Kompot gruszkowo-migdałowy na męczący kaszel

W aptece można kupić mnóstwo syropów mukolitycznych, czyli rozrzedzających wydzielinę i ułatwiających jej odkrztuszenie. Są zalecane podczas silnego przeziębienia, zapalenia oskrzeli bądź przy męczącym suchym kaszlu. Zamiast produktu aptecznego przygotuj jego naturalny odpowiednik, czyli kompot gruszkowo-migdałowy. Całkowicie naturalne, w dodatku pyszne i odżywcze lekarstwo.
Sprawdź przepis na kompot gruszkowo-migdałowy na przeziębienie.

Gruszki znane są ze swych właściwości nawilżających, natomiast migdały – wykrztuśnych. Taki napój znakomicie rozrzedzi gęstą wydzielinę w drogach oddechowych, dzięki czemu łatwiej ją będzie odkrztusić i swobodniej odetchnąć.

Jak zrobić kompot gruszkowo-migdałowy?

Obierz kilka gruszek (najlepiej ekologicznych) i pokrój na kawałki. Zalej wrzątkiem garść migdałów i zdejmij z nich skórki. Włóż je do garnka, zalej 1-1,5 litra wrzątku i ugotuj kompot. Przestudź i w razie męczącego kaszlu popijaj ciepły tak często jak masz ochotę, a owoce i migdały zjedz.

Jeśli smak kompotu będzie dla ciebie zbyt mdły, możesz podczas gotowania do gruszek i migdałów dodać:

  • 2-3 kawałki korzenia imbiru lub szczyptę papryczki chili – dodatkowo cię rozgrzeje, co pomaga szybciej poradzić sobie z przeziębieniem;
  • kilka goździków – mają silne działanie wiruso- i bakteriobójcze, więc przy okazji pomogą ci w walce z infekcją;
  • łyżeczkę miodu gryczanego lub spadziowego – te miody mają konkretny, intensywny smak, działają bakteriobójczo i wzmacniają odporność;
  • pół łyżeczki cynomonu w proszku lub całą laskę – ta intensywna w smaku przyprawa ma działanie antyseptyczne i zwalcza wolne rodniki, a więc warto używać jej jak najczęściej podczas choroby. Odrobina cynamonu dziennie dodawana do potraw poprawia także nastrój, dzięki czemu łatwiej przetrwasz do końca infekcji.

 

Sprawdź 7 skutecznych sposobów na przeziębienie.

21.08.2018
Upały nie mijają, więc lody to najchętniej kupowany deser. Te sklepowe jednak zawierają mnóstwo cukru (nawet niektóre rzemieślnicze lody, kupowane w budkach i reklamowane jako naturalne często są słodzone syropem glukozowo-fruktozowym…), barwników, konserwantów i innych dodatków. Zamiast więc zjadać produkowane na masową skalę, tuczące i często alergizujące łakocie, zróbcie lody w domu! To banalnie proste.
31.08.2018
Lubisz podjadać? Zamiast niezdrowych chipsów jedz pestki dyni lub słonecznika. To zdrowe i niskokaloryczne źródła kwasów omega 3 i wielu innych substancji odżywczych. O ich wartościach mówi Kamila Lipowicz, dietetyk z kliniki Ajwen.
04.09.2018
Większość uczniów już na samą myśl o końcu wakacji markotnieje. Możesz osłodzić im początek roku szkolnego i przygotować pyszne, zdrowe łakocie. Dodadzą dzieciom energii, będą naturalnym źródłem witamin i mikroelementów, a nawet poprawią koncentrację. W dodatku są proste do przygotowania. Przekonaj się sama.
10.10.2018
Twoje dziecko ma wysypkę po zjedzeniu pomarańczy? W tym przypadku sprawa jest prosta – prawdopodobnie jest na nie uczulone. Ale często alergię pokarmową trudno rozpoznać. Może bowiem powodować bardzo różne objawy – problemy jelitowe, wysypkę, duszności, łzawienie oczu i katar, ataki astmy, migreny. Jak sprawdzić na co dziecko jest uczulone i jak je leczyć radzi […]
08.08.2018
Chrupiące, kwaśne, pachnące czosnkiem i koprem – po prostu przepyszne. I przezdrowe. Wzbogacają naszą mikroflorę jelitową o bakterie probiotyczne, a inne zawarte w nich składniki wspomagają trawienie, usuwają z organizmu toksyny, zapobiegają alergii. Jeśli więc jeszcze nie zakisiłaś ogórków na zimę, teraz jest ostatni dzwonek, żeby zrobić zapasy.
24.10.2018
Astrologia we współczesnym świecie naukowym uważana jest za wróżbiarstwo i traktowana z przymrużeniem oka, jako dziedzina pseudonaukowa. Zarzuca się jej brak skuteczności, a próby przewidywania przyszłości poszczególnych osób czy zdarzeń za pomocą położenia ciał niebieskich uważa się za bajki. Tymczasem w starożytności astrologia traktowana była na równi z astronomią, a często nawet przewyższała ją znaczeniem.