Strona główna Zdrowie Jak sprawdzić czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony?

Jak sprawdzić czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony?

autor: Marta Bednarska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Po zjedzeniu mięsa, jajek czy tłustego nabiału miewasz zgagę, wzdęcia lub dyskomfort w przewodzie pokarmowym? Być może masz niedokwaszony żołądek. To istotny problem dzisiejszych czasów. Dlaczego i jak w prosty sposób zakwaszać żołądek i wspomóc jego funkcję? Konsultacja: Kamila Lipowicz, dietetyk kliniczny z poradni dietetycznej Ajwen.

Strona główna Zdrowie Jak sprawdzić czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony?
Zakwaszenie żołądka - jakie jest odpowiednie pH kwasu solnego w żołądku? Uśmiechnięta kobieta je jabłko, siedząc przy stole pełnym zdrowej żywności.

Zakwaszenie żołądka – jaki odczyn pH jest odpowiedni?

Jakie są główne zadania żołądka? Po pierwsze trawić białka i rozkładać je do aminokwasów, żeby następnie jelita dokończyły trawienie i wchłonęły niezbędne substancje odżywcze. Po drugie już sam żołądek przekazuje do organizmu m.in. witaminy z grupy B i żelazo.

Niezbędnym warunkiem do jego prawidłowej pracy jest odpowiednio kwaśny odczyn soku żołądkowego, gdzie pH wynosi 1,52. Innymi słowy – żołądek ma być tak mocno zakwaszony, że gdyby włożyć do niego rękę, po godzinie wyciągnęlibyśmy same kości.

To oczywiście makabryczne porównanie, ale tak to wymyśliła natura, żeby umożliwić nam trawienie mięsa i produktów odzwierzęcych, które są jednocześnie niezbędnym budulcem i źródłem energii dla organizmu.

W błonie śluzowej żołądka znajdują się ujścia gruczołów, których zadaniem jest produkcja odpowiedniej ilości kwasu solnego oraz pepsyny – enzymu odpowiedzialnego za trawienie białek.

Niedokwaszony żołądek – objawy

Problemy pojawiają się, gdy kwas żołądkowy jest zbyt zasadowy (pH od 3 w górę). Jeśli taki stan utrzymuje się długotrwale, może w konsekwencji utrudniać nie tylko trawienie białek, ale także tłuszczów i węglowodanów, a my przy okazji odczuwamy nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego:

  • zgaga
  • wzdęcia
  • nadmierna produkcja gazów jelitowych
  • nudności
  • refluks żołądkowy

Rezultatem takiego stanu rzeczy jest również nieprawidłowe wchłanianie składników odżywczych, co przyczynia się do deficytu witamin, minerałów i niezbędnych mikroelementów.

Taka sytuacja jest bardzo niekorzystna dla zdrowia, może powodować przewlekłe stany zapalne w organizmie i prowadzić do rozwoju poważnych chorób.

Refluks i zgaga – czy są groźne i jak sobie z nimi poradzić?

Co daje odpowiednie pH soku żołądkowego?

Prawidłowo zakwaszony żołądek naturalnie przyswaja między innymi witaminy z grupy B i żelazo.

Żelazo odpowiada za właściwy poziom czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie.

Ważne! Sporo ludzi cierpi na anemię nie dlatego, że dostarcza z pożywieniem za mało produktów bogatych w żelazo, ale przez to, że ich organizm nie trawi i nie wchłania tego pierwiastka, ponieważ kwas żołądkowy jest zbyt rozcieńczony.

Witaminy z grupy B wspomagają produkcję energii, pobudzają układ nerwowy. Dzięki nim jesteśmy lepiej skoncentrowani i mniej zmęczeni. Wpływają też na prawidłową pracę tarczycy i innych narządów.

Szczególne znaczenie, zwłaszcza dla dzieci, ma witamina B12 (obecna w mięsie, wątróbce), bo odpowiada za  rozwój mózgu. Dlatego jeśli dziecko, które spożywa już „dorosłe” menu, ma kłopoty trawienne, a badania lekarskie nie wykazują żadnej choroby, można mu podawać przed posiłkiem wodę z cytryną. Na pewno nie zaszkodzi, a jest duża szansa, że pomoże w dolegliwościach.

Przez nie wystarczająco zakwaszony żołądek i związane z tym dolegliwości trawienne często wzbraniamy się przed jedzeniem mięsa czy tłustych ryb. A to ważne produkty w naszej diecie, bo ryby i mięso to źródło dobrze przyswajalnego białka, przeciwzapalnych kwasów omega-3, cholesterolu (25 procent suchej masy mózgu stanowi ten składnik), oraz wspomnianego żelaza.

Z nich pozyskujemy też cenny cynk. Odpowiednia ilość tego ostatniego mikroelementu jest naszą tarczą ochronną przed infekcjami, a według badań wspomaga także profilaktykę chorób nowotworowych. Bez cynku proces dojrzewania płciowego byłby niemożliwy, a produkcja męskiego nasienia zaburzona.

Zakwaszony żołądek strawi też i przekaże do jelit w dobrze przyswajalnej formie niezbędne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.

Przyczyny niedokwaszenia żołądka

Spójrz w przeszłość. Tysiące lat temu nasi przodkowie jedli mięso, często surowe. Bez bólu i dolegliwości radzili sobie z jego trawieniem, bo ich żołądek był silnie zakwaszony. Sok żołądkowy o wartości pH 1,5–2 gwarantował łatwe i efektywne wchłanianie substancji odżywczych.

A dziś? Jemy dużo węglowodanów i pszenicy: pieczywa, płatków, ciastek i wysoko przetworzonej żywności. Takie produkty są trawione w środowisku zasadowym. Kiedy więc spożywamy je w nadmiarze, jednocześnie ograniczając produkty odzwierzęce, nasz żołądek rozleniwia się. Efekt? „zapomina” o właściwym zakwaszeniu. Taka sytuacja prowadzi do wysokiego (zasadowego) pH w żołądku.

Zobojętnianiu kwasu żołądkowego sprzyja także długotrwałe stosowanie leków zapobiegających zgadze, antybiotyków, nadmiar alkoholu i używek.

Dieta paleo – czy warto jeść tak, jak nasi przodkowie?

Dlaczego nie stosować leków na zgagę?

Zastanów się, czy leki neutralizujące kwas żołądkowy to dobre rozwiązanie w twoim przypadku. Chodzi o to, że – chcąc pozbyć się dolegliwości trawiennych – jeszcze bardziej rozrzedzasz kwas potrzebny do prawidłowego trawienia.

Niedomagania żołądka często wynikają z jego niedokwaszenia, a nie – jak powszechnie się uważa – z nadmiaru kwasu.

Trudno wyjaśnić, dlaczego w medycynie akademickiej omija się pojęcie „niedoboru kwasów żołądkowych”, a jedynym znanym terminem jest nadkwasota (zbyt kwaśne pH w żołądku) i to ona jest zwykle diagnozowana u pacjentów z różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W tym przypadku lekarze automatycznie zalecają leki zobojętniające kwas żołądkowy.

Owszem, po takim preparacie poczujesz ulgę na chwilę, ale jednocześnie przyczynisz się do jeszcze większego rozcieńczenia kwasu solnego. Wpadniesz w błędne koło, bo pokarm nie będzie dobrze trawiony, resztki zaczną fermentować, a pieczenie, palenie i pozostałe dolegliwości w przewodzie pokarmowym szybko powrócą. Przyczyna tych objawów nie tylko nie została usunięta, ale wręcz pogłębiona.

Jak sprawdzić zakwaszenie żołądka? Jak zbadać poziom kwasu solnego w żołądku?

Domowy test na zakwaszenie organizmu: test z sodą oczyszczoną

Najlepiej wykonaj go na czczo. Do 3/4 szklanki wody dodaj małą łyżeczkę sody (jest mocno zasadowa). W żołądku wymiesza się z kwasem. W wyniku tej reakcji powstanie gaz, którym powinno ci się odbić. Wypij całość mikstury i od razu włącz stoper. Czekaj w spokoju.

Jeśli odbije ci się między 30. a 90. sekundą, oznacza to, że kwas ma odpowiednie pH (1,5–2).

Jeśli masz niedokwaszony żołądek (pH od 3 w górę), reakcja pojawi się znacznie później, po 5–10 minutach albo w ogóle. To znak, że sok w żołądku jest zbyt zasadowy.

Natomiast przy zbyt silnym zakwaszeniu odbije się w czasie poniżej 30 sekund albo momentalnie po wypiciu wody z sodą.

Gastroskopia

Wynik domowego testu nie zawsze jest wiarygodny, dlatego jeśli wyjdzie nieprawidłowy, najlepiej jest potwierdzić poziom zakwaszenia żołądka badaniem gastroskopii. Przy częstych dolegliwościach jelitowych i tak powinno się ją wykonać! Wystarczy poprosić lekarza, żeby w czasie zabiegu pobrał z dna żołądka próbkę kwasu i zbadał pH. Warto, wynik w 100 procentach potwierdzi poziom pH w żołądku.

Zakwaszenie organizmu – co warto o nim wiedzieć?

Jak zakwasić żołądek?

Co robić jeśli okaże się, że masz niedokwaszony żołądek? Jak zakwasić żołądek? Jest na to prosty i szybki sposób. Potrzebna będzie cytryna lub ekologiczny (mętny!) ocet jabłkowy z pierwszego tłoczenia oraz woda. Co prawda sok z cytryny (ma działanie alkalizujące!), nie zakwasza soku w żołądku. Jednak pobudza mocno produkcję soków trawiennych i enzymów oraz prowokuje wydzielanie kwasu solnego, dzięki czemu łatwiej trawimy ciężkostrawne potrawy.

Przy okazji przy pomocy wody z cytryną oczyszczamy się, wypłukując i neutralizując toksyny z całego organizmu. Podobne działanie ma woda z dodatkiem dobrego octu jabłkowego.

Napój na zakwaszenie żołądka

Składniki:

  • 2/3 szklanki wody
  • ćwiartka cytryny

lub

  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka octu jabłkowego

Do 2/3 szklanki wody dodaj na początek sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny (ewentualnie łyżkę octu jabłkowego do 3/4 szklanki wody). Z czasem możesz bardziej zakwaszać napój.

Dozwolone są różnego rodzaju dodatki:

Wypij płyn rano 20 minut przed posiłkiem. Możesz też wypić kolejną porcję, jeśli wybierasz się na obfity obiad – kwaśna mikstura zapobiegnie ewentualnym dolegliwościom. Żołądek i jelita lepiej przyswoją wartościowe składniki z pożywienia, a przy okazji woda z cytryną pobudzi wydzielanie soków żołądkowych.

Trawienie nie będzie już dłużej wyzwaniem. Nie należy jednak kończyć na jednorazowym zabiegu, trzeba pić wodę z cytryną regularnie. Przynajmniej raz dziennie. Pamiętaj: Nie jesteśmy tym, co jemy, ale tym, co wchłaniamy!

Jak zakwasić żołądek octem jabłkowym?

Zakwaszanie warto zacząć od odpowiedniego nawodnienia błony śluzowej wyścielającej żołądek. Im jest ona lepiej nawodniona, tym bardziej wzmocniona i odporna na podrażnienia. Kilka tygodni przed planowaną kuracją octem jabłkowym trzeba zwiększać ilość płynów, docelowo do 2 litrów dziennie. Trzeba przy tym pamiętać, by pić powoli, małymi łykami, by dobrze nawodnić organizm, w tym układ pokarmowy. Kurację octem jabłkowym przeprowadza się za pomocą fermentowanego mętnego octu jabłkowego. Nie można do tego celu używać octu spirytusowego. Najlepiej zacząć od łyżki octu jabłkowego wymieszanej ze szklanką letniej przegotowanej wody. Napój wypić godzinę przed posiłkiem, 2-3 razy dziennie. Po kilku dniach ilość octu można zwiększyć do 2 łyżek na połowę szklanki wody. Ocet jabłkowy można też dodawać do sosów sałatkowych, a także do domowej roboty majonezów. Można go również wykorzystywać do marynat, np. do pieczonych warzyw. Ocet jabłkowy jest naturalnym konserwantem żywności. Uwaga! Ocet jabłkowy spożywany w małych ilościach, w postaci rozcieńczonej nie jest szkodliwy dla zdrowia. Jednak spożywany w większych ilościach, bez kontroli lekarza, zwłaszcza u osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, czy cukrzycę może być szkodliwy. Spożywanie zbyt dużych ilości octu jabłkowego może prowadzić do uszkodzenia szkliwa zębów.

Jak zakwasić żołądek u dziecka?

Zakwaszenie żołądka u dziecka trzeba prowadzić szczególnie ostrożnie i nigdy na własną rękę, by nie doszło do podrażnienia śluzówki żołądka. Nie można takich kuracji przeprowadzać u dzieci do 3. roku życia. Zanim zastosuje się kurację, warto skonsultować się z pediatrą, by ocenił, czy jest to w ogóle potrzebne. Jeśli tak, można wykorzystać ocet jabłkowy ale w ilościach nie przekraczających 1 łyżeczki na pół szklanki letniej przegotowanej wody. Ostrożnie trzeba też podchodzić do ziołowego wspomagania, zwłaszcza za pomocą naparów z piołunu. Lepiej unikać stosowania suplementów z Betainą i kwasem solnym oraz kropli żołądkowych. By przywrócić odpowiednie pH żołądka, warto zmienić dietę dziecka. Z menu trzeba usunąć ciężkostrawne, tłuste i smażone dania, np. mięso smażone w panierce, frytki, dania wysoko przetworzone i żywność typu fast food oraz sery żółte, a także słodkie napoje i słodycze.

Jak zakwasić żołądek witaminą C?

Zakwaszanie żołądka za pomocą witaminy C przeprowadza się najczęściej z wykorzystaniem sproszkowanej witaminy, do kupienia w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej nie przekraczać dawki podanej na opakowaniu. Trzeba też pamiętać, by przyjmować witaminę C (podobnie jak i inne leki, czy suplementy) razem z posiłkiem (lub po posiłku), napojem lub przekąską. Uwaga! Zakwaszania witaminą C lepiej nie stosować u dzieci poniżej 12. roku życia oraz u osób ze skłonnościami do kamicy nerkowej (szczawianowej).

Inne metody na zakwaszenie żołądka

Przy problemach z niedokwaśnością z pomocą przychodzą: rośliny zawierające kwasy organiczne, które łagodnie obniżają nieprawidłowe pH żołądka. Mogą one być źródłem energii dla nabłonka wyścielającego ściany żołądka. Takie właściwości mają owoce, warzywa i ich przetwory (sok, dżemy, powidła oraz napary). Najlepsze będą: rabarbar, cytryny, owoce dzikiej róży, figi, śliwki, jabłka oraz żurawina w postaci herbatki i napar z jarzębiny: łyżeczkę suszonych owoców jarzębiny (3g) zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 10 min. Wypić ciepły napar. Zaleca się też spożywanie maślanki, która zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zawiera kwas mlekowy wspomagający pracę układu pokarmowego, pełnowartościowe białko oraz wapń. Przy niedokwaśności zaleca się również picie słabej kawy, kakao, naparów z pietruszki, mniszka lekarskiego i piołunu, które nasilają wydzielanie soków trawiennych. Można też wypijać sok z połowy cytryny przed posiłkami. Ograniczyć spożycie produktów wzdymających, takich jak rośliny krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka) oraz nasiona roślin strączkowych (soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca). Warto też unikać popijać posiłków płynami. Pić pomiędzy posiłkami, najlepiej godzinę przed lub godzinę po jedzeniu. By usprawnić pracę żołądka można też sięgnąć po zioła i przyprawy wspomagające trawienie, takie jak: anyż, seler, koper włoski, oregano, imbir, kminek, bazylia, mniszek lekarski, karczoch zwyczajny, szczaw kędzierzawy, gorzknik kanadyjski, chmiel zwyczajny, ostropest plamisty, mięta pieprzowa.

By zakwasić żołądek można też sięgnąć po suplementy z betainą kwasem solnym oraz po krople żołądkowe wspomagające trawienie.

Podobne artykuły