Najlepsze zioła na trawienie

Uczucie kamienia w żołądku, wzdęcia, problemy z wypróżnieniem… Każdemu od czasu do czasu przytrafiają się różnego rodzaju problemy żołądkowo-jelitowe. Dobrze więc mieć w swojej domowej, ziołowej apteczce lecznicze produkty lub herbatki z tych czterech roślin – na pewno przyniosą ulgę. Sprawdź, które zioła na trawienie są najlepsze.
Najlepsze zioła na trawienie.

Zioła na trawienie działają rozkurczowo,  bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Sprawdź, która roślina lecznicza będzie najskuteczniejsza przy twoich kłopotach.

1. Mięta pieprzowa ułatwia trawienie

Dzikie gatunki mięty były jednymi z pierwszych roślin leczniczych znanych ludzkości. Miętę opisuje staroegipski Papirus Ebersa. Znali ją Persowie, Grecy, Rzymianie. Nie była to jednak mięta pieprzowa, gdyż tę poznano dopiero w XVII wieku. Mięta pieprzowa (Mentha piperita) powstała przez skrzyżowanie mięty kędzierzawej (która jest mieszańcem mięty długolistnej i okrągłolistnej), z miętą nadwodną. Liść mięty pieprzowej zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest mentol. Działa przeciwbakteryjne, a napar miętowy pobudza czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, jednocześnie działając rozkurczowo. Liść mięty jest podstawowym składnikiem większości mieszanek ziołowych stosowanych w różnych schorzeniach układu pokarmowego.

W kuracjach wspomagających trawienie (digestiva) pobudzających wydzielanie soku żołądkowego stosuje się także leki lub napary z: korzenia mniszka, ziela tysiącznika, liścia bobrka, ziela drapacza i ziela piołunu. To również bardzo pomocne zioła na trawienie.

Mięta pieprzowa - najlepsze zioła na trawienie.

Przepisy z miętą pieprzową

  • napar z liści mięty – torebkę herbaty miętowej zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie ostudź i pij kilka razy dziennie.
  • domowa „nalewka miętowa”(ze świeżych liści mięty pieprzowej) – ok. 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej umieść w szklanym naczyniu i zalej 0,5 l spirytusu 70 %. Szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Zlej otrzymany macerat (pozostałe po zlaniu płynu liście mięty owiń w czystą gazę i wyciśnij mocno) i zmieszaj z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Przełóż w chłodne i ciemne miejsce  – nalewka będzie gotowa do picia po 2-3 miesiącach.

2. Bylica boże drzewko leczy drogi żółciowe

W starożytności i średniowieczu bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum) uważana była za roślinę leczniczą o uniwersalnym działaniu. Była też surowcem do sporządzania balsamów. Obecnie ziele bylicy bożego drzewka należy do grupy podstawowych surowców zielarskich służących do wytwarzania leków stosowanych w przewlekłych zaburzeniach trawiennych. Zawarte w tym zielu hydroksykumaryny skutecznie pobudzają czynności wydzielnicze żołądka i wątroby. W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że związki te wykazują 2-4 krotnie silniejsze działanie żółciotwórcze niż kwas dehydrocholowy (wzorcowa substancja żółciotwórcza). Napary z tej rośliny mogą być także stosowane przez osoby cierpiące z powodu niewydolności wątroby lub w stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego.

Napar z ziela bylicy bożego drzewka: 1 łyżeczkę suszu zalać 1 szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem około 15 minut. Napar ziołowy pić trzy razy dziennie.

Bylica boże drzewko - najlepsze zioła na trawienie.

Inne środki działające żółciopędnie (cholagoga), żółciotwórczo (choleretica) i leczniczo na drogi żółciowe (choletherapeuthica):

  • sok lub napar z ziela dziurawca. Wykazują działanie ściągające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Napar można stosować w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz w stanach skurczowych dróg żółciowych.
  • sok z korzenia rzodkwi czarnej (wchodzi w skład znanego leku Raphacholin). Można wycisnąć sok w sokowirówce lub kupić gotowy w sklepie z produktami eko, rozcieńczyć wodą (na 1 szklankę przegotowanej wody 2 łyżki soku) i dodać do smaku łyżeczkę soku z cytryny. Napój taki pije się 20 minut po posiłku 3 razy dziennie.

3. Senes pomaga przy zaparciach

Tropikalne krzewy o botanicznej nazwie rodzajowej „strączyniec” dostarczają surowca czyli liści lub strąków do wytwarzania podstawowych środków w leczeniu zaparć. Pozyskuje się go z dwóch gatunków: ze strączyńca ostrolistnego (Cassia senna) oraz wąskolistnego (Cassia angustifolia). Botaniczna nazwa „strączyniec” używana jest rzadko, znacznie częściej spotykamy się z nazwą „senes”. W literaturze medycznej jest on wymieniany w grupie antrachinonowych roślin o właściwościach przeczyszczających, do której należą również: kruszyna pospolita, szakłak ciernisty i amerykański, rzewień dłoniasty i aloes uzbrojony. Preparaty otrzymywane z surowców antrachinonowych uważane są za środki przeczyszczające o najwyższej aktywności  terapeutycznej.

Uwaga! Preparaty te nie mogą być stosowane przy ostrych schorzeniach jelit, przy chorobach prostaty oraz w czasie ciąży i karmienia. Długotrwałe ich przyjmowanie lub nadużywanie może też niekorzystnie wpłynąć na perystaltykę jelit i spowodować tzw. „zleniwienie jelit” (uporczywe zaparcia).

Senes na zaparcia - najlepsze zioła na trawienie.

Napar z suszonych liści senesu: pół łyżeczki suszu zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i po 20 minutach odcedzić. Spodziewane działanie przeczyszczające powinno pojawić się po ok 6-8 godzinach. Uwaga! Taką kurację można prowadzić najwyżej przez 5 dni.

4. Rumianek pospolity przeciw wzdęciom

Rumianek pospolity (Matricaria  recutita), zwany też rumiankiem lekarskim lub zwyczajnym, jest jednoroczną rośliną światłolubną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Posiada wzniesioną, rozgałęzioną łodygę z pierzastodzielnymi liśćmi. Łodygi zakończone są koszyczkami kwiatowymi, niesłusznie nazywanymi kwiatami. Koszyczek nie jest pojedynczym kwiatem, lecz składa się z kilkudziesięciu żółtych kwiatów rurkowych, wydających nasiona i kilkunastu brzeżnych, białych kwiatów języczkowatych, które są płodne. Rumianek kwitnie od połowy maja do października. Cała roślina odznacza się miłym, silnym aromatem.

Rumianek na wzdęcia - najlepsze zioła na trawienie.

Surowcem leczniczym są koszyczki rumianku (Chamomillie Anthodium) . Zawierają one olejek eteryczny, a także liczne flawonoidy. Składniki olejku eterycznego warunkują działanie przeciwzapalne rumianku, natomiast flawonoidy oraz spiroetery – działanie rozkurczowe.

Preparaty z rumianku podaje się doustnie w stanach zapalnych i skurczowych przewodu pokarmowego. Jakie jeszcze zioła na trawienie warto stosować?

Inne zioła na trawienie i rośliny pomagające przy wzdęciach to:

  • Koper włoski (Foeniculum vulgare), zwany też fenkułem włoskim lub koprem lekarskim. W średniowieczu, dzięki benedyktynom, koper włoski rozpowszechnił się w całej Europie. Przez stulecia stosowano go jako środek mlekopędny i pobudzający trawienie. Owoc kopru włoskiego zawiera olejek eteryczny (olejek koprowy), którego głównymi składnikami są fenylopropanoidy, w tym trans-anetol. Owoce kopru zawierają też furanokumaryny i flawonoidy.  Owoc kopru włoskiego działa mlekopędnie, rozkurczowo, wiatropędnie oraz wykrztuśnie. Napar stosowany jest w lekkich zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, w nieżycie dróg oddechowych, a także jako środek mlekopędny dla matek karmiących
  • Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum), zwany anyżkiem, jest rośliną, jednoroczną, pochodzącą z Egiptu i Azji Mniejszej. Obecnie uprawiany jest w rożnych częściach świata. Biedrzeniec anyż jest prastarą rośliną przyprawową i leczniczą. Znany był w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Uprawiany był też w słynnych ogrodach Karola Wielkiego. Owoc anyżu zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest trans-anetol, a także estragol, aldehyd anyżowy i monoterpeny. Innymi składnikami owocu sa kwasy fenolowe, pochodne kumaryny i flawonoidy.  Owoc anyżu działa wykrztuśnie, łagodnie rozkurczowo i przeciwbakteryjnie. Napar stosowany jest w nieżytach dróg oddechowych oraz w zaburzeniach trawiennych.
  • Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum), zwana tymiankiem wąskolistnym, jest krzewinką z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), występującą w umiarkowanych i chłodnych strefach Europy i Azji. Znana była już w starożytności. Była jednym ze składników teriaku. Pisała o niej święta Hildegarda. Ziele macierzanki zawiera olejek eteryczny bogaty w tymol i karwakrol. Zawiera też flawonoidy, garbniki i związki goryczowe. Napary z ziela macierzanki stosowane są w nieżycie żołądka i jelit, przy nadmiernej fgermentacji, wzdęciach.

Napar z ziela macierzanki: 1 łyżeczkę rozdrobnionego ziela zalać 1 szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem około 15 minut. Napar ziołowy pić trzy razy dziennie.

Kolendra - najlepsze zioła na trawienie.

  • Kolendra siewna (Coriandrum sativum), zwana pluskiewnikiem, jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych (Apiaceae), pochodzącą ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. Nasiona kolendry zawierają olejek eteryczny bogaty w D-linalol jako główny składnik i inne alkohole monoterpenowe oraz związki węglowodorowe. Zawiera też kwasy fenolowe, flawonoidy, pochodne kumaryny, ftalidy i alkohole triterpenowe. Owoce kolendry posiadają udokumentowane działanie spazmolityczne, wiatropędne i przeciwbakteryjne, które związane są z obecnością olejku eterycznego.

Przepis na napar wiatropędny, regulujący trawienie, rozkurczowy oraz zwiększający wydzielanie soku żołądkowego: 1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem 30 minut. Następnie odstaw na 15 minut i przecedź. Pij 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.

Przepis z : Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.

TUTAJ przeczytasz o najlepszych ziołach na uspokojenie i dobry sen.

26.10.2018
Choć wydaje nam się, że to tylko dziecięcy problem, z powodu pleśniawek często cierpią również dorośli. Jak sobie z nimi radzić? Mówią lekarz medycyny rodzinnej Dorota Łukaszuk i pediatra Joanna Gzik.
04.12.2018
Kasztany pomogą na żylaki, jarzębina uchroni przed jesiennymi infekcjami, a śliwa tarnina wzmocni serce. Każde z nich, wzmocnione alkoholem działa jeszcze skuteczniej. W końcu alkohol wyciąga z roślin to, co najlepsze, wzmacnia ich działanie, a dodatkowo konserwuje. Zresztą przekonaj się sama.
17.11.2018
Jesienią, gdy drzewa stają się bezlistne, na niektórych z nich zobaczyć można oliwkowozielone krzaczki, przypominające wronie gniazda. Jest to jemioła, jedna z najbardziej niezwykłych roślin. Niezwykła jest jej budowa, rozwój, chemizm, właściwości lecznicze, a także uroda, która sprawiła, że jemioła stała się jedną z ulubionych roślin związanych ze Świętami Bożego Narodzenia.
19.01.2019
Gdy w domu pojawia się niemowlę, świat często przewraca się do góry nogami. Aby nie dać się zaskoczyć nieoczekiwanym sytuacjom, młoda mama powinna zawczasu zaopatrzyć się w produkty lecznicze niezbędne w domowej apteczce, przydatne w przypadku różnych dolegliwości malucha.
02.07.2018
Czereśnie są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Substancje w nich zawarte przyspieszają perystaltykę jelit, działają przeciwzapalnie oraz chronią przed chorobami układu krążenia. Dlatego w sezonie jedz ich jak najwięcej!
22.08.2018
Jedliście kiedyś konfiturę z arbuza? A wiecie, że (zwykle skwapliwie wypluwane) pestki, po podprażeniu staną się pyszną i bardzo zdrową przekąską? A miąższ zawiera aminokwas, cytrulinę, która  usprawnia metabolizm, zwiększa siłę i wytrzymałość, redukuje uczucie zmęczenia i… wpływa korzystnie na potencję.