Strona główna Najnowsze artykuły Uczta w środku lasu. Rozkosz dla ciała i ducha
Strona główna Najnowsze artykuły Uczta w środku lasu. Rozkosz dla ciała i ducha

Uczta w środku lasu. Rozkosz dla ciała i ducha

autor: Agnieszka Żelazko

Leśne uczty i przyjęcia, które od lat podbijają Stany Zjednoczone czy Kanadę, powoli rozkręcają się również w Polsce. Pięknie przybrane stoły zlokalizowane w samym środku lasu zachęcają, by przysiąść na chwilę i zapomnieć o zgiełku miasta, korkach, hałasach i smogu. Dookoła tylko zieleń, silny zapach świerków, sosen, ziół, roślin i promienie słońca przebijające przez konary drzew. Taka sceneria jest idealna do odpoczynku i ucztowania, zwłaszcza gdy na talerzach pojawią się potrawy inspirowane lasem.

Wędzony węgorz opalany ogniem podawany z cukinią, oliwą sosnową i parmezanem, kaszotto ze świeżymi ziołami i kurkami, dziczyzna zawijana w młodą kapustkę z chrupiącą kaszą gryczaną i sosem demi glace – to tylko niektóre przykłady dań inspirowanych naturą i lasem.

Zjedz sobie las, czyli które drzewa są jadalne?

Takie posiłki pojawiają się na talerzach gości leśnych uczt, organizowanych w ramach projektu LAS RAZ. Do tego ekologiczne sery kozie prosto od lokalnego rolnika, bułeczki z tymiankiem cytrynowym, różne rodzaje palonego masła (m.in. z pyłkiem pszczelim i rumiankiem) oraz lekki sernik z niezwykle aromatyczną wiązówką błotną, żelem świerkowym i dzikimi malinami.

Tarta z malinami - leśne uczty na Mazurach.

Fot. Ida Podsiebierska

Standardowo, ale z leśną nutą

Leśne uczty odbywają się na Mazurach w każdą wakacyjną sobotę. Przyciągają nie tylko osoby, które tęsknią za ciszą, spokojem i błogim wypoczynkiem, ale również smakoszy szukających kulinarnych wrażeń. Podstawą menu wciąż są tradycyjne dania znane w rodzimej kuchni i lubiane przez Polaków.

Tajemnicę natomiast stanowią dodatkowe składniki, które pozwalają zanurzyć się w leśny i roślinny świat, takie jak sosna, świerk, jałowiec, rumianek, tymianek cytrynowy, wiązówka błotna, pyłek pszczeli i wiele innych.

Leśne uczty na Mazurach - projekt LAS RAZ Agnieszki Żelazko. Stoły i krzesła drewniane stoją w środku lasu.

Fot. Ida Podsiebierska

Leśne uczty: aromatyczne i zdrowe

Nietypowy smak potraw to nie wszystko. Ważne są też drogocenne i zdrowotne właściwości „leśnych” i roślinnych składników. Przykładowo: igiełki sosny od lat stosowane są jako środek bakteriobójczy i wzmacniający odporność, bogaty w garbniki, substancje żywicowe, karoten oraz witaminę C.

Podczas uczty goście mogą spróbować m.in. oliwy sosnowej, która idealnie pasuje do grillowanych warzyw. Igiełki sosny zalewa się zwykłą oliwą, a następnie odstawia na 3-4 tygodnie. Można też zmiksować powyższe składniki. Wtedy smak oliwy będzie bardziej aromatyczny, a „mikstura” będzie gotowa po 2-3 dniach.

Jałowiec (dodawany podczas uczt do dziczyzny) ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a wiązówka błotna, którą można zaliczyć do roślin miododajnych, wykazuje właściwości odtruwające, przeciwzapalne, a nawet przeciwbólowe. Świetnie nadaje się m.in. do kremu serowego i innych przepysznych deserów.

Rośliny miododajne. Stwórz ogród, który pokochają owady

Lokalnie, czyli najlepiej

Dania są przygotowywane z regionalnych składników pozyskanych od lokalnych rolników lub hodowców. Przykładem mogą być kozie sery z ekologicznej farmy znajdującej się w miejscowości Pszczółki niedaleko Mikołajek. Kozy pasą się na zielonych mazurskich łąkach, przez co sery mają wysoką jakość i świetny skład.

Podczas uczt serwowane są również mazurskie miody, a także dziczyzna. Takie mięso, (oczywiście przebadane i posiadające atesty) jest bardzo aromatyczne i delikatne.

W porównaniu do mięsa hodowlanego jest również zdrowsze. Zwierzęta żyją w otwartej przestrzeni, zgodnie z naturą i nie są karmione składnikami, które podaje im hodowca. Warto też wspomnieć, że poziom kortyzolu i adrenaliny w ich ciałach nie przekracza norm.

Deska serów na leśną ucztę. Projekt LAS RAZ.

Fot. Ida Podsiebierska

Leśna kąpiel połączona z jedzeniem

Shinrin-yoku to japoński termin oznaczający kąpiel leśną. Japończycy prowadzą wiele badań naukowych dotyczących przebywania, a raczej „zanurzania się” w lesie i terapeutycznego oddziaływania takich kąpieli na nasz organizm.

Według nich uważne, powolne przebywanie w lesie, spacerowanie lub po prostu stanie i napawanie się naturą z wykorzystaniem wszystkich zmysłów (nie tylko wzroku, ale również węchu, czy dotyku) ma bardzo duży wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego.

W Polsce mówi się m.in. o „drzewolecznictwie”, a nawet terapii lasem (sylwoterapia), która wycisza, zapewnia głębokie odprężenie, pozwala walczyć z długotrwałym stresem. Na nasz organizm wpływa suma doświadczeń takich jak zapachy, aromaty, szum liści, wiatr w konarach drzew, naturalne światło, brak bodźców zewnętrznych w postaci hałasów, czy smogu.

To właśnie dlatego las jest świetnym miejscem nie tylko do spacerów i odpoczynku, ale również powolnego i niespiesznego smakowania i delektowania się potrawami.

Shinrin-yoku – japońska kąpiel leśna

Uważność

W lesie nie ma sztywnej atmosfery, liczy się uważność i wyciszenie. Każdy może udać się na spacer podczas leśnej uczty, poleżeć na hamaku, leżaku lub pomoście. Leśne uczty organizowane w ramach projektu LAS RAZ są kameralne (do 12 osób), zaczynają się około godziny 15:00 i trwają do godz. 20:00 lub dłużej. Odbywają się w sercu Puszczy Piskiej, niedaleko Mikołajek, blisko Jeziora Majcz Mały.

Mindfulness – na czym polega trening uważności?

Uczta w lesie - kaszotto na talerzu. Leśne uczty projektu LAS RAZ.

Fot. Ida Podsiebierska

Nie tylko ucztowanie, ale też edukacja

Podczas uczty leśnej na talerzach gości królują nietypowe składniki, a szefowa kuchni snuje historie na temat przygotowywania potraw.

Tu można dowiedzieć się jak zrobić oliwę sosnową, puder sosnowy, żel świerkowy idealny do sernika, pyszny krem z wiązówką błotną albo bułeczki z tymiankiem i tajemniczym składnikiem nadającym puszystości, czyli… budyniem.

Tutaj można posłuchać o lokalnych produktach (m.in. serach i miodach), mazurskich rybach lub dziczyźnie. Na stołach znajdują się bukiety przygotowane z wykorzystaniem ziół, kwiatów polnych, gałązek drzew i liści m.in. lipy, czeremchy, dzikiej maliny, rozchodnika, tawułki, lawendy lub kwiatu żurawki.

Ziołomiody – sposób na zdrowie

Bułeczki cynamonowe na leśną ucztę. Projekt LAS RAZ.

Fot. Ida Podsiebierska

Leśne uczty: każdy może spróbować

W polskich lasach jest mnóstwo miejsc przystosowanych do wypoczynku i spożywania posiłków. Jeżeli ktoś nie chce lub nie może wziąć udziału w zorganizowanej uczcie, może przygotować ją samodzielnie.

Najważniejsze, by zostawić po sobie porządek i zabrać wszystkie śmieci.

Warto pamiętać, by rozpalać ogień tylko w miejscach dozwolonych, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i parkować tam, gdzie wolno. Jeśli ucztujemy „głęboko w lesie” lepiej wrócić przed zmierzchem, by nie zabłądzić.

Trzeba pamiętać też o tym, by nie spożywać świeżych jagód i innych owoców leśnych „prosto z krzaczka” a do gotowania nie używać wody z pobliskiego jeziora.

Pożar lasu – jak się zachować?

Jak przewieźć potrawy na własną leśną ucztę?

Dobrym pomysłem jest podawanie posiłków na specjalnych talerzach (np. z otrąb pszennych), które po zjedzeniu potraw – można również schrupać.

Na leśną ucztę najlepiej zabrać gotowe dania, których nie trzeba podgrzewać: sałatki, warzywa w każdej postaci, przeróżne sery, owoce, ciasta. Można je spakować do mniejszych lub większych pudełek (np. tekturowych), zawinąć w folię lub papier.

Sosy, dipy, oliwę lepiej zapakować oddzielnie (np. do małych buteleczek) i dodać dopiero na miejscu. Jeśli zabieramy zupę, można przelać ją do termosu z rączką.

Dania ciepłe (o ile zdecydujemy, że warto je wziąć) można zabrać w naczyniu żaroodpornym owiniętym w koc, który utrzyma ciepło. Taki „pakunek” zmieści się np. do koszyka rowerowego.

Leśne uczty na Mazurach - projekt LAS RAZ. Pięknie udekorowany stół na ucztę w środku lasu.

Fot. Ida Podsiebierska

Leśne uczty na Mazurach

Leśne uczty na Mazurach są organizowane przez autorkę książek kulinarnych Agnieszkę Żelazko oraz Ewę Michalską, która praktykowała m.in. w Nomie, Nolicie i Atelier Amaro.

Najbliższe terminy uczt to 08.08., 15.08. i 22.08. Wszelkie informacje o wydarzeniach znajdziecie na profilu LAS_RAZ_ na Instagramie.

Szczegóły (terminy, opłaty i regulamin) można otrzymać również, pisząc maila: agnieszka.zelazko@gmail.com lub lasraz2020@gmail.com.

Adam Wajrak: co robić, gdy spotkamy w lesie dzika, wilka lub głodnego niedźwiedzia?

Powiązane artykuły