Strona główna Zdrowie Pyłek pszczeli – właściwości, działanie i zastosowanie
Pyłek pszczeli - właściwości, działanie i zastosowanie. Pszczoła zbiera nektar z żółtego kwiatka.
Strona główna Zdrowie Pyłek pszczeli – właściwości, działanie i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości, działanie i zastosowanie

autor: Weronika Jarek-Radłowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Niesamowite są te owady. Praca pszczół jest tak efektywna, że możemy czerpać z niej same korzyści dla zdrowia. Natura obdarzyła pszczoły talentem do tworzenia doskonałych produktów wspierających naszą odporność. Dlatego na tapet bierzemy kolejny owoc ich pracy – pyłek pszczeli.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest zbierany przez pszczoły wraz z nektarem w czasie zapylania kwiatów. Mieszankę tych dwóch cennych składników pszczoły składają w plastrach ula. Bardzo ważne jest to, aby kwiaty i rośliny, które są przez pszczoły zapylane, były jak najbardziej naturalne i wolne od skażeń charakterystycznych dla aglomeracji miejskich.

Pyłek pszczeli pełni niezwykle ważną rolę w pszczelim świecie, ponieważ jest on głównym pokarmem pszczół. Pszczoły produkują z niego również mleczko pszczele, które jest im potrzebne do wychowywania kolejnych pokoleń, do odżywiania larw oraz ich królowej. Magazynują go także na czas, w którym mogłoby zabraknąć im pożywienia. Cóż za niezwykły system przetrwania opracowały sobie te pracowite owady, prawda?

Jak wygląda pszczeli pyłek?

Pyłek pszczeli wyglądem przypomina malutkie kuleczki. Kolory pyłku pszczelego mogą być różne: od fioletowego, przez pomarańczowy, aż po żółty. Mogą mieć tak różnorodne kolory jak kwiatostany, z których pszczoły go pozyskują.

Pyłek pszczeli – właściwości i działanie

Pyłek pszczeli, jeden z elementów apiterapii, ma właściwości odżywcze, bakteriobójcze, antybiotyczne i antyalergiczne, a nawet antydepresyjne. Oczywiście w tym przypadku nie jest on lekarstwem samym w sobie, ale może okazać się czynnikiem wspomagającym terapię leczniczą. Doskonale odżywia ludzki organizm, a właściwości pyłku pszczelego wspierają budowanie odporności, a w efekcie – walkę z zimowym przeziębieniem.

Pyłek pszczeli jest produktem niezwykle bogatym w wartości odżywcze i składniki prozdrowotne:

10 naturalnych kuracji, które wzmocnią odporność

Pyłek pszczeli – na co pomaga?

Pyłek pszczeli pomaga w wielu przypadkach:

  • przyjmowany regularnie jako kuracja wspiera naturalną odporność i zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia i grypy (a gdy już zachorujemy, znacznie skraca czas trwania infekcji oraz zmniejsza intensywność objawów)
  • poprawia apetyt
  • reguluje przemianę materii (pomaga w walce z otyłością)
  • zmniejsza negatywne działanie czynników chemicznych w organizmie człowieka, co ma dobry wpływ na pracę wątroby
  • wspomaga leczenie nadciśnienia i stanów pozawałowych
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wspomaga leczenie chorób wrzodowych żołądka i walkę z silnymi zaparciami
  • ma właściwości poprawiające wzrok (ze względu na dużą zawartość witaminy B2)
  • w połączeniu z propolisem doskonale pomaga w leczeniu zapalenia gardła
  • wzmacnia organizm po chemioterapii, anemii
  • wzmaga owulację, a także spermatogenezę – proces odpowiedzialny za wytwarzanie plemników
  • działa kojąco na nasz układ nerwowy

Pyłek pszczeli na odchudzanie?

Pyłek pszczeli ma dobroczynny wpływ na przemianę materii, a więc wspomaga proces odchudzania. Ten pszczeli produkt daje uczucie sytości, przez co rzadziej sięgamy po przekąski, a co za tym idzie –przyjmujemy mniej kalorii oraz cukrów. Pyłek pszczeli pomaga także pozyskiwać białko z pożywienia, poprawiając tym samym proces trawienia. Zaleca się go również osobom starszym, których przemiana materii z wiekiem zwalnia.

Dbajmy o pszczoły

 

Pyłek pszczeli właściwości i działanie prozdrowotne na organizm człowieka ma, jak widać, ogromne. Mądre pszczoły dają nam dużo dobrego od siebie. Jednak aby w pełni z tego korzystać, musimy z kolei jak najmniej przeszkadzać im w pracy. A więc powinniśmy dbać o naturę, rośliny, kwiaty, strumyki. Sadzić i pielęgnować kwiaty, a tam, gdzie natura żyje swoim własnym rytmem, starać się w nią nie ingerować. W mieście możemy natomiast na swoich balkonach tworzyć miejskim pszczołom małe ogródki z roślinami i ziołami, które mogłyby zapylać. Pamiętajmy także o zostawianiu dla pszczół wody do picia.

Pyłek pszczeli na drewnianym talerzu i łyżce na stole powleczonym ceratą kratkę. Jak stosować pyłek i jakie ma działanie?

Jak stosować pyłek pszczeli?

Ważną rolę w przypadku zastosowania pyłku pszczelego pełni czas. Dla optymalnych efektów kuracji odpornościowej należy spożywać pyłek pszczeli codziennie przez minimum miesiąc. A dla najlepszego efektu od dwóch do trzech miesięcy. Pyłek pszczeli najlepiej się sprawdza, gdy rozpuścimy go w wodzie.

Zastosowanie i dawkowanie pyłku pszczelego jest proste: dla osób dorosłych to początkowo może być 1 łyżeczka na pół szklanki letniej, przegotowanej wody.

Uwaga: pyłku nie zalewamy wodą gorącą, ponieważ – tak jak w przypadku miodu – straciłby on swoje zdrowotne właściwości.

Taki roztwór zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Wtedy pyłek zyskuje czas na uwolnienie właściwości leczniczych nawet najdrobniejszych mikroelementów. Na drugi dzień możemy do takiej ilości płynu dolać jeszcze trochę letniej wody, aby nie pić zimnego napoju rano.

Rozpuszczony pyłek pijemy codziennie, nieprzerwanie przez założony sobie czas. Smak pyłku może niekoniecznie przypaść do gustu, dlatego warto go sobie nieco osłodzić, dodając na przykład naturalny miód.

Można też skrócić sobie ten proces i po prostu wybrać gotowy miód z dodatkiem pyłku pszczelego. Innym sposobem jest spożywanie pyłku w postaci rozdrobnionej. Sproszkowany pyłek można dodawać do twarożku, jogurtu lub jako posypkę do dań. Ważne, aby nawet wtedy nie miał on bezpośredniego kontaktu z wysoką temperaturą.

Dzieci, u których nie występuje alergia na produkty pszczele, najbezpieczniej jest wprowadzić suplementację pyłkiem od około 3–4 roku życia. Podajemy go w niewielkich dawkach, obserwując reakcję organizmu. Jelita dzieci są na tyle delikatne, że należy podejść do tego ostrożnie.

Pierzga pszczela – czym jest i dla kogo? Właściwości i zastosowanie pierzgi

Pyłek pszczeli – jak spożywać?

Dawkowanie dzienne pyłku pszczelego wg zaleceń:

  • dzieci w wieku 3–5 lat – 10 gramów
  • dzieci w wieku 6–12 lat – 15 gramów
  • dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów
  • dorośli podczas leczenia – 30–40 gramów

Dobrym pomysłem jest ten, który od lat stosuje Agnieszka Cegielska. W jednym z odcinków swojego cyklu „Naturalnie od kuchni” (kanał na YouTube) zdradza, że suplementuje pyłek pszczeli dwa razu do roku. Raz, przygotowując się na sezon zimowy, a później w okresie przedwiosennym – w lutym i marcu.

Jeśli przyjmujemy pyłek pszczeli już jakiś czas i nie mamy reakcji alergicznej, możemy zwiększyć dawkę do jednej łyżki stołowej na pól szklanki letniej wody. Najlepiej wypijać go rano na czczo. Warto pamiętać, że kluczem do sukcesu takiej kuracji jest systematyczność.

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania

Zaleca się ostrożność w próbowaniu pyłku pszczelego. Jak każdy produkt pszczeli może spowodować alergię. Najlepiej zacząć od małej dawki i obserwować reakcję organizmu.

Uczulenie na pyłek pszczeli – objawy

U osób, które mają stwierdzone uczulenie na pyłki roślinne, po spożyciu pyłku pszczelego mogą wystąpić takie reakcje, jak:

  • zaczerwienienie spojówek
  • pokrzywka
  • zaburzenia układu pokarmowego (wzdęcia)
  • ból brzucha po pyłku pszczelim
  • nudności
  • zgaga
  • obrzęki

Pyłek pszczeli a cukrzyca

Pyłek pszczeli jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę. Wyciągi z pyłku pszczelego zwiększają wydzielanie insuliny. Oznacza to, że pyłek pszczeli spożywany przez chorych na cukrzycę pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Jak długo przechowywać pyłek pszczeli? Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Pyłek najlepiej przechowywać w szczelnym szklanym słoiku, w którym zazwyczaj go kupujemy. Dobrze, aby nie dosięgały go promienie słoneczne oraz wilgoć. Zastanawiacie się, czy pyłek pszczeli może się przeterminować? To zależy od informacji, którą poda pszczelarz lub producent, od którego nabywamy produkt. Jednak zaleca się, aby spożyć go w ciągu jednego roku.

Warto sięgnąć po taką suplementację, kiedy czujemy spadek energii, gdy chcemy się wzmocnić i podnieść odporność w sezonie jesienno-zimowym, a także w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego. Warto pamiętać jednak, że najlepszy produkt to ten od miejscowego poleconego pszczelarza. Jeśli nie masz takiej możliwości, szukaj sprawdzonych producentów i staraj się kupować właśnie u nich – na przykład przez Internet.

Ziołomiody – jakie właściwości ma ziołomiód? Poznaj 5 najpopularniejszych rodzajów ziołomiodów

Bibliografia:

  1. Wójcik, M. (2019). Pyłek pszczeli w życiu pszczół i pszczelarza. Pobrane z https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2019/04/10/pylek-pszczeli-w-zyciu-pszczol-i-pszczelarza/
  2. Osiecka, A. (2020). Jak stosować pyłek pszczeli? Pobrane z https://pasiekisadowskich.pl/blog/blog-pasieki-rodziny-sadowskich/jak-stosowac-pylek-pszczeli
  3. Wcinaj miód! (b.d.). Pyłek pszczeli. Pobrane 15 grudnia 2021 z https://wcinaj-miod.pl/pylek-pszczeli/
  4. Teska, R. (b.d.). Niesamowite właściwości pyłku pszczelego [Plik video]. Pobrane 15 grudnia 2021 z https://www.youtube.com/watch?v=8YlWMm1aVF0 .
  5. Cegielska, A. (b.d.). Naturalnie – Pyłek pszczeli [Plik video]. Pobrane 15 grudnia 2021 z https://www.youtube.com/watch?v=F2C6XPF3mdo
  6. Wójcik, M. (2020). Pozyskiwanie pyłku pszczelego krok po kroku. Pobrane z https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2020/06/25/pozyskiwanie-pylku-pszczelego-krok-po-kroku/

Najnowsze artykuły