SUPERkoktajle na lato

Niezastąpione w upały. Pyszne, pachnące, lekkie, ale odżywcze i sycące. Oto cztery propozycje na najlepsze, superzdrowe letnie koktajle, które wybrała dla was dietetyk kliniczny i psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, autorka książki „SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods”.

Mix prosto z krzaka – wzmacnia naczynia krwionośne

  • 2 garście agrestu
  • 1 garść czarnej porzeczki
  • 1 garść malin
  • 1/2 szklanki wody
  • ewentualnie odrobina miodu

Agrest jest świetnym źródłem krzemu, niezbędnego do budowy mocnych włosów i paznokci oraz silnych naczyń krwionośnych.

Śniadaniowy – najlepszy dla serca

  • 2 łyżki namoczonych w wodzie pestek słonecznika (wraz z wodą)
  • 1/2 awokado
  • 2 garście drylowanych wiśni (lub innych kwaśnych owoców, np. jeżyn)
  • 2-3 krople olejku waniliowego

Pestki mocz 2-3 godziny, najlepiej zalej je ciepłą wodą. Następnie zmiksuj wszystkie składniki.

Pestki słonecznika mają ogromną ilość fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Duża ilość witaminy E dodatkowo wspiera układ krwionośny i przeciwdziała miażdżycy. Dlatego są one świetne dla naszego serca.

Bluszczyk kurdybanek – przeciwzapalny

  • 1 garść liści bluszczyku kurdybanku
  • 1 brzoskwinia lub 2 morele
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 wody
  • opcjonalnie można dodać kwiaty i liście koniczyny

Wszystkie składniki miksujemy.

Kiedyś bluszczyk kurdybanek dodawany był do wielu dań naszej rodzimej kuchni (nawet do rosołu). Działa przeciwzapalnie i poprawia trawienie.

Pęczak z malinami – bogactwo witaminy K

  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka rodzynek / jagód goji lub żurawiny
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • jabłko
  • 2 garście malin

Kaszę z suszonymi owocami ugotuj w szklance wody, następnie zmiksuj ją z mlekiem, jabłkiem i malinami.

Witamina K zawarta w pęczaku wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko żylaków, zakrzepów oraz krwiaków.

–——————————————————————-


Więcej przepisów na koktajle z superdodatkami dla naszego zdrowia znajdziecie w najnowszej książce Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr „SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods” (wyd. Zwierciadło).

Oprócz 70 prostych i sprawdzonych przepisów znajdziecie tam też mnóstwo praktycznych informacji o zdrowotnych właściwościach owoców jagodowych, pestek, ziół, a także sposoby na to, jak gotować rośliny strączkowe, aby uniknąć… rewolucji w brzuchu!

31.10.2019
Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski.
22.10.2019
Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
29.11.2019
Chcesz wesprzeć swój układ immunologiczny w walce z wirusami? Sprawdź nasze przepisy na zimowe, warzywne zupy na odporność.
20.05.2019
Czy są jeszcze rzeczy, których nie zrobiono z bambusa?  Prawdopodobnie tak, ale z każdym rokiem jest ich coraz mniej, bo roślina ta znajduje zastosowanie w coraz to innych dziedzinach życia. Trudno o bardziej uniwersalny materiał niż bambus, w dodatku budzący pozytywne, proekologiczne skojarzenia. Czy słusznie? Przyjrzyjmy mu się bliżej.
14.08.2019
Kochają je fanki naturalnej pielęgnacji. Bo zastępują tonik, wcierkę do włosów, są świetną bazą do maseczek, a w upały także genialną chłodzącą mgiełką. I co najlepsze: w pół godziny zrobisz je sama w domu.
24.10.2019
Jesz co lubisz, nie liczysz kalorii i chudniesz… Niemożliwe? A jednak. Tak działa dieta 8-godzinna. W czym tkwi haczyk? Posiłki je się tylko przez 8 godzin w ciągu dnia. Potem przez 16 godzin obowiązuje post. Czy to dobra i bezpieczna metoda na odchudzanie? Oto opinia praktykującego dietetyka.