Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Dieta lekkostrawna – przepisy na lekkostrawny obiad

Dieta lekkostrawna – przepisy na lekkostrawny obiad

autor: Jolanta Zakrocka Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Dieta lekkostrawna przyda się od czasu do czasu każdemu z nas. Szczególnie zaś polecana jest osobom, uskarżającym się na zgagę, niestrawność, zaparcia oraz cierpiącym na choroby jelit i problemy żołądkowe. Jak ją skomponować, aby dostarczać organizmowi substancji odżywczych, a jednocześnie odciążyć układ pokarmowy i zmniejszyć lub nawet zlikwidować odczuwane dolegliwości, radzi dietetyk Kamila Lipowicz z poradni Ajwen. Sprawdź przepisy na lekkostrawny obiad, dania lekkostrawne i zupy.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Dieta lekkostrawna – przepisy na lekkostrawny obiad

Dieta lekkostrawna – ogólne zasady

Po pierwsze na jakiś czas zapomnijmy o potrawach smażonych. Taka obróbka sprawia, że jedzenie staje się ciężkostrawne i podrażnia śluzówkę żołądka. Najlepsze będą więc potrawy gotowane lub duszone.

Jedzmy regularnie, najlepiej mniej więcej w odstępach 4-godzinnych (choć częstotliwość spożywania posiłków najlepiej dostosować do swoich potrzeb, słuchać organizmu i kierować się pojawiającym się uczuciem głodu). Ważne jest, aby się nie przejadać – jedzmy do momentu, aż zaspokoimy uczucie głodu, ale nie będziemy się czuli przepełnieni.

Dieta rozdzielna

Na funkcjonowanie układu pokarmowego korzystnie będzie działała dieta rozdzielna.

Nie łączmy białek z węglowodanami, czyli nie jedzmy np. mięsa czy ryb razem z ziemniakami albo ryżem. Dlaczego?

Ponieważ do strawienia tych substancji w żołądku potrzeba innego środowiska (białko trawione jest w bardziej kwaśnym). Gdy „wrzucimy ” do niego jednocześnie różne substancje, organizm nie będzie wiedział, co trawić najpierw – a dla nas skończy się to uczuciem bólu, wzdęciami lub kłuciem w brzuchu.

Zupy mocy – jak ugotować wzmacniającą zupę?

Lekkostrawny obiad na chory żołądek

Obiad to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zwłaszcza, gdy choruje żołądek. Powinien być lekkostrawny, niezbyt obfity, by nie nasilał dolegliwości ale kolorowy i smaczny, co pobudza apetyt. Dobrze tolerowane przez chorych są dania łagodne w smaku, najlepiej doprawiane świeżymi ziołami (koperek, natka). Lekki obiad przy chorym żołądku może się składać z:

  • Czystych zup jarzynowych, gotowanych na wywarze warzywnym, z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego i posiekanego koperku. Zupy można miksować – są jeszcze bardziej łagodne, np. zupa krem z dyni.
  • Drugiego dania – jego podstawą może być: puree ziemniaczane lub drobne kasze, np. jęczmienna, ryż albo drobny makaron, posypane posiekanym koperkiem. Dobrze tolerowane są też kopytka i kluski leniwe. Na lekkim talerzu obiadowym nie może zabraknąć warzyw, najlepiej gotowanych (marchewka, buraczki, cukinia), a także niewielkiej porcji mięsa lub ryb. Chude mięso (np. drobiowe bez skóry) i ryby morskie (dorsz, mintaj, morszczuk) powinny być gotowane lub duszone bez obsmażania, najlepiej rozdrobnione, np. w postaci pulpetów. Dobrze sprawdzają się nie tłuste, delikatne sosy, np. koperkowy lub pomidorowy.

Należy unikać:

  • tłustych, zbyt esencjonalnych zup i sosów mięsnych oraz grzybowych,
  • grubych kasz (gryczana, pęczak), brązowego i dzikiego ryżu, makaronów razowych,
  • warzyw surowych, a także warzyw strączkowych, kapusty, brokułów i kalafiora, cebuli, czosnku, pora – mogą nasilać dolegliwości,
  • zasmażek, dodatku śmietany do zupy i sosów,
  • mięs i ryb smażonych, zwłaszcza w panierce – oraz potraw grillowanych i pieczonych są ciężkostrawne
  • nadmiaru soli i ostrych pikantnych przypraw (takich jak, czarny pieprz, chilli, ocet, musztarda).

Co warto jeść:

  • Gotowane mięso
  • Gotowane lub duszone warzywa i owoce
  • Kasze – niepaloną gryczaną, kaszę jaglaną, komosę ryżową
  • Warzywa i owoce obrane ze skórki i pozbawione pestek (można spożywać je np. w formie kompotów lub musów)
  • Rosół (wywar gotowany na dobrej jakości kościach lub/i mięsie)
  • Pożywne zupy z kawałkami warzyw i mięsa
  • Zupa lekkostrawna typu krem
  • Jajka – w początkowej fazie diety tylko gotowane, najlepiej na miękko, gdyż wtedy mają największa wartość odżywczą
  • Woda o temperaturze pokojowej – najlepsza do picia w diecie lekkostrawnej
  • Herbatki ziołowe – z rumianku, majeranku, kminku
  • Kisiel – przygotowywany z siemienia lnianego może być pożywną przekąską, a przy okazji pomoże w regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego
    Z wymienionych wyżej propozycji produktów, dań czy napojów przygotujesz smaczny i lekkostrawny obiad na chory żołądek

Kasza jaglana - co jeść na diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna – czego nie wolno jeść i pić?

  • Produkty zawierające gluten (pieczywo, makaron, ciasta itp.)
  • Nasiona i orzechy, ponieważ są ciężkostrawne i mogą mieć działanie drażniące
  • Ostre przyprawy
  • Cukier
  • Woda gazowana (zawarty w niej gaz może powodować odbijanie się i podnoszenie treści żołądkowej do przełyku)
  • Napoje kolorowe
  • Kawa, a w początkowej fazie diety także czarna herbata
  • Alkohol
  • Guma do żucia

Przyprawy – które pomagają, a na które lepiej uważać?

Dieta lekkostrawna - czego nie wolno jeść ani pić. Burgery i fast foody.

Suplementy i zioła, które warto stosować na diecie lekkostrawnej

Podczas stosowania diety lekkostrawnej można wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami.

Pomocne w regeneracji śluzówki układu pokarmowego będą zwłaszcza:

Można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół. Jeśli zdecydujemy się włączyć do diety suplementację, warto sięgnąć po witaminę C, witaminę B12 oraz lukrecję deglicyryzowana (uznawana jest za bezpieczniejszą dla osób z nadciśnieniem, pozbawiona jest bowiem składnika lukrecji – glicyryzyny, które może być odpowiedzialny za podniesienie ciśnienia krwi).

Herbatka z rumianku wspomaga trawienie - dobra przy diecie lekkostrawnej.

Jak długo pozostawać na lekkostrawnej diecie?

Na diecie lekkostrawnej najlepiej pozostać około 4-6 tygodni, żeby dać czas śluzówce układu pokarmowego na regenerację. Trzeba jednak obserwować swój organizm. W przypadku poprawy samopoczucia po kilku tygodniach można stopniowo rozszerzać swój jadłospis.

Zioła na trawienie – które są najlepsze?

Dieta lekkostrawna – jadłospis na cały dzień

  1. Śniadanie lekkostrawne: gotowane jajka na miękko i puree z marchewki
  2. Przekąska na diecie lekkostrawnej: kisiel z siemienia lnianego
  3. Lekkostrawny obiad: zupa lekkostrawna (przepis poniżej) + warzywa
  4. Kolacja lekkostrawna: duszone/gotowane warzywa z sosem winegret

Jajka na miękko - najlepsze podczas diety lekkostrawnej.

Dieta lekkostrawna – przepisy na lekkie posiłki

Sprawdź nasze przepisy na dania lekkostrawne: kisiel, sos pomidorowy, jajka po benedyktyńsku, a także zupy lekkostrawne. Wyczarujesz z nich zarówno lekkostrawny obiad, jak i lekkostrawne śniadanie oraz kolację.

Kisiel z siemienia lnianego

Składniki:

  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka miodu
  • ulubione owoce sezonowe

Przepis na kisiel z siemienia lnianego - dieta lekkostrawna.

Jak to zrobić?

Siemię lniane zalej szklanką wody i gotuj przez 10-15 minut lub odstaw na kilka godzin. Dodaj gotowane owoce lub do gotującego się siemienia wrzuć surowe i gotuj aż będą miękkie. Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać miód do smaku.

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól
  • 20 ml octu jabłkowego

Przepis na jajka po benedyktyńsku - dieta lekkostrawna.

Jak to zrobić?

Zagotuj pół litra wody, wlej 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszaj łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijaj po kolei 3 jajka. Gotuj 3 -5 minut. Wyjmij jaja po benedyktyńsku łyżką cedzakową, podawaj z gotowanymi/parowanymi warzywami, np. z brokułami.

Dip/sos pomidorowy

Składniki:

  • 60 ugotowanych odparowanych pomidorów
  • 30 g listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • kumin, imbir, kurkuma, papryka słodka i ostra

Przepis na sos pomidorowy - dieta lekkostrawna.

Jak to zrobić?

Do pomidorów dodaj listki świeżej bazylii. Zmieszaj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, imbirem, kurkumą, słodką i ostrą papryką i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

Przepisy na zupy lekkostrawne

Krem z cukinii

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia (około 250 g)
  • 1 litr rosołu
  • 1 ziemniak wielkości piłki tenisowej
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
  • sól, pieprz

Przepis na krem z cukinii - dieta lekkostrawna.

Jak to zrobić?

Cukinię umyj, odetnij obie końcówki i pokrój w kostkę (jeśli cukinia jest duża i ma sporo dużych pestek, usuń je i pokrój tylko twardy miąższ. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. W garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzucić cebulę z czosnkiem, zasmażaj ok. 2 min. Dodaj pokrojoną cukinię, po 2 minutach zalej ją rosołem.

Ziemniaka obierz, opłucz, pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Gotuj po przykryciem 30 minut. Zmiksuj blenderem, spróbuj i dopraw do smaku. Jeśli zupa z cukinii jest za gęsta, dolej trochę rosołu lub wody.

Krem z cukinii to doskonała zupa lekkostrawna.

Dania z cukinii – sprawdź przepisy!

Zupa jarzynowa

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • ⅕ pora
  • ⅓ pęczka pietruszki naciowej
  • 1 litr rosołu – bulionu mięsnego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Przepis na zupę jarzynową - dieta lekkostrawna.

Jak to zrobić?

Warzywa korzeniowe (marchew i pietruszkę) obierz i pokrój w kostkę lub zapałkę. Cebulę  obierz i pokrój w kostkę. Pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półksiężyce. Selera naciowego pokrój w półksiężyce. Pietruszkę – jak najdrobniej.

Rozgrzej tłuszcz w garnku, wrzuć cebulę z porem i podsmażaj 2-3 min. Dodaj marchew, selera i pietruszkę korzeniową. Podsmażaj 3-4 min. Zalej rosołem i gotuj 15 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę zieloną pietruszką.

Krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 litr rosołu/bulionu mięsnego
  • ½ kalafiora
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przepis na krem z kalafiora - zupy lekkostrawne.

Jak to zrobić?

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki. W garnku rozpuść tłuszcz, dodaj cebule i podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj kalafiora, podsmażaj przez 3 minuty, potem zalej go bulionem i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pyszna zupa lekkostrawna gotowa!

Dieta 8-godzinna – na czym polega?

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły