Kompot gruszkowo-migdałowy na męczący kaszel

W aptece można kupić mnóstwo syropów mukolitycznych, czyli rozrzedzających wydzielinę i ułatwiających jej odkrztuszenie. Są zalecane podczas silnego przeziębienia, zapalenia oskrzeli bądź przy męczącym suchym kaszlu. Zamiast produktu aptecznego przygotuj jego naturalny odpowiednik, czyli kompot gruszkowo-migdałowy. Całkowicie naturalne, w dodatku pyszne i odżywcze lekarstwo.
Sprawdź przepis na kompot gruszkowo-migdałowy na przeziębienie.

Gruszki znane są ze swych właściwości nawilżających, natomiast migdały – wykrztuśnych. Taki napój znakomicie rozrzedzi gęstą wydzielinę w drogach oddechowych, dzięki czemu łatwiej ją będzie odkrztusić i swobodniej odetchnąć.

Jak zrobić kompot gruszkowo-migdałowy?

Obierz kilka gruszek (najlepiej ekologicznych) i pokrój na kawałki. Zalej wrzątkiem garść migdałów i zdejmij z nich skórki. Włóż je do garnka, zalej 1-1,5 litra wrzątku i ugotuj kompot. Przestudź i w razie męczącego kaszlu popijaj ciepły tak często jak masz ochotę, a owoce i migdały zjedz.

Jeśli smak kompotu będzie dla ciebie zbyt mdły, możesz podczas gotowania do gruszek i migdałów dodać:

  • 2-3 kawałki korzenia imbiru lub szczyptę papryczki chili – dodatkowo cię rozgrzeje, co pomaga szybciej poradzić sobie z przeziębieniem;
  • kilka goździków – mają silne działanie wiruso- i bakteriobójcze, więc przy okazji pomogą ci w walce z infekcją;
  • łyżeczkę miodu gryczanego lub spadziowego – te miody mają konkretny, intensywny smak, działają bakteriobójczo i wzmacniają odporność;
  • pół łyżeczki cynomonu w proszku lub całą laskę – ta intensywna w smaku przyprawa ma działanie antyseptyczne i zwalcza wolne rodniki, a więc warto używać jej jak najczęściej podczas choroby. Odrobina cynamonu dziennie dodawana do potraw poprawia także nastrój, dzięki czemu łatwiej przetrwasz do końca infekcji.

 

Sprawdź 7 skutecznych sposobów na przeziębienie.

23.01.2019
Idealne lekarstwo na przeziębienie: skuteczne, naturalne i pyszne! W dodatku robi się je błyskawicznie i każdy z nas ma potrzebne składniki w domu. Oto przepis na domowy syrop imbirowy – także na wersję delux z turbodoładowaniem 🙂 Wypróbuj koniecznie.
08.01.2019
Codziennie rano toczymy wojnę z czasem. Czasem wygrywamy, częściej jednak chwytamy coś na szybko, w „przelocie”. Pamiętajmy jednak, że śniadanie zawsze jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi dostarczyć nam energii, składników odżywczych, witamin. Szczególną uwagę zwrócić powinniśmy na śniadania naszych dzieci – koniecznie, aby zawierały w sobie produkty bogate w magnez, cynk, selen, […]
28.12.2018
Któż z nas może oprzeć się filiżance pachnącej, czarnej, parującej kawy? Wręcz trudno odmówić… Czasem aż dziwi, dlaczego ten właśnie napój zrobił ogólnoświatową furorę i podbił rynki i podniebienia we wszystkich niemalże krajach. Przecież kawa sama w sobie jest nieco kwaśna, czasem cierpka, trochę gorzkawa. Często nawet musimy „umilać” sobie jej smak, dodając do niej […]
28.01.2019
Do jedzenia czekolady nikogo nie trzeba zachęcać. Nie tylko świetnie smakuje, cudownie pachnie i atrakcyjnie wygląda, ale także wprawia w dobry nastrój i pobudza do działania. Naukowcy twierdzą, że zawiera wiele wartościowych składników oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i koncentrację. Ale czekolada czekoladzie nierówna. Niektóre jej rodzaje, owszem, są korzystne dla zdrowia i mają […]
12.09.2018
Wątróbka to naturalna multiwitamina. Może zastąpić najbardziej odżywcze warzywa. Wzmacnia kości, walczy z anemią, poprawia pracę układu nerwowego, zwiększa wydolność organizmu i odporność. Dlatego warto ją jeść raz w tygodniu. Konsultacja: dietetyk kliniczny Kamila Lipowicz z poradni Ajwen.
18.08.2018
Denerwuje cię, że dzieci zamiast grzecznie bawić się w piasku wyrywają sobie zabawki, biją łopatkami i sypią piachem w oczy? Spokojnie! W ten sposób uczą się życia w społeczeństwie, by wyrosnąć na mądrych dorosłych. Konsultacja: Zofia Białek, pedagog specjalny, terapeuta.