Strona główna Zdrowie Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

autor: Weronika Jarek-Radłowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Miód, pierzga, propolis – to bomby zdrowotne, które podarowały nam pracowite pszczoły. Do prozdrowotnych produktów prosto z ula możemy dodać kolejny. To mleczko pszczele. Jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?

Strona główna Zdrowie Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

Jak powstaje mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół, które mieszczą się w przedniej części ich głów. Zdolne do wytwarzania mleczka pszczelego są młode pszczoły robotnice, a ich najintensywniejszy czas na produkcję mleczka pszczelego przypada między 3. a 6. dniem życia.

Rola mleczka w pszczelej rodzinie jest bardzo ważna. Młoda robotnica początkowo karmi starsze larwy mieszaniną pierzgi, miodu i wody, przy tym sama intensywnie się odżywia. W tym procesie dokarmiania larw wykształcają się u pszczół robotnic gruczoły gardzielowe i wydziela się przez nie mleczko pszczele. Trwa to od 7. do 14. dnia życia pszczoły. Następnie gruczoły te stopniowo zanikają.

Mleczkiem pszczelim odżywiają się także larwy robotnic i trutni przez pierwsze kilka dni życia. Korzysta z niego także matka pszczela, przez niemal cały okres trwania jej życia. Królowa znacznie wydłuża swoje życie dzięki właściwościom mleczka pszczelego.

Propolis – czym jest kit pszczeli?

Mleczko pszczele – właściwości

Mleczko pszczele to jeden z elementów dziedziny nazwanej apiterapią, która polega na leczeniu produktami pszczelimi. Mleczko pszczele charakteryzuje się płynną, gęstą konsystencją. Jego barwa może być kremowa, niebieskobiała, a nawet brudnoszara. Czyste mleczko pszczele ma charakterystyczny, lekko cierpki, kwaśny i nieco ostry smak. Ma też bardzo słaby, ledwo wyczuwalny kwaśny zapach.

Badania nad mleczkiem pszczelim pozwoliły potwierdzić jego cenne właściwości prozdrowotne:

  • mleczko pszczele wykazuje dużą koncentrację cennych witamin z grupy B, A,D i E
  • w skład mleczka pszczelego wchodzą aminokwasy, dzięki czemu jest bogate w białko
  • mleczko pszczele zawiera biotynę i kwas foliowy
  • znajdziemy w nim także makro- i mikroelementy, takie jak: miedź, potas, żelazo, magnez, fosfor, siarka, krzem i cynk
  • mleczko pszczele zawiera substancje lipidowe: kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, fosfolipidy, sterole
  • jest produktem bardzo dobrze przyswajalnym, z dużą wartością odżywczą
  • mleczko pszczele łagodzi objawy wielu chorób i jest wsparciem w ich leczeniu

Jak mleczko pszczele działa na zdrowie?

  • wykazuje działanie antybakteryjne
  • wspomaga odporność organizmu
  • zapobiega odwapnianiu kości po urazach i złamaniach
  • znacznie skraca gojenie się ran, również tych powstałych w wyniku oparzeń
  • przyspiesza proces odbudowy tkanek miękkich
  • sięga się po nie, by wzmocnić koncentrację i poprawić ogólne samopoczucie
  • wspomaga regenerację organizmu po wyczerpaniu fizycznym
  • włącza się je wspomagająco podczas niwelowania oznak chorób na tle nerwowym, bezsenności czy lęków
  • łagodzi objawy menopauzy
  • wspomaga rekonwalescencję po ciężkich chorobach oraz niedokrwistości spowodowanej brakiem żelaza
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego (zapalenie dróg żółciowych, trzustki)
  • korzystnie wpływa na proces przemiany materii
  • wzmacnia układ krwionośny, żyły i jest dobre w przypadku zaburzenia krzepnięcia krwi

Pyłek pszczeli – właściwości, działanie i zastosowanie

Jak stosować mleczko pszczele?

Mleczko pszczele można mieszać z miodem i pić z letnią, przegotowaną (ale nie gorącą) wodą. Mleczko pszczele w miodzie można także prosto ze słoika jeść łyżeczką. Warto jednak zadbać, aby łyżeczka była drewniana, a nie metalowa.

Można także kupić już gotowe mleczko pszczele w postaci tabletek lub mleczko pszczele liofilizowane w formie kapsułek jako suplementy. Pamiętajmy przy tym, że takie naturalne wzmacniacze organizmu jak produkty pochodzenia pszczelego, które są prozdrowotną bombą dla naszych organizmów, działają wspomagająco, a nie zapobiegawczo, i nie należy ich traktować jako lekarstwa.

Źródła:

  1. Wojtacki, M. (1988). Produkty pszczele i przetwory miodowe. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
  2. Wójcik, M. (2020). Pyłek, mleczko, jad, pierzga i propolis – dary natury wytwarzane przez pszczoły. Pobrane z https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2020/01/02/pylek-mleczko-jad-pierzga-i-propolis-dary-natury-wytwarzane-przez-pszczoly/
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły