Strona główna Ciąża i poródDolegliwości w ciąży Dieta w ciąży – co najlepiej jeść?
Strona główna Ciąża i poródDolegliwości w ciąży Dieta w ciąży – co najlepiej jeść?

Dieta w ciąży – co najlepiej jeść?

autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Dieta w ciąży jest niezwykle ważna, bo od tego co jesz zależy twoje samopoczucie. Jeśli masz problemy z niskim poziomem żelaza, dokuczają ci mdłości, jesteś poddenerwowana, wypróbuj 5 sprawdzonych przepisów dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr. Więcej przepisów Kasi oraz porad dietetycznych (i nie  tylko!) dla przyszłych mam znajdziecie w książce „CUDowne 9 miesięcy” Doroty Mirskiej-Królikowskiej.

1. Imbirowe ciasteczka na poranne mdłości

Zdrowa przekąska do chrupania pomaga na poranna mdłości. Warto zawsze mieć przy łóżku i zjeść kilka o poranku, gdy dokuczają mdłości.

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 5 daktyli
  • łyżka startego imbiru
  • 2 krople ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Dieta w ciąży - ciasteczka imbirowe na poranne mdłości.

Jak to zrobić?

Suszone daktyle zalej ¼ szklanki wrzątku, gdy zmiękną zmiksuj je lub rozgnieć widelcem. Pozostałe pół szklanki wlej do płatków owsianych. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Uformuj z nich płaskie ciasteczka (inaczej będą w środku wilgotne), ułóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (poznasz po tym, że są dobre gdy zaczną brązowieć).

2. Koktajl z bananem, kakao i fasolą – uspokaja i reguluje ciśnienie

Działa uspokajająco: zarówno fasola, banan jak i kakao zawierają składniki o właściwościach relaksacyjnych (np. tryptofan). Dostarczają nam dużo potasu i magnezu, regulują ciśnienie krwi.  To również smaczny deser!

Składniki:

  • 100 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 100 ml mleka roślinnego (np. owsianego lub migdałowego)
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ mango (opcjonalnie)

Dieta w ciąży - koktajl z bananem, kakao i fasolą.

Jak to zrobić?

Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!

3. Silny koktajl – bogactwo żelaza i witaminy C

Pyszny koktajl dla wszystkich mam, które mają w ciąży problemy z anemią. Witamina C pomaga w szybszym przyswajaniu żelaza.

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 cm imbiru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • szklanka wody (opcjonalnie)

Co jeść w ciąży - koktajl z buraka i marchewki.

Jak to zrobić?

Wyciśnij sok ze wszystkich składników, lub zblenduj je z dodatkiem szklanki wody.

4. Śledzie w oleju lnianym – bomba omega-3

Składniki:

  • 300 g matiasów śledziowych (wybieraj te bez dodatków, ewentualnie z oleju. Jeżeli są solone, dobrze je opłucz, bo nadmiar sodu może być dla Ciebie szkodliwy)
  • 100 ml oleju lnianego
  • 2 spore cebule
  • szczypta curry

Dieta w ciąży - śledzie w oleju lnianym.

Jak to zrobić?

Śledzie pokrój na mniejsze paski, cebulę w piórka. Wkładaj je na przemian do słoika. Na wierzch posyp curry i zalej olejem lnianym. Przed jedzeniem najlepiej odczekać przynajmniej dobę.

5. Sałatka z brokułem, batatem i fetą – źródło wapnia

Składniki:

  • ½ brokuła
  • 1 mały pieczony batat
  • 1 mały pieczony burak
  • 3 łyżki fety
  • 2 łyżki pestek dyni
  • ½ awokado
  • łyżka octu balsamicznego
  • kilka gałązek kolendry

Dieta w ciąży - sałatka z brokułami.

Jak to zrobić?

Buraka i batata najlepiej upiec w piekarniku, gdy pieczesz coś innego. Zajmie to około 20-30 minut w 180 stopniach. Brokuła ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pieczone warzywa, awokado i fetę pokrój w grubą kostkę, brokuła podziel na różyczki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, posyp siekaną kolendrą.

6. Kasza gryczana z warzywami – mnóstwo magnezu

Składniki:

  • ½ kubka kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy, cieciorki lub groszku
  • garść szpinaku lub jarmużu
  • garść pestek słonecznika
  • natka pietruszki do posypania

Dieta w ciąży - kasza z warzywami.

Jak to zrobić?

Kaszę ugotuj w szklance lekko osolonej wody. Jeżeli lubisz kaszę prażoną, wsyp ją na suche dno garnka, praż ok. 2 minut mieszając, następnie zalej wodą. Na suchą patelnię wsyp pestki słonecznika, upraż chwilę i przesyp do miseczki. Na patelnie wlej oliwę lub olej rzepakowy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili pokrojone pieczarki i cukinię. Na koniec wrzuć zielone liście, lekko przesmaż i po minucie zdejmij patelnię z kuchenki. Na talerzu wymieszaj kaszę z warzywami, posyp pestkami słonecznika i siekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów Kasi oraz porad dietetycznych dla przyszłych mam znajdziecie w książce Doroty Mirskiej-Królikowskiej „CUDowne 9 miesięcy”. Zapraszamy do lektury!

Książka pod patronalem Naturalnie o zdrowiu - Cudowne 9 miesięcy.

Najnowsze artykuły