Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusowe Kompot gruszkowo-migdałowy na męczący kaszel

Kompot gruszkowo-migdałowy na męczący kaszel

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

W aptece można kupić mnóstwo syropów mukolitycznych, czyli rozrzedzających wydzielinę i ułatwiających jej odkrztuszenie. Są zalecane podczas silnego przeziębienia, zapalenia oskrzeli bądź przy męczącym suchym kaszlu. Zamiast produktu aptecznego przygotuj jego naturalny odpowiednik, czyli kompot gruszkowo-migdałowy na kaszel. Całkowicie naturalne, w dodatku pyszne i odżywcze lekarstwo.

Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusowe Kompot gruszkowo-migdałowy na męczący kaszel
Sprawdź przepis na kompot gruszkowo-migdałowy na przeziębienie. Szklanka syropu gruszkowo-migdałowego, wokół leżą gruszki i migdały.

Gruszki znane są ze swych właściwości nawilżających, natomiast migdały – wykrztuśnych. Zatem kompot z gruszek i migdałów znakomicie rozrzedzi gęstą wydzielinę w drogach oddechowych, dzięki czemu łatwiej ją będzie odkrztusić i swobodniej odetchnąć. To sprawdzony sposób na kaszel.

Jak zrobić kompot gruszkowo-migdałowy?

Składniki:

  • kilka gruszek
  • garść migdałów
  • 1-1,5 l wrzącej wody

Obierz kilka gruszek (najlepiej ekologicznych) i pokrój na kawałki. Zalej wrzątkiem garść migdałów i zdejmij z nich skórki. Włóż je do garnka, zalej 1-1,5 litra wrzątku i ugotuj kompot. Przestudź i w razie męczącego kaszlu popijaj ciepły tak często jak masz ochotę, a owoce i migdały zjedz.

Jak polepszyć smak kompotu z gruszek i migdałów?

Jeśli smak kompotu będzie dla ciebie zbyt mdły, możesz podczas gotowania do gruszek i migdałów dodać:

  • 2-3 kawałki korzenia imbiru lub szczyptę papryczki chili – dodatkowo cię rozgrzeje, co pomaga szybciej poradzić sobie z przeziębieniem;
  • kilka goździków – mają silne działanie wiruso- i bakteriobójcze, więc przy okazji pomogą ci w walce z infekcją;
  • łyżeczkę miodu gryczanego lub spadziowego – te miody mają konkretny, intensywny smak, działają bakteriobójczo i wzmacniają odporność;
  • pół łyżeczki cynomonu w proszku lub całą laskę – ta intensywna w smaku przyprawa ma działanie antyseptyczne i zwalcza wolne rodniki, a więc warto używać jej jak najczęściej podczas choroby. Odrobina cynamonu dziennie dodawana do potraw poprawia także nastrój, dzięki czemu łatwiej przetrwasz do końca infekcji.

Jak zrobić syrop imbirowy na przeziębienie?

Podobne artykuły