Strona główna Polecane Kasza jaglana – właściwości i przepisy
Strona główna Polecane Kasza jaglana – właściwości i przepisy

Kasza jaglana – właściwości i przepisy

autor: Agnieszka Żelazko

Kasza jaglana wzmacnia nie tylko osłabiony, ale też wychłodzony organizm. Na dodatek jest zasadotwórcza, co pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Lekkostrawna, bardzo dobrze przyswajalna, nie zawierająca glutenu jest polecana osobom, które chorują na celiakie lub są na diecie bezglutenowej. Można ją serwować na śniadanie, dodawać do wszelakich koktajli, ciast i ciasteczek. Idealnie pasuje do zup, zapiekanek i pulpetów. Kasza jaglana powinna być królową w naszej kuchni bez względu na porę roku.

 Kiedyś nazywano ją jagłami lub krupem i dodawano najczęściej do krupniku. Popularny był też kleik z kaszy jaglanej podawany osobom chorym i osłabionym. Miał zbawienny wpływ nie tylko na żołądek, ale pomagał również odkwasić organizm i miał właściwości antywirusowe. Zmniejszał stan zapalny błony śluzowej i wysuszał nadmiar wydzieliny w przypadku kataru. Ze względu na dużą ilość antyoksydantów – neutralizował też wolne rodniki.

Dziś kasza jaglana serwowana jest w przeróżnych odsłonach, od dań słodkich po mocno wytrawne. Leczniczy kleik na przeziębienie i inne dolegliwości powinien wrócić jednak do łask.

Kasza jaglana – kulinarny kameleon

Kaszę jaglaną można byłoby nazwać kulinarnym kameleonem. Już na etapie gotowania/przetwarzania warto doprawić ją miodem, cukrem, mlekiem, cynamonem, kurkumą, curry lub innymi składnikami, które zadecydują o finalnym smaku.

Kasza jaglana idealnie nadaje się do deserów, a przy długim miksowaniu daje konsystencję lepkiego puddingu. Świetnie pasuje do omletów, włoskiej frittaty, czy pikantnych zapiekanek. Może być „wypełniaczem” pulpetów i pierogów. Dobrze pasuje też do dań jednogarnkowych, choć warto pamiętać, by dodawać ją na samym końcu, bo lubi się rozgotowywać.

Kasza jaglana – jak zniwelować goryczkę?

Podczas kuchennych szaleństw wato pamiętać, że przed obróbką trzeba wykonać kilka czynności, które usuną posmak goryczki z kaszy jaglanej. W tym celu najczęściej przelewa się ją zimną wodą, a następnie wrzątkiem lub praży (na sucho) na patelni lub w piekarniku.

Właściwości kaszy jaglanej

W jagle znajdziemy mnóstwo antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki. To niejedyne składniki odżywcze, na które warto zwrócić uwagę. Na odnotowanie zasługuje pokaźna dawka witaminy E oraz lecytyny (które wpływają korzystnie na pamięć oraz poprawiają koncentrację) oraz witamin z grupy B (ryboflawiny, pirydoksyny oraz kwasu pantotenowego).

Kasza jaglana zawiera też:

Jaglanka jest też skarbnicą krzemu, którego próżno szukać w innych produktach spożywczych. Zapobiega on odwapnianiu kości i wpływa na ich mineralizację. Jest też zbawienny dla stawów, dlatego często poleca się go osobom po urazach związanych z układem kostnym.

Ten pierwiastek zapobiega też odkładaniu się cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, a co więcej – powoduje, że włosy, paznokcie i skóra stają się piękniejsze, zdrowsze, bardziej lśniące. Poprawia też przemianę materii. Mimo, że ma dość wysoki indeks glikemiczny jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.

6 polskich superfoods, o których nie miałaś pojęcia!

Kasza jaglana – przepisy

1. Ricotta zapiekana z kaszą jaglaną i tymiankiem, polana solonym miodem

Zapiekana ricotta jest jednym z moich ulubionych dań. Może być serwowana w wersji wytrawnej np. z parmezanem, czosnkiem, rozmarynem i dużą ilością masła. Ja jednak wolę wariację na słodko, z kaszą jaglaną, cynamonem, odrobiną prażonego jabłka i tymiankiem. Idealnym uzupełnieniem jest delikatnie solony miód, który świetnie pasuje m.in. do przeróżnych serów.

Składniki:

  • 300-400 g serka ricotta
  • 2 łyżki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 jabłko
  • Szczypta cynamonu
  • Pół łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • Szczypta soli
  • Świeży tymianek
  • Odrobina oliwy
Ricotta zapiekana z kaszą jaglaną i tymiankiem. Przepisy z kaszą jaglaną Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłucz pod zimną wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem (to zlikwiduje posmak goryczki). Kaszę ugotuj do miękkości w lekko słodkiej wodzie. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, zetrzyj na tarce (grube oczka), a następnie posyp cukrem. Podduś na połowie masła (resztę zostaw do wysmarowania naczynia żaroodpornego), a następnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i dopraw cynamonem. Naczynie żaroodporne wysmaruj mieszanką masła i oliwy.

Pamiętaj, by wysmarować naczynie najpierw masłem, a później oliwą (ona sprawi, że masło nie będzie się przypalać).

W naczyniu ułóż serek ricotta, na górę daj kaszę z jabłkiem, delikatnie przemieszaj. Posyp świeżym tymiankiem. Zapiekaj w temp. 150 stopni przez 10-15 min. Na małej patelni lub w garnuszku połącz łyżkę miodu i łyżkę wody. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Dodaj szczyptę soli i mieszaj dopóki miód nie zgęstnieje. Polej nim ricottę.

2. Frittata curry z kaszą jaglaną, cebulą i rukolą

Przepyszna, bardzo aromatyczna i puszysta frittata z dodatkiem kaszy jaglanej, czarnych oliwek, cebuli i zieleniny. Frittata to włoski przysmak, który jest nieco podobny nieco do omletu. Różnica jest taka, że do jajek nie dodaje się mleka. Frittata z kaszą jaglaną jest dużo bardziej puszysta niż zwykła, a jeśli smażymy ją na bardzo małym ogniu i pod przykryciem – nie trzeba jej przewracać, a to oznacza, że można na górze ułożyć mnóstwo dodatków.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • Garść rukoli
  • Kilka czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki curry
  • Szczypta młotkowanej kolendry
  • Pieprz i sól do smaku
Frittata z kaszą jaglaną, oliwkami i cebulą. Kasza jaglana - przepisy Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Jajka roztrzep widelcem, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, curry, sól i pieprz. Wymieszaj energicznie, by wytworzyć trochę bąbelków powietrza. Na patelni rozpuść masło, wylej masę jajeczną, dodaj pokrojoną cebulę, rukolę i oliwki. Posyp całość młotkowaną kolendrą i pieprzem. Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec smażenia zdejmij pokrywkę, by frittata „nie zapociła się”.

3. Bajaderki z kaszy jaglanej

Mięciutkie kuleczki naszpikowane bakaliami i wiórkami kokosowymi. Delikatne, słodzone miodem, z dodatkiem kakao. Typowy przykład zdrowego deseru, którym można cieszyć się bez umiaru. 

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (można pominąć)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Dowolna granola (np. mieszanka orzechów, rodzynek, siemienia lnianego, płatków kokosowych itd.)
Bajaderki z kaszy jaglanej. Kasza jaglana - przepisy Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Do wody, w której będziesz gotować kaszę dodaj łyżeczkę cukru. Możesz dodać też mleko kokosowe, choć nie jest to konieczne.

Ugotowaną kaszę odcedź, a następnie odstaw do wystygnięcia (powinna stężeć tak, by można było ją kroić nożem). Dodaj do niej kakao, miód i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj a następnie formuj małe kuleczki i obtaczaj je w granoli. Bajaderki układaj na talerzu, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia.

Najnowsze artykuły