Strona główna Na talerzu Rozgrzej się! 8 przepisów na rozgrzewające potrawy i napoje

Rozgrzej się! 8 przepisów na rozgrzewające potrawy i napoje

autor: Katarzyna Koper Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Przemarzliście na nartach lub długim spacerze? Podrzucamy wam garść przepisów na błyskawicznie rozgrzewające potrawy, które zawdzięczają swoją moc przyprawom.

Strona główna Na talerzu Rozgrzej się! 8 przepisów na rozgrzewające potrawy i napoje
Rozgrzewające potrawy i napoje - 8 przepisów na rozgrzewające dania. Mama z córką śmieją się przy śniadaniu w domowej kuchni.

1. Gorąca czekolada z chili

Chili, niewielka pochodząca z Ameryki Środkowej papryczka, to prawdziwy ogień! Swoje właściwości rozgrzewające zawdzięcza kapsaicynie, która stymulując spalanie tłuszczu i przyspieszając przemianę materii, zwiększa wytwarzanie ciepła przez organizm. Ma też działanie antybakteryjne i przeciwbólowe, ponadto ułatwia trawienie. Świetnie komponuje się z czekoladą!

Składniki:

  • ⅔ szkl. mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady (co najmniej 70% zaw. kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 mała suszona papryczka chili lub 2–3 szczypty płatków chili
  • opcjonalnie miód do smaku

Połamaną na kostki czekoladę umieść w rondelku z mlekiem i pozostałymi składnikami. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Wyjmij papryczkę chili lub przecedź płyn przez sitko. Jeśli czekolada jest zbyt gorzka, po przestudzeniu dodaj trochę miodu do smaku.

Przyprawy rozgrzewające

2. Ciepły napój imbirowy

Kłącze imbiru zawdzięcza swoje rozgrzewające właściwości gingerolom, czyli olejkom eterycznym. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Imbir zwalcza nadmiar wolnych rodników, obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi.

Składniki:

  • 2-centymetrowy kawałek surowego imbiru
  • pół cytryny
  • 2–3 goździki
  • miód do smaku

Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Umieść w kubku, dodaj goździki i zalej wrzątkiem. Po 2–3 minutach, kiedy temperatura naparu obniży się do ok. 70 st. C, dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz 1–2 łyżeczki miodu.

3. Rosół z kurkumą

Gdy za oknem trzaskający mróz, porcją parującego rosołu nie pogardzą nawet ci, którzy na co dzień nie są jego fanami. Nie ma znaczenia, czy jest na mięsie, czy nie, bo jego moc tkwi w przyprawach i długim gotowaniu. Kurkuma nada mu piękną złotą barwę i podkręci zapach oraz zadziała wzmacniająco na układ odpornościowy.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • cebula
  • kawałek białej kapusty
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Włoszczyznę oraz kapustę umyj i umieść w garnku. Zalej ok. 3 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę. Następnie opal na ogniu cebulę i dodaj ją w całości do gotującego się wywaru. Teraz dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez co najmniej godzinę. Serwuj z natką pietruszki.

Zupy mocy – jak ugotować wzmacniającą zupę?

4. Warzywne curry

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • ½ kalafiora lub brokułu
  • 5–6 łyżek pomarańczowej soczewicy
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek imbiru
  • kilka pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1–1,5 łyżeczki kurkumy
  • świeża kolendra

Warzywa obierz, pokrój na większe kawałki, kalafior podziel na różyczki i zalej wodą. Gotuj. Dodaj podsmażoną na oliwie z oliwek posiekaną cebulkę z czosnkiem i imbirem oraz przyprawy. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Tuż przed podaniem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posyp posiekaną kolendrą.

5. Kasza jaglana z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Delikatny, korzenny zapach cynamonu błyskawicznie poprawia nastrój. Rozgrzewające właściwości zawdzięcza olejkom eterycznym. Cynamon można dodawać do kawy i herbaty, ciepłego mleka i zimowych ciast. Ostatnio coraz chętniej jest wykorzystywany również jako przyprawa do mięs.

To pomysł na szybkie, sycące śniadanie (nastawiasz, idziesz pod prysznic, a gdy wracasz, danie jest gotowe), podwieczorek lub kolację.

Składniki:

  • filiżanka kaszy jaglanej (dokładnie wypłukanej pod bieżącą wodą)
  • 2 filiżanki wody
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • imbir (kawałek świeżego lub 2–3 szczypty suszonego)
  • miód do smaku (opcjonalnie)

Umieść w garnku wszystkie składniki, zalej 2 filiżankami wody (zawsze bierzemy 2 razy więcej wody niż kaszy), doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem na ok. kwadrans. Podawaj na ciepło. Możesz dodać odrobinę miodu. Jeśli danie wydaje ci się zbyt suche, zjedz je z dodatkiem jogurtu naturalnego.

4 pomysły na deser z gruszek

6. Jabłka z cynamonem pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 3–4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • kilka kropli olejku waniliowego

Jabłka obierz, pokrój na kawałki, wymieszaj z cynamonem i ułóż w niewielkiej, natłuszczonej formie do zapiekania. Masło, cukier, mąkę owsianą z dodatkiem olejku waniliowego zagnieć ręcznie w misce lub zmiksuj. Powstałą kruszonką posyp jabłka. Piecz przez ok. 20 min w temp. 200 st. C, aż kruszonka się zrumieni.

7. Zimowa herbata z goździkami, imbirem i pomarańczą

Eugenol to substancja, której goździki zawdzięczają swoje rozgrzewające i poprawiające krążenie krwi właściwości. Są doskonałym dodatkiem do zimowej herbaty (zwłaszcza że działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie) i korzennych ciast (zmielone).

Składniki (na imbryk o pojemności ok. 700 ml):

  • 1–2 łyżeczki czarnej herbaty
  • garść mrożonych lub suszonych malin (ewentualnie 2–3 torebki ekspresowej herbaty malinowej)
  • 5–7 goździków
  • kilka kawałków suszonych jabłek
  • 2–3 plasterki świeżego imbiru
  • 2–3 plasterki pomarańczy
  • kilka owoców żurawiny (świeżej lub mrożonej)

Wszystkie składniki umieść w imbryku i zalej wrzątkiem. Poczekaj kilka minut, aż herbata nabierze aromatu.

Kawa zbożowa – jaka jest najlepsza i dlaczego warto ją pić?

8. Kawa z kardamonem

Alfa-terpineol i mircen – składniki zawartych w kardamonie olejków eterycznych działają rozgrzewająco, przeciwdrobnoustrojowo i napotnie. Łagodzą kaszel i udrażniają zatkany nos. Mielony kardamon sprawdza się jako dodatek do rozgrzewających, aromatycznych napojów, dań z warzyw, soczewicy i batatów oraz drobiu i żeberek.

Składniki:

  • kilka ziarenek kardamonu
  • świeżo zmielona kawa
  • woda
  • opcjonalnie miód do smaku

Ziarna kardamonu zmiel lub rozetrzyj w moździerzu, proszek wsyp do tygielka do parzenia kawy lub małego rondelka wraz ze zmieloną kawą. Zalej wodą i gotuj do momentu wrzenia. Zdejmij na chwilę z ognia i ponownie zagotuj. Czynność powtórz jeszcze raz, następnie przelej napar do kubka lub filiżanki i delektuj się smakiem. Gdy lekko przestygnie, możesz dodać odrobinę miodu.

 

Najnowsze artykuły