Strona główna Zdrowe odżywianie 7 przepisów na rozgrzewające herbaty zimowe

7 przepisów na rozgrzewające herbaty zimowe

autor: Maja Modrzewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jest coś wyjątkowo przyjemnego w delektowaniu się pyszną gorącą herbatą rozgrzewającą, gdy na dworze wieje zimny wiatr, jest siarczysty mróz albo jesienna plucha. To nie tylko rozgrzewa ciało, ale też cudownie relaksuje i przynosi ukojenie emocjom. Sprawdź przepisy na herbaty zimowe.

Strona główna Zdrowe odżywianie 7 przepisów na rozgrzewające herbaty zimowe
Herbaty zimowe - przepisy. Herbata rozgrzewająca w dwóch szklankach w zimowym anturażu.

„Ta zimna pora roku trwa stanowczo zbyt długo! Kiedy wreszcie zrobi się cieplej? Tak bardzo potrzebuję już słońca!” Jeśli codziennie albo kilka razy dziennie tego rodzaju myśli przelatują przez twoją głowę, to znak, że potrzebujesz dokładnie takich rozgrzewających przyjemności jak zimowa herbata!

Przygotowaliśmy sprawdzone przepisy na herbaty zimowe, które najlepiej zrobić zawsze wtedy, gdy wrócisz zmarznięta do domu. Wystarczy ci wówczas ciepły koc i kubek z aromatycznym napojem, by całkowicie zapomnieć o szarówce za oknem. Dodatkowo pozwoli ci to zmniejszyć ryzyko przeziębienia, gdyż wiele z użytych składników ma działanie antywirusowe i antybakteryjne.

Herbaty zimowe – przepisy

Każdy z przepisów na herbatę zimową jest bardzo prosty – wybrany napój rozgrzewający przygotujesz dosłownie w kilka minut! Ale liczą się proporcje i smakowite dodatki. Sprawdź więc, jak zrobić pyszną (i zdrową) herbatę z imbirem, goździkami i innymi rozgrzewającymi przyprawami oraz składnikami. Mamy dla ciebie propozycje na cały tydzień – każdego dnia możesz cieszyć się innym smakiem. Oto najlepsze herbaty zimowe na rozgrzanie.

Uwaga! Wszystkie proporcje podajemy dla dwóch osób.

Rozgrzej się! 8 przepisów na rozgrzewające potrawy i napoje

1. Zimowa herbata z imbirem, pomarańczą i goździkami

Składniki:

  • 2–3 cm świeżego korzenia imbiru (najlepiej ekologicznego, jest mocniejszy w smaku i bardziej aromatyczny)
  • pół soczystej pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • niewielki owoc pigwy (opcjonalnie)

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Korzeń imbiru obierz i pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Jeśli masz pigwę, zrób z nią to samo (bez obierania). Wrzuć do garnuszka, zalej dwoma lub trzema szklankami wrzątku i gotuj przez 1–2 minuty na wolnym ogniu. Odstaw na chwilę, by napar naciągnął. W tym czasie do kubków włóż po kilka plastrów pomarańczy (możesz lekko docisnąć je łyżeczką, by puściły sok) i dodaj sok cytrynowy. Wlej napar, zamieszaj.

Gdy zimowa herbata z imbirem lekko przestygnie, dodaj miód (nie powinno się dodawać go do wrzątku, bo traci cenne enzymy). Jeśli napar okaże się zbyt mocny, możesz dolać nieco gorącej wody. Pozostały imbir zalej wrzątkiem jeszcze raz, bo na pewno zapragniesz dolewki herbaty imbirowej!

2. Herbata zimowa z rozmarynem

Składniki:

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki lub 2 torebki czarnej herbaty liściastej (jeśli wolisz, może to być earl grey)
  • 2 łyżki soku z malin (najlepiej domowego lub 100 proc.) i kilka mrożonych malin
  • 2 plasterki grejpfruta (opcjonalnie)

Czarną herbatę zalej wrzątkiem i zaparz w dzbanku razem z 2 gałązkami rozmarynu. Do każdego kubka włóż po 1 gałązce rozmarynu oraz plasterki grejpfruta i maliny. Zalej herbatą. Na koniec do herbaty z rozmarynem dodaj sok malinowy (do smaku).

3. Zimowa herbata z imbirem i cynamonem (herbata korzenna)

Herbaty zimowe kojarzą się z przyprawami korzennymi. Dlatego cynamon i goździki tak świetnie pasują do rozgrzewających herbatek na zimę.

Składniki:

  • 4 czubate łyżki dowolnej herbaty owocowej (najlepiej sprawdzi się tu kompozycja suszonych kwiatów i owoców, np. jabłko, malina, czarna porzeczka, hibiskus, dzika róża)
  • laska cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • kilka goździków
  • miód lub syrop klonowy (może też być dowolny domowy sok)

W dzbanku zalej litrem wody herbatę i dodatki korzenne, zaparzaj pod przykryciem przez 5 minut. Odcedź przez sitko i dodaj syrop klonowy lub sok do smaku. Herbata z imbirem i cynamonem gotowa!

Przepis na grzane wino

4. Herbata świąteczna – smak i aromat Wigilii

Składniki:

  • 2 łyżki dobrej czarnej herbaty liściastej
  • 2 suszone figi
  • 2 suszone daktyle
  • łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • 4 plasterki suszonego jabłka
  • kilka goździków
  • 2 plastry pomarańczy
  • 2 ćwiartki cytryny
  • miód
  • suszony imbir w kawałkach lub mielony (opcjonalnie)

Wsyp do dzbanka herbatę, posiekane drobno figi, daktyle i suszone jabłko, skórkę pomarańczową i goździki (ew. także imbir). Zalej 3 szklankami wrzątku i zaparz pod przykryciem przez kilka minut. Do kubków włóż pomarańczę i cytrynę, zalej herbatą i na koniec dodaj miód. Herbaty zimowe są idealną propozycją na świąteczny wieczór pod kocem.

5. Kompot z suszu z rozgrzewającymi dodatkami

Kto powiedział, że herbaty zimowe nie mogą mieć postaci ciepłego, rozgrzewającego kompotu? Dla każdego coś dobrego!

Składniki:

  • szklanka suszonych owoców, takich jak jabłka, gruszki, śliwki (niektóre mogą być wędzone), morele, żurawina, rodzynki
  • kilka goździków
  • laska cynamonu lub wanilii
  • sok z cytryny, pomarańczy lub limonki
  • miód

Owoce drobno posiekaj, przelej zimną wodą i włóż do garnka. Dodaj goździki i cynamon lub wanilię. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kwadrans, odstaw na kilka minut. Na koniec dodaj miód i sok z cytrusów. Pij jeszcze ciepłe!

6. Herbata rozgrzewająca bardziej niż inne, czyli lipowa z malinami

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych kwiatów lipy
  • 2 łyżki suszonych malin (lub soku malinowego)
  • miód
  • 2 łyżki suszonych liści malin lub owoców czarnego bzu (opcjonalnie)

Kwiaty lipy i suszone maliny (oraz ewentualnie liście malin lub czarny bez) zalej wrzątkiem i zaparz pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj miód, rozmieszaj, Herbatę zimową pij ciepłą.

Chai – indyjska, rozgrzewająca herbata masala

7. Napar z kurkumy i imbiru – mocne uderzenie w wirusy!

Składniki:

  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • mały korzeń kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • miód

Imbir pokrój w plasterki, zalej wrzątkiem (2–3 szklanki), zagotuj, odstaw na kilka minut. W tym czasie zetrzyj na tarce kurkumę (rób to w rękawiczkach, bo barwi skórę) i dodaj ją do imbirowego naparu wraz z pieprzem. Odczekaj kilka minut, przecedź przez sitko i dodaj miód do smaku.

Podobne artykuły