Dieta w ciąży – co najlepiej jeść?

Dieta w ciąży jest niezwykle ważna, bo od tego co jesz zależy twoje samopoczucie. Jeśli masz problemy z niskim poziomem żelaza, dokuczają ci mdłości, jesteś poddenerwowana, wypróbuj 5 sprawdzonych przepisów dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr. Więcej przepisów Kasi oraz porad dietetycznych (i nie  tylko!) dla przyszłych mam znajdziecie w książce „CUDowne 9 miesięcy”, która ukaże się wiosną. Już dzisiaj zapraszamy do lektury!
Dieta w ciąży - co najlepiej jeść?

1. Imbirowe ciasteczka – pomagają na poranne mdłości

Zdrowa przekąska do chrupania. Warto zawsze mieć przy łóżku i zjeść kilka o poranku gdy dokuczają mdłości.

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 5 daktyli
  • łyżka startego imbiru
  • 2 krople ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Dieta w ciąży - ciasteczka imbirowe.

Jak to zrobić?

Suszone daktyle zalej ¼ szklanki wrzątku, gdy zmiękną zmiksuj je lub rozgnieć widelcem. Pozostałe pół szklanki wlej do płatków owsianych. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Uformuj z nich płaskie ciasteczka (inaczej będą w środku wilgotne), ułóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (poznasz po tym, że są dobre gdy zaczną brązowieć).

2. Koktajl z bananem, kakao i fasolą – uspokaja, reguluje ciśnienie

Działa uspokajająco: zarówno fasola, banan jak i kakao zawierają składniki o właściwościach relaksacyjnych (np. tryptofan). Dostarczają nam dużo potasu i magnezu, regulują ciśnienie krwi.  To również smaczny deser!

Składniki:

  • 100 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 100 ml mleka roślinnego (np. owsianego lub migdałowego)
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ mango (opcjonalnie)

Dieta w ciąży - koktajl z bananem, kakao i fasolą.

Jak to zrobić?

Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe!

3. Silny koktajl – bogactwo żelaza i witaminy C

Pyszny koktajl dla wszystkich mam, które mają w ciąży problemy z anemią. Witamina C pomaga w szybszym przyswajaniu żelaza.

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 cm imbiru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • szklanka wody (opcjonalnie)

Dieta w ciąży - koktajl z buraka i marchewki.

Jak to zrobić?

Wyciśnij sok ze wszystkich składników, lub zblenduj je z dodatkiem szklanki wody.

4. Śledzie w oleju lnianym – bomba omega-3

Składniki:

  • 300 g matisów śledziowych (wybieraj te bez dodatków, ewentualnie z oleju. Jeżeli są solone, dobrze je opłucz, bo nadmiar sodu może być dla Ciebie szkodliwy)
  • 100 ml oleju lnianego
  • 2 spore cebule
  • szczypta curry

Dieta w ciąży - śledzie w oleju lnianym.

Jak to zrobić?

Śledzie pokrój na mniejsze paski, cebulę w piórka. Wkładaj je na przemian do słoika. Na wierzch posyp curry i zalej olejem lnianym. Przed jedzeniem najlepiej odczekać przynajmniej dobę.

5. Sałatka z brokułem, batatem i fetą – świetne źródło wapnia

Składniki:

  • ½ brokuła
  • 1 mały pieczony batat
  • 1 mały pieczony burak
  • 3 łyżki fety
  • 2 łyżki pestek dyni
  • ½ awokado
  • łyżka octu balsamicznego
  • kilka gałązek kolendry

Dieta w ciąży - sałatka z brokułami.

Jak to zrobić?

Buraka i batata najlepiej upiec w piekarniku, gdy pieczesz coś innego. Zajmie to około 20-30 minut w 180 stopniach. Brokuła ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pieczone warzywa, awokado i fetę pokrój w grubą kostkę, brokuła podziel na różyczki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, posyp siekaną kolendrą.

6. Kasza gryczana z warzywami – mnóstwo magnezu

Składniki:

  • ½ kubka kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy, cieciorki lub groszku
  • garść szpinaku lub jarmużu
  • garść pestek słonecznika
  • natka pietruszki do posypania

Dieta w ciąży - kasza z warzywami.

Jak to zrobić?

Kaszę ugotuj w szklance lekko osolonej wody. Jeżeli lubisz kaszę prażoną, wsyp ją na suche dno garnka, praż ok. 2 minut mieszając, następnie zalej wodą. Na suchą patelnię wsyp pestki słonecznika, upraż chwilę i przesyp do miseczki. Na patelnie wlej oliwę lub olej rzepakowy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili pokrojone pieczarki i cukinię. Na koniec wrzuć zielone liście, lekko przesmaż i po minucie zdejmij patelnię z kuchenki. Na talerzu wymieszaj kaszę z warzywami, posyp pestkami słonecznika i siekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów Kasi oraz porad dietetycznych dla przyszłych mam znajdziecie w książce „CUDowne 9 miesięcy”, która ukaże się wiosną. Zapraszamy do lektury!

Książka pod patronalem Naturalnie o zdrowiu - Cudowne 9 miesięcy.

01.03.2019
Wiadomo, że w ciąży musimy odżywiać się zdrowo, jeść dużo pełnowartościowych potraw, w tym warzyw, orzechów, ryb, itd. Ale nawet najlepiej zbilansowana dieta przyszłej mamy, może nie zapewnić wystarczającej ilości cennych substancji potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego lekarze oraz dietetycy zalecają mamom oczekującym na narodziny maleństwa rozsądnie przemyślaną i zaplanowaną (najlepiej po indywidualnej konsultacji) […]
21.05.2019
W ciąży cieszyłaś się piękną, bujną fryzurą, a 2-3 miesiące po urodzeniu malucha codziennie znajdujesz na szczotce garść włosów. Spokojnie, to minie! Jest nawet specjalne określenie na wypadanie włosów po porodzie – łysienie poporodowe. Brzmi nieprzyjemnie, ale na szczęście żadna młoda mama nie ma potem na głowie pustych miejsc, a jej fryzura szybko wraca do normy. […]
21.03.2019
Skóra kobiety w ciąży pod wpływem zwiększonej produkcji estrogenów w organizmie staje się bardziej wrażliwa, podatna na podrażnienia, czasami cera z suchej zmienia rodzaj na tłustą (lub odwrotnie), pojawiają się wypryski. Jak więc ją pielęgnować bezpiecznie? Mówi Joanna Hołuj właścicielka manufaktury IOSSI produkującej kosmetyki naturalne. Cały wywiad z Joanną przeczytacie w książce „CUDowne 9 miesięcy”, […]
14.01.2019
W niektórych przypadkach konwencjonalne antybiotyki można zastąpić naturalnymi środkami – przyprawami i ziołami. Wiele łatwo dostępnych roślin ma działanie antybakteryjne, a przy tym są łagodniejsze niż leki i nie powodują niepożądanych skutków ubocznych. Co ważne – bakterie nie są odporne na ich działanie! Pisze o tym Claudia Ritter, autorka książki „Naturalne antybiotyki”, która właśnie ukazała się […]
06.05.2019
Każdego dnia musisz uporać się z nadmiarem obowiązków, które cię przytłaczają; ciągle ktoś chce czegoś od ciebie, a wieczorem wręcz padasz ze zmęczenia… Czasem odechciewa ci się wszystkiego i najchętniej zaszyłabyś się w jakiejś samotni. Być może to właśnie Sepia officinalis jest lekiem dla ciebie.
06.10.2018
Miód poprawia odporność, wzmacnia serce, łagodzi kaszel. Może również przyspieszać gojenie się ran i ujędrniać cerę. Poznaj wszystkie zalety miodu. Sprawdź, na co pomagają różne rodzaje miodu i kto powinien go unikać.