Wiśniówka na zdrowe serce

Wiśniówka wspomaga serce i układ krążenia. Nie bez powodu. Wiśnie zawierają sporo potasu, niezbędnego dla serca, który obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz pomaga pozbyć się nadmiaru sodu z organizmu i stabilizuje pracę serca.
Nalewka wiśniowa - wiśniówka - jak ją zrobić?

Czerwone owoce mają też magnez, który uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega zapaleniu tętnic, powstawaniu skrzepów i żylaków oraz przeciwdziała obrzękom. Mały kieliszek nalewki wiśniowej to także dobry sposób na trawienie. Zawarte w czerwonych owocach wiśni fitoestrogeny, pomagają złagodzić niektóre dolegliwości związane z  zespołem napięcia przedmiesiączkowego PMS i menopauzy. Jesienią  i zimą regularne picie niewielkich ilości nalewki z wiśni świetnie rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy, a dwie-trzy łyżeczki alkoholu dodane do herbaty pomagają obniżyć gorączkę.

Nalewka wiśniowa – jak ją zrobić?

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych wiśni
  • litr spirytusu
  • litr wódki
  • 50 dag cukru

Wiśnie wydrylować, wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem, potrząsając słoikiem.  Słój przykryć gazą, by nie zwabiać muszek. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. tydzień. Kiedy cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok, dodać alkohol (rodzaj trunku jest dowolny może to być spirytus i wódka albo mieszanka brandy ok. 0,75 l i rumu ok. 0,25 l). Szczelnie zamknąć naczynie i odstawić w ciemne miejsce na ok. 30 dni. Co kilka dni potrząsać słoikiem. Potem przecedzić płyn, przelać go do butelek. Gotową nalewkę można trzymać nawet pół roku, najlepiej w zaciemnionym miejscu. „Pijane” wiśnie, które puściły sok po zasypaniu cukrem można natomiast wykorzystać do lodów, ciast, deserów. Są dobrze zakonserwowane cukrem i alkoholem, dlatego można je więc przechować kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, np. w lodówce.

Sprawdź przepisy na jesienne nalewki z kasztanów, jarzębiny i tarniny.

Nalewki z owoców sezonowych to nie tylko kwestia smaku, ale także skuteczne leki na wiele różnych dolegliwości. A wszystko dzięki przeciwutleniaczom (antocyjanom, flawonoidom i innym związkom polifenolowym). Substancje te decydują o barwie wiśni, malin, jeżyn, aronii, czy derenia. Kryją się w skórce lub tuż pod nią. Mają liczne działania prozdrowotne, w tym właściwości przeciwzapalne. Mogą też skutecznie „wymiatać” z organizmu szkodliwe wolne rodniki, opóźniając starzenie się organizmu, zapobiegając cukrzycy, miażdżycy, stanom zapalnym oraz nowotworom. Wszystkie przeciwutleniacze doskonale rozpuszczają się w alkoholu, który dodatkowo świetnie je konserwuje. Dlatego nalewki to znacznie lepsza porcja antyoksydantów zimą niż długo przechowywane soki, dżemy czy konfitury owocowe. Z drugiej strony alkoholowe wyciągi z owoców, nie mają zbyt wielu witamin, do tego są bardzo słodkie, a tym samym dość kaloryczne. Jeden mały kieliszek (50 ml) trunku ma aż 100 kcal. Trzeba też pamiętać, że alkohol uzależnia, a pity w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Dlatego nalewek nie mogą pić dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące naturalnie. Nie są też wskazane przy chorobach przewlekłych oraz gdy stale zażywa się leki. Domowe nalewki trzeba traktować tak jak inne farmaceutyki i zażywać z umiarem. Wystarczy jeden mały kieliszek dziennie. Więcej może zaszkodzić!

01.11.2019
Jest jeszcze czas żeby przygotować znakomite lecznicze nalewki z jesiennych owoców, które pomogą nam uporać się z przeziębieniem i innymi infekcjami dróg oddechowych w tym sezonie. Warto dodawać je do ciepłej herbaty na rozgrzewkę, zwłaszcza jesienią i zimą.
26.12.2019
Zatrucie pokarmowe to przypadłość, która może nas dopaść w każdej chwili – uprzykrza zwykły dzień, psuje wymarzony urlop, wpływa negatywnie na nasze samopoczucie. U dzieci i osób starszych bywa groźne w skutkach. Dowiedz się, jak najlepiej postępować, aby szybko uporać się z przykrą dolegliwością.
25.12.2019
Gdy dopada nas przeziębienie, chętnie sięgamy po lecznicze olejki eteryczne. Doskonale wiemy, że eukaliptusowy, sosnowy czy lawendowy udrażniają drogi oddechowe, pomagają oddychać, dezynfekują powietrze w domu. Pora jednak odkryć coś nowego – jeden z najsilniej działających przeciwwirusowo ekstraktów, czyli olejek pozyskiwany z rosnącego na Madagaskarze drzewa, Cynamonowca Kamforowego, o malgaskiej nazwie Ravintsara. To prawdziwy zabójca […]
16.06.2018
Świeże maliny prosto z krzaka, aromatyczne musy, rozgrzewające soki… Jest wiele sposobów (i jeszcze więcej powodów), by wzbogacić dietę o te superzdrowe owoce.
19.04.2019
Europejczycy, w tym my Polacy, zużywamy ogromne ilości wody. Średnio na jedną minutę z otwartego kranu wypływa nam 9 litrów wody, są też takie z których jest to 12-14 litrów. Tymczasem zasoby wody pitnej na naszej planecie są coraz mniejsze. Oszczędzanie jej jest więc koniecznością. Sprawdź, jak oszczędzać wodę w domu.
03.09.2019
Olejki szturmem podbiły kosmetyczny rynek. Podpowiadamy jak określić stopień zniszczenia swoich włosów (porowatość) i dobrać do nich najlepszy olejek.