SUPERkoktajle na lato

Niezastąpione w upały. Pyszne, pachnące, lekkie, ale odżywcze i sycące. Oto cztery propozycje na najlepsze, superzdrowe letnie koktajle, które wybrała dla was dietetyk kliniczny i psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, autorka książki „SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods”.

Mix prosto z krzaka – wzmacnia naczynia krwionośne

  • 2 garście agrestu
  • 1 garść czarnej porzeczki
  • 1 garść malin
  • 1/2 szklanki wody
  • ewentualnie odrobina miodu

Agrest jest świetnym źródłem krzemu, niezbędnego do budowy mocnych włosów i paznokci oraz silnych naczyń krwionośnych.

Śniadaniowy – najlepszy dla serca

  • 2 łyżki namoczonych w wodzie pestek słonecznika (wraz z wodą)
  • 1/2 awokado
  • 2 garście drylowanych wiśni (lub innych kwaśnych owoców, np. jeżyn)
  • 2-3 krople olejku waniliowego

Pestki mocz 2-3 godziny, najlepiej zalej je ciepłą wodą. Następnie zmiksuj wszystkie składniki.

Pestki słonecznika mają ogromną ilość fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Duża ilość witaminy E dodatkowo wspiera układ krwionośny i przeciwdziała miażdżycy. Dlatego są one świetne dla naszego serca.

Bluszczyk kurdybanek – przeciwzapalny

  • 1 garść liści bluszczyku kurdybanku
  • 1 brzoskwinia lub 2 morele
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 wody
  • opcjonalnie można dodać kwiaty i liście koniczyny

Wszystkie składniki miksujemy.

Kiedyś bluszczyk kurdybanek dodawany był do wielu dań naszej rodzimej kuchni (nawet do rosołu). Działa przeciwzapalnie i poprawia trawienie.

Pęczak z malinami – bogactwo witaminy K

  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka rodzynek / jagód goji lub żurawiny
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • jabłko
  • 2 garście malin

Kaszę z suszonymi owocami ugotuj w szklance wody, następnie zmiksuj ją z mlekiem, jabłkiem i malinami.

Witamina K zawarta w pęczaku wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko żylaków, zakrzepów oraz krwiaków.

–——————————————————————-


Więcej przepisów na koktajle z superdodatkami dla naszego zdrowia znajdziecie w najnowszej książce Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr „SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods” (wyd. Zwierciadło).

Oprócz 70 prostych i sprawdzonych przepisów znajdziecie tam też mnóstwo praktycznych informacji o zdrowotnych właściwościach owoców jagodowych, pestek, ziół, a także sposoby na to, jak gotować rośliny strączkowe, aby uniknąć… rewolucji w brzuchu!

31.10.2019
Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski.
22.10.2019
Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
15.01.2020
Granaty to wielowitaminową bombą, wzmacniająca serce, skutecznie walcząca z nowotworami, bicz na bakterie, wirusy i drożdże. To naturalne leki na potencję, środek poprawiający pamięć, superzdrowy energetyk dla sportowców, a nawet rewelacyjny… płyn do płukania ust.
30.05.2018
Oczyszcza organizm z metali ciężkich, odchudza, leczy choroby jelit i skóry… Te i inne obietnice można znaleźć na opakowaniach glinki bentonitowej. Sprawdź, co to właściwie jest, jak stosować bentonit i czy na pewno warto?
01.05.2019
W powszechnym przekonaniu, po treningu – niezależnie od tego czy przebiegłaś 5 km czy ćwiczyłaś godzinę na siłowni – powinnaś rozciągnąć zmęczone mięśnie. Dzięki temu unikniesz zakwasów i szybciej wrócisz do formy. Czy rzeczywiście rozciąganie ma takie właściwości? I jak rozciągać się prawidłowo? Pytamy Macieja Brożyńskiego z Warszawskiego Centrum Rehabilitacji i Osteopatii Klinicznej Fizjoklinika.
04.04.2019
Wszystko zawsze ma gdzieś swój początek. Tak było i z homeopatią, której odkrywcą i gorliwym krzewicielem był genialny lekarz niemieckiego pochodzenia Samuel Hahnemann. Co to ma jednak wspólnego z lekiem homeopatycznym China rubra? Ano tyle, że to od niej zaczęła się przygoda Hahnemanna z homeopatią i na podwalinach tych doświadczeń powstała i rozwinęła się nowa […]