Strona główna Zdrowe odżywianie Zielony koktajl na odchudzanie – przepisy na 7 sposobów

Zielony koktajl na odchudzanie – przepisy na 7 sposobów

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Zielone koktajle są pyszne, mają mnóstwo błonnika, witamin, mikroelementów i chlorofilu. Dzięki nim dodasz sobie energii, wzmocnisz organizm i szybciej zrzucisz nadprogramowe kilogramy. Sprawdź nasze przepisy na idealne zielone smoothie na odchudzanie, na wzmocnienie i poprawę nastroju.

Strona główna Zdrowe odżywianie Zielony koktajl na odchudzanie – przepisy na 7 sposobów
Zielony koktajl ze szpinaku, natki i awokado. Przepisy na zielone koktajle.

Zielony koktajl z natki

Dla przyszłej mamy, chorych zmagających się z anemią, a także rekonwalescentów.

Składniki na 2 porcje:

  • pęczek natki pietruszki
  • średnie jabłko
  • szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • szklanka letniej przegotowanej wody
  • łyżka miodu gryczanego

Zmiksować składniki, dodać łyżeczkę miodu i dobrze wymieszać, pić bezpośrednio po przygotowaniu.

Zielony koktajl warto wypijać przynajmniej dwa razy dziennie, rano na II śniadanie i po południu na podwieczorek.

To idealne uzupełnienie diety przyszłej mamy. Warto go pijać, w okresie przygotowania do ciąży i w pierwszych jej miesiącach. Napój wzbogaca menu w kwas foliowy (natka to jedno z najbogatszych jego źródeł 100 g natki ma 170 µg kwasu foliowego). Ten zaś jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka, zapobiega wadom rozwojowym cewy nerwowej płodu.

Zielony koktajl wzbogaca także menu w żelazo oraz witaminę C. Ta zaś poprawia przyswajanie żelaza (niehemowego) pochodzącego z zielonych liści. Taki napój warto polecić także osobom cierpiącym na niedokrwistość, np. pacjentom w onkologicznym oraz rekonwalescentom.

Lekko kwaśny zielony koktajl z dodatkiem jabłkiem poprawia apetyt, wzmacnia organizm, a także wspomaga trawienie. Pobudza perystaltykę (ruchy jelit) działa lekko rozwalniająco, zapobiegając zaparciom.

Dieta przy anemii. Jak wzbogacić dietę w żelazo?

Zielony koktajl z awokado

Dla seniorów, nadciśnieniowców oraz tych, którzy mają kłopoty z sercem.

Składniki na 2 porcje:

  • pół awokado
  • pomarańcza
  • kiwi
  • sok z cytryny
  • garść rukoli, roszponki średnie jabłko
  • 1,5 szklanki letniej przegotowanej wody

Awokado (najlepiej dojrzałe o miękkim miąższu) przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką. Zmiksować z obraną pomarańczą i obranym ze skórki kiwi. Dodać opłukaną i osuszoną zieleninę. Doprawić sokiem z cytryny.

Warto pić przynajmniej raz dziennie po szklance koktajlu z awokado na kolację.

To napój doskonały dla serca. Zawiera potas (i to w dużej ilości), który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Ma też sporo zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a przez to zapobiegają chorobom serca i układu krążenia. Zielony shake z awokado ma też sporo kwasu foliowego, który pomaga utrzymać w ryzach poziom homocysteiny. Gdy jest za wysoki, ryzyko zawałów i udarów niedokrwiennych rośnie.

Koktajle na odporność

Zielony koktajl ze szpinakiem i miętą

Dla dbających o zdrowie i intensywnie trenujących.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garści świeżych listków szpinaku
  • ½ dojrzałego, słodkiego mango
  • pół szklanki świeżych liści mięty
  • szklanka świeżo wyciskanego soku jabłkowego
  • szklanka letniej przegotowanej wody

Szpinak opłukać i osuszyć, włożyć do pojemnika blendera razem z mango i listkami mięty. Wlać sok jabłkowy i wodę mineralną. Miksować, w razie potrzeby dodać więcej soku lub wody. Do szklanki dodać 1-2 kostki lodu.

Szpinakowe zielone smoothie warto wypijać przed intensywnym treningiem, bo wzmacnia organizm i dodaje sił przed ćwiczeniami.

Jest pełen składników odżywczych, bo zawiera azotany, magnez, cynk i żelazo, ważne dla pracujących mięśni. Szpinak to także źródło witaminy K, który pomaga sportowcom utrzymać zdrowe kości.

Mango zawiera dużo antyoksydantów (takich jak: katechiny, antocyjany, kwercetynę, mangiferin, kwas benzoesowy), które wymiatających szkodliwe wolne rodniki z organizmu, co opóźnia starzenie się organizmu i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych w tym cukrzycy czy nowotworów.

Soki z turbodoładowaniem

Zielony koktajl z jarmużem

Składniki:

  • 2 garści jarmużu (ok. 40 g)
  • 3 plastry świeżego ananasa (ok. 200 g)
  • 1,5 szklanki letniej przegotowanej wody
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka siemienia lnianego

Z liści jarmużu usnąć twarde łodygi. Liście włożyć do pudełka i przechowywać w zamrażarce (tracą goryczkę i łatwiej je blendować). Zamrożone liście przełożyć do kielicha blendera, dodać pokrojony w kostkę ananas, wodę i sok z limonki. Zblendować składniki. Przelać do szklanki, posypać siemieniem lnianym.

Koktajl z jarmużem to doskonały pomysł na przekąskę na diecie odchudzającej. Jarmuż ma niewiele kalorii, za to sporo błonnika, który reguluje perystaltykę (ruchy) jelit, daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie. Podobnie działa ananas, który zawiera bromelainę, rozkładającą białko i ułatwiającą trawienie.

Zielony koktajl z bananem

Składniki:

  • mały banan (ok. 120 g)
  • pęczek natki pietruszki (ok. 40 g)
  • 1,5 szklanki letniej przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny

Banan obrać i pokroić w plasterki. Zblendować z natką i wodą. Dodać sok z cytryny.

Banan to jedno z najbogatszych źródeł potasu. Reguluje on gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie, bierze udział w przemianach białek i węglowodanów oraz zapobiega zaparciom.

Zielony koktajl z selerem naciowym

Składniki:

  • 2 gałązki selera naciowego (ok. 100 g)
  • małe kwaśne jabłko (ok. 100 g)
  • 1,5 szklanki letniej przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny

Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, nie obierać ze skóry, pokroić w kostkę. Seler umyć i pokroić w kawałki. Zblendować składniki, dodać sok z cytryny.
Seler naciowy ma zaledwie 13 kcal w 100 g, sporo błonnika i potasu. Niczym miotła oczyszcza jelita z toksyn, wspomagając trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Przyspiesza metabolizm, ułatwiając odchudzanie.

Zielony koktajl na noc

Składniki:

  • szklanka maślanki naturalnej lub kefiru (ok. 240 g)
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natki, koperku i bazylii) (ok. 25 g)
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego

Zmiksuj składniki. Koktajl wypij tuż po przygotowaniu.

Ziołowy koktajl na bazie świeżych ziół z dodatkiem maślanki lub kefiru (to doskonały lekkostrawny napój na upalne wieczory. Nie obciąża żołądka, daje uczucie sytości, ułatwia trawienie i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dzięki temu jest pomocny w walce wzdęciami.

Podobne artykuły