Kudzu w walce z nałogiem

Oczyszcza organizm, reguluje cukier, obniża ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi dolegliwości trawienne, a nawet walczy z rakiem. Przede wszystkim jednak tajemniczy korzeń kudzu może pomóc w walce z uzależnieniem od papierosów i alkoholu. Co jeszcze potrafi korzeń kudzu i jak go stosować?
Kudzu pomaga walczyć z nałogiem.

Kudzu to popularna nazwa korzenia ołownika łatkowatego (Pueraria lobata), rosnącego w Azji, głównie w Chinach, Japonii i Korei a także w podzwrotnikowych i zwrotnikowych regionach Ameryki. Kudzu jest rośliną pnącą (zdrewniałe kłącza wyglądają jak liany), która może osiągać nawet 12 metrów wysokości.  W dobrych warunkach klimatycznych i glebowych przyrasta nawet 30 cm dziennie. Właśnie dlatego po przeniesieniu z naturalnego środowiska do Ameryki kudzu zaczęło sprawiać kłopoty.

W 1972 roku zostało uznane przez rząd USA za chwast i objęte ścisłą kontrolą. Pnącze przerastało bowiem lasy, osiedla ludzkie, wysadzało drogi, nie dopuszczało światła do innych roślin, co powodowało wyludnienie znacznych obszarów. W ten sposób zostało zniszczone w USA nawet 8 mln ha gruntu. Nie znaleziono skutecznej metody, zwalczania lub zahamowania intensywnego wzrostu rośliny. Z drugiej strony ołownik należy do roślin motylkowatych, które gromadzą azot z powietrza i  wzbogacają glebę w ten pierwiastek.

Ze względu na szybki wzrost oraz fakt, że korzeń zawiera sporo skrobi, wykorzystuje się go także jako roślinę pastewną, ale nie tylko. Od wieków bowiem strąki i  korzenie  wykorzystywano w medycynie chińskiej. Kudzu (czyli ge-gen), stosowano w leczeniu migrenowych bóli głowy, niewydolności naczyń wieńcowych, nadciśnieniu tętniczym, alergii, biegunkach, a przede wszystkim w leczeniu choroby alkoholowej.

Prozdrowotne właściwości korzenia potwierdziły badania naukowe prowadzone pod koniec lat 80. ubiegłego wieku przez naukowców z Uniwersytetu w Północnej Karolinie. Opublikowali oni pierwszy raport na temat stabilizacji układu nerwowego przez kudzu. Ponad 10 lat później odkryto w korzeniu izoflawony (daidzinydaidzeiny, daidzeino-4,7 diglikozydy, puerarino-7- ksylosydy i 4,6-0-diacytylopueraryny)  – które najprawdopodobniej odgrywają kluczową rolę w walce z uzależnieniami. Prócz tego także stwierdzono, że kudzu zawiera aglikony i flawonoidy, takie jak apigenina, uteolina, kwercetyna, rutyna, hyperozyd, a także m.in., kwas kawowy i chlorogenowy. To dzięki tym substancjom korzeń ołownika uznaje się za skuteczny lek na wiele różnych dolegliwości.

Na co pomaga kudzu?

1. Zdrowe serce

Korzeń ołownika uznaje się za środek wspomagający pracę układu sercowo-naczyniowego. W badaniach doświadczalnych stwierdzono, że regularne zażywanie kudzu rozszerza naczynia wieńcowe, co ułatwia przepływ krwi do serca.  Obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także zmniejsza agregacje płytek krwi, co może zapobiegać zakrzepom, niewydolności naczyń wieńcowych i zawałom serca. Takie działanie ma napój z kudzu na wzmocnienie serca: 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia kudzu, 1 sztuka śliwki umeboshi (śliwki japońskiej – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet, 5 kropli soku z imbiru, łyżeczka miodu, np. gryczanego, 250 ml zimnej wody. Korzeń ołownika rozpuścić w zimnej wodzie i postawić na małym ogniu. Dodać śliwkę japońską i gotować do uzyskania konsystencji przypominającej kisiel, potem imbir i miód do smaku.  Przestudzić. Pić szklankę letniego napoju raz dziennie.

2. Detoks organizmu

Badania naukowe dowiodły, że  regularnie spożywane kuzu przyczynia się do usunięcia z organizmu nadmiaru toksyn, działając oczyszczająco oraz reguluje przemianę materii. Dlatego kudzu może być dobrym uzupełnieniem wiosennej kuracji oczyszczającej. Efekt terapeutyczny daje codzienne stosowanie korzenia przez 7-14 dni, np. w postaci rozgrzewającego kisielu jabłkowego: 1 łyżkę kudzu w proszku rozpuścić w 1 filiżance soku jabłkowego bez cukru (zamiast soku jabłkowego można wykorzystać sok z innych ulubionych owoców, np. wiśniowy, porzeczkowy lub malinowy oczywiście bez dodatku cukru ani słodzików). Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając tak długo, aż kudzu stanie się przejrzyste. Mieszać jeszcze minutę. mieszanie przez następną minutę. Wlać kisiel do salaterek. Zjeść tuż po przygotowaniu.

3. Menopauza

Korzeń kudzu może łagodzić objawy menopauzy. A wszystko dzięki genisteinie, która działa jak estrogen i pomaga uporać się z dolegliwościami, takimi jak, m.in. uderzenia gorąca, ubytki masy kostnej, czy zawroty głowy. Może także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, na które narażone są kobiety w okresie menopauzy.

Więcej o menopauzie przeczytasz TUTAJ.

Kudzu - jakie ma właściwości?

4. Walka z nałogiem

Najbardziej znaną właściwością kudzu jest jego skuteczność w zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. Niepozorna biała skrobia może być sposobem na zerwanie z nałogiem. Mechanizm jej działania nie jest jednak do końca poznany. Według jednej z teorii, zawarte w kudzu izflawonoidy mogą pobudzać obszary mózgu odpowiedzialne za wydzielanie serotoniny i dopaminy, czyli hormonów szczęścia. Substancje te działają więc podobnie jak alkohol, czy nikotyna. Mogą wywoływać odczucia zbliżone do tych, jakie się ma po wypiciu drinka, czy zapaleniu papierosa.

Według innych korzeń kudzu może zmniejszać skutki zatrucia alkoholowego, czyli kaca, wpływając na metabolizmu alkoholu etylowego w organizmie. Po spożyciu trafia on do żołądka, gdzie jest wchłaniany. Przechodzi do jelita cienkiego, skąd przedostaje się do krwi, a wraz z nią do wątroby. Tutaj dzięki enzymom alkohol etylowy przekształca się do toksycznego aldehydu octowego, odpowiedzialnego za kaca. Mechanizm działania kudzu polega nie tylko na zmniejszaniu powstawania aldehydu octowego, ale także łagodzeniu uciążliwych objawów zatrucia alkoholowego, jak zaczerwienienie twarzy, nudności, wymiotów, bólów głowy, jak i na zmniejszeniu lęku, objawów abstynencyjnych jak zwiększona potliwość, lęk, drżenie mięśni, wymioty, silne poty, częstoskurcz.

5. Stop nowotworom

Kudzu może się okazać skuteczną bronią w walce z nowotworami. Zawarte w nim substancje (np. genisteina) hamują proces angiogenezy, czyli rozwoju sieci naczyń krwionośnych, które „odżywiają” komórki nowotworowe. Genisteina ma także właściwości przeciwutleniające. Wymiata z organizmu szkodliwe wolne rodniki sprzyjające rozwojowi nowotworów. Dowiedziono, że kudzu może zmniejszać ryzyko raka prostaty  u mężczyzn. W obecności genisteiny obserwuje się spadek poziomu PSA ( Prostate-specific antige) aż 50-80 proc.

6. Przy zatruciu pokarmowym i biegunce

Sproszkowany korzeń może okazać się pomocny przy zatruciu pokarmowym i biegunce: 1 łyżeczkę sproszkowanego kuzu rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia (2 – 3 minuty). Jeść ciepły kisiel, stosując w tym czasie lekkostrawną dietę i pijąc dużo płynów.

Jak stosować korzeń kudzu?

Korzeń kudzu można kupić w Polsce w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich oraz aptekach, w suplementów diety (kapsułki) lub jako biały proszek do złudzenia przypominający mąkę ziemniaczaną. Co ważne nie ma smaku i nie wpływa na smak potraw, do których jest dodawany. W tej drugiej formie wykorzystuje się go w kuchni. Kudzu można dodawać do zup jarzynowych –  świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup, sosów i deserów. Wystarczy pół do łyżki  stołowej na pół szklanki wody, by zagęścić 1-2 litry zupy. W połączeniu z agarem kudzu ma właściwości ścinające i żelujące.

Często stosuje się go do przyrządzania puddingów, budyniu oraz galaretek. Jest przy tym lekkostrawny, bogaty w wartości odżywcze ( przede wszystkim w żelazo, wapń oraz fosfor). Ze skrobi kudzu można także przyrządzić panierkę – po obtoczeniu i usmażeniu wychodzi cienka i chrupiąca skórka. Kudzu nie zawiera białka, dlatego można go z powodzeniem stosować jako dodatkowe źródło węglowodanów złożonych (skrobi) w diecie niskobiałkowej przy przewlekłej niewydolności nerek.

Co ważne zawiera głównie węglowodany złożone, nie ma cukrów prostych. Dlatego kudzu nie podbija cukru, jest więc bezpieczne dla diabetyków. Słoiczek (125 g kudzu) kosztuje ok 20 zł. Nałogowcy mogą stosować tabletki z kudzu. 90 sztuk to koszt ok. 30 zł.
Wystarcza na 1,5 miesiąca (dawkowanie 2 tabletki dziennie).

Kto nie powinien stosować kudzu?

Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć z dobroczynnych właściwości kudzu. Powinny go unikać kobiety w ciąży i matki karmiące naturalnie (nie ma badań dotyczących wpływu kudzu na organizm dziecka) oraz osoby cierpiące na choroby hormonozależne, np. edometriozę, rak piersi i jajnika. Kudzu lepiej nie przyjmować razem z lekami przeciwzakrzepowymi, bo może nasilać ich działanie.

Regularne zażywanie sproszkowanego korzenia nie wywołuje skutków ubocznych. U niektórych osób zdarzają się jedynie nudności i świąd skóry.

 

Źródła:

  1. Mikołajczak P., Mrozikiewicz P., Mścisz A., Bobkiewicz-Kozłowska T., Mechanizmy przeciwalkoholowego działania wyciągu z korzenia Pueraria lobata (kudzu). Współczesne poglądy, „Herba Polonica” 2009, Vol. 55 no 2
  2. Niedworok. Korzeń kudzu – nowe możliwości farmakologii choroby alkoholowej. Lek w Polsce 1999.
  3. Pietkiewicz J., Katedra i Zakład Biochemii Lekarskiej Akademia Medyczna we Wrocławiu, Bioaktywne izoflawonoidy: genisteina, daidzeina, daidzyna i pueraryna z ołownika łatkowatego (pueraria lobata, kudzu).
13.03.2019
Dopadło cię wiosenne przesilenie? Pomogą ci żeń szeń, eleuterokok kolczysty, szczodrak krokoszowy, cytryniec chiński, różeniec górski. Dzięki wsparciu tych leczniczych roślin tzw. adaptogennych szybciej pokonasz zmęczenie, nabierzesz sił i odzyskasz wewnętrzną harmonię. 
16.05.2019
Utrapienie działkowiczów, czy cenna dla zdrowia roślina lecznicza? Jedno i drugie, choć z przewagą drugiego!
11.06.2019
Jak możesz wspomóc pracę jelit? Zaparz sobie herbatkę na trawienie! Sprawdź, jakich ziół będziesz potrzebować!
06.03.2018
Afrykańska czerwona „herbata” rooibos zdobywa coraz większą popularność w Europie. Delikatny napar nie zawiera kofeiny, więc nie zastąpi porannej pobudzającej filiżanki kawy czy tradycyjnej herbaty. Za to bogactwo zawartych w nim polifenoli o właściwościach przeciwutleniających oraz licznych mikro- i makroelementów zadba o zdrowie i wzmocni organizm.
04.07.2018
Dieta paleo nie jest jednorazową kuracją odchudzającą, lecz stylem odżywiania inspirowanym dietą naszych praprzodków żyjących w okresie paleolitu. Wpisuje się w popularny ostatnio nurt życia bliżej natury. Jednak czy jest odpowiednia dla każdego? Wyjaśnia dietetyk, Kamila Lipowicz z kliniki Ajwen.
29.09.2018
Ulubiony owoc starożytnych Greków i Rzymian. Pisał o nich Homer w „Odysei”, wzbudzały zachwyt Juliusza Cezara, który polecił zasadzić je w swoim ogrodzie. Już wówczas gruszki uchodziły za przysmak a także skuteczny lek na wiele różnych dolegliwości, w tym na problemy trawienne, gorączkę, kłopoty z sercem, czy zatrucia. Dzisiaj także przypisuje się im mnóstwo właściwości […]