Strona główna Na talerzu 3 przepisy na zielone zupy

3 przepisy na zielone zupy

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Gdy w ogrodzie rozgości się wiosna, a na grządkach pojawią się pierwsze wiosenne warzywa, pora na aromatyczne i superzdrowe wiosenne, zielone zupy, pełne witamin i składników mineralnych. Samo zdrowie!

Strona główna Na talerzu 3 przepisy na zielone zupy
Przepisy na zielone, wiosenne zupy.

Wypróbuj nasze przepisy na najlepsze zupy wiosenne z wykorzystaniem zielonych warzyw sezonowych – szparagów i szczawiu.

1. Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki na 2 porcje:

  • 4 garści świeżych liści szczawiu
  • średnia marchewka
  • średnia pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 małe ziemniaki

Przepis na zupę szczawiową z jajkiem.

Warzywa oraz ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu ok 10-15 minut.  Świeże listki szczawiu przebrać, opłukać i usunąć twarde ogonki, pokroić w cienkie paseczki. Dodać szczaw do zupy, gdy pozostałe składniki będą miękkie. Gotować jeszcze 5-6 minut na małym ogniu.

Dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (trzeba go wcześniej wymieszać z gorącą zupą, żeby się w niej nie zważył). Doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzu. 2 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na talerzu, zalać gotowa zupą, na koniec posypać posiekana natką lub koperkiem.

2. Zupa z selerem i kapustą włoską

Składniki dla 2 osób:

  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na zupę jarzynową z selerem i kapustą włoską.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler i kapustę pokroić w cienkie paski, wrzucić do 0,5 litra wrzącej osolonej wody i gotować ok 15 min. Na koniec dodać oliwę i pieprz, a po zdjęciu z ognia posypać z wierzchu szczypiorkiem. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, część bulionu warzywnego odlać do innego naczynia. Można go wykorzystać do gotowania innych zup.

3. Krem ze szparagów

Składniki dla 2 osób:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • średniej wielkości batat
  • 250 g białych szparagów
  • 1 żółtko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i cukier do smaku

Przepis na krem ze szparagów.

Szparagi oczyścić z włókien, umyć i odciąć główki, resztę pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Batata obrać, umyć i pokroić w niezbyt grubą kostkę. W garnku podgrzać bulion, wrzucić do niego pokrojony słodki ziemniak i pokrojone szparagi, a także główki szparagów. Doprawić solą.

Gotować na wolnym ogniu aż szparagi i ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjąć główki szparagów z wywaru. Żółtko wbić do miseczki, rozkłócić widelcem, wlać niewielką ilość bulionu spod szparagów i energicznie wymieszać, tak, by składniki się połączyły.

Zestawić garnek z ognia, dodać roztrzepane żółtko z bulionem i chwilę podgrzewać. Potem lekko przestudzić zupę, doprawić solą, cukrem i zmiksować. Przed podaniem w talerzy ułożyć ugotowane główki szparagów, wlać zupę, posypać ja natką.

Sprawdź też przepisy na letnie chłodniki w pięciu smakach.

Najnowsze artykuły