Spis treści
Dieta lekkostrawna – ogólne zasady
Po pierwsze na jakiś czas zapomnijmy o potrawach smażonych. Taka obróbka sprawia, że jedzenie staje się ciężkostrawne i podrażnia śluzówkę żołądka. Najlepsze będą więc potrawy gotowane lub duszone.
Jedzmy regularnie, najlepiej mniej więcej w odstępach 4-godzinnych (choć częstotliwość spożywania posiłków najlepiej dostosować do swoich potrzeb, słuchać organizmu i kierować się pojawiającym się uczuciem głodu). Ważne jest, aby się nie przejadać – jedzmy do momentu, aż zaspokoimy uczucie głodu, ale nie będziemy się czuli przepełnieni.
Dieta rozdzielna
Na funkcjonowanie układu pokarmowego korzystnie będzie działała dieta rozdzielna.
Nie łączmy białek z węglowodanami, czyli nie jedzmy np. mięsa czy ryb razem z ziemniakami albo ryżem. Dlaczego?
Ponieważ do strawienia tych substancji w żołądku potrzeba innego środowiska (białko trawione jest w bardziej kwaśnym). Gdy „wrzucimy ” do niego jednocześnie różne substancje, organizm nie będzie wiedział, co trawić najpierw – a dla nas skończy się to uczuciem bólu, wzdęciami lub kłuciem w brzuchu.
Zupy mocy – jak ugotować wzmacniającą zupę?
Lekkostrawny obiad na chory żołądek
Obiad to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zwłaszcza, gdy choruje żołądek. Powinien być lekkostrawny, niezbyt obfity, by nie nasilał dolegliwości ale kolorowy i smaczny, co pobudza apetyt. Dobrze tolerowane przez chorych są dania łagodne w smaku, najlepiej doprawiane świeżymi ziołami (koperek, natka). Lekki obiad przy chorym żołądku może się składać z:
- Czystych zup jarzynowych, gotowanych na wywarze warzywnym, z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego i posiekanego koperku. Zupy można miksować – są jeszcze bardziej łagodne, np. zupa krem z dyni.
- Drugiego dania – jego podstawą może być: puree ziemniaczane lub drobne kasze, np. jęczmienna, ryż albo drobny makaron, posypane posiekanym koperkiem. Dobrze tolerowane są też kopytka i kluski leniwe. Na lekkim talerzu obiadowym nie może zabraknąć warzyw, najlepiej gotowanych (marchewka, buraczki, cukinia), a także niewielkiej porcji mięsa lub ryb. Chude mięso (np. drobiowe bez skóry) i ryby morskie (dorsz, mintaj, morszczuk) powinny być gotowane lub duszone bez obsmażania, najlepiej rozdrobnione, np. w postaci pulpetów. Dobrze sprawdzają się nie tłuste, delikatne sosy, np. koperkowy lub pomidorowy.
Należy unikać:
- tłustych, zbyt esencjonalnych zup i sosów mięsnych oraz grzybowych,
- grubych kasz (gryczana, pęczak), brązowego i dzikiego ryżu, makaronów razowych,
- warzyw surowych, a także warzyw strączkowych, kapusty, brokułów i kalafiora, cebuli, czosnku, pora – mogą nasilać dolegliwości,
- zasmażek, dodatku śmietany do zupy i sosów,
- mięs i ryb smażonych, zwłaszcza w panierce – oraz potraw grillowanych i pieczonych są ciężkostrawne
- nadmiaru soli i ostrych pikantnych przypraw (takich jak, czarny pieprz, chilli, ocet, musztarda).
Co warto jeść:
- Gotowane mięso
- Gotowane lub duszone warzywa i owoce
- Kasze – niepaloną gryczaną, kaszę jaglaną, komosę ryżową
- Warzywa i owoce obrane ze skórki i pozbawione pestek (można spożywać je np. w formie kompotów lub musów)
- Rosół (wywar gotowany na dobrej jakości kościach lub/i mięsie)
- Pożywne zupy z kawałkami warzyw i mięsa
- Zupa lekkostrawna typu krem
- Jajka – w początkowej fazie diety tylko gotowane, najlepiej na miękko, gdyż wtedy mają największa wartość odżywczą
- Woda o temperaturze pokojowej – najlepsza do picia w diecie lekkostrawnej
- Herbatki ziołowe – z rumianku, majeranku, kminku
- Kisiel – przygotowywany z siemienia lnianego może być pożywną przekąską, a przy okazji pomoże w regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego
Z wymienionych wyżej propozycji produktów, dań czy napojów przygotujesz smaczny i lekkostrawny obiad na chory żołądek
Dieta lekkostrawna – czego nie wolno jeść i pić?
- Produkty zawierające gluten (pieczywo, makaron, ciasta itp.)
- Nasiona i orzechy, ponieważ są ciężkostrawne i mogą mieć działanie drażniące
- Ostre przyprawy
- Cukier
- Woda gazowana (zawarty w niej gaz może powodować odbijanie się i podnoszenie treści żołądkowej do przełyku)
- Napoje kolorowe
- Kawa, a w początkowej fazie diety także czarna herbata
- Alkohol
- Guma do żucia
Przyprawy – które pomagają, a na które lepiej uważać?
Suplementy i zioła, które warto stosować na diecie lekkostrawnej
Podczas stosowania diety lekkostrawnej można wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami.
Pomocne w regeneracji śluzówki układu pokarmowego będą zwłaszcza:
Można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół. Jeśli zdecydujemy się włączyć do diety suplementację, warto sięgnąć po witaminę C, witaminę B12 oraz lukrecję deglicyryzowana (uznawana jest za bezpieczniejszą dla osób z nadciśnieniem, pozbawiona jest bowiem składnika lukrecji – glicyryzyny, które może być odpowiedzialny za podniesienie ciśnienia krwi).
Jak długo pozostawać na lekkostrawnej diecie?
Na diecie lekkostrawnej najlepiej pozostać około 4-6 tygodni, żeby dać czas śluzówce układu pokarmowego na regenerację. Trzeba jednak obserwować swój organizm. W przypadku poprawy samopoczucia po kilku tygodniach można stopniowo rozszerzać swój jadłospis.
Zioła na trawienie – które są najlepsze?
Dieta lekkostrawna – jadłospis na cały dzień
- Śniadanie lekkostrawne: gotowane jajka na miękko i puree z marchewki
- Przekąska na diecie lekkostrawnej: kisiel z siemienia lnianego
- Lekkostrawny obiad: zupa lekkostrawna (przepis poniżej) + warzywa
- Kolacja lekkostrawna: duszone/gotowane warzywa z sosem winegret
Dieta lekkostrawna – przepisy na lekkie posiłki
Sprawdź nasze przepisy na dania lekkostrawne: kisiel, sos pomidorowy, jajka po benedyktyńsku, a także zupy lekkostrawne. Wyczarujesz z nich zarówno lekkostrawny obiad, jak i lekkostrawne śniadanie oraz kolację.
Kisiel z siemienia lnianego
Składniki:
- 3-4 łyżki siemienia lnianego
- łyżka miodu
- ulubione owoce sezonowe
Jak to zrobić?
Siemię lniane zalej szklanką wody i gotuj przez 10-15 minut lub odstaw na kilka godzin. Dodaj gotowane owoce lub do gotującego się siemienia wrzuć surowe i gotuj aż będą miękkie. Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać miód do smaku.
Jajka po benedyktyńsku
Składniki:
- 3 jajka
- sól
- 20 ml octu jabłkowego
Jak to zrobić?
Zagotuj pół litra wody, wlej 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszaj łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijaj po kolei 3 jajka. Gotuj 3 -5 minut. Wyjmij jaja po benedyktyńsku łyżką cedzakową, podawaj z gotowanymi/parowanymi warzywami, np. z brokułami.
Dip/sos pomidorowy
Składniki:
- 60 ugotowanych odparowanych pomidorów
- 30 g listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- kumin, imbir, kurkuma, papryka słodka i ostra
Jak to zrobić?
Do pomidorów dodaj listki świeżej bazylii. Zmieszaj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, imbirem, kurkumą, słodką i ostrą papryką i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
Przepisy na zupy lekkostrawne
Krem z cukinii
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia (około 250 g)
- 1 litr rosołu
- 1 ziemniak wielkości piłki tenisowej
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
- sól, pieprz
Jak to zrobić?
Cukinię umyj, odetnij obie końcówki i pokrój w kostkę (jeśli cukinia jest duża i ma sporo dużych pestek, usuń je i pokrój tylko twardy miąższ. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry. W garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzucić cebulę z czosnkiem, zasmażaj ok. 2 min. Dodaj pokrojoną cukinię, po 2 minutach zalej ją rosołem.
Ziemniaka obierz, opłucz, pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Gotuj po przykryciem 30 minut. Zmiksuj blenderem, spróbuj i dopraw do smaku. Jeśli zupa z cukinii jest za gęsta, dolej trochę rosołu lub wody.
Krem z cukinii to doskonała zupa lekkostrawna.
Dania z cukinii – sprawdź przepisy!
Zupa jarzynowa
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- ⅕ pora
- ⅓ pęczka pietruszki naciowej
- 1 litr rosołu – bulionu mięsnego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
Jak to zrobić?
Warzywa korzeniowe (marchew i pietruszkę) obierz i pokrój w kostkę lub zapałkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półksiężyce. Selera naciowego pokrój w półksiężyce. Pietruszkę – jak najdrobniej.
Rozgrzej tłuszcz w garnku, wrzuć cebulę z porem i podsmażaj 2-3 min. Dodaj marchew, selera i pietruszkę korzeniową. Podsmażaj 3-4 min. Zalej rosołem i gotuj 15 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę zieloną pietruszką.
Krem z kalafiora
Składniki:
- 1 litr rosołu/bulionu mięsnego
- ½ kalafiora
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Jak to zrobić?
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki. W garnku rozpuść tłuszcz, dodaj cebule i podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj kalafiora, podsmażaj przez 3 minuty, potem zalej go bulionem i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pyszna zupa lekkostrawna gotowa!
Dieta 8-godzinna – na czym polega?