Strona główna Na talerzu Pokrzywa w kuchni
Strona główna Na talerzu Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa w kuchni

autor: Katarzyna Koper

Przywykliśmy do wykorzystywania leczniczej mocy ziół w formie naparów. W przypadku pokrzywy warto wyjść poza schematy i wprowadzić ją do kuchni. Jakie właściwości ma pokrzywa i z czym się dobrze komponuje na talerzu?

Zdrowotne zalety pokrzywy nie sposób przecenić. Pomaga pokonać niedokrwistość, działa przeciwzapalnie, wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia trawienie i obniża poziom cukru we krwi oraz działa moczopędnie. Wiosna to najlepszy czas, by wykorzystać ją do kuchennych eksperymentów.

W kuchni najlepiej sprawdzą się młode listki pokrzywy, które mają delikatny orzechowy smak zbliżony do szpinaku. Spożywane na surowo zachowują znacznie więcej wartości odżywczych niż herbata z pokrzywy zaparzona z suszu.

Stanowią one bardzo zdrowy dodatek do smoothie i smaczną alternatywę dla sałaty. Można także przygotować na ich bazie pesto. Pyszna jest też zupa z pokrzywy.

Zupa z pokrzywy, smoothie z pokrzywy, pesto z pokrzwywy - przepisy.

Pokrzywa – skąd ją wziąć?

Niestety, pokrzywy nie kupimy w supermarkecie ani nawet na bazarku. Jedyną drogą do tego, by wejść w posiadanie młodych listków jest własnoręczny zbiór.

Aby zebrać liście pokrzywy należy o poranku wybrać się na łąkę, najlepiej położoną z dala od cywilizacji, a w szczególności od ruchliwych dróg. To ważne, ponieważ liście pokrzywy absorbują zanieczyszczenia atmosferyczne.

Wiosna to najlepszy czas na zbiory, bo najsmaczniejsze są listki młodych roślin ( do 50 cm). Do wyprawy po pokrzywy trzeba się odpowiednio przygotować, bo kontakt z ich parzydełkami, zlokalizowanymi głównie na łodydze i wewnętrznej stronie liści) nie jest przyjemny dla skóry. To za sprawą kwasu mrówkowego, który ma drażniące działanie na skórę.

Liście pokrzywy - jak je zbierać?

W co się ubrać podczas zbioru pokrzywy?

Warto nałożyć kalosze, długie spodnie i gumowe rękawiczki. Przydadzą się też nożyczki. Najlepszym antidotum na poparzenie pokrzywą jest jej własny sok, który unieszkodliwia parzydełka. Zblendowane lub posiekane są łagodne dla języka i delikatnych błon śluzowych jamy ustnej.

Sok z pokrzywy – jak go zrobić?

Amatorom młodych liści pokrzywy prosto z pola zielarze podpowiadają, by przed konsumpcją ciasno zrolowali je trzymając spodem do góry zaczynając od nasady. Dzięki temu trikowi parzydełka znajdą się w środku tubki i nie będą miały kontaktu z językiem.

Pokrzywa – przepisy na zdrowe dania

1. Smoothie z pokrzywy i awokado

Składniki:

  • szklanka młodych liści pokrzywy
  • pół banana
  • sok z połowy cytryny
  • połowa dojrzałego awokado
  • pół łyżeczki utartego świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 150-200 ml wody

Przepis na smoothie z pokrzywą i awokado.

Listki pokrzywy umyć i osuszyć. Dodać resztę składników do miksera i zblendować.

Pokrzywa – co jeszcze warto o niej wiedzieć?

2. Majowa sałatka z pokrzywą i kozim serem

Składniki:

  • 2 garście listków pokrzywy
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser kozi
  • garść uprażonych pestek słonecznika lub dyni
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatka z pokrzywą i kozim serem - przepis.

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać umyte i osuszone listki pokrzywy, i zblanszować je. Wyłożyć na talerz i dodać pokrojony w kostkę ser kozi i pomidorki koktajlowe. Polać sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Posypać uprażonymi pestkami.

3. Burgery z pokrzywą i czarnuszką

Składniki:

  • garść młodych liści pokrzywy
  • 250 g mielonego mięsa (w wersji wege ugotowanej czerwonej soczewicy)
  • 2 żółtka
  • łyżeczka czarnuszki (lub więcej)
  • sól
  • pieprz

Przepis na burgery i kotlety z pokrzywą.

Pokrzywowe listki posiekać, następnie sparzyć lub zblanszować. Wymieszać z mielonym mięsem lub ugotowaną soczewicą, dodać żółtka i przyprawy. Formować burgery i smażyć je na grillowej patelni. Jeśli masa z soczewicy jest zbyt rzadka, dodać trochę buki tartej lub płatków jaglanych.

4. Pesto z pokrzywy

Składniki:

  • duża garść liści pokrzywy
  • pół szklanki orzechów włoskich lub nerkowców
  • 2 łyżki utartego parmezanu
  • 3 roztarte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przepis na pesto z pokrzywy.

Liście pokrzywy myjemy i blanszujemy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy lub ucieramy w moździerzu do uzyskania gładkiej konsystencji. Piękne zielone pokrzywowe pesto jest zdrowym i smacznym dodatkiem do kanapek lub makaronu. Możesz przechowywać je w lodówce, ale wcześniej ubij je w słoiczku i zalej oliwą.

Pesto z liści rzodkiewki – jak je zrobić?

Powiązane artykuły