4 powody, dla których warto jeść maliny

Świeże maliny prosto z krzaka, aromatyczne musy, rozgrzewające soki… Jest wiele sposobów (i jeszcze więcej powodów), by wzbogacić dietę o te superzdrowe owoce.
Maliny - są super zdrowe, ale uwaga na fruktozę!

Maliny to owoce niemal idealne. Różne ich gatunki dojrzewają przez całe lato – od końca czerwca aż do początku października. Mają zaledwie 54 kcal w 100 g, za to są bogate w błonnik, witaminy (A, B,C, E), składniki mineralne (m.in. wapń, potas, żelazo, selen) i kwasy organiczne. W sezonie warto jeść codziennie co najmniej szklankę świeżych owoców, a na zimę przygotować z nich pyszne i zdrowe przetwory.

A oto cztery najważniejsze substancje, którym maliny zawdzięczają swą moc:

1. Kwas elagowy

Ten kwas, występujący w niektórych owocach i orzechach ma wiele właściwości leczniczych. Jedną z nich jest działanie antyrakowe. Kwas elagowy usuwa z organizmu wolne rodniki oraz dezaktywuje inne czynniki rakotwórcze. Przeciwdziała mutacjom odpowiedzialnym za rakowacenie komórek. Badania in vitro sugerują, że duże jego stężenie w organizmie ludzkim może hamować rozwój nowotworów piersi, okrężnicy, prostaty i wątroby.

Substancja ta hamuje również produkcję enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów i pośrednio spowalnia ich wchłanianie. Może więc wspomagać leczenie cukrzycy typu 2.

Właściwości kwasu elagowego wykorzystuje się również w kosmetyce – olej z pestek malin jest częstym składnikiem balsamów przeciwsłonecznych ze względu na swoje właściwości fotoochronne i przeciwzmarszczkowe. Sprawdza się też w leczeniu blizn, m.in. po trądziku. Maliny (zwłaszcza ich pestki) są jednym z najbogatszych źródeł kwasu elagowego – mają go niemal 3 razy więcej niż truskawki.

Ważne! Ilość kwasu elagowego zmniejsza się wraz z dojrzewaniem owoców. Przejrzałe maliny mają go najmniej. Niestety, również mrożenie znacznie zmniejsza ilość tej substancji w owocach. Jeśli więc chcesz dostarczyć sobie tej cennej substancji, jedz jak najświeższe, nieprzetworzone owoce.

2. Keton malinowy

Odkryto, że związek odpowiedzialny za wspaniały zapach malin zmniejsza odkładanie się tłuszczu z pożywienia w adipocytach (komórkach tłuszczowych) oraz przyspiesza jego metabolizm. Różne firmy zaczęły nawet produkcję suplementów z ketonem malinowym. Ponieważ nie ma na razie poważnych badań, potwierdzających ich skuteczność, lepiej jednak polegać na właściwościach świeżych owoców, dodając je np. do dietetycznych koktajli.

3. Polifenole

Te silne antyoksydanty wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, a także mają właściwości przeciwzapalne. Zapobiegają utlenianiu “złego” cholesterolu (proces ten prowadzi do odkładania się blaszki miażdżycowej i zwężenia światła naczyń krwionośnych), dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu.

Ważne! Świeże maliny (najlepiej prosto z krzaka) zawierają największą ilość tych cennych substancji. Stosunkowo dużo zachowują też krótko ogrzewane przetwory, nalewki oraz owoce mrożone. Z kolei łączenie malin z tłuszczem (np. śmietaną czy oliwą w sosach) znacząco zmniejsza zawartość polifenoli).

4. Kwas salicylowy 

Ta “naturalna aspiryna” ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia. Zmniejsza też krzepliwość krwi, minimalizując ryzyko zawału serca.

Rozcieńczony w ciepłej wodzie sok malinowy działa napotnie i lekko wykrztuśnie. Warto go łączyć z naparem z lipy, bo oba środki potęgują swoje działanie.

Kwas salicylowy ma silne działanie złuszczające i zewnętrznie stosowany jest m.in. w leczeniu trądziku. Maseczka z malin stosowana 1-2 razy w tygodniu wygładza i rozjaśnia cerę.

Ważne! Salicylany mogą uczulać.

Przepisy na przetwory z malin

– Sok z malin bez gotowania

Składniki:

  • 2 kg malin
  • 1 kg cukru

Owoce opłucz i osącz na sicie. Wsypuj do dużego słoja warstwami: raz maliny, raz cukier. Przykryj słój gazą i odstaw w nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu, dokładnie odciśnij sok i przelej do wygotowanych butelek. Szczelnie zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Owoce możesz wykorzystać do zrobienia nalewki lub przełożenia ciasta.

W celach leczniczych pij 3 razy dziennie po 2 łyżki soku rozcieńczone wodą lub naparem z lipy (łyżka ziół na szklankę wrzątku).

– Odchudzający koktajl

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jogurtu lub maślanki
  • pół banana
  • 1 łyżka płatków owsianych lub mielonego siemienia lnianego

Maliny opłucz i osącz, banan pokrój na kawałki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i pij od razu. Porcja koktajlu to idealne drugie śniadanie.

– Sos malinowy do sałatek

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Owoce opłucz i osącz. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Sos pasuje do sałaty, rukoli, szpinaku, zwłaszcza z dodatkiem sera typu feta lub pieczonej piersi z kurczaka.

Sprawdź też przepisy na letnie koktajle z owoców sezonowych.

30.07.2019
Spotkasz go na urwistych nadmorskich wydmach, żwirowych brzegach rzek i w piaszczystej glebie na brzegach lasów. Warunki, w jakich lubi rosnąć rokitnik odzwierciedlają jego naturę – jest to krzew silny i odporny. Warto wykorzystać te właściwości, by wzmocnić swój organizm. Konsultacja: dr n. farm. Jerzy Jambor.
01.08.2019
Duże strąki, duże nasiona i jeszcze większe możliwości. Moc witamin i minerałów bezcennych zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców, dbających o linię, przyszłych mam i kobiet dojrzałych. Nic tylko dać sobie bobu… na talerz. Naprawdę warto!
13.09.2019
Niektóre owoce i warzywa są wyjątkowo mocno przesycone pestycydami czyli chemicznymi środkami (owado-, grzybo- i bakteriobójczymi) stosowanymi podczas upraw na masową skalę. Owszem, dzięki działaniu chemii mamy na talerzu idealne marchewki czy brzoskwinie, ale wraz z nimi zjadamy mnóstwo szkodliwych substancji. Sprawdź, które warzywa i owoce są szczególnie niebezpieczne – te koniecznie kupuj tylko w […]
29.08.2018
Jesteś ciągle zmęczona, brak ci energii. Albo zaczęły wypadać ci włosy, i nie wiesz czemu. Lub czujesz się OK, ale chcesz mieć pewność, że żadna choroba nie rozwija ci się w środku. Dziś możesz to łatwo sprawdzić, i jeśli trzeba naprawić. Pomoże ci w tym mikroodżywianie. O tej nowej dziedzinie nauki, łączącej elementy dietetyki, medycyny i […]
20.09.2018
Od tego, ile mamy selenu we krwi, zależy nie tylko wygląd naszej skóry i paznokci czy męska płodność. Polscy naukowcy udowodnili także zależność rokowania w chorobie nowotworowej. Warto by sprawdzić u siebie poziom tego pierwiastka, bo można go skutecznie wyrównać.
04.01.2019
Codziennie starasz się dbać o zdrowie: stosujesz prawidłową dietę, co najmniej pół godziny przeznaczasz na aktywność fizyczną, nie palisz papierosów, a wieczorem pamiętasz o relaksie i rozładowaniu stresu. To wspaniale! Jednak, jak wynika z rozmów z lekarzami, wielu osobom do pełni szczęścia (i zdrowia) brakuje jednego ważnego elementu – badań profilaktycznych.