4 powody, dla których warto jeść maliny

Świeże maliny prosto z krzaka, aromatyczne musy, rozgrzewające soki… Jest wiele sposobów (i jeszcze więcej powodów), by wzbogacić dietę o te superzdrowe owoce.
Maliny - są super zdrowe, ale uwaga na fruktozę!

Maliny to owoce niemal idealne. Różne ich gatunki dojrzewają przez całe lato – od końca czerwca aż do początku października. Mają zaledwie 54 kcal w 100 g, za to są bogate w błonnik, witaminy (A, B,C, E), składniki mineralne (m.in. wapń, potas, żelazo, selen) i kwasy organiczne. W sezonie warto jeść codziennie co najmniej szklankę świeżych owoców, a na zimę przygotować z nich pyszne i zdrowe przetwory.

A oto cztery najważniejsze substancje, którym maliny zawdzięczają swą moc:

1. Kwas elagowy

Ten kwas, występujący w niektórych owocach i orzechach ma wiele właściwości leczniczych. Jedną z nich jest działanie antyrakowe. Kwas elagowy usuwa z organizmu wolne rodniki oraz dezaktywuje inne czynniki rakotwórcze. Przeciwdziała mutacjom odpowiedzialnym za rakowacenie komórek. Badania in vitro sugerują, że duże jego stężenie w organizmie ludzkim może hamować rozwój nowotworów piersi, okrężnicy, prostaty i wątroby.

Substancja ta hamuje również produkcję enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów i pośrednio spowalnia ich wchłanianie. Może więc wspomagać leczenie cukrzycy typu 2.

Właściwości kwasu elagowego wykorzystuje się również w kosmetyce – olej z pestek malin jest częstym składnikiem balsamów przeciwsłonecznych ze względu na swoje właściwości fotoochronne i przeciwzmarszczkowe. Sprawdza się też w leczeniu blizn, m.in. po trądziku. Maliny (zwłaszcza ich pestki) są jednym z najbogatszych źródeł kwasu elagowego – mają go niemal 3 razy więcej niż truskawki.

Ważne! Ilość kwasu elagowego zmniejsza się wraz z dojrzewaniem owoców. Przejrzałe maliny mają go najmniej. Niestety, również mrożenie znacznie zmniejsza ilość tej substancji w owocach. Jeśli więc chcesz dostarczyć sobie tej cennej substancji, jedz jak najświeższe, nieprzetworzone owoce.

2. Keton malinowy

Odkryto, że związek odpowiedzialny za wspaniały zapach malin zmniejsza odkładanie się tłuszczu z pożywienia w adipocytach (komórkach tłuszczowych) oraz przyspiesza jego metabolizm. Różne firmy zaczęły nawet produkcję suplementów z ketonem malinowym. Ponieważ nie ma na razie poważnych badań, potwierdzających ich skuteczność, lepiej jednak polegać na właściwościach świeżych owoców, dodając je np. do dietetycznych koktajli.

3. Polifenole

Te silne antyoksydanty wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, a także mają właściwości przeciwzapalne. Zapobiegają utlenianiu “złego” cholesterolu (proces ten prowadzi do odkładania się blaszki miażdżycowej i zwężenia światła naczyń krwionośnych), dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu.

Ważne! Świeże maliny (najlepiej prosto z krzaka) zawierają największą ilość tych cennych substancji. Stosunkowo dużo zachowują też krótko ogrzewane przetwory, nalewki oraz owoce mrożone. Z kolei łączenie malin z tłuszczem (np. śmietaną czy oliwą w sosach) znacząco zmniejsza zawartość polifenoli).

4. Kwas salicylowy 

Ta “naturalna aspiryna” ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia. Zmniejsza też krzepliwość krwi, minimalizując ryzyko zawału serca.

Rozcieńczony w ciepłej wodzie sok malinowy działa napotnie i lekko wykrztuśnie. Warto go łączyć z naparem z lipy, bo oba środki potęgują swoje działanie.

Kwas salicylowy ma silne działanie złuszczające i zewnętrznie stosowany jest m.in. w leczeniu trądziku. Maseczka z malin stosowana 1-2 razy w tygodniu wygładza i rozjaśnia cerę.

Ważne! Salicylany mogą uczulać.

Przepisy na przetwory z malin

– Sok z malin bez gotowania

Składniki:

  • 2 kg malin
  • 1 kg cukru

Owoce opłucz i osącz na sicie. Wsypuj do dużego słoja warstwami: raz maliny, raz cukier. Przykryj słój gazą i odstaw w nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu, dokładnie odciśnij sok i przelej do wygotowanych butelek. Szczelnie zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Owoce możesz wykorzystać do zrobienia nalewki lub przełożenia ciasta.

W celach leczniczych pij 3 razy dziennie po 2 łyżki soku rozcieńczone wodą lub naparem z lipy (łyżka ziół na szklankę wrzątku).

– Odchudzający koktajl

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jogurtu lub maślanki
  • pół banana
  • 1 łyżka płatków owsianych lub mielonego siemienia lnianego

Maliny opłucz i osącz, banan pokrój na kawałki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i pij od razu. Porcja koktajlu to idealne drugie śniadanie.

– Sos malinowy do sałatek

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Owoce opłucz i osącz. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Sos pasuje do sałaty, rukoli, szpinaku, zwłaszcza z dodatkiem sera typu feta lub pieczonej piersi z kurczaka.

Sprawdź też przepisy na letnie koktajle z owoców sezonowych.

27.05.2019
Nic na to nie poradzisz – dzieci po prostu kochają słodkości. Zresztą i my, dorośli nie wyobrażamy sobie porannej kawy bez pysznego co nieco. Zamiast walczyć z tą słabością, przygotujcie dla całej rodziny deser, który będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Oto propozycje na zdrowe desery, które szczególnie spodobają się zapracowanym pod koniec roku […]
24.05.2019
Zielenina rządzi na naszych stołach. Świeża natka, rukola, jarmuż czy szpinak świetnie sprawdzą się jako podstawa zielonych koktajli. Super detoks, moc energii,  a przede wszystkim zdrowie gwarantowane! Sprawdź nasze przepisy na idealny zielony koktajl.
31.05.2019
Poznaj 6 produktów żywnościowych, które wzmacniają serce, obniżają ciśnienie i zapobiegają zawałom. Wszystkie mają potwierdzone naukowo właściwości, dlatego warto włączyć je na stałe do swojego jadłospisu.
01.08.2019
Duże strąki, duże nasiona i jeszcze większe możliwości. Moc witamin i minerałów bezcennych zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców, dbających o linię, przyszłych mam i kobiet dojrzałych. Nic tylko dać sobie bobu… na talerz. Naprawdę warto!
30.11.2018
Smog nie jest nowym zjawiskiem. Od lat grasował na południu Polski, męczył ludzi w Krakowie, teraz zadomowił się w Warszawie i wielu małych miejscowościach. Walka z nim jest trudna, a zagrożenia dla zdrowia – realne. Rozmawiamy o nich z alergologiem, dr. n.med. Piotrem Dąbrowieckim.
26.06.2019
Chętnie przesiadamy się z samochodów na rowery, szczególnie gdy na dworze robi się ciepło. Jeździmy nimi rekreacyjnie, ale także do pracy czy po zakupy. Starsze dzieci same pedałują do szkoły, młodsze wozimy w fotelikach lub przyczepkach. Podpowiadamy co zrobić, aby jazda z dzićmi była nie tylko przyjemna, ale także bezpieczna. Konsultacja, fizjoterapeuta Kamil Góra z […]