Czerwone korale zazwyczaj kojarzą się nam z pięknymi dekoracjami, jesiennymi wiankami i bukietami. Okazuje się, że małe owocki można też jeść, a nawet wyciskać z nich sok. Jarzębina jest bogata w witaminę C, ale również witaminy z grupy B oraz K czy E. Na dodatek ma więcej beta-karotenu niż marchewka. Mało kto potrafi jednak ją wykorzystywać. Warto wiedzieć, czy owoce jarzębiny można jeść prosto z drzewa, jak należy je przerobić, żeby nadawały się do spożycia, i jakie właściwości prozdrowotne wykazują. I wreszcie – jak zrobić pyszny, zdrowy sok z jarzębiny!
Spis treści
Jakie właściwości ma jarzębina?
Jarzębinowe kuleczki są skarbnicą wielu witamin, między innymi witaminy C, której w 100-gramowej kiści jarzębin jest tyle, co w małej cytrynie – dlatego sok z jarzębiny jest dobrym środkiem na przeziębienie. Zawarty w niej beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu, wpływa korzystnie na kondycję skóry, zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej, poprawia wzrok. Jarzębina ponadto usprawnia krążenie, działa wzmacniająco, żółciopędnie, moczopędnie, ale też przeciwzapalnie. A że jest łatwo dostępna, warto z jej dobrodziejstw korzystać.
Jak przerobić jarzębinę?
Owoców jarzębiny nie należy jeść prosto z drzewa, ponieważ zawierają kwas parasorbowy, który może wywołać biegunkę, wymioty, ból głowy i inne dolegliwości wynikające z podrażnienia śluzówki układu pokarmowego. Na dodatek surowa jarzębina jest nieco cierpka i gorzkawa. Najpierw trzeba ją przemrozić (przez 2–3 dni), a następnie obgotować. Podczas obróbki cieplnej kwas parasorbowy przekształci się w nieszkodliwy kwas sorbinowy, a owoce staną się bardziej słodkie i delikatne.
Co można zrobić z jarzębiny?
Z owoców jarzębiny można zrobić słodką konfiturę albo wytrawny chutney do mięs, warzyw i serów. Przemrożoną i obgotowaną jarzębinę warto też np. podsmażyć na maśle (np. z dodatkiem cynamonu). Tak przygotowane owoce można też zalać oliwą i przechowywać przez jakiś czas w słoiku. Zarówno sama oliwa, która nabierze specyficznego smaku, jak i zakonserwowane w niej czerwone kuleczki będą idealnym dodatkiem do sałatek i kanapek. Z przemrożonej jarzębiny można zrobimy również lekki kompot, napar albo sok!
Jak zrobić sok z jarzębiny?
Zebrane owoce należy oddzielić od gałązek i włożyć do zamrażalnika na 2–3 dni. Następnie do garnka wlewamy ok. 1 litr wody, dodajemy kilka łyżek cukru, dorzucamy zamrożoną jarzębinę i gotujemy na małym ogniu przez 20–30 minut. Sok można pić od razu po przecedzeniu. Aby zyskać więcej „dobra” z owocków, można je jeszcze przełożyć do sokownika i wycisnąć dodatkowy sok.
Solo albo z dodatkami
Owoce jarzębiny można wzbogacić innymi dodatkami, zwłaszcza gdy nie jesteśmy przyzwyczajeni do jej specyficznego smaku. Do gotujących się owoców jarzębiny warto dorzucić cząstki jabłka albo gruszki. Do filiżanki z sokiem jarzębinowym możemy też dodać kilka kropelek syropu malinowego albo porzeczkowego. Sok z jarzębiny świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty. To będzie prawdziwa witaminowa herbata!