Spis treści
Czy możemy uchronić się przed wirusami?
Choroby wywołane przez wirusy często budzą nasz niepokój, ponieważ wśród powszechnie znanych, konwencjonalnych leków nie znajdziemy takich, które byłyby skuteczne w walce z wirusami. Te podstępne mikroby atakują nas zwłaszcza w panującym obecnie okresie obniżonej odporności, gdy aura na zewnątrz sprzyja ich namnażaniu się, a nasz organizm jeszcze ciągle odczuwa zimowe osłabienie i niedobory sił witalnych.
Ponadto choroby o podłożu wirusowym łatwo i szybko się szerzą, zbierając swoje żniwo wśród coraz większej liczby populacji. Nic dziwnego, że budzą lęk przed zarażeniem się i wywołują liczne obawy o zdrowie, zarówno swoje, jak i naszych bliskich.
Nie pozostajemy jednak całkowicie bezbronni wobec chorobotwórczych drobnoustrojów. Matka-natura dopilnowała, aby wyposażyć nas w skuteczną broń przeciwko szkodliwym wirusom. Istnieje bowiem szereg naturalnych produktów, które wykazują sprawdzone działanie przeciwwirusowe (sprawdź: co powinno się znaleźć w domowej apteczce ziołowej). Co ważne, są to specyfiki powszechnie dostępne i o wysokim profilu bezpieczeństwa. Oznacza to, że może zażywać je niemal każdy, kto potrzebuje oręża do walki z infekcją. Sprawdź naturalne, domowe sposoby na wirusy.
Wirusy atakują – jak nie zachorować?
Roślinne sposoby na wirusy
W razie zachorowania na chorobę wirusową warto sięgnąć po naturalne, domowe sposoby na wirusy, czyli środki pozyskiwane z roślin.
1. Astragalus, czyli traganek
Roślina ta od wieków była znana i szeroko wykorzystywana w medycynie chińskiej. Ma ona swoje stałe miejsce w ziołolecznictwie Dalekiego Wschodu. W języku polskim znana jest bardziej jako traganek. Jego dobroczynny wpływ na organizm został doceniony w Chinach na tyle, że Astragalus jest stosowany już nie tylko jako lekarstwo, lecz również jako przyprawa – do codziennego użytku w kuchni.
Wśród wielu jego właściwości na szczególną uwagę zasługuje wpływ na układ odpornościowy. Traganek to prawdziwy „dopalacz” odporności. Nie tylko wydatnie podnosi aktywność systemu immunologicznego, lecz także działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia się komórek i ułatwia przystosowanie się organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych. Dlatego zalicza się go do tak zwanych adaptogenów. Uważa się, że jego regularne zażywanie może wydłużyć czas życia oraz wspomóc leczenie wielu chorób przewlekłych, jak np. cukrzyca, choroby serca, alergie, czy syndrom przewlekłego zmęczenia.
Badania pokazują, że związki czynne, zawarte w traganku zwiększają produkcję białych krwinek, które są bezpośrednio odpowiedzialne za obronność organizmu i potrafią zniszczyć między innymi patogenne wirusy. Oprócz tego traganek zwiększa aktywność interferonów, które są białkami uwalnianymi w odpowiedzi na obecność wirusów. Wspomagają one znacznie obronę przeciwwirusową organizmu.
Wykazano także, że Astragalus jest skuteczny nie tylko w prewencji zachorowań wirusowych, lecz również w ich leczeniu – w momencie, gdy dojdzie do zarażenia się i choroba się rozwinie. Jeśli zatem przydarzy się nam jakakolwiek infekcja wirusowa, sięgnijmy jak najszybciej po preparat z traganka. (1,2,3)
Uwaga! Ze względu na swoje silne właściwości pobudzające odporność, traganek jest przeciwwskazany u osób ze stwierdzonymi chorobami autoimmunologicznymi. Nie ma również badań, które by jednoznacznie potwierdzały jego bezpieczeństwo u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Suplementy z Astragalusem są dostępne w postaci kapsułek, które najczęściej zażywa się 1 raz dziennie, popijając wodą. Można kupić także suszony traganek w postaci drobno pokrojonego korzenia i zrobić z niego wywar, gotując na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie popijając ciepły 2-3 razy dziennie.
2. Echinacea, czyli jeżówka purpurowa
Jeżówka purpurowa to niezwykła roślina, której nie sposób przecenić jeśli chodzi o jej dobroczynną rolę w starciu z rozmaitymi infekcjami. Liczne badania udowodniły skuteczność rośliny Echinacea w zwalczaniu chorób pochodzenia wirusowego. Jest również zalecana jako jeden z podstawowych leków roślinnych w celu podwyższenia zdolności obronnych organizmu i stymulacji układu immunologicznego. Z tego względu warto po nią sięgnąć jeszcze zanim infekcja nas dopadnie, aby skutecznie wzmocnić swoją odporność.
Jest zalecana szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności oraz wówczas, gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Wiadomo, że profilaktyka jest lepsza od leczenia, lecz jeżówka doskonale się sprawdza również podczas infekcji, wspomagając siły obronne organizmu i skracając czas trwania choroby. Dotyczy to przede wszystkim chorób wirusowych, jak np. grypa, ponieważ w tym przypadku leczenie polega tylko na łagodzeniu objawów i wzmacnianiu odporności. (4,5,6)
Uwaga! Dużą niedogodność w przypadku jeżówki stanowi fakt, że niestety, nie można jej zastosować u najmłodszych. Jest przeciwskazana u dzieci poniżej 7. roku życia. Doskonale jednak się sprawdza u starszych dzieci, chorowitych nastolatków i wszystkich dorosłych.
Jeżówka jest dostępna w postaci tabletek lub kropli. Jej dokładne dawkowanie znajdziesz na opakowaniu. Warto przy wyborze preparatu skorzystać z porady farmaceuty.
Mieszanki ziołowe na przeziębienie i odporność
3. Liść oliwny
Ekstrakt z liścia oliwnego jest bogaty w szereg substancji czynnych, z których najważniejsza jest oleuropeina, odpowiedzialna za jego prozdrowotne właściwości. Na uwagę zasługuje zwłaszcza działanie immunostymulujące tego związku. Oznacza to, że liść oliwny wydatnie poprawia odporność, aktywizuje komórki niszczące patogeny, które atakują nasz organizm z zewnątrz oraz wspomaga leczenie chorób przez nie wywołanych. Jest skuteczny w zwalczaniu wirusów, bakterii, grzybów i pleśni.
Jego aktywność przeciwwirusowa ujawnia się nie tylko w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, lecz także w przebiegu np. opryszczki, wywołanej przez wirusa odpornego na wiele innych leków. Silna aktywność przeciwdrobnoustrojowa i przeciwzapalna sprawia, że liść oliwny jest skuteczny w takich zakażeniach, w których zawodzą inne specyfiki, w tym antybiotyki i leki przeciwzapalne. Pomaga także szybciej wrócić do zdrowia po przebytym schorzeniu.
Ponadto wyciąg z liścia oliwnego cechuje się również innymi ważnymi właściwościami. Wykazuje aktywność antyoksydacyjną, wpływa pozytywnie na układ krążenia i obniża ciśnienie krwi, redukuje ryzyko miażdżycy, pomaga w utrzymaniu właściwej wagi i wspomaga leczenie cukrzycy oraz wspiera profilaktykę chorób nowotworowych. (7,8)
Wyciąg z liścia oliwnego możemy kupić w postaci kapsułek, a jego dawkowanie jest zawsze opisane na opakowaniu lub ulotce producenta.
4. Czarny bez
Czarny bez znalazł zastosowanie przede wszystkim w infekcjach układu oddechowego, przebiegających z kaszlem oraz gorączką. Wynika to z jej właściwości napotnych, wykrztuśnych i łagodzących suchy kaszel. Działanie napotne skutkuje naturalnym obniżeniem gorączki w przebiegu np. grypy lub stanów zapalnych dróg oddechowych.
Działanie wykrztuśne pozwala rozrzedzić zalegającą wydzieliną w oskrzelach i ułatwić jej ewakuację z dróg oddechowych. Niemniej ważne jest działanie przeciwwirusowe czarnego bzu. Dlatego warto po niego sięgnąć w okresie zachorowań na popularne przeziębienia, grypę i stany grypopodobne o etiologii wirusowej.
Badania wykazały, że ekstrakt lub napar z kwiatów czarnego bzu istotnie łagodził przebieg i skracał czas trwania grypy. (9)
Czarny bez jest o tyle ciekawą rośliną, że inne działanie terapeutyczne mają jego kwiaty, a inne owoce.
Ciekawostka! Kwiaty bzu czarnego stanowią surowiec wykorzystywany do wytwarzania homeopatycznego sambucus nigra, który może nas wspomóc w stanach zapalnych dróg oddechowych. Pomaga zwalczyć suchy i duszący kaszel, zapalenie krtani oraz nagłą duszność. Przydaje się także w suchym nieżycie nosa, gdy pacjent ma zapchany nos i zmuszony jest oddychać przez usta, a w gardle zalega mu klejąca, gęsta wydzielina.
W użytku najbardziej popularne są kwiaty czarnego bzu w postaci wysuszonej, więc łatwo możemy z nich przygotować gorący napar. Przepis zwykle znajduje się na opakowaniu. Z kwiatów robi się również gęsty i słodki syrop, podczas gdy owoce są popularnym surowcem do przygotowania domowej roboty soku lub dżemu.
Przepisy na przetwory z czarnego bzu
5. Olejek z dzikiego oregano
Badania dowiodły, że olejek z oregano ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Ponadto jest silnym antyoksydantem i działa przeciwzapalnie. Jest naturalnym produktem, który może być zastosowany w przebiegu grypy, przeziębienia, zapalenia gardła czy zapalenia zatok oraz wielu innych infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Olejki eteryczne zawarte w tej aromatycznej roślinie hamują rozwój i namnażanie się szkodliwych wirusów, bakterii i grzybów. Dodatkowo poprawiają trawienie i są pomocne w zachowaniu prawidłowej flory jelitowej, która w ogromnej mierze odpowiada za naszą odporność. (10)
Uwaga! Olejku z oregano nie powinny zażywać kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz małe dzieci.
Olejek z oregano, jak sama nazwa wskazuje, jest używany w postaci gęstej cieczy o niezwykle intensywnym zapachu ziół. W smaku jest, niestety, paskudny. Dlatego koniecznie trzeba go rozcieńczyć w szklance wody, nawet jeśli chcemy zażyć tylko 1 kroplę! Można go również spożywać po zmieszaniu z łyżką oliwy. Intensywny smak i lekkie pieczenie w ustach jest jednak nieodłącznym aspektem jego stosowania. Dzienna dawka wynosi od 1-3 kropli olejku z oregano.
6. Rhodiola, czyli różeniec górski
Rhodiola znana jako różeniec górski, kwalifikowana jest jako jedna z nielicznych roślin o właściwościach adaptogennych. Roślina adaptogenna to taka, która zwiększa odporność organizmu na wszystkie rodzaje stresu, bez względu na jego źródło. Może to być stres natury fizycznej, emocjonalnej, intelektualnej, związany ze zmianą, z zanieczyszczeniem środowiska, a także ten wywołany chorobą lub lękiem przed zachorowaniem (np. w okresie epidemii).
Systematyczne zażywanie suplementów, zawierających wyciąg z różeńca poprawia odporność organizmu, zmniejsza podatność na choroby zakaźne oraz spowalnia starzenie się komórek.
Rhodiola pomaga także zniwelować zmęczenie, poprawia koncentrację, usprawnia procesy zapamiętywania oraz podnosi wydolność psychofizyczną. Pozwala utrzymać organizm w równowadze, uodparniając go na potencjalnie stresogenne czynniki, w tym zachorowanie. Składniki różeńca wywierają też pozytywny wpływ na pamięć, percepcję i procesy poznawcze, które w warunkach stresu ulegają osłabieniu. (11,12,13)
Różeniec jest dostępny w postaci kapsułek i tabletek, jako suplement diety. Dobrze jest jednak zapoznać się bliżej ze składem i stężeniem różeńca w danym preparacie, a najlepiej zaufać dobrej firmie, produkującej suplementy. Nie warto kupować tanich, lecz nie sprawdzonych produktów.
Naturalne antybiotyki z roślin
7. Homeopatia
To naturalna metoda lecznicza, którą można bezpiecznie stosować w każdym wieku. Jest szczególnie przydatna w przypadku chorób wywołanych przez wirusy, podczas których możemy jedynie wzmacniać odporność i łagodzić symptomy chorobowe. Homeopatia pomaga stymulować naturalne mechanizmy obronne organizmu i pobudzać go do walki z patogenami, wzmacniając funkcje układu odpornościowego.
W celu wzmocnienia sił obronnych organizmu i poprawy odporności można długofalowo wspomagać się homeopatycznym thymuline – przydatnym głównie w okresie wzmożonej zapadalności na infekcje wirusowe.
Przy istniejących objawach chorobowych, w infekcjach takich jak: grypa, przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne, homeopatię dobiera się w zależności od rodzaju symptomów, obecnych u chorego. Pomocne w tych przypadkach mogą się okazać:
- homeopatyczne eupatorium perfoliatum
- homeopatyczne gelsemium sempervirens
- homeopatyczne ferrum phosphoricum
- homeopatyczny arsenicum album
- homeopatyczny rhus toxicodendron
- homeopatyczna bryonia alba
W przypadku, gdy mamy do czynienia z infekcją wirusową, dobrze jest skonsultować się z homeopatą – zaufanym lekarzem lub farmaceutą. Osoba taka pomoże ci dopasować homeopatię do twoich indywidualnych potrzeb i konkretnych objawów chorobowych.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15035888
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19548065
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7703635
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23195946
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24868871
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17887935
- Omar SH. Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Sci Pharm. 2010;78(2):133-54. doi:10.3797/scipharm.0912-18
- Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Olive leaf. Updated September 12, 2013.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28198157