Przepisy na dania z cukinii

Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
Przepisy na dania z cukinii. Faszerowana cukinia.

Zielona kuzynka dyni świetnie nadaje się do jedzenia na surowo, ze skórką. Tuż pod nią kryje się sporo prozdrowotnych substancji. Miąższ ma delikatny orzechowy posmak, nadaje się do surówek lub jako przekąska z dipami, np. koperkowym. Jeśli ktoś ma jednak obiekcje, cukinię można zblanszować. Subtelny smak cukinii doskonale komponuje się z wyrazistymi lub kwaśnymi dodatkami, pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny lub parmezanem. Cukinię można też smażyć, piec w piekarniku lub na grillu, nadziewać a nawet wykorzystać do pieczenia ciast. Miąższ używać  jako zagęstnika do zup i sosów. Wystarczy go cienko obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy lub duszącego się mięsa. Gdy cukinia się rozgotuje, zagęści potrawę bez dodatku mąki. Do celów kulinarnych wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także żółte kwiaty cukinii. Nadają się do sałatek i faszerowania. Można je także smażyć w cieście naleśnikowym.

Sezon na cukinię trwa długo, ale najlepsza jest jest młoda, niewielka, twarda. Potrawy z niej zachwycą niejednego smakosza. W dodatku są proste do przygotowania. Oto najlepsze przepisy na dania z cukinii.

Sprawdź, jakie właściwości ma cukinia.

Cukinia faszerowana

Składniki dla 2 osób:

  • 2 cukinie po 200 g każda
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g mielonego mięsa z udka kurczaka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 średnie pomidory
  • koperek
  • 2-3 łyżki startego na tarce żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić?

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem i ugotować na sypko. Mięso zmielić, poddusić na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do duszącego się mięsa. Doprawić. Wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą i olejem. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne, nie obierać ze skórki, zblanszować (zalać wrzątkiem i po 2-3 minutach wyjąć). Farszem napełnić cukinię, przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 30-40 minut pod przykryciem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Letnia zupa z cukinii

Składniki dla 2 osób:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cukinia
  • 2 małe cebule
  • pomidor
  • pierś kurczaka 300 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
  • sól, pieprz

Jak to zrobić?

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Gotować w wodzie z dodatkiem mieszanki suszonych warzyw z przyprawami. Do drugiego garnka wlać bulion, dodać ugotowane mięso, potem paprykę pokrojoną w paski. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Pomidora obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa wraz z cebulą dodać do zupy. Gdy zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 15 min, doprawić. Przed podaniem posypać oregano.

Zielona pasta z cukinii

Składniki dla 2 osób:

  • pół cukinii 100 g
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lnianego

Jak to zrobić?

Cukinię przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, miąższ posmarować olejem. Wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 180 C. Gdy przestygnie przełożyć do blendera, dodać sok z cytryny, świeże listki bazylii, czosnek, sól, pieprz i zblendować.

Grillowana cukinia

Składniki dla 2 osób:

  • 4 małe młode cukinie
  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pikantnej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • odrobina soli i pieprzu

Jak to zrobić?

Cukinie umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem. W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć cukinie. Zostawić na 20-30 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze piec minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut. Podawać na ciepło.

Spaghetti z cukinii w wersji wege

Składniki dla 2 osób:

  • 2 cukinie z miękką skórką
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • papryka pieczona
  • 3 ząbki czosnku
  • cała cebulka
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić?

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie paseczki (można użyć specjalnej obieraczki do warzyw). Do blendera wrzucić umyte pomidory, paprykę bez skóry, listki bazylii, sól oraz obrany czosnek i cebulę. Zmiksować. Spaghetti z cukinii polać sosem, wymieszać.

31.10.2019
Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski.
08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
22.10.2019
Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
21.08.2018
Upały nie mijają, więc lody to najchętniej kupowany deser. Te sklepowe jednak zawierają mnóstwo cukru (nawet niektóre rzemieślnicze lody, kupowane w budkach i reklamowane jako naturalne często są słodzone syropem glukozowo-fruktozowym…), barwników, konserwantów i innych dodatków. Zamiast więc zjadać produkowane na masową skalę, tuczące i często alergizujące łakocie, zróbcie lody w domu! To banalnie proste.
18.05.2019
Magnez to składnik mineralny, który odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu udarom mózgu i zawałom serca.
11.09.2019
Gdy dokucza ci pieczenie, podrażnienie i zmęczenie oczu, sięgnij po leki naturalne, które szybko pomogą uporać się z takimi dolegliwościami. Homeopatia proponuje szereg specyfików, wskazanych w łagodnych stanach zapalnych oczu, które nie wymagają specjalistycznego leczenia okulistycznego.