Strona główna Zdrowie Pierzga pszczela – czym jest i dla kogo? Właściwości i zastosowanie pierzgi

Pierzga pszczela – czym jest i dla kogo? Właściwości i zastosowanie pierzgi

autor: Weronika Jarek-Radłowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Pierzga pszczela to kolejny cenny dla naszego zdrowia dar od pracowitych pszczół. Zwracamy na nią uwagę, bo jak się okazuje, warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza w okresie zimowym. Sprawdzamy, jak możemy ją stosować, aby była wsparciem dla organizmu – nie tylko w kuracjach odpornościowych.

Strona główna Zdrowie Pierzga pszczela – czym jest i dla kogo? Właściwości i zastosowanie pierzgi
Co to jest pierzga, jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie? Pierzga pszczela na drewnianej łyżce.

Co to jest pierzga?

Być może zadajecie sobie teraz pytanie: co to jest pierzga? Pierzga jest połączeniem kilku substancji:

Jak każdy produkt pszczeli jest łatwa w przechowywaniu, a dzięki dużemu stężeniu kwasu mlekowego i jego właściwościom przeciwutleniającym można ją przechowywać przez długi czas. Bez obawy, że straci ona na swojej świeżości i jakości.

Pierzgę można kupić w formie granulek w kolorze odcieni brązu, które zamknięte są szczelnie w słoiku.

Powstawanie pierzgi pszczelej to proces. Pszczoły składają pyłek pszczeli, który mieszają z miodem oraz swoją śliną. Tak powstała substancja jest magazynowana w komórkach plastra, gdzie jest skrupulatnie ubijana przez pszczoły oraz zabezpieczana woskiem. Następnie jest stamtąd zbierana przez pszczelarzy i stąd ma tak charakterystyczny kształt. Ponoć pszczoły, które żywią się pierzgą, wiodą dłuższy żywot niż te, które zjadają pyłek. Pierzga stanowi także ważny element pokarmu dla całych pszczelich rodzin. Mądre są te pszczoły, prawda?

Propolis – czym jest kit pszczeli?

Skład pierzgi pszczelej

W swoim składzie pierzga pszczela skrywa ważne dla naszego zdrowia składniki:

  • wysokiej zawartości białko
  • aminokwasy
  • polifenole

Witaminy:

  • A
  • B1, B2, B6, B12
  • C
  • D
  • E
  • K
  • P i PP

A także cenne pierwiastki:

Elementy składowe pierzgi, do których zalicza się także makro- i mikroelementy, sprawiają, że może stać się ona prozdrowotnym składnikiem codziennej diety. Może też stanowić wsparcie w leczeniu niektórych schorzeń oraz łagodzeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem. To skarbnica substancji odżywczych, wzmacniających, a nawet odtruwających, tak więc ma wszelkie predyspozycje, aby wzmacniać nasz układ odpornościowy.

Pierzga – właściwości

Pierzga wykazuje działanie:

  • antybakteryjne
  • wzmacniające
  • stymulujące
  • regenerująco-odżywcze

Pierzga właściwości lecznicze zawdzięcza także antyoksydantom, dzięki czemu wykazuje ona działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, a także wspomaga regenerację komórek organizmu. Pierzga pszczela, dzięki swoim właściwościom leczniczym, jest naturalnym wsparciem odporności organizmu, jak większość produktów pochodzenia pszczelego. Dlatego jest chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej apiterapii.

10 naturalnych kuracji, które wzmocnią odporność

Pierzga pszczela – na co pomaga?

Być może zadajecie sobie teraz pytanie, na co pomaga pierzga pszczela. Właściwości lecznicze pierzgi sprawiły, że znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się ją w profilaktyce takich schorzeń, jak:

  • przewlekłe zapalenie wątroby
  • przewlekłe zapalenie migdałków
  • schorzenia kardiologiczne (korzystnie wpływa na pracę serca)
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza (jest dobrym uzupełnieniem żelaza w diecie wegetariańskiej)
  • schorzenia jelit i żołądka
  • anemia (przy niedoborach witamin i minerałów)
  • reumatyzm
  • choroby związanych z prostatą

Co więcej, pierzga:

  • wzmacnia i regeneruje organizm po przebytych chorobach
  • jest pomocna przy rekonwalescencji
  • wspomaga leczenie chorób wątroby
  • wspiera organizm po operacjach
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi
  • ma działanie przeciwmiażdżycowe
  • wpływa korzystnie na florę bakteryjną żołądka

Pierzga – jak stosować?

Jak stosować pierzgę? Jest kilka sposobów na wykorzystanie tego naturalnego dobra w postaci brązowozłotych kryształów. Najpopularniejszym jest rozpuszczanie pierzgi w odpowiedniej ilości letniej, przegotowanej wody (maksymalnie do 40 st. C), tworząc napar, który potem można wypić. Letnia woda lub herbata nie spowodują utraty leczniczych właściwości pierzgi.

W podobny sposób można przygotować roztwór zawierający miód z pierzgą. Wystarczy przegotowana letnia woda plus miód, który dodatkowo osłodzi jej lekko kwaskowaty smak.

Zamiast granulek pierzgi pszczelej można kupić gotowy miód z pierzgą, który ma takie same właściwości. Pierzgę można także jeść prosto ze słoika, wolno gryząc jej granulki, o ile nie przeszkadza nam jej specyficzny smak.

Pierzga pszczela – dawkowanie

Pierzgę najlepiej zalać rano lub wieczorem, gdyż proces jej rozpuszczania się trwa kilka godzin – od 8 do 10. Optymalna profilaktyczna dawka dla osoby dorosłej to 10–20 gramów. Pierzgę można rozpuścić w proporcji – 1 łyżeczka pierzgi (to około 10 gramów) na pół szklanki letniej wody lub herbaty.

Ziołomiody – jakie właściwości ma ziołomiód? Poznaj 5 najpopularniejszych rodzajów ziołomiodów

Pierzga – przeciwwskazania

Jak każdy produkt pochodzenia pszczelego pierzga może wykazywać działanie alergiczne, które może objawiać się swędzeniem uszu lub gardła. Pierzga pszczela może uczulać, dlatego najlepiej zacząć ją stosować w mniejszych ilościach, obserwując swój organizm. Początkowo należy przyjmować pierzgę kilkanaście minut po posiłku, aby uniknąć podrażnienia żołądka. Ostrożnie do pierzgi powinny podejść osoby uczulone na pyłki kwiatów.

Pierzga a skutki uboczne

Właściwie nie ma tu powiązania – pierzga pszczela jest na tyle bezpieczna, że nie wykazano skutków ubocznych zastosowania pierzgi.

Pierzga a cukrzyca

Ostrożnie do pierzgi powinni podejść diabetycy, ponieważ pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych, przez co ma dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli podczas jej próbowania pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, trzeba bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem, a najlepiej pójść na wizytę przed rozpoczęciem stosowania pierzgi.

Pierzga a rak

Pierzga znajduje się w grupie produktów pszczelich, które wykazują pozytywne działanie w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Na przykład wspomagają leczenie glejaków mózgu. Ten wniosek, na podstawie trwających 3 lata badań, ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku pod kierownictwem prof. Marii Borawskiej.

Badacze chcieli odpowiedzieć na pytanie, czy pacjenci z chorobami nowotworowymi, poddawani chemioterapii, sięgając po naturalne produkty pszczele, mogą sobie pomóc czy raczej zaszkodzić. Okazało się, że pierzga i propolis potrafią hamować rozwój komórek glejaka mózgu. Bardzo ważne według badaczy jest jednak to, aby chorzy sięgali wyłącznie po produkty niezanieczyszczone substancjami toksycznymi – zwłaszcza kadmem. Toksyny sprawiają bowiem, że korzystne działanie produktów pszczelich zaczyna się odwracać.

Pierzgę pszczelą można kupić w mniejszych i większych ilościach; zazwyczaj jest szczelnie zamknięta w słoiku. Warto zwrócić uwagę na producenta pierzgi, aby była ona jak najlepszej jakości.

Miód aloesowy i wino aloesowe na odporność

Źródła:

  1. Bursztynowicz, M. (b.d.). Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą. Pobrano 6 grudnia 2021 z https://www.wapteka.pl/blog/artykul/pierzga-pszczela-czym-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci-stosowanie-i-przepisy-z-pierzga-pszczela
  2. 7 Miodowych Kontynentów (2019). Pierzga pszczela – czy warto ją stosować? Poznaj właściwości i zastosowanie pierzgi pszczelej. Pobrane 3 grudnia 2021 z https://7mk.pl/pl/blog/Pierzga-pszczela-czy-warto-ja-stosowac-Poznaj-wlasciwosci-i-zastosowanie-pierzgi-pszczelej/4
  3. Centrum Pszczelarskie Łukasiewicz (b.d.). Pierzga pszczela. Pobrano 6 grudnia 2021 z https://pszczelnictwo.com.pl/shop/product/pierzga-pszczela-100g
  4. Wcinaj Miód (b.d.). Pierzga pszczela. Pobrano 6 grudnia 2021 z https://wcinaj-miod.pl/pierzga-pszczela/
  5. Rzeczpospolita (2015). Rak nie lubi miodu. Pobrano 6 grudnia 2021 z https://www.rp.pl/nauka/art11711431-rak-nie-lubi-miodu
  6. Pasieki Sadowskich (b.d.). Pierzga. Pobrane 4 grudnia 2021 z https://pasiekisadowskich.pl/pierzga

Podobne artykuły