Kompot gruszkowo-migdałowy na męczący kaszel

W aptece można kupić mnóstwo syropów mukolitycznych, czyli rozrzedzających wydzielinę i ułatwiających jej odkrztuszenie. Są zalecane podczas silnego przeziębienia, zapalenia oskrzeli bądź przy męczącym suchym kaszlu. Zamiast produktu aptecznego przygotuj jego naturalny odpowiednik, czyli kompot gruszkowo-migdałowy. Całkowicie naturalne, w dodatku pyszne i odżywcze lekarstwo.
Sprawdź przepis na kompot gruszkowo-migdałowy na przeziębienie.

Gruszki znane są ze swych właściwości nawilżających, natomiast migdały – wykrztuśnych. Taki napój znakomicie rozrzedzi gęstą wydzielinę w drogach oddechowych, dzięki czemu łatwiej ją będzie odkrztusić i swobodniej odetchnąć.

Jak zrobić kompot gruszkowo-migdałowy?

Obierz kilka gruszek (najlepiej ekologicznych) i pokrój na kawałki. Zalej wrzątkiem garść migdałów i zdejmij z nich skórki. Włóż je do garnka, zalej 1-1,5 litra wrzątku i ugotuj kompot. Przestudź i w razie męczącego kaszlu popijaj ciepły tak często jak masz ochotę, a owoce i migdały zjedz.

Jeśli smak kompotu będzie dla ciebie zbyt mdły, możesz podczas gotowania do gruszek i migdałów dodać:

  • 2-3 kawałki korzenia imbiru lub szczyptę papryczki chili – dodatkowo cię rozgrzeje, co pomaga szybciej poradzić sobie z przeziębieniem;
  • kilka goździków – mają silne działanie wiruso- i bakteriobójcze, więc przy okazji pomogą ci w walce z infekcją;
  • łyżeczkę miodu gryczanego lub spadziowego – te miody mają konkretny, intensywny smak, działają bakteriobójczo i wzmacniają odporność;
  • pół łyżeczki cynomonu w proszku lub całą laskę – ta intensywna w smaku przyprawa ma działanie antyseptyczne i zwalcza wolne rodniki, a więc warto używać jej jak najczęściej podczas choroby. Odrobina cynamonu dziennie dodawana do potraw poprawia także nastrój, dzięki czemu łatwiej przetrwasz do końca infekcji.

 

Sprawdź 7 skutecznych sposobów na przeziębienie.

28.11.2018
Sezon na gruszki w pełni!  Odkryj przepisy na najlepsze przetwory z gruszek: super zdrowe chipsy, rozgrzewającą zupę, koktajl mocy z dodatkiem żurawiny, a nawet maseczkę do twarzy, która odżywi skórę.
19.11.2018
Mleko roślinne (zwane też napojem roślinnym) to jeden z tych produktów, które w ostatnich latach niezwykle zyskały na popularności. Wpisując się tym w trend zainteresowania kuchnią roślinną. Mleka roślinne nie są jednak wynalazkiem naszych czasów, gdyż stosuje się je od wieków choćby w kuchniach azjatyckich. Mleko migdałowe, ryżowe, owsiane czy z orzechów nerkowca? Na które masz dzisiaj […]
08.01.2019
Codziennie rano toczymy wojnę z czasem. Czasem wygrywamy, częściej jednak chwytamy coś na szybko, w „przelocie”. Pamiętajmy jednak, że śniadanie zawsze jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi dostarczyć nam energii, składników odżywczych, witamin. Szczególną uwagę zwrócić powinniśmy na śniadania naszych dzieci – koniecznie, aby zawierały w sobie produkty bogate w magnez, cynk, selen, […]
24.07.2018
Kwaśny kuzyn porzeczki, zwany winogronem północy to samo zdrowie. Poprawia apetyt, reguluje trawienie, dba o serce, odtruwa organizm oraz koi nerwy. Odkryj agrest na nowo!
26.01.2018
Czy gluten faktycznie jest wrogiem numer jeden dla zdrowia? Na szczęście tylko dla części z nas. Skąd się bierze i gdzie go znajdziemy poza zbożami? Jak wpływa na nasz organizm? – tłumaczy dietetyk kliniczny Kamila Lipowicz z poradni dietetycznej Ajwen.
11.12.2018
Czy wiesz, że rozmaryn, szałwia, żeń-szeń, krwawnik wykorzystywane są w lecznictwie zarówno w medycynie chińskiej, jak i europejskiej? Odkryj ich niezwykłe właściwości.