Strona główna Na talerzu Ziołomiody – pyszny sposób na zdrowie
Strona główna Na talerzu Ziołomiody – pyszny sposób na zdrowie

Ziołomiody – pyszny sposób na zdrowie

autor: Marzena Bartoszuk Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Głogowy wzmacnia serce, aloesowy zapobiega infekcjom, pokrzywowy wspomaga leczenie anemii… To tylko trzy najpopularniejsze rodzaje ziołomiodów, ale jest ich więcej, a każdy z nich ma unikalne właściwości. Sprawdź, czemu warto je jeść. Konsultacja: Janusz Kasztelewicz z pasieki Sądecki Bartnik.

Wszyscy znamy miód lipowy czy rzepakowy. To naturalne produkty, które pszczoły wytwarzają z nektaru zbieranego w okresie kwitnienia lipy i rzepaku. Jednak, jak mówi nasz ekspert, który produkcją miodów i ziołomiodów zajmuje się od lat, nie wszystkie rośliny „nektarują”, a to oznacza, że wiele bardzo wartościowych ziół nie może być wykorzystanych przez pszczoły. I dlatego właśnie na przełomie lat 70. i 80. XX wieku wymyślono produkt, który jest połączeniem dobroczynnych właściwości ziół i cennych składników zawartych w naturalnym miodzie! Ziołomiody znane są właściwie tylko w Polsce i nie mają szerokiego grona odbiorców. A szkoda, bo przecież każdy z nas mógłby wykorzystać ich unikalne właściwości i wzmocnić swój organizm!

Jak powstają ziołomiody?

Nie jest to, jak sądzą niektórzy, proste dodanie naparu z ziół do naturalnego miodu. Ziołomiody produkowane są przez pszczoły, jednak z niewielką pomocą człowieka. Aby umożliwić tym owadom wykorzystanie i przetworzenie roślin leczniczych właściciel pasieki umieszcza w ulach specjalną pożywkę zawierającą ekstrakt z danej rośliny leczniczej. Jest ona przygotowywana w różny sposób. Na przykład aloes się miksuje, zasypuje cukrem a następnie wyciska. Bardzo podobnie przygotowuje się pożywkę pokrzywową, z tym, że zmiażdżone pędy i liście dodaje się do naparu z liści tej rośliny. W maju zbierane są też młode pędy sosny, z których powstaje gęsty syrop. Z owoców aronii wyciska się sok, a z ziół (np. z rumianku) przygotowuje słodkie napary. Taką pożywką karmione są pszczoły, które dodają od siebie rozmaite związki biologicznie czynne np. enzymy czy kwasy organiczne, dlatego produkt, który finalnie powstaje ma właściwości bardzo zbliżone naturalnego miodu. Sprawdza się to oznaczając tzw. liczbę diastazową, czyli parametr określający aktywność enzymów zawartych w gotowym produkcie. Ziołomiody mają ten wynik bardzo dobry.

Jak powstają ziołomiody?

Dodatkowo zawierają jednak znacznie więcej biopierwiastków – między innymi wapnia, magnezu, cynku czy żelaza oraz wykazują działanie lecznicze związane z właściwościami roślin podsuniętych owadom do ula (1). Tę ostatnią właściwość potwierdzają nie tylko sami pszczelarze czy konsumenci (w smaku ziołomiodu można wyczuć nutkę rośliny dostarczonej z pożywką), ale także badania naukowe. Udowodniono między innymi, że biologicznie aktywne substancje obecne w pożywce głogowej znalazły się w wyprodukowanym przez pszczoły ziołomiodzie – były to m.in. charakterystyczne dla głogu flawonoidy – witeksyna, 4-ramnozyd witeksyny, 4-rutynozyd i kwercetyna (3). Ziołomiody, podobnie jak każdy inny rodzaj miodu mają działanie antybiotyczne (hamują m.in. namnażanie się bakterii S. aureus i E. coli), ale jak się okazuje, pomagają również w pozbyciu się drobnoustrojów chorobotwórczych opornych na antybiotyki (4).

Dla każdego coś zdrowego

W Polsce wytwarza się kilkanaście rodzajów ziołomiodów, jednak nie jest łatwo je kupić, gdyż pasieki produkują zwykle niewielkie ilości tych produktów. Opiszemy zatem 5 najpopularniejszych a także najłatwiej dostępnych.

1. Głogowy – na silne serce

Wspomaga pracę mięśnia sercowego, może być stosowany pomocniczo w leczeniu niewydolności serca, również tej związanej z wiekiem. Wspomaga także terapię nadciśnienia tętniczego oraz poprawia krążenie mózgowe. Dodatkowo udowodniono jego właściwości obniżające poziom aminotransferazy alaninowej, zalecany jest zatem osobom, które mają problemy z wątrobą oraz po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Warto stosować go także w przypadku chorób prostaty, dolegliwości procesu przekwitania i przy stwardnieniu rozsianym. Warto tylko pamiętać, że powinna to być terapia długofalowa, gdyż ten rodzaj ziołomiodu ma łagodne i powolne działanie.

2. Pokrzywowy – zapobiega anemii i problemom z układem moczowym

Ma dobrze przyswajalne żelazo, działa krwiotwórczo i wzmacnia organizm, polecany jest zatem zwłaszcza rekonwalescentom po długotrwałych chorobach i zabiegach chirurgicznych. Poprawia również przemianę materii i wspomaga leczenie dny moczanowej, stanów zapalnych dróg moczowych oraz kamicy moczowej.

3. Sosnowy – przyspiesza zwalczanie infekcji

Jak wykazało przeprowadzone w szpitalu pediatrycznym badania, ten rodzaj ziołomiodu wyjątkowo korzystnie działa w przypadku dzieci chorujących na zakażenia górnych dróg oddechowych. To zasługa jego działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego i przeciwwirusowego oraz przyspieszającego upłynnianie wydzieliny oskrzelowej i jej ewakuację z układu oddechowego. Oczywiście mogą go stosować także osoby dorosłe! Ponadto ma lekkie działanie moczopędne i odkażające drogi moczowe, wspomaga także produkcję żółci i rozkurcza drogi żółciowe.

Ziołomiody.

4. Aroniowy – skarbnica witamin dla każdego

Jest bogaty w witaminy: C, B2, B6, PP, P, E oraz karoten. Przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn zawartych w dymie tytoniowym oraz metali ciężkich, łagodzi także skutki radioterapii (np. podczas leczenia choroby nowotworowej). Wspomaga również leczenie nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia i anemii.

5. Aloesowy – na lepszą odporność i… zaparcia

Ma doskonałe proporcje witamin, składników mineralnych, aminokwasów i enzymów. Stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia organizm. Dodatkowo wykazuje delikatne działanie przeczyszczające, może być zatem polecany w leczeniu różnego rodzaju zaparć. Najlepiej przyjmować go przed snem (łyżeczka rozpuszczona w szklance wody), gdyż czas potrzebny do wywołania efektu to 8-12 godzin.
To warto wiedzieć!

Ziołomiody są wykorzystywane przy produkcji syropów leczniczych i  w wielu z nich stanowią podstawowy składnik leczniczy (np. sosnowy w preparacie Apitussic) oraz dietetycznych środków spożywczych (np. pokrzywowy w ampułkach Apistimul Urtica).

Jak przeprowadzić domową kurację?

Ten ciekawy produkt powstały ze współpracy człowieka z pszczołami może być cennym uzupełnieniem codziennej diety. Warto go przyjmować nie tylko podczas choroby, ale także profilaktycznie, w pierwszym przypadku dwie łyżeczki dziennie, w drugim cztery. Można na przykład dodawać ziołomiód do porannej herbaty (albo rozpuścić go na noc w letniej przegotowanej wodzie), pamiętając przy tym, że temperatura powyżej 40 st. C niszczy cenne aminokwasy i enzymy. Doskonale smakują także z pieczywem czy dodane do jogurtu naturalnego z płatkami. To pyszna kuracja wspomagająca leczenie wielu chorób, w dodatku bez żadnych skutków ubocznych!

 

Źródła:

  1. http://www.czytelniamedyczna.pl/3821,znaczenie-zioomiodlw-w-lecznictwie.html
  2. http://zeszyty.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN135.pdf
  3. Lutomski J, Ostrowska B. Poszukiwanie związków pochodzenia roślinnego w miodzie. Herba Pol 1973; 19:144-51
  4. Doleżalowa M. O inhibinowych właściwościach ziołomiodów. Informator Regionalny Zrzeszenia Pszczelarzy Apipol 1986; (1):8-9.

Najnowsze artykuły