Chai – indyjska, rozgrzewająca herbata

Uwielbiasz pić jesienią i zimą herbatę z imbirem, cynamonem, cytryną i miodem? Wypróbuj hinduską wersję tego rozgrzewającego napoju. Indyjska chai (czyt. czaj) lub inaczej herbata masala nie tylko działa wirusobójczo, łagodzi stres, dodaje energii, ale pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Oto przepis na najsłynniejszą herbatę w Indiach.
Przepis na indyjską herbatę chai.

W języku hindi słowo Chai oznacza herbatę, natomiast Masala – przyprawy. Każdy kto był w Indiach i wielu innych krajach Azji na pewno natknął się na tę aromatyczną herbatę – gotowana z dużą ilością korzennych przypraw, tradycyjnie podawana z mlekiem bawolim, (ale spokojnie, w europejskiej wersji możemy wykorzystać zwykłe bądź roślinne np. migdałowe), najczęściej dosładzana cukrem trzcinowym lub miodem. Jest nie tylko pyszna, ale to prawdziwy eliksir zdrowia, pełen substancji działających rozgrzewająco na organizm, zwalczających wirusy i inne szkodliwe drobnoustroje, podkręcający metabolizm a także poprawiający nastrój. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza przyprawom z którymi gotuje się herbaciane listki. Najważniejsze z przypraw, które znajdziemy w herbacie chai to:

  • cynamon – to przyprawa o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym ORAC – który oznacza zdolność neutralizowania wolnych rodników przez dany produkt, ma właściwości antyseptyczne, poprawia trawienie, jest termogenikiem – czyli rozgrzewa organizm, a także wpływa pozytywnie na nasz nastrój
  • imbir – dzięki zawartości substancji czynnej – gingerolu, imbir działa przeciwbakteryjnie, przeciewzapalnie i antyoksydacyjnie, łagodzi bóle stawów i mięśni. Silnie rozgrzewa – zwłaszcza imbir suszony
  • kardamon – ma wyjątkowy piekąco-słodki smak, korzenny aromat. Jego właściwości lecznicze doceniali już starożytni Chińczycy, którzy polecali herbatę kardamonową na dolegliwości trawienne. Dzisiaj wiemy już, że zawarte w ziarnach kardamonu składniki nie tylko działają rozkurczowo, przyspieszają wydzielanie soków żołądkowych, a nawet zabijają bytujące bakterie helicobacter pylori odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka. Oprócz tego przyprawa ta dodana do potraw znakomicie udrażnia nos podczas przeziębienia (z olejku kardamonowego można też zrobić inhalacje) , łagodzi kaszel i wzmacnia odporność.
  • Goździki – zawarte w nich składniki zabijają bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. Podnoszą odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu, łagodzą stres, dodają energii i „rozjaśniają umysł”. Żucie goździków jest najprostszym domowym sposobem skutecznym w leczeniu infekcji gardła oraz pomagającym odświeżyć oddech.

Jeśli więc do liści herbaty, która sama ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości (link) dodamy te silne przyprawy i przyrządzimy z nich wywar – otrzymamy niezwykle silny, leczniczy i błyskawicznie „stawiający na nogi” napój. W dodatku przepyszny! Ponoć każda rodzina w Indiach ma swój własny, przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na przygotowywanie herbaty masala – niektórych do podstawowych składników dodają np. suszone skórki pomarańczy, gwiazdki anyżu, gałkę muszkatołową lub ziarna czarnego pieprzu. Można kupić gotowe mieszkanki do przygotowania herbaty chai: wystarczy dodać je do herbaty, zaparzyć wrzątkiem i napar gotowy. Można natrafić na przepisy, w których zaleca się gotowanie herbacianych listków wraz z przyprawami bezpośrednio w mleku, ale najczęściej zaleca się przygotowanie odwaru herbaciano-korzennego na wodzie i dopiero potem dodanie zagotowanego mleka.

Przepis na herbatę chai

Warto poekspertymentować samodzielnie w domu i wypróbować jaki smak, oraz intensywność naparu będzie nam odpowiadała najbardziej. Poniżej przedstawiamy najbardziej popularne przepisy na indyjski chai:

Składniki na chai:

  • 4-5 goździków
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • dwa-trzy rozgniecione w moździerzu ziarna kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku (wybierz cejloński, jest bardziej aromatyczny i zdrowszy niż chiński) lub ok 1 cm kory cynamonowej
  • 4 łyżeczki dobrej, indyjskiej, czarnej herbaty
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • ewentualnie szczypta startej gałki muszkatołowej do posypania

Herbatę wraz z przyprawami (bez gałki) gotuj w metalowym garnku ok 4-5 min. Następnie odwar odcedź przez metalowe sitko i przelej do filiżanek mniej więcej do połowy ich wysokości. Uzupełnij wrzącym mlekiem i ewentualnie dodaj do smaku cukier trzcinowy.

W wersji ekspresowej możesz po prostu użyć gotowej mieszanki do herbaty chai masala: wystarczy, że wsypiesz do kubka łyżeczkę herbaty i łyżeczkę przypraw. Zalej wrzątkiem i zaparzaj przez ok 5 minut pod przykryciem. Następnie dolej gorące mleko i łyżeczkę miodu lub brązowego cukru. Gotowe.

Inny przepis na herbatę chai

A taki przepis znaleźliśmy na kwestiasmaku.pl:

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
    PRZYPRAWY
  • 1,5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 3 goździki
  • 2 rozgniecione ziarenka czarnego pieprzu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  • Do małego garnka wlać 2 szklanki wody, włożyć pokrojony na plasterki imbir i pozostałe przyprawy. Zagotować.
  • Dodać herbatę i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać mleko i cukier, wymieszać. Ciągle podgrzewać doprowadzając prawie do wrzenia.
  • Tak przygotowany chai przelać przez sitko do filiżanek. Można dosłodzić wg indywidualnych preferencji.

Uwaga!

Pamiętaj, że świeży korzeń imbiru ma mniejsze właściwości rozgrzewające niż wysuszony i sproszkowany. Jeśli więc chcesz podnieść (zgodnie z zasadami medycyny chińskiej) termikę takiej herbaty, użyj imbiru w proszku.

 

Ciekawostka

Na naszym ulubionym portalu o herbacie czajnikowy.pl, znaleźliśmy bardzo ciekawą opowieść dotyczącą tego jak podawana jest herbata masala w Indiach: „W Indiach w większości przypadków masala sprzedawana jest na ulicznych straganach. W dużym kotle przy ulicy gotuję się napój i każdy kto przechodzi może kupić porcję masali. Sprzedawca nabiera ją chochlą z garnka do glinianej czarki. To ciekawe, bo gliniane, nieszkliwione czarki są zawsze jednorazowe. Chodzi o to, żeby tej samej czarki nie dotknął ustami nikt niższego stanu. Dlatego po wypiciu zostaje ona stłuczona i zdeptana. Jest to całkiem przyjazne dla środowiska rozwiązanie, gdyż po takiej czareczce zostaje tylko kupka prochu. Przy takim użytkowaniu rodzi się również potrzeba codziennego lepienia i wypalania czarek. Kiedyś ubożsi handlarze masali lepili czarki własnoręcznie. Można je było lepić w rękach, nie mając nawet koła a następnie wypalało się je w ziemnym piecu. Obecnie są wyspecjalizowani ceramicy, którzy się tym zajmują jednak nadal są to czarki niskiej jakości, typowo jednorazowe. Każde naczynie jest sygnowane dlatego turyści zwykle zabierają czarki ze sobą jako pamiątki. Można uzbierać swoją kolekcję ponieważ każda czarka jest trochę inna.”

Więcej informacji, a także oryginalny przepis na chai znajdziecie na czajnikowy.pl

Przeczytaj o czerwonej herbacie rooibos.

12.08.2019
Nalewka z malin to wybitnie kobiecy przysmak. Ma silne właściwości rozkurczające. Może łagodzić bóle menstruacyjne, a także zmniejszać dolegliwości związane z okresem menopauzy, np. wahania nastroju. To również remedium dla osób, które borykają się nadciśnieniem tętniczym.
01.11.2019
Jest jeszcze czas żeby przygotować znakomite lecznicze nalewki z jesiennych owoców, które pomogą nam uporać się z przeziębieniem i innymi infekcjami dróg oddechowych w tym sezonie. Warto dodawać je do ciepłej herbaty na rozgrzewkę, zwłaszcza jesienią i zimą.
07.11.2019
Napój z kurkumy na odporność to prawdziwy hit sezonu! Warto go pić codziennie, i to przynajmniej przez miesiąc. Zacznij już dziś!
17.07.2019
Sezon wakacyjny to dla przyszłych mam okres wielu dylematów. Z jednej strony czują się świetnie i chciałyby także w ciąży aktywnie spędzać czas i korzystać z wakacyjnych przyjemności, z drugiej jednak obawiają się o zdrowie i bezpieczeństwo swoje i malucha. O rozwianie najczęściej pojawiających się wątpliwości związanych z wakacyjnymi aktywnościami kobiet w ciąży poprosiliśmy lek. […]
10.08.2019
W lipcu i sierpniu jest idealna okazja do tego, by przygotować domowe leki, które pomogą zwalczyć zimowe infekcje.
31.01.2019
Bursztyn od wieków fascynował ludzi swoim wyglądem i właściwościami, zarówno tymi fizycznymi, jak i metafizycznymi. Te pierwsze, czyli niespotykana barwa, mnogość odcieni, faktur oraz oryginalne kształty wykorzystywane były od zawsze w celach zdobniczych. Tym drugim, też od zawsze, przypisywano i nadal przypisuje się różnorodne działania terapeutyczne, chociaż do tej pory nie zostały one potwierdzone naukowo.