Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusoweNa przeziębienie Kawa z kardamonem – aromatyczna i zdrowa Wypróbuj nasz przepis!

Kawa z kardamonem – aromatyczna i zdrowa Wypróbuj nasz przepis!

autor: Aleksandra Jaworska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kawa i kardamon do duet idealny. Szybko postawi na nogi w ponury dzień, rozgrzeje i uprzyjemni zimowy ranek, wypełniając dom smakowitym korzennym aromatem. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści ma aromatyczna kawa z kardamonem i jak ją przygotować.

Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusoweNa przeziębienie Kawa z kardamonem – aromatyczna i zdrowa Wypróbuj nasz przepis!

Kawa z kardamonem – właściwości

Kardamon to roślina powszechnie uprawiana w takich krajach, jak Sri Lanka, Indie, Nepal, Indonezja, Gwatemala i Tanzania. Po szafranie i wanilii jest kolejną najdroższą przyprawą na świecie. Strąki i nasiona kardamonu są szeroko stosowane w kuchni indyjskiej i libańskiej. Kardamonu używa się zarówno w daniach pikantnych, jak i słodkich, jako środek aromatyzujący w wyrobach piekarniczych oraz do przygotowania kawy i herbaty.

Aromatyczny kardamon ma kilka cech, które czynią go pożądanym dodatkiem do filiżanki kawy. Po pierwsze, przyprawa jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki uszkadzające komórki organizmu. W duecie z kawą, która dzięki kofeinie stymuluje procesy metaboliczne, kardamon pomaga szybciej zrzucić nadmierne kilogramy [1].

Ponadto kardamon może okazać się niezwykle pomocny w przypadku problemów z trawieniem, ponieważ przyspiesza produkcję enzymów trawiennych. Działa rozkurczowo, pobudza oczyszczanie organizmu z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Może pomóc zwalczyć nudności, zgagę czy wzdęcia. Ma działanie moczopędne i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Pogromca przeziębienia, sprzymierzeniec odporności

Kawa z kardamonem może pomóc łagodzić infekcje w okresie jesienno-zimowym lub im zapobiegać. Zmniejsza ból gardła, kaszel, udrażnia górne drogi oddechowe i wzmacnia odporność. Dzięki polifenolom oraz witaminom A i C działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie [2].

Ponadto zawartość steroli w kardamonie sprawia, że przyprawa ta obniża stężenie cholesterolu we krwi.Badania naukowe potwierdzają, że antyoksydacyjne właściwości kardamonu pomagają zapobiegać nowotworom [3]. Warto wspomnieć także o tym, że przyprawa oddziałuje korzystnie na zdrowie jamy ustnej. Ma zdolność hamowania rozwoju patogenów wywołujących próchnicę, w tym Streptococcus mutans [4] i zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu z ust.

Trudno nie docenić wszystkich wymienionych właściwości prozdrowotnych filiżanki kawy z kardamonem. To także ogromna przyjemność i prawdziwy zastrzyk energii o poranku, co przyda się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W niepozornym strąku kardamonu drzemie bogactwo przyjemnych, egzotycznych aromatów: pieprzna, pikantna woń cytrusów.

Jaki kardamon wybrać: czarny czy zielony?

Zielony kardamon, zwany niekiedy prawdziwym kardamonem, ma słodki smak, dzięki czemu jest coraz popularniejszą przyprawą do dań pikantnych i słodkich, w tym deserów. Z kolei czarny kardamon, który znajduje zastosowanie głównie w medycynie naturalnej, charakteryzuje się dymnym smakiem i częściej stosuje się go w pikantnych potrawach (takich jak gulasze i curry). W porównaniu z zieloną odmianą jest mniej aromatyczny.

By kawa smakowała wybornie…

W przyrządzeniu kawy z kardamonem ważne są składniki dobrej jakości. Przyprawa dostępna jest zarówno w postaci całych strąków z nasionami, jak i w gotowej, zmielonej wersji (jednak używanie jej odradzamy). Jeśli dodasz do kawy kardamon fabrycznie sproszkowany, może nadać kawie słaby aromat – jak większość przypraw, kardamon również z czasem wietrzeje.

Lepiej używać nasion kardamonu, a nawet całych strąków (są jadalne). Pamiętaj, by przyprawę przechowywaćw szczelnych pojemnikach lub słoiczkach, z dala od silnie pachnącej żywności – wtedy zachowa najwięcej aromatu i smaku. Kardamon można zmiażdżyć, rozetrzeć w moździerzu lub dodać do młynka z kawą. Najsilniejszy aromat będą miały ziarna zmielone tuż przed użyciem. Warto wiedzieć, że z aromatycznymi przyprawami, takimi jak kardamon, najlepiej łączą się kawy średnio i ciemno palone (nie sprawdzi się tu kawa rozpuszczalna). Jeśli kilka zielonych strąków kardamonu wymieszasz z ziarnami kawy i zmielisz, należy się spodziewać, że smak i aromat przyprawy pozostaną w młynku przez kilka dni.

Na Bliskim Wschodzie do przygotowania kawy z kardamonem tradycyjnie używa się metalowego tygielka. Można też zaparzyć kawę w ekspresie lub wsypać do domowej kawiarki. A co jeśli masz ochotę na kawę z kardamonem, a nie masz ani tygielka, ani kawiarki? Wtedy wsyp kawę wraz z przyprawą do małego rondelka z rączką i grubym dnem. Oczywiście, jeśli używasz ekspresu kapsułkowego, dodasz kardamon już po zaparzeniu kawy.

Ile kardamonu wsypać do kawy? Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z tą przyprawą, dodaj szczyptę (np. do espresso czy na wierzch caffe latte lub cappuccino), a potem zwiększaj ilość w zależności od upodobań.

Kawa z kardamonem – przepis

Aby przygotować ten aromatyczny napój, będziesz potrzebować 2 łyżeczek świeżo zmielonej kawy wraz z 2 ziarnami kardamonu (możesz też użyć roztartego w moździerzu). Zaparz kawę w kawiarce lub ekspresie. Wypij ją od razu po przygotowaniu – wtedy smakuje najlepiej.

Możesz do smaku dodać mleko, cukier biały lub trzcinowy, ewentualnie posłodzić kawę syropem z agawy lub daktyli. Jeśli taka kawa ci posmakuje, możesz eksperymentować z dodatkową szczyptą innych przypraw, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, w celu wzmocnienia korzennego smaku i aromatu.

Dla kogo kardamon jest niewskazany

Mimo niewątpliwych licznych zalet kardamonu nie powinny go stosować w dużej ilości kobiety w ciąży i karmiące piersią (choć szczypta nie zaszkodzi), a także osoby cierpiące na chorobę wrzodową czy zmagające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka.

Źródła:

  1. Delgadillo-Puga, C., Torre-Villalvazo, I., Cariño-Cervantes, Y.Y., García-Luna, C., Soberanes-Chávez, P., de Gortari, P., Noriega, L.G., Bautista, C.J., Cisneros-Zevallos, L. (2023). Cardamom (Elettaria cardamomum (L.) Maton) Seeds Intake Increases Energy Expenditure and Reduces Fat Mass in Mice by Modulating Neural Circuits That Regulate Adipose Tissue Lipolysis and Mitochondrial Oxidative Metabolism in Liver and Skeletal Muscle. International Journal of Molecular Sciences, 24, 3909. Pobrane z: LINK
  2. Goyal, S. N., Sharma, C., Mahajan, U. B., Patil, C. R., Agrawal, Y. O., Kumari, S., Arya, D. S., Ojha, S. (2015). Protective Effects of Cardamom in Isoproterenol-Induced Myocardial Infarction in Rats. International Journal of Molecular Sciences, 16(11), 27457–27469. Pobrane z: LINK
  3. Das, I., Acharya, A., Berry, D. L., Sen, S., Williams, E., Permaul, E., Sengupta, A., Bhattacharya, S., Saha, T. (2012). Antioxidative effects of the spice cardamom against non-melanoma skin cancer by modulating nuclear factor erythroid-2-related factor 2 and NF-κB signalling pathways. The British Journal of Nutrition, 108(6), 984–997. Pobrane z: LINK
  4. Aneja, K. R., Joshi, R. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets, 2009(7), Article 3. Pobrane z: LINK
  5. Nielsen, E. (2023). Why You Should Add Cardamom To Your Morning Coffee. Pobrane z: LINK
  6. Burch, K. (2017). Cardamom makes coffee exceptional. Pobrane z: LINK
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły