Strona główna Ciąża i poródPrzygotowanie do porodu Wielka piątka, czyli suplementy i witaminy w ciąży

Wielka piątka, czyli suplementy i witaminy w ciąży

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Wiadomo, że w ciąży musimy odżywiać się zdrowo, jeść dużo pełnowartościowych potraw, w tym warzyw, orzechów, ryb, itd. Ale nawet najlepiej zbilansowana dieta przyszłej mamy, może nie zapewnić wystarczającej ilości cennych substancji potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego lekarze oraz dietetycy zalecają mamom oczekującym na narodziny maleństwa rozsądnie przemyślaną i zaplanowaną (najlepiej po indywidualnej konsultacji) suplementację. O to, jakie suplementy i witaminy w ciąży stosować, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka pytamy dietetyczkę Katarzynę Błażejewską Stuhr.

Strona główna Ciąża i poródPrzygotowanie do porodu Wielka piątka, czyli suplementy i witaminy w ciąży
Jakie suplementy w ciąży przyjmować? Jakie witaminy w ciąży i pierwiastki warto włączyć do diety przyszłej mamy? Kobieta w ciąży w wygodnym dresie leży na łóżku i masuje się po brzuchu.

Suplementy i witaminy w ciąży

Oto pięć najważniejszych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka, które znajdziesz w pożywieniu oraz w suplementach diety.

1. Kwas foliowy (witamina B9, folacyna)

Każda kobieta planująca ciążę, powinna suplementować kwas foliowy. Jego odpowiednia zawartość w organizmie mamy, umożliwia prawidłowy podział komórek płodu. Pełni on również ważną funkcję w produkcji komórek krwi, której podczas ciąży przybywa w naszym ciele.

Źródła kwasu foliowego

Folacyna występuje w wielu produktach spożywczych. Mają ją:

  • buraki
  • fasolka
  • ciecierzyca (i inne strączkowe)
  • jarmuż
  • brukselka

Ale nawet pomimo prawidłowo zbilansowanej diety przyszłej mamy, może być jej i tak zbyt mało, by zapewnić prawidłowy rozwój maleństwu.

Suplementy z kwasem foliowym

Dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca przyjmowanie 400 mcg kwasu foliowego na dobę co najmniej na 6 tygodni przed planowanym zajściem w ciążę, a także w ciąży. Podczas karmienia piersią powinno się przyjmować jej jeszcze więcej bo 530 mcg.

6 przepisów Kasi Błażejewskiej-Stuhr dla kobiet w ciąży

2. Kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Jest najważniejszym z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wpływa on na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu, narządu wzroku oraz układu odpornościowego i krwiotwórczego.

Badania dowodzą, że dzieci mam przyjmujących suplementy w ciąży i podczas karmienia piersią z DHA mają lepszy wzrok, wyższe IQ (od rówieśników, których matka nie przyjmowała tego kwasu w suplementach), szybciej rozwijają się ich funkcje psychomotoryczne.

Źródła kwasu DHA

Najlepszym naturalnym źródłem tego cennego składnika są:

  • tłuste ryby morskie: makrela, śledź lub sardynki
  • wodorosty

Jednak ze względu na zanieczyszczenie mórz, a tym samym mięsa ryb, specjaliści nie zalecają zwiększenia ich spożycia w ciąży.

Kwas DHA znajdziemy też w:

Suplementy w ciąży z kwasem DHA

Eksperci zalecają aby kobiety ciężarne spożywały suplementy w ciąży zawierające 200-300 mg kwasu DHA na dobę, a jeśli ich dieta jest uboga w ryby, dawkę tę powinno się zwiększyć do 600 mg dziennie. U przyszłych mam spożywających odpowiednią ilość tego kwasu zmniejsza się ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu oraz depresji poporodowej.

Dieta w ciąży – dlaczego powinnaś jeść tylko ekologiczne produkty? Tłumaczy dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, ginekolog

Suplementy w ciąży - jak zadbać o prawidłowy rozwój dziecka? Zbliżenie na ciężarną kobietę jedzącą sałatkę.

3. Witamina D

Jak dowodzą badania, ze względu na klimat, w jakim żyjemy w Polsce (brak słońca przez dużą część roku), niemal wszyscy mamy niedobory tej cennej witaminy.

Jej zbyt mała ilość we krwi mamy, skutkuje jej niedoborami u maleństwa. Problem ten dotyczy też 60-80 proc noworodków. Tymczasem witamina D jest niezbędna, by układ odpornościowy (mamy i dziecka) działał prawidłowo, kości i zęby były mocne, dzięki jej prawidłowej zawartości w organizmie zmniejsza się też ryzyko wystąpienia alergii i depresji.

Jak dostarczyć sobie witaminę D?

W naturalny sposób możemy sobie dostarczyć witaminę D:

  • przebywając na słońcu – ale opalanie się jest niewskazanie dla kobiet w ciąży
  • jedząc tłuste ryby – niestety ryby są zanieczyszczone
  • żółtka jaj – tylko ekologicznych, pochodzących od kur z wolnego wybiegu
  • jedząc żółty ser – uwaga na dużą ilość soli i tłuszczu

Suplementy z witaminą D

Suplement o odpowiedniej zawartości witaminy D dobiera indywidualnie lekarz (czasami dopiero po wykonaniu badań z krwi oceniających jej zawartość w organizmie).

4. Jod

Kobiety w Polsce cierpią na niedobory tego pierwiastka. Tymczasem jod jest bardzo ważny, ponieważ dzięki niemu tarczyca produkuje odpowiednią ilość hormonów, a co za tym idzie dziecko rozwijające się w łonie mamy oraz po urodzeniu może rozwijać się prawidłowo (rozwój ruchowy oraz psychomotoryczny), zmniejsza się też u niego ryzyko wystąpienia ADHD.

WHO rekomenduje suplementację jodem przez cały okres ciąży – 150 mcg na dobę.

Czego nie jeść w ciąży?

5. Żelazo

Co druga kobieta w ciąży ma niedobory żelaza. Tymczasem organizm przyszłej mamy musi produkować o wiele więcej krwi koniecznej do prawidłowego działania łożyska i rozwoju dziecka. Dlatego zapotrzebowanie na żelazo znacząco wzrasta.

Niedobór żelaza grozi wystąpieniem anemii u kobiety (uczucie stałego zmęczenia, osłabienie, złe samopoczucie) i problemami zdrowotnymi u jej rozwijającego się w łonie maluszka. Do rozwoju anemii przyczynia się też stres i mało urozmaicona dieta.

Źródła żelaza

Dobrymi źródłami żelaza w diecie są:

  • mięso i podroby – najlepiej pochodzące z dobrych źródeł, czyli od zwierząt hodowanych w ekologicznych gospodarstwach, bez podawania antybiotyków
  • kiełki
  • kasza jaglana
  • kasza gryczana
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • karob
  • pokrzywa
  • maliny
  • fasolka
  • brokuły
  • zielone rośliny liściaste
  • bób
  • suszone morele i daktyle
  • orzechy nerkowca
  • pestki dyni
  • migdały

Ważne! Żelazo z pożywienia wchłania się w niewielkim stopniu. Ale możemy zwiększyć jego przyswajalność, włączając do diety produkty bogate w witaminę C (kiszonki, kapusta, papryka, natka pietruszki), B12 i kwas foliowy.

Suplementy z żelazem

Zdrowa kobieta w ciągu doby powinna przyjmować ok. 18 mg żelaza dziennie, kobieta ciężarna 26-27 mcg, a w okresie laktacji 20 mcg.

Więcej informacji znajdziesz w książce Doroty Mirskiej-Królikowskiej „CUDowne 9 miesięcy”, która jest już w sprzedaży na naszym portalu! Zapraszamy do lektury!

Książka pod patronalem Naturalnie o zdrowiu - Cudowne 9 miesięcy.

Podobne artykuły