Strona główna Zdrowe odżywianie Czy gruszki są zdrowe? Fakty i mity

Czy gruszki są zdrowe? Fakty i mity

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Ulubiony owoc starożytnych Greków i Rzymian. Pisał o nich Homer w „Odysei”, wzbudzały zachwyt Juliusza Cezara, który polecił zasadzić je w swoim ogrodzie. Już wówczas gruszki uchodziły za przysmak a także skuteczny lek na wiele różnych dolegliwości, w tym na problemy trawienne, gorączkę, kłopoty z sercem, czy zatrucia. Dzisiaj także przypisuje się im mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ale… nie wszystkie są wiarygodne.

Strona główna Zdrowe odżywianie Czy gruszki są zdrowe? Fakty i mity

Gruszki chętnie są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Nic dziwnego, trudno znaleźć pyszniejsze lekarstwo. Wspomagają serce i układ krążenia, bo zawierają potas, który pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Są bogatym źródłem witaminy P, która uszczelnia naczynia krwionośne. Gaszą pragnienie, pomagają zwalczać przeziębienia i kaszel. Stosowane zewnętrznie jako maseczki  działają zmiękczająco, zaś jako okłady (np. z naparu ze świeżej skórki) leczą na trudno gojące się rany i owrzodzenia. Ale to nie wszystko. Gruszki potrafią o wiele więcej, o czym można się przekonać wertując strony internetowe. Sęk w tym, że na wielu z nich obok faktów znajdziemy mity na temat gruszek. Warto je zweryfikować.

Jakie witaminy ma gruszka?

Gruszki to skarbnica witamin i składników mineralnych – MIT

W porównaniu do innych owoców gruszki nie wyróżniają się specjalnie wysoką zawartością witamin i składników mineralnych. Ziarnisty miąższ ma co prawda witaminy C, B1, B2, witaminę E i witaminę K oraz kwas foliowy ale w stosunkowo niewielkich ilościach. Podobnie jest ze składnikami mineralnymi, miąższ zawiera najwięcej potasu, oraz niewielkie ilości wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu i boru. Jest też źródłem kwasu jabłkowego i cytrynowego. Więcej prozdrowotnych substancji kryje natomiast skórka. Znajdują się tutaj, m.in. flawonoidy, naturalne barwniki, o sinych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, kwas hydroksycynamonowy, zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka oraz kwercytyna, która hamuje rozwój komórek nowotworowych w przewodzie pokarmowym. Dlatego jedzenie przynajmniej jednego owocu ze skórką to najlepsza profilaktyka antynowotworowa.

Czy gruszki mogą jeść diabetycy?

Choć są bardzo słodkie, mogą je jeść nawet diabetycy – FAKT

Twardy, ziarnisty miąższ, który mięknie w miarę dojrzewania, ma niewiele białka, tłuszczów i sporo węglowodanów, głownie fruktozy. Średni owoc (130 g) dostarcza ok. 19 g cukrów, a także ok. 3 g błonnika. Do tego ma niski indeks glikemiczny IG 38. Po zjedzeniu nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Mogą je więc jeść także diabetycy – ale lepiej, żeby wybierali twarde, mniej dojrzałe gruszki, które zawierają mniej cukrów i wolniej podnoszą stężenie cukru we krwi niż miękkie i bardzo dojrzałe.

Czy gruszka jest ciężkostrawna?

Gruszki to ciężkostrawne owoce, powinny ich więc unikać osoby o wrażliwym żołądku – MIT

Ten mit ugruntował się przez dziko rosnące twarde gruszki. Mają one dużo, tzw. komórek kamiennych ze ścianami wysyconymi krzemionką lub węglanem wapnia. Tworzą one  twarde skupiska w miąższu owocu, które długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Zjedzenie kilku naraz może skończyć się niestrawnością, bólem brzucha i biegunką. Ale większość uprawianych w Polsce dojrzałych owoców jest miękka, soczysta i po obraniu ze skórki z pewnością nie zaszkodzi zdrowym osobom. Co więcej, dzięki zawartości błonnika, gruszki wspomagają trawienie, przyspieszając perystaltykę (ruchy jelit), co zapobiega zaparciom. Warto jednak pamiętać, że gruszki zawierają sporo fruktozy. A ta u osób z nietolerancją fruktozy, może wywołać silne i bolesne wzdęcia.

Co ciekawe, cierpkie w smaku odmiany gruszek, które mają sporo garbników stosowano w medycynie naturalnej do.. leczenia biegunek. Garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie, pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego.

Gruszki a niedoczynność tarczycy

Gruszki powinny jeść osoby z niedoczynnością tarczycy – MIT

Kolejny mit wiąże się z tym, że gruszki są uznawane przez niektórych za bogate źródło jodu i jako jedne z nielicznych owoców polecane przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Rzeczywiście gruszki zawierają jod (1 µg w 100 g) nie jest to jednak wcale spektakularna ilość, w porównaniu do innych owoców. Nektarynki, maliny czy brzoskwinie mają go trzy razy więcej (3 µg w 100 g). W dodatku, gruszki zawierają także pewną (co prawda niewielką – 1-1,5 mg w 100 g) ilość goitrogenów. Substancje te utrudniają przyswajanie jodu z posiłków. Dlatego z gruszkami lepiej nie przesadzać przy kłopotach z tarczycą. Nie trzeba też z nich całkowicie zrezygnować. Najlepiej jeść nie więcej niż jedną gruszkę dziennie od czasu do czasu, starając się nie łączyć owoców w jednym posiłku z produktami bogatymi w jod, np. rybami morskimi.

Czy gruszka uczula?

Gruszki wywołują uczuleń u niemowląt – FAKT

Owoce gruszy rzadko wywołują uczulenia, dlatego można je podawać niemowlętom już w 7. miesiącu życia, jako jedne z pierwszych owoców. Trzeba to jednak robić ostrożnie, ponieważ alergeny owoców pestkowych, w tym gruszek, mają podobną budowę do  pyłku brzozy. U osób uczulonych na pyłki brzozy po zjedzeniu gruszki mogą więc wystąpić objawy alergii. Warto włączać gruszki do diety niemowląt, ale trzeba to jednak robić stopniowo i zachować czujność. Miękką, soczystą gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Poddusić, podawać łyżeczkę dziennie przez kilka dni, cały czas obserwując dziecko. Potem można stopniowo wprowadzać świeże owoce.

TUTAJ przeczytasz, dlaczego warto jeść jabłka, szczególnie, gdy jest na nie sezon.

Podobne artykuły