Strona główna Najnowsze artykuły Morele zbawienne na trawienie
Strona główna Najnowsze artykuły Morele zbawienne na trawienie

Morele zbawienne na trawienie

autor: Agnieszka Żelazko

Morele są aksamitne, mięsiste i dużo mniej soczyste niż brzoskwinie. Nadrabiają aromatem, słodyczą i długą listą składników odżywczych. Sprawdźcie najlepsze przepisy z morelami.

Można spożywać nie tylko owoce i pestki, ale również sok, który wypływa z pnia drzewka owocowego. Jest on polecany osobom borykającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawiera też kwas glikuronowy, czyli naturalny środek przeciwreumatyczny.

Morele podaje się zazwyczaj na surowo, ale w mojej kuchni królują w wersji podsmażonej lub podpieczonej. Mają wspaniały smak i podczas obróbki termicznej nie „puszczają” dużej ilości soku. Świetnie komponują się nie tylko z serami i sałatami, ale również mięsami.

Brzoskwinie – co musisz o nich wiedzieć?

Sezon na morele

Szkoda, że sezon na te owoce trwa tak krótko, zwłaszcza że w kuchni mają nieskończoną liczbę zastosowań. Świetnie nadają się do kruchego, francuskiego lub biszkoptowego ciasta. Idealnie pasują do sernika. Można podawać je jako składnik innych deserów: wielkich mich z owsianką, jaglanką lub ryżem zapieczonym ze słodkim twarogiem i owocami.

Ze względu na to, że podczas pieczenia lub smażenia nie puszczają soku – świetnie pasują również do delikatnych mięs (np. indyka, kurczaka), a nawet wątróbki. Właściwości moreli jest tak dużo, że trudno je zliczyć. Są zbawienne nie tylko na trawienie, ale również doskonałe na wzrok, skórę i pracę jelit.

Morele rosnące na drzewie. Przepisy z morelami od Agnieszki Żelazko.

Morele w liczbach

Morele nie są kaloryczne. Jeden mały owoc ma około 24 kcal. Mimo, że są mięsiste i wydają się mało soczyste – wspomagają organizm w odpowiednim nawodnieniu. Jeśli pokroimy świeże morele, to w szklance owoców (ok. 170 g) znajdziemy prawie 140 ml wody.

Warto przypomnieć, że dzięki odpowiedniemu nawodnieniu wpływamy pozytywnie nie tylko na regulację temperatury ciała i ciśnienia tętniczego, ale również na prawidłową pracę serca. Dwie morele (ok. 70 g) mają też 181 potasu. To dość dużo, zwłaszcza że latem (gdy pocimy się znacznie bardziej i „tracimy” cenne elektrolity) uzupełnianie potasu i sodu w organizmie wydaje się być nieocenione.

Cenne źródło błonnika

Zazwyczaj morele je się ze skórką i bardzo dobrze, bo w niej znajduje się najwięcej błonnika, a ten jest zbawienny m.in. dla prawidłowej pracy jelit. W jednej szklance pokrojonych moreli (ok. 170 g) jest ok. 3 g błonnika, co stanowi ok. 10 proc. dziennej dawki tego składnika.

Przeciwutleniacze – jak działają?

Bogactwo witamin i przeciwutleniaczy

Morele są bogate w witaminy i składniki mineralne. Wśród najważniejszych witamin można wymienić: A, C i E, a wśród pozostałych składników wspomniany powyżej potas oraz błonnik. Witamina A ma dobroczynny wpływ na wzrok, zapobiega ślepocie nocnej, w niektórych przypadkach pomaga w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.

Morele znane są również jako bogate źródło beta-karotenu (co nie powinno dziwić, chociażby ze względu na ich kolor) oraz zeaksantyny. Oba te składniki są silnymi przeciwutleniaczami, podobnie jak witamina E.

Owoce idealne na lato

Warto pamiętać, że zarówno witamina E, jak i C wpływa korzystnie na naszą skórę. Dodatkowo ta druga chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Zapobiega też zmarszczkom (również tym, które są wynikiem długotrwałego przebywania na słońcu), pomaga walczyć z mikrouszkodzeniami skóry wywoływanymi długim opalaniem.

10 rzeczy, których nie wiecie o porzeczkach

Morele – świeże czy suszone?

Co prawda morele suszone zawierają mniej wody niż świeże i na dodatek mają więcej kalorii (w szklance suszonych owoców jest ok. 212 kcal), ale są za to energochłonne i idealne jako przekąska podczas długich pieszych wędrówek lub wypraw rowerowych.

W suszonej wersji owoców znajduje się też bor, minerał wpływający na zdrowie kości. Polecany zwłaszcza w przypadku utraty ich gęstości czy osteoporozie. Suszone morele stanowią dobry składnik diety przy niedokrwistości. W filiżance suszonych moreli jest ok. 3,5 miligrama żelaza, a w połączeniu z witaminą C, której też w morelach nie brakuje, otrzymujemy dobry duet składników, dzięki którym żelazo łatwiej się wchłania.  

Przepisy na dania z cukinii

Morele – przepisy na letnie dania

1. Sałatka ze smażonymi morelami, serem roquefort i sosem na bazie adwokata

Składniki:

  • Pół główki sałaty karbowanej
  • Pół opakowania sera roquefort
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 dojrzałe morele
  • 1 jajo ugotowane na miękko
  • 1 kieliszek advokata (ok. 25 ml)
  • Sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • Łyżka pestek z dyni
  • Owoce (np. porzeczki) do dekoracji
Sałatka ze smażonymi morelami, serem roquefort i sosem na bazie adwokata. Przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Sałatę przepłucz pod zimną wodą, rozerwij w palcach, ułóż na talerzu lub w misce. Dodaj pokrojony ser roquefort. Morele pokrój w plastry i podsmaż (niezbyt długo) na maśle. Podczas smażenia posyp je odrobinę solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodaj do sałatki.

Ugotowane na miękko jajko zmiksuj z oliwą extra vergine i adwokatem. Dopraw do smaku solą, cukrem i przede wszystkim pieprzem (akurat tego ostatniego nie żałuj). Możesz dodać odrobinę octu winnego, jeśli chcesz, by sos był kwaskowaty (wszystko zależy od tego jaki rodzaj adwokata wybierzesz, czasem jest bardziej słodki, czasem mniej).

Całość posyp pestkami dyni i udekoruj świeżymi owocami np. porzeczkami lub malinami.

2. Sałatka z morelami, czereśniami, indykiem oraz sosem makowym

Składniki ogólne:

  • Dwie duże garści sałaty lub mieszanki sałat
  • 2 morele (lub więcej)
  • 5 czereśni (lub więcej)
  • Kilka plastrów podsmażonego indyka przyprawionego solą i pieprzem
  • 50 g twarożku koziego (najlepiej mocno słonego, podpuszczkowego) lub fety

Składniki na sos:

  • 2 łyżki białego zmielonego maku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy (lub więcej)
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej)
  • Odrobina soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cytryny
Sałatka z morelami, czereśniami, indykiem oraz sosem makowym. Przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Sałatę opłucz i ułóż na talerzu. Morele pokrój i podsmaż na małej ilości masła (ja smażę dosłownie pół minuty), możesz je odrobinę posłodzić i posolić podczas smażenia. Czereśnie przekrój na pół, dodaj do sałatki. Ułóż podsmażonego indyka, dodaj serek.

Wszystkie składniki na sos zmiksuj na gładką masę. Miksuj dość długo, by mak naprawdę dobrze się rozpadł. W zależności od tego jaki masz jogurt (czy bardzo gęsty, czy nie) dobierz konsystencję sosu do swoich potrzeb – dolewając więcej oliwy (lub wody). Dodaj miodu do smaku, ja dodaję też troszkę soli i świeżo mielonego pieprzu.

3. Nektarynki i morele zapiekane z pomidorami oraz rozmarynem

Składniki:

  • 1 pomidor malinowy
  • 1 morela
  • ½ nektarynki
  • 1 łyżka słonecznika (łuskanego)
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • Odrobina soli i pieprzu
  • Garść rukoli
  • Dwa plastry mozzarelli
  • Opcjonalnie: pieczywo (np. domowa foccacia)
Nektarynki i morele zapiekane z pomidorami oraz rozmarynem. Przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Pomidora (ze skórką), nektarynkę oraz morelę pokrój w półksiężyce. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą, posyp pestkami słonecznika, dodaj rozmaryn, oprósz delikatnie solą i (koniecznie) cukrem. Zapiekaj ok. 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, a następnie ułóż na świeżej rukoli, dodaj mozzarellę.

8 przepisów na letnie przetwory z pomidorów

Powiązane artykuły