej, bardziej znane pod nazwą schisandra. Wykazują działanie ogólnie wzmacniające organizm, wspomagają pracę wątroby i chronią komórki wątrobowe, oczyszczają krew z toksyn oraz w naturalny sposób pobudzają aktywność układu nerwowego i pomagają zwalczyć efekty stresu oksydacyjnego. Schisandra zaliczana jest do roślin o właściwościach adaptogennych.

9. Owoce rokitnika

Produkt o potężnych właściwościach wspomagających wątrobę, głównie ze względu na znaczną zawartość przeciwutleniaczy. Jest szczególnie bogaty w witaminę C. Można zażywać suplementy z rokitnikiem, lecz warto również przyrządzać samodzielnie przetwory z jego owoców lub dodawać je do innych owoców (rokitnik cechuje się niezbyt przyjemnym smakiem).

Jak sprawdzić czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony?

Wątroba lubi zielone

Zielone warzywa na oczyszczenie wątroby

Oczyszczenie wątroby wspomagają wszystkie warzywa w kolorze zielonym, które zawierają chlorofil i moc antyoksydantów. W czasie oczyszczania wątroby wskazane jest zatem spożywanie większej ilości roślin:

Gorzkie zioła na wątrobę

Oczyszczenie wątroby będzie skuteczniejsze, jeśli włączymy do jadłospisu gorzkie zioła – ułatwiające trawienie, pomocne w detoksykacji i wspomagające pracę wątroby i dróg żółciowych. Należą do nich między innymi: krwawnik, dziurawiec, piołun, rozmaryn czy szałwia.

Najlepsze zioła na trawienie

Warzywa krzyżowe na oczyszczenie wątroby

Na uwagę zasługują także warzywa pochodzące z rodziny Cruciferae (krzyżowe) ze względu na swój specyficzny skład, który wspiera detoksykację organizmu. Są one bogatym źródłem między innymi kwasu foliowego, potasu, witamin A, C i K oraz błonnika.

Ich unikatową cechą jest obecność związków zawierających siarkę (glukozynolatów), które wykazują działanie ochronne na zdrowe komórki i hamują rozwój komórek uszkodzonych. Wspierają także wątrobę w jej funkcji oczyszczania organizmu. Działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Ich spożywanie może zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Warzywa z tej rodziny zawierają również związki, które pomagają w utrzymaniu równowagi hormonalnej w organizmie, a zwłaszcza wspierają przemiany estrogenów, są więc szczególne ważne dla zdrowia kobiet. Inne składniki obecne w krzyżowych odpowiadają z kolei za złagodzenie wpływu toksyn na organizm i pomoc w ich wyeliminowaniu z ustroju.

Aby wesprzeć oczyszczenie wątroby jedzmy częściej warzywa, takie jak:

  • brokuły
  • brukselka
  • kalafior
  • rukiew wodna
  • rzepa
  • kalarepa
  • rukola
  • jarmuż
  • kapusta
  • chrzan
  • rzodkiewka
  • rzodkiew biała i czarna

Ograniczmy zaś pewne produkty, które wywierają zdecydowanie negatywny wpływ na wątrobę. Należą do nich przede wszystkim: alkohol, nabiał, cukier, czerwone mięso, mocna kawa i herbata oraz używki. W okresie detoksykacji można nawet całkowicie z nich zrezygnować. To z pewnością pomoże wątrobie szybciej i skuteczniej się zregenerować.

Desmodium – naturalna pomoc dla wątroby

Przepis na koktajl oczyszczający wątrobę

W jego skład wchodzi sok z grejpfruta oraz dobrej jakości oliwa z oliwek. Przygotowujemy szklankę soku grejpfrutowego z 2 łyżkami stołowymi oliwy. Mieszankę taką możemy pić codziennie wieczorem przez kilka dni, a następnie powtarzać przy kolejnej detoksykacji.

Grejpfrut wspomaga detoksykację, powoduje zwiększone wydzielanie żółci, pomaga wychwytywać toksyny z krwi, ułatwia rozkład tłuszczów, wspiera wątrobę w jej funkcji oczyszczania. Ponadto zawiera mnóstwo witaminy C, liczne antyoksydanty, sporo błonnika i potas. Oliwa z oliwek wspomaga pracę wątroby oraz ochrania ją przed wpływem szkodliwych wolnych rodników.

Leki roślinne na wątrobę

Naturalne leki homeopatyczne stanowią cenną pomoc w procesie zarówno detoksykacji, jak i wspierania wątroby i dróg żółciowych na co dzień. Do najczęściej zalecanych leków homeopatycznych na wątrobę wskazanych w zaburzeniach wątrobowych należą: Carduus marianus, Chelidonium majus, Lycopodium, Taraxacum officinale czy Berberis vulgaris.

Podobne artykuły