Strona główna Polecane Przepisy na dania z cukinii
Dania z cukinii. Okrągłe cukinie faszerowane mięsem i warzywami na drewnianej desce do krojenia i jasnym blacie.
Strona główna Polecane Przepisy na dania z cukinii

Przepisy na dania z cukinii

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Cukinia. Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.

Cukinia do zadań specjalnych

Cukinia – zielona kuzynka dyni – świetnie nadaje się do jedzenia na surowo, ze skórką. Tuż pod nią kryje się sporo prozdrowotnych substancji. Miąższ ma delikatny orzechowy posmak, można go wykorzystać do surówek lub jako przekąska z dipami, np. koperkowym.

Jeśli ktoś ma jednak obiekcje przed jedzeniem jej na surowo, cukinię można zblanszować. Subtelny smak cukinii doskonale komponuje się z wyrazistymi lub kwaśnymi dodatkami: pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny lub parmezanem. Cukinię można też smażyć, piec w piekarniku lub na grillu, nadziewać, a nawet zrobić ciasto z cukinii.

Przepisy na dania z cukinii. Faszerowana cukinia w białym naczyniu żaroodpornym.

Jak wykorzystać miąższ z cukinii jako zagęstnik?

Miąższu używać  jako zagęstnika do zup i sosów. Wystarczy go cienko obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy lub duszącego się mięsa. Gdy cukinia się rozgotuje, zagęści potrawę bez dodatku mąki.

Do celów kulinarnych wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także żółte kwiaty cukinii. Nadają się do sałatek i faszerowania. Można je także smażyć w cieście naleśnikowym.

Sezon na cukinię trwa długo, ale najlepsza jest ta młoda, niewielka, twarda. Potrawy z niej zachwycą niejednego smakosza. W dodatku są proste do przygotowania. Oto najlepsze przepisy na dania z cukinii.

Cukinia – jakie ma właściwości?

Dania z cukinii – przepisy na lekki obiad

Zupa z cukinii

Składniki dla 2 osób:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cukinia
  • 2 małe cebule
  • pomidor
  • pierś kurczaka 300 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
  • sól, pieprz

Zupa z cukinii w dwóch białych emaliowanych garnuszkach stojących na białym blacie, obok leżą 2 łyżki i rozrzucone grzanki.

Jak zrobić zupę z cukinii?

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Gotować w wodzie z dodatkiem mieszanki suszonych warzyw z przyprawami. Do drugiego garnka wlać bulion, dodać ugotowane mięso, potem paprykę pokrojoną w paski. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.

Pomidora obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa wraz z cebulą dodać do zupy. Gdy zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 15 min, doprawić. Przed podaniem posypać oregano.

Dieta lekkostrawna – tu znajdziesz przepis na krem z cukinii

Ketchup z cukinii

Składniki dla 2 osób:

  • pół cukinii 100 g
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lnianego

Ketchup z cukinii w białej miseczce na drewnianej desce leżącej na białym tle. Wokół leżą czosnek, połówka cytryny, listki bazylii, orzeszki.

Jak zrobić ketchup z cukinii?

Cukinię przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, miąższ posmarować olejem. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 180 C. Gdy przestygnie przełożyć do blendera, dodać sok z cytryny, świeże listki bazylii, czosnek, orzechy włoskie, sól, pieprz i zblendować.

Zielona pasta (ketchup z cukinii) jest idealna na kanapkę i jako dip do krojonych warzyw lub pity. Można ją też zjeść z makaronem jak pesto.

Szparagi – przepisy na wiosenne dania

Cukinia z grilla

Składniki dla 2 osób:

  • 4 małe młode cukinie
  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pikantnej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • odrobina soli i pieprzu

Cukinia z grilla na białym talerzu leżącym na błękitnym blacie.

Jak zrobić grillowaną cukinię?

Cukinie umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem. W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć cukinie. Zostawić na 20-30 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze piec minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut. Dania z cukinii z grilla najlepiej podawać na ciepło, od razu po zdjęciu z ognia.

Spaghetti z cukinii

Składniki dla 2 osób:

  • 2 cukinie z miękką skórką
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • papryka pieczona
  • 3 ząbki czosnku
  • cała cebulka
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Spaghetti z cukinii na białym talerzu i białym blacie. Obok leżą pomidorki koktajlowe, oliwa, miseczka z ziarnami pieprzu.

Jak zrobić spaghetti cukiniowe?

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie paseczki (można użyć specjalnej temperówki do warzyw). Do blendera wrzucić umyte pomidory, paprykę bez skóry, listki bazylii, sól oraz obrany czosnek i cebulę. Zmiksować. Spaghetti z cukinii polać sosem, wymieszać.

Bataty – przepisy na ziemniaczane dania

Placki z cukinii

Składniki:

  • mała cukinia (300 g)
  • pół średniej cebuli (ok. 50 g)
  • łyżka posiekanego koperku
  • jajko
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki owsianej lub ryżowej)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Placki z cukinii leżą ułożone w piramidę na talerzyku.

Jak zrobić placki z cukinii?

Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 min. na sicie. Potem delikatnie odcisnąć sok. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę oraz koperek. Doprawić pieprzem.

Dokładnie wymieszać składniki, tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po dużej łyżce masy z cukinii, formując okrągłe, płaskie placki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na papierowy ręcznik. Dania z cukinii takie jak placki najlepiej podawać na ciepło z dipem koperkowo-czosnkowym. Ale na zimno też są smaczne!

Cukinia faszerowana mięsem

Składniki dla 2 osób:

  • 2 cukinie po 200 g każda
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g mielonego mięsa z udka kurczaka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 średnie pomidory
  • koperek
  • 2-3 łyżki startego na tarce żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Cukinia faszerowana mięsem. 3 połówki cukinii faszerowanej mięsem leżą na drewnianej desce i betonowym blacie.

Jak zrobić faszerowaną cukinię?

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem i ugotować na sypko. Mięso zmielić, poddusić na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do duszącego się mięsa. Doprawić. Wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą i olejem.

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne, nie obierać ze skórki, zblanszować (zalać wrzątkiem i po 2-3 minutach wyjąć). Farszem napełnić cukinię, przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 30-40 minut pod przykryciem. Przed podaniem dania z cukinii, posypać je posiekanym koperkiem.

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 2 małe cukinie (ok. 600 g)
  • 2 średnie cebule (ok. 200 g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • średnia czerwona papryka (ok. 200 g)
  • średnia żółta papryka (ok. 200 g)
  • pieczarki 200 g
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki (w sezonie 2-3 duże świeże pomidory)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół: bazylia, oregano lub po łyżce suszonych
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka chilli
  • sól i pieprz do smaku

Lecho z cukinii. Na białym blacie leży drewniana deska z pokrojoną cukinią, a obok garnek z pokrojonymi w kostkę kolorowymi warzywami.

Jak zrobić leczo z cukinią?

Warzywa umyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć na małym ogniu. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka z zeszkloną cebulą i czosnkiem. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Pieczarki obrać ze skórki, większe podkroić w ćwiartki, małe można wrzucić w całości. Wymieszać i dusić, co jakiś czas mieszając. Cukinię pokroić w kostkę, dodać do podduszonych warzyw. Na koniec wrzucić posiekane zioła. Dusić jeszcze ok. 10 min. Na koniec dodać pomidory i przyprawy.

Uwaga! W sezonie pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a potem dodać do leczo. Dusić, aż warzywa będą miękkie.

Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (ok. 600 g)
  • 2 cebule (ok. 200 g)
  • 4-5 marchewek (ok. 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki (pół pęczka)
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • ostra papryczka chilli
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Pasztet z cukinii. 4 kromki chleba z pasztetem z cukinii i pieczarkami leżą na czarnej blaszce do pieczenia.

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Kaszę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, posolić. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 15 – 20 min. do miękkości. Przecedzić, przestudzić i przełożyć do dużej miski. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym oleju.

Cukinię zetrzeć na tarce, oprószyć solą i pozostawić na sicie kilkanaście minut. Odcisnąć sok. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Do kaszy dodać podduszoną cebulę i czosnek, startą marchewkę, odciśniętą cukinię i jajka, a na koniec przyprawy. Dokładnie wymieszać, w miarę potrzeby doprawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30-40 min, aż skórka się zrumieni. Przestudzić.

Sałatka z cukinii

Składniki:

  • mała cukinia (ok. 200 g)
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • garść czarnych oliwek
  • średni pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej papryki (ok. 100 g)
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z cukinii z kaszą, papryką i pomidorami na patelni.

Jak zrobić sałatkę z cukinii?

Kaszę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą (ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy), posolić. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 15–20 min. do miękkości. Przecedzić, przestudzić i przełożyć do miski. Cukinię umyć, pokroić w długie paski, obieraczką do warzyw, oprószyć solą i pozostawić na kilka minut. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół. W misce wymieszać kaszę, pokrojone warzywa, dodać paski cukinii i pokrojone oliwki. Delikatnie wymieszać. Sałatkę skropić sosem zrobionym z oleju, soku z cytryny i czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.

Frytki z cukinii

Składniki:

  • 2 małe cukinie (ok. 500 g)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • sól

Frytki z cukinii z jogurtowym sosem leżą na talerzu na szarym blacie.

Jak zrobić frytki z cukinii?

Cukinie umyć, odciąć końcówki, pokroić w grube słupki, oprószyć delikatnie solą.

Przygotować marynatę: wymieszać olej, czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę.

Cukinię przełożyć do marynaty. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 20 minut.

Kotlety z cukinii

Składniki:

  • 2 małe cukinie (ok. 600 g)
  • średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety z cukinii na białym talerzu na ścierce w morskim kolorze. W tle naczynie żaroodporne z kotlecikami.

Jak zrobić kotlety z cukinii?

Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito, a po kilkunastu minutach delikatnie osączyć. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć cukinię, cebulę, posiekaną natkę, płatki owsiane i jajko. Wymieszać i doprawić. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju.

Tarta z cukinią

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej owsianej lub ryżowej)
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 3 małe cukinie (700-800 g)
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta light
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • całe jajko
  • olej rzepakowy 1-2 łyżki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku

Tarta z cukinią na papierze do pieczenia na białym drewnianym blacie. Obok leży cukinia i nóż z drewnianą rączką.

Jak zrobić tartę z cukinią?

Przesiać mąkę, dodać schłodzone i starte na tarce masło, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 30 min. W misce wymieszać jogurt z mlekiem, jajkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry.

Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Patelnię grillową wysmarować olejem, podsmażyć cukinię. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Delikatnie przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem. Dno nakłuć widelcem.

Na ciasto położyć podsmażoną cukinię, plastry pomidora i pokruszoną fetę. Zalać wcześniej przygotowaną masą z mleka, jogurtu i jajka. Piec ok. 35 minut w piekarniku w temp. 190 stopni. Wytrawne dania z cukinii podawać na ciepło.

Zapiekanka z cukinii

  • 3 małe cukinie (700-800 g)
  • 2 pomidory (ok. 200 g)
  • 2 małe cebule (ok. 100 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (ok. 200 g)
  • szklanka startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekanka z cukinii w zielonym naczyniu żaroodpornym.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Cukinie umyć i odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i posolić. Ziemniaki obrać, umyć i także pokroić w plastry. Cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebule i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

Naczynie żaroodporne (ok. 25-30 cm), wysmarować olejem. Warstwami układać warzywa, najpierw ziemniaki, cebulę i czosnek, pomidory, a na końcu plastry cukinii. Doprawić i posypać ziołami. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 min.

Wyjąć zapiekankę, posypać serem. Zapiekać 10-15 min., aż ser się rozpuści.

Krem z cukinii

3 szklanki bulionu warzywnego

  • duża cukinia (400 g)
  • 2 małe cebule (ok. 100 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • duży pomidor (ok 200 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • Pół małej papryczki chilli
  • sól i pieprz do smaku

Zupa krem z cukinii w 2 miseczkach na drewnianym blacie i drewnianej desce do krojenia. Obok leży bagietka, pokrojone kromki, cukinia, brokuły, zielenina.

Jak zrobić zupę krem z cukinii?

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na oleju. Dodać cukinię i pomidory. Poddusić, wlać 2 litry bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu.

Gdy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz chilli i wymieszać Gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia, zmiksować. Doprawić. Podawać z jogurtem, pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni lub suszoną cebulką.

Placki jarzynowe

  • średni ziemniak (ok. 100 g)
  • duża marchewka (ok 50 g)
  • mała cukinia (ok. 300 g)
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego koperku i natki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

3 placki jarzynowe na talerzu na drewnianym blacie. Obok leżą cukinie, widelec, solniczka, żółta ściereczka.

Jak zrobić placki jarzynowe?

Obrać i umyć ziemniaka i marchewkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, potem przełożyć do miski. Dodać jajko, koperek i natkę, sól, pieprz, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Z masy warzywnej uformować kulki.

Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 stopni ok. 15-20 min. Ciepłe dania z cukinii, takie jak placki, podawać z dipem koperkowym.

Najnowsze artykuły