Jak sprawdzić czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony?

Po zjedzeniu mięsa, jajek czy tłustego nabiału miewasz zgagę, wzdęcia lub dyskomfort w przewodzie pokarmowym? Być może masz niedokwaszony żołądek. To istotny problem dzisiejszych czasów. Dlaczego i jak w prosty sposób zakwaszać żołądek i wspomóc jego funkcję? Konsultacja: poradnia dietetyczna Ajwen.

Zakwaszenie żołądka

Jakie są główne zadania żołądka? Po pierwsze trawić białka i rozkładać je do aminokwasów, żeby następnie jelita dokończyły trawienie i wchłonęły niezbędne substancje odżywcze. Po drugie już sam żołądek przekazuje do organizmu m.in. witaminy z grupy B i żelazo.

Niezbędnym warunkiem do jego prawidłowej pracy jest odpowiednio kwaśny odczyn soku żołądkowego, gdzie pH wynosi 1,52. Innymi słowy – żołądek ma być tak mocno zakwaszony, że gdyby włożyć do niego rękę, po godzinie wyciągnęlibyśmy same kości.

To oczywiście makabryczne porównanie, ale tak to wymyśliła natura, żeby umożliwić nam trawienie mięsa i produktów odzwierzęcych, które są jednocześnie niezbędnym budulcem i źródłem energii dla organizmu.

W błonie śluzowej żołądka znajdują się ujścia gruczołów, których zadaniem jest  produkcja odpowiedniej ilości kwasu solnego oraz pepsyny – enzymu odpowiedzialnego za trawienie białek.

Problemy pojawiają się, gdy kwas żołądkowy jest zbyt zasadowy (pH od 3 w górę). Jeśli taki stan utrzymuje się długotrwale, może w konsekwencji utrudniać nie tylko trawienie białek, ale także tłuszczów i węglowodanów, a my przy okazji odczuwamy nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego – od zgagi i wzdęć, przez nadmierną produkcję gazów jelitowych, nudności aż do refluksu żołądkowego.

problem z trawieniem sprawdz czy masz odpowiednio zakwaszony zoladek

Rezultatem takiego stanu rzeczy jest również nieprawidłowe wchłanianie składników odżywczych, co przyczynia się do deficytu witamin, minerałów i niezbędnych mikroelementów.

Taka sytuacja jest bardzo niekorzystna dla zdrowia, może powodować przewlekłe stany zapalne w organizmie i prowadzić do rozwoju poważnych chorób.

Zalety odpowiedniego pH soku żołądkowego

Prawidłowo zakwaszony żołądek naturalnie przyswaja między innymi witaminy z grupy B i żelazo. Żelazo odpowiada za właściwy poziom czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie.

Ważne! Sporo ludzi cierpi na anemię nie dlatego, że dostarcza z pożywieniem za mało produktów bogatych w żelazo, ale przez to, że ich organizm nie trawi i nie wchłania tego pierwiastka, ponieważ kwas żołądkowy jest zbyt rozcieńczony.

Witaminy z grupy B wspomagają produkcję energii, pobudzają układ nerwowy. Dzięki nim jesteśmy lepiej skoncentrowani i mniej zmęczeni. Wpływają też na prawidłową pracę tarczycy i innych narządów.

Szczególne znaczenie, zwłaszcza dla dzieci, ma witamina B12 (obecna w mięsie, wątróbce), bo odpowiada za  rozwój mózgu. Dlatego jeśli dziecko, które spożywa już „dorosłe” menu, ma kłopoty trawienne, a badania lekarskie nie wykazują żadnej choroby, można mu podawać przed posiłkiem wodę z cytryną. Na pewno nie zaszkodzi, a jest duża szansa, że pomoże w dolegliwościach.

Obserwacja wśród pacjentów: Przez nie wystarczająco zakwaszony żołądek i związane z tym dolegliwości trawienne wzbraniamy się przed jedzeniem mięsa czy tłustych ryb. A to ważne produkty w naszej diecie, bo ryby i mięso to źródło dobrze przyswajalnego białka, przeciwzapalnych kwasów omega-3, cholesterolu (25 procent suchej masy mózgu stanowi ten składnik), oraz wspomnianego żelaza. Z nich pozyskujemy też cenny cynk. Odpowiednia ilość tego ostatniego mikroelementu jest naszą tarczą ochronną przed infekcjami, a według badań wspomaga także profilaktykę chorób nowotworowych. Bez cynku proces dojrzewania płciowego byłby niemożliwy, a produkcja męskiego nasienia zaburzona.

Zakwaszony żołądek strawi też i przekaże do jelit w dobrze przyswajalnej formie niezbędne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.

Przyczyny niedokwaszenia żołądka

Spójrz w przeszłość. Tysiące lat temu nasi przodkowie jedli mięso, często surowe. Bez bólu i dolegliwości radzili sobie z jego trawieniem, bo ich żołądek był silnie zakwaszony. Sok żołądkowy o wartości pH 1,5–2 gwarantował łatwe i efektywne wchłanianie substancji odżywczych.

A dziś? Jemy dużo węglowodanów, pszenicy, pieczywa, płatków, ciastek i wysoko przetworzonej żywności. Takie produkty są trawione w środowisku zasadowym. Kiedy więc spożywamy je w nadmiarze, jednocześnie ograniczając produkty odzwierzęce, nasz żołądek rozleniwia się. Efekt? „zapomina” o właściwym zakwaszeniu. Taka sytuacja prowadzi do wysokiego (zasadowego) pH w żołądku.

Zobojętnianiu kwasu żołądkowego sprzyja także długotrwałe stosowanie leków zapobiegających zgadze, antybiotyków, nadmiar alkoholu i używek.

Dlaczego nie stosować leków na zgagę?

Zastanów się, czy leki neutralizujące kwas żołądkowy to dobre rozwiązanie w twoim przypadku. Chodzi o to, że – chcąc pozbyć się dolegliwości trawiennych – jeszcze bardziej rozrzedzasz kwas potrzebny do prawidłowego trawienia.

Niedomagania żołądka często wynikają z jego niedokwaszenia, a nie – jak powszechnie się uważa – z nadmiaru kwasu.

Trudno wyjaśnić, dlaczego w medycynie akademickiej omija się pojęcie „niedoboru kwasów żołądkowych”, a jedynym znanym terminem jest nadkwasota (zbyt kwaśne pH w żołądku) i to ona jest zwykle diagnozowana u pacjentów z różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W tym przypadku lekarze automatycznie zalecają leki zobojętniające kwas żołądkowy.

Owszem, po takim preparacie poczujesz ulgę na chwilę, ale jednocześnie przyczynisz się do jeszcze większego rozcieńczenia kwasu solnego. Wpadniesz w błędne koło, bo pokarm nie będzie dobrze trawiony, resztki zaczną fermentować, a pieczenie, palenie i pozostałe dolegliwości w przewodzie pokarmowym szybko powrócą. Przyczyna tych objawów nie tylko nie została usunięta, ale wręcz pogłębiona.

Jak zdiagnozować poziom pH kwasu żołądkowego?

Sposób domowy: Test sodą oczyszczoną

Najlepiej wykonaj go na czczo. Do 3/4 szklanki wody dodaj małą łyżeczkę sody (jest mocno zasadowa). W żołądku wymiesza się z kwasem. W wyniku tej reakcji powstanie gaz, którym powinno ci się odbić. Wypij całość mikstury i od razu włącz stoper. Czekaj w spokoju. Jeśli odbije ci się między 30 a 90 sekundą, oznacza to, że kwas ma odpowiednie pH (1,5–2).

Jeśli masz niedokwaszony żołądek (pH od 3 w górę), reakcja pojawi się znacznie później, po 5–10 minutach albo w ogóle. To znak, że sok w żołądku jest zbyt zasadowy.

Natomiast przy zbyt silnym zakwaszeniu odbije się w czasie poniżej 30 sekund albo momentalnie po wypiciu wody z sodą.

Wynik domowego testu nie zawsze jest wiarygodny, dlatego jeśli wyjdzie nieprawidłowy, najlepiej jest potwierdzić badaniem gastroskopii. Przy częstych dolegliwościach jelitowych i tak powinno się ją wykonać! Wystarczy poprosić lekarza, żeby w czasie zabiegu pobrał z dna żołądka próbkę kwasu i zbadał pH. Warto, wynik w 100 procentach potwierdzi poziom pH w żołądku.

Jak zakwaszać żołądek?

Co robić jeśli okaże się, że masz niedokwaszony żołądek? Jest na to prosty i szybki sposób. Potrzebna będzie cytryna lub ekologiczny (mętny!) ocet jabłkowy z pierwszego tłoczenia oraz woda. Co prawda woda z cytryną (ma działanie alkalizujące!), nie zakwasza soku w żołądku. Jednak pobudza mocno produkcję soków trawiennych i enzymów oraz prowokuje wydzielanie kwasu solnego, dzięki czemu łatwiej trawimy ciężkostrawne potrawy.

Przy okazji przy pomocy wody z cytryną oczyszczamy się, wypłukując i neutralizując toksyny z całego organizmu. Podobne działanie ma woda z dodatkiem dobrego octu jabłkowego.

Do 2/3 szklanki wody dodaj na początek sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny (ewentualnie łyżkę octu jabłkowego do 3/4 szklanki wody). Z czasem możesz bardziej zakwaszać napój. Dozwolone są różnego rodzaju dodatki: miód (płaska łyżeczka), mięta, cynamon czy imbir.

Wypij płyn rano 20 minut przed posiłkiem. Możesz też wypić kolejną porcję jeśli wybierasz się na obfity obiad – kwaśna mikstura zapobiegnie ewentualnym dolegliwościom. Żołądek i jelita lepiej przyswoją wartościowe składniki z pożywienia, a przy okazji woda z cytryną pobudzi wydzielanie soków żołądkowych.

Trawienie nie będzie już dłużej wyzwaniem. Nie należy jednak kończyć na jednorazowym zabiegu, trzeba pić wodę z cytryną regularnie. Przynajmniej raz dziennie. Pamiętaj: Nie jesteśmy tym, co jemy, ale tym, co wchłaniamy!

11.06.2019
Jak możesz wspomóc pracę jelit? Zaparz sobie herbatkę na trawienie! Sprawdź, jakich ziół będziesz potrzebować!
15.05.2019
Pewna 30-letnia Brytyjka przeżyła wstrząs, gdy dowiedziała się, że nie uda jej się zajść w planowaną ciążę, bo 5 lat wcześniej przekwitła. Według naukowców zdarza się to jednej kobiecie na tysiąc, a jedna na sto przejdzie menopauzę przed czterdziestką. I coraz więcej tuż po czterdziestce. Przedwczesna menopauza dotyka coraz większej liczby kobiet. Czy można temu […]
16.05.2019
Utrapienie działkowiczów, czy cenna dla zdrowia roślina lecznicza? Jedno i drugie, choć z przewagą drugiego!
21.03.2019
Skóra kobiety w ciąży pod wpływem zwiększonej produkcji estrogenów w organizmie staje się bardziej wrażliwa, podatna na podrażnienia, czasami cera z suchej zmienia rodzaj na tłustą (lub odwrotnie), pojawiają się wypryski. Jak więc ją pielęgnować bezpiecznie? Mówi Joanna Hołuj właścicielka manufaktury IOSSI produkującej kosmetyki naturalne. Cały wywiad z Joanną przeczytacie w książce „CUDowne 9 miesięcy”, […]
10.10.2018
Twoje dziecko ma wysypkę po zjedzeniu pomarańczy? W tym przypadku sprawa jest prosta – prawdopodobnie jest na nie uczulone. Ale często alergię pokarmową trudno rozpoznać. Może bowiem powodować bardzo różne objawy – problemy jelitowe, wysypkę, duszności, łzawienie oczu i katar, ataki astmy, migreny. Jak sprawdzić na co dziecko jest uczulone i jak je leczyć radzi […]
27.10.2018
Soki to samo zdrowie – orzeźwiają, pobudzają, wzmacniają organizm. A jeśli dodasz do nich „tajny” składnik otrzymasz sok z superdoładowaniem, który pomoże ci schudnąć, doda energii, złagodzi PMS albo wzmocni serce. Sprawdź, który będzie najlepszy dla ciebie.