Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwoLeki ziołowe Najlepsza ziołowa herbata na kaszel

Najlepsza ziołowa herbata na kaszel

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Gdy nie możesz sobie poradzić z uporczywym kaszlem lub dopadło cię zapalenie oskrzeli i chcesz je wyleczyć naturalnymi sposobami, przeczytaj jakie zioła pomogą ci pozbyć się uciążliwych dolegliwości. Sprawdź, jak zrobić najlepszą herbatę ziołową na kaszel.

Domowy sposób na zapalenie oskrzeli

Kaszel i stany zapalne dróg oddechowych to jedne z najbardziej powszechnych przypadłości okresu jesienno-zimowego, kiedy najłatwiej o wychłodzenie i przemarznięcie, a często spotykane obniżenie odporności o tej porze roku sprzyja rozmaitym zakażeniom.

Zapalenie oskrzeli jest najczęściej infekcją o podłożu wirusowym, zatem włączenie antybiotyku do leczenia tego schorzenia jest niepotrzebne. Aby jak najszybciej pozbyć się infekcji, dobrze jest pozostać w domu i dbać o ciepło, przyjmować duże ilości płynów i zaopatrzyć się w witaminy poprawiające odporność (witamina C i D).

Jeśli chory nie zdradza objawów nadkażenia bakteryjnego (ropna wydzielina z gardła, wysoka gorączka), w leczeniu zapalenia oskrzeli jak najbardziej sprawdzą się naturalne sposoby. Ziołowe herbaty, oprócz działania terapeutycznego, jednocześnie dobrze nawadniają organizm.

Polecana jest zwłaszcza herbata ziołowa na kaszel.

Kompot gruszkowo-migdałowy na męczący kaszel

Ziołowa herbata na kaszel – przepis

Kaszel jest jednym z zasadniczych objawów zapalenia oskrzeli. Nierzadko bywa męczący, uporczywy i może trwać o wiele dłużej niż sama infekcja. W takim przypadku warto sporządzić ziołowy napar, oparty na bazie czterech składników.

Potrzebne będą:

  1. Cięte liście eukaliptusa – 20 g
  2. Ziele tymianku – 20 g
  3. Pączki sosny – 20 g
  4. Ziele szanty zwyczajnej (gojnika) – 20 g

Przepis na herbatę ziołową na kaszel

Mieszamy 20 g ciętych liści eukaliptusa, 20 g tymianku, 20 g pączków sosny i 20 g liści szanty zwyczajnej. Wsypujemy jedną łyżkę wymieszanych ziół do pół litra wrzącej wody i gotujemy przez 15 minut. Przecedzamy i pijemy ciepłą herbatę ziołową na kaszel między posiłkami. Można spożywać do czterech porcji dziennie (porcja to jedna filiżanka).

Herbata na kaszel - jak ją przyrządzić? Przepis na herbatę ziołową na kaszel. Niebieska filiżanka gorącej herbaty stoi na drewnianym stole obok bukietu ususzonych kwiatów.

Dlaczego akurat te zioła pomagają na kaszel?

1. Eukaliptus

Ze względu na zawartość cyneolu, który korzystnie wpływa na układ oddechowy, eukaliptus ma zastosowanie między innymi w stanach zapalnych oskrzeli i gardła. Ponadto obniża gorączkę i łagodzi objawy astmy.

Olejek eteryczny, obecny w liściach eukaliptusa wykorzystuje się między innymi do:

  • produkcji maści, stosowanych w celu udrożnienia górnych dróg oddechowych
  • do inhalacji w przeziębieniach i nieżytach nosa
  • jako składnik pastylek na ból gardła
  • do masażu i kąpieli

Olejek eukaliptusowy ma właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, rozgrzewające i wykrztuśne.

Uwaga! Jest to roślina toksyczna dla człowieka. Istnieje tylko jedno zwierzę, u którego rozwinęła się odporność na eukaliptusy. Tym zwierzęciem jest koala – australijski miś żywiący się liśćmi tego drzewa. U ludzi mogą pojawić się objawy nadwrażliwości na eukaliptus, np. skurcze, zawroty głowy. W takim przypadku należy natychmiast odstawić preparat, zawierający olejek eukaliptusowy.

Eukaliptusa zdecydowanie nie powinny stosować osoby, które cierpią z powodu zapalenia błony śluzowej żołądka lub jelit, zapalenia nerek, dróg żółciowych lub problemów z wątrobą.

Ciekawostka: Eukaliptus jest najwyższym drzewem na świecie w kategorii drzew wytwarzających kwiaty. Drzewa eukaliptusowe pokryte są gruczołami wydzielającymi olejki eteryczne w bardzo dużej ilości. Stąd lasy eukaliptusowe intensywnie pachną „aptecznym” zapachem, a ich lotne olejki odstraszają owady. Oprócz tego, drzewa te mają zdolność skutecznego osuszania podmokłej gleby.

Podbiał – właściwości i przepisy na mieszanki ziołowe na kaszel, ból gardła i stłuczenia

2. Tymianek

Tymianek jest jedną z najpowszechniej wykorzystywanych roślin leczniczych w schorzeniach dróg oddechowych i kaszlu. Odpowiadają za to silne właściwości tymianku:

  • przeciwzapalne
  • wykrztuśne
  • rozrzedzające wydzielinę w drogach oddechowych
  • przeciwdrobnoustrojowe
  • antyseptyczne

Zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie znany jest już od czasów starożytnych. Tymianek można znaleźć we wszelkich preparatach, które skutecznie zwalczają suchy, uporczywy kaszel, ale także ułatwiają odkrztuszenie zalegającej wydzieliny, leczą przewlekłe nieżyty gardła, krtani i oskrzeli, zwłaszcza te przebiegające z nadmierną produkcją śluzu.

Dodany do potraw, wspomaga trawienie produktów ciężkostrawnych i tłustych, zaś napary z ziela tymianku działają rozkurczowo.

3. Sosna

Znajdziemy ją w wielu preparatach do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Pączki sosny stosuje się w produkcji syropów i nalewek, które są polecane w przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, czy kaszlu ze względu na swoje właściwości wykrztuśne, odkażające, rozkurczowe, przeciwgorączkowe i napotne. Ponadto regularne stosowanie pączków sosny sprzyja oczyszczaniu organizmu oraz wzmacnianiu odporności.

W przebiegu zapalenia oskrzeli napar z pączków sosny pomaga skutecznie zwalczyć kaszel, udrożnić drogi oddechowe i szybciej pozbyć się infekcji.

Nalewka z sosny na przeziębienie – przepis, właściwości

4. Szanta zwyczajna

Szanta zwyczajna (łac. Marrubium vulgare) wśród rodzimych zielarzy bardziej znana jako gojnik. Jest rośliną, która wygląda jak mięta, a pachnie jak tymianek. Znali ją od wieków zarówno Europejczycy, jak i Egipcjanie, Rzymianie, Indianie, czy Aborygeni.

Od wieków jest cenioną rośliną leczniczą, wykorzystywaną w leczeniu różnego rodzaju kaszlu, zapalenia oskrzeli, zapalenia krtani, zapalenia tchawicy, astmy oskrzelowej, a także – ze względu na silnie gorzki smak – problemów trawiennych i dysfunkcji pęcherzyka żółciowego. Pobudza wydzielanie żółci, a tym samym poprawia trawienie, zmniejsza ilość gazów jelitowych i ogranicza wzdęcia.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły