Spis treści
W jakiej postaci można spożywać żurawinę?
Żurawina to krzewinka z rodziny wrzosowatych Ericaceae. Najczęściej spotykane są dwa gatunki: żurawina wielkoowocowa – Vaccinium macrocarpon (północnoamerykańska) i żurawina błotna Vaccinium oxycoccos. Rośnie naturalnie na kwaśnych torfowiskach, a sezon zbioru trwa zazwyczaj od października do grudnia.
Owoce żurawiny to małe, okrągłe, czerwone jagody o cierpkim smaku. Rzadko są spożywane na surowo, zazwyczaj wytwarza się z nich soki czy też inne przetwory (np. konfitury). Doskonałą opcją jest też żurawina suszona, która może stanowić smaczny i wartościowy dodatek do wielu potraw i nawet napojów.
Dlaczego warto pić herbatę z żurawiną?
Dzięki cennym składnikom żurawina wykazuje właściwości korzystne dla zdrowia. Herbatkę z żurawiny warto pić w przypadku wystąpienia:
- zakażeń układu moczowego – proantocyjanidyny typu A obecne w owocach zapobiegają rozwojowi bakterii E. Coli na błonie śluzowej pęcherza moczowego (a także dróg oddechowych). Picie soków czy naparów z żurawiny zmniejsza ryzyko zakażenia dróg moczowych, a jeśli do niego dojdzie, wspomaga terapię
- chorób układu krążenia – antocyjany, proantocyjanidyny i kwercetyna dbają o prawidłowy poziom cholesterolu, zmniejszają sztywność naczyń krwionośnych u pacjentów, a także obniżają ciśnienie krwi
- kamieni nerkowych i wrzodów – cytryniany obecne w żurawinie ograniczają powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych w nerkach, a działanie antybakteryjne ogranicza rozwój Helicobacter pylori, czyli bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka
- chorób dziąseł i przyzębia – żurawina zapobiega osadzaniu się na dziąsłach bakterii
Herbatkę z żurawiny można stosować także w profilaktyce nowotworowej. Związki antyoksydacyjne (witaminy C, E, bioflawonoidy) skutecznie walczą z nadmiarem wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek i tkanek, które prowadzą do rozwoju wielu chorób, między innymi nowotworowych.
Zobacz także: Z czym podawać żurawinę? Jest dobra nie tylko do mięsa!
Jakie dodatki pasują do herbaty z żurawiny?
Herbata z żurawiną to cenny dla zdrowia napój. Warto po niego sięgać, gdy mamy ochotę na coś ciepłego. Napar ten doskonale ugasi pragnienie, a także rozgrzeje i poprawi samopoczucie. Aby poprawić smak i właściwości naparu, do żurawinowej herbatki można dodać:
- miód
- trawę cytrynową
- owoce: cytrynę, maliny, czarne porzeczki, jabłko, czarny bez
- imbir
- goździki
- cynamon
Dzięki tym dodatkom herbatka zyska ciekawy smak. Np. trawa cytrynowa doda jej aromatu, miód słodyczy, a owoce – orzeźwiającego smaku. Napar z żurawiną, imbirem i miodem rozgrzeje organizm, wspomoże w walce z przeziębieniem oraz infekcjami układu moczowego.
Napar z żurawiny – przepis
Do przyrządzenia półlitrowego dzbanka herbatki potrzebujesz:
- 50 g świeżych owoców żurawiny
- 3 goździków
- 2 łyżeczek miodu
- 1 małego jabłka
Żurawinę umyj, osusz, wrzuć do rondelka i zalej wodą. Gdy woda z owocami się zagotuje, dodaj goździki i gotuj około 15 minut. Po tym czasie dodaj umyte i pokrojone na cząstki jabłko. Gotuj jeszcze 10 minut. Przykryj rondelek i zostaw do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepły napój przelej do dzbanka, dodaj dwie łyżeczki miodu i wymieszaj. Herbatkę żurawinową wlej do filiżanki i ciesz się pysznym smakiem napoju.
Herbata z dodatkiem żurawiny – przepis
Składniki:
- liście zielonej lub czarnej herbaty
- świeże lub suszone owoce żurawiny (1 łyżka)
- miód
- maliny lub inne owoce
W dzbanku zaparz herbatę, dodaj żurawinę i owoce, przykryj i odstaw do przestudzenia. Gdy herbatka jest gotowa, wlej ją do filiżanek i dodaj łyżeczkę miodu do smaku.
Jak często pić herbatę z żurawiny?
Warto sięgać po nią regularnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o infekcje wirusowe. Jeśli nie ma przeciwwskazań, napar z żurawiny może być spożywany codziennie, nawet 2–3 razy na dzień.
Żurawina – przeciwwskazania
Picie herbaty z żurawiną na ogół nie wywołuje skutków ubocznych, warto jednak zachować umiar. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Przeciwwskazania do spożywania dotyczą także osób:
- z kamieniami nerkowymi
- z osteoporozą – żurawina może potęgować niedobór wapnia w organizmie,
- przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, w których składzie występuje warfaryna
Źródła:
- Stobnicka, A., Gniewosz, M. (2010). Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny (Oxycoccus) we współczesnej medycynie. Postępy Fitoterapii, 3, 170–175. Pobrane z: LINK
- Baranowska, M., Bartoszek, A. (2016). Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 70, 1460–1468. Pobrane z: LINK
- Rodowski D. (2001). Żurawina – nowe spojrzenie na właściwości lecznicze. Postępy Fitoterapii 2–3, 28–31. Pobrane z: LINK