Siemię lniane – 5 składników cennych dla zdrowia

Prozdrowotne właściwości siemienia i oleju lnianego są znane od wieków. Współczesne badania je potwierdzają i wskazują, jakie wartościowe składniki są za to dobroczynne działanie siemienia lnianego odpowiedzialne.

Siemię lniane - nasiona i olej lniany.

Nasiona lnu, czyli siemię lniane oraz wytłaczany z nich na zimno olej lniany to skarbnica wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Wśród nich znajduje się ok. 40% tłuszczów, wśród których szczególnie cenne dla zdrowia są kwasy omega-3 i omega-6, 30% błonnika pokarmowego, 20% białka, 3-8% minerałów, 3-9% substancji śluzowychPodpowiadamy, dlaczego warto je włączyć do codziennej diety:

  1. Kwasy omega-3 i omega-6 – kwasy tłuszczowe nienasycone wspomagają przemianę materii, pracę mózgu, obniżają zły cholesterol
  2. Minerały i witaminy – m.in. wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk i selen, a także witaminy A, C, D, E i z grupy B
  3. Błonnik – reguluje pracę przewodu pokarmowego, perystaltykę jelit, usuwa toksyny z organizmu i zapewnia uczucie sytości
  4. Śluzy roślinne – składają się z białek i wielocukrów, pod wpływem wody pęcznieją i nawet kilkakrotnie zwiększają swoją objętość zapewniając uczucie sytości
  5. Białko – jest dobrze przyswajalne, pod względem wartości biologicznej porównywalne z nasionami soi

Jakie cenne składniki zawiera siemię lniane?

Przeczytaj też artykuł: Babka płesznik, nasiona chia czy siemię lniane – co wybrać?

26.04.2019
Czekoladka, potem jedna, druga, trzecia. Sernik, tort bezowy… Nie potrafisz się im oprzeć. Ale za chwile słodkich rozkoszy, przychodzi często słono zapłacić. Wiesz, że powinnaś ograniczyć słodycze lub z nich zrezygnować. Ale… nie udaje ci się. Silna wola nie wystarczy, gdy w grę wchodzi uzależnienie od cukru. Na szczęście jest kilka sposobów, by poskromić apetyt na słodycze. Warto […]
25.05.2019
Są pyszne, słodkie, pachnące, zdrowe i… w dodatku mają działanie odchudzające. Jeśli więc marzysz o wspaniałym deserze, który wzmocni twój organizm i pomoże zadbać o linię, sięgnij po ananasa.
26.05.2019
Wszyscy już wiemy, że od stanu naszych jelit, a dokładniej od tego w jakiej kondycji znajdują się bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, zależy odporność, samopoczucie, a nawet nastrój. Aby je odżywić, jedz prebiotyki. Dowiedz się więc, co warto włączyć do menu, żeby twój mikrobiom był silny i zdrowy.
22.05.2018
Najpierw wybieramy pożywienie oczami. Chętnie sięgamy po czerwone, żółte oraz pomarańczowe owoce i warzywa, nieco mniej atrakcyjne wydają się brunatne ziemniaki lub czarna rzepa. Wszystkie jednak są bardzo potrzebne dla zdrowia i utrzymania równowagi w organizmie.
23.11.2018
Spośród  około 200 gatunków występujących na świecie najczęściej uprawiany jest len zwyczajny, zwany także pospolitym. I jedna i druga nazwa  niezbyt pasują do rośliny, która ma tak wiele zalet i dobroczynnych dla człowieka właściwości. Na czym polega wyjątkowość lnu, który przed laty był powszechnie znany i uprawiany, potem nieco zapomniany, a ostatnio znowu doceniany, a […]
08.12.2018
Dobrze sobie uświadomić, że popularna i coraz powszechniej stosowana dieta pięciu przemian w takiej formie, w jakiej jest współcześnie polecana i reklamowana, nie jest pomysłem starożytnych medyków chińskich, lecz czasem bywa wykorzystywana jako „chwyt marketingowy”, cudowny sposób odżywiania się, który ma zapewnić nam zdrowe i długie życie. Z naukami Wschodu ma tyle wspólnego, że oparta […]